Εμβόλιο λύσσας

Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
αν τον αγαπατε θα τον εμβολιασετε ....
+1

Kαι να προσθέσω οτι εαν οι συνθήκες ζωής του σκύλου μου ήταν διαφορετικές, θα τον εμβολίαζα απο πιο νωρίς μάλλον.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.809
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Αρα, ποια τα κριτηρια να χαρακτηριστει μια χωρα ως RABIES FREE? Η Ελλαδα ειναι στη λιστα τετοιων χωρων αλλα απ' οτι καταλαβα απ' τα γραφομενα του tomsitas, μονο rabies free δεν ειναι.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
καταρχάς το καλαζάρ καμία σχέση-ούτε εμβόλιο υπάρχει - ούτε μπορούσαμε να κάνουμε κάτι κάποτε και δεν το κάναμε
δεν καταλαβαίνω την σύγκριση πως στέκει.....

καταδευτερον
πολύ ενδιαφέρον αυτό που αναφέρεται περι μετάδοσης μέσω κοπράνων νυχτερίδας κλπ
τίποτα στοιχεία υπάρχουν - γιατί όσο κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρώ για άλλο τρόπο μετάδοσης πλην σάλιου(κυρίως) και άλλων υγρών τύπου δάκρυ-βλέννα κλπ και αυτό πολύ σπάνια

επίσης
αν έχετε την εντύπωση ότι έχει βρεθεί έστω και ένα αδέσποτο νεκρό απο λύσσα (ή νομίζεται ότι όλα τα αδέσποτα είναι εμβολιασμένα? ) ή έχει τύχει να ακούσετε για επίθεση λυσσασμένης αλεπούς-ποντικού-νυχτερίδας σε οτιδήποτε
ή γενικά έχετε το παραμικρό στοιχείο που να αποδυκνείει ότι υπάρχει λύσσα ακόμα έστω και σε διπλανές χώρες
παρακαλώ να μου το αναφέρετε γιατί εγώ δεν εμβολιάζω για λύσσα εδώ και πολύ καιρό
και δυστυχώς ξέρω και πολλούς μα πάρα πολλούς που δεν εμβολιάζουν για τίποτα ποτέ.........

και εντάξει τα δικά μου τα έχω μαζί μου και δεν πρόκειται να δαγκωθούν απο λυσσασμένο θερμόαιμο ζώο
τα κυνηγόσκυλα?
τα αδέσποτα?
ούτε ένα θύμα να μην αναφέρεται απο το 197κάτι μέχρι σήμερα..........

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Kokoni, επείδη εγώ ανέφερα το καλαζαρ, θεωρείς ότι αν όλοι παιρναμε τα μέτρα προστασίας από αυτό κατά το μέγιστο δυνατό, δεν θα μειώνονταν τα κρούσματα...??
Σίγουρα δεν υπάρχει εμβόλιο αλλά εάν κάναμε όλοι οι κάτοχοι τα απαραίτητα και δεν υπήρχαν τόσα πολλά σκυλιά χωρίς καμία προστασία τα κρούσματα δεν θα ήταν λιγότερα...?
Και δεν μιλάω για ανθρώπους που κάνανε ότι μπορούσαν και έτυχε η κακιά ώρα, μιλάω για ανθρώπους που ούτε ξέρουν ούτε θέλουν να μάθουν τι είναι, που ενώ τους έχει πεθάνει σκυλί επιμένουν στα ίδια με το σκύλο τους κ.ο.κ.

Εκει ήταν η σύγκριση στη λήψη μέτρων προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερο για κάθε ασθένεια.

Δεν ξέρω αν θεωρείται έγκυρη πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=86572 , πάντως αναφέρονται και κρούσματα σε βαλκανικές χώρες και Τουρκία έστω και αραιά.

Πάντως μπορεί κάποιος να μας πει εκτός από το ότι είναι βαρύ, αν θεωρήσουμε ότι είναι αχρείαστο, πόσο μεγάλο είναι τελικά το κακό που προκαλεί (δεν το λέω ειρωνικά πραγματικά ρωτάω)? Είναι τόσο επιβλαβές που έστω και μία στο τρισεκατομμύριο να χρειαστεί να μην το κάνουμε ούτε προληπτικά...??

Εδώ εγκυκλοπαιδικά http://www.skilia.gr/dog-health/1566-yet-it-kills.html αναφέρεται και ο τρόπος μετάδοσης και τα συμπτώματα.

Last edited:

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Berna όπως είπα και στη Γερμανία ήταν και είναι ο φόβος και ο τρόμος η λύσσα!! Δεδομένου δε ότι όσο να 'ναι είναι πιο τυπικοι στα θέματα εμβολιασμού και πάλι δεν μπορούν να το μαζέψουν το θέμα. Τους λές "tollwut" (=λύσσα) και πανιάζουν!!

Είμαι fan του "φύλαγε τα ρούχα σου", απλά θέλω να ξέρω πόσο κακό κάνει τέλος πάντων αυτό το εμβόλιο και αν όντως κάνω κακό στο σκύλο μου να πράξω αναλόγως την επόμενη φορά!!

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
δεκτό για το καλαζάρ
αν και δεν βλέπω και σπουδαία αποτελέσματα με τις μεθόδους προστασίας.......

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.809
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Εάν δαγκωθεί ένα εμβολιασμένο σκυλί από λυσσασμένο ζώο, τι γίνεται; Είναι προστατευμένο ή θανατώνεται; Μπορεί να προσβληθεί από τη λύσσα ενώ είναι εμβολιασμένο;

Βαγγέλη, ποτέ μη λες ποτέ. Πιστεύω εμείς στα κέντρα των πόλεων είμαστε καλύτερα, αλλά στις δασικές περιοχές ποτέ δεν ξέρεις.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
δεκτό για το καλαζάρ
αν και δεν βλέπω και σπουδαία αποτελέσματα με τις μεθόδους προστασίας.......
Μεταξύ μας για μένα η πιο σημαντική που δεν τηρείται από τους περισσότερους είναι ο σκύλος σε προστατευμένο χώρο μετά τη δύση του ηλίου είτε αυτό λέγετε σπίτι μας είτε ειδικά διαμορφωμένο kennel με σίτες ικανές να κρατήσουν τη σκνίπα. Αυτό σε συνδιασμό με όλα τα άλλα θα έκανε δουλειά.

Εάν δαγκωθεί ένα εμβολιασμένο σκυλί από λυσσασμένο ζώο, τι γίνεται; Είναι προστατευμένο ή θανατώνεται; Μπορεί να προσβληθεί από τη λύσσα ενώ είναι εμβολιασμένο;
Από όσα έχω ακούσει γίνεται θεραπεία, απλά όχι τόσο έντονη και μακράς διάρκειας όσο αν είναι ανεμβολίαστο. Φαντάζομαι όμως ότι αυτό γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη έκθεση στον ιό και τη διάγνωση.

Πάλι όμως απομένει το ερώτημα...πόσο επικίνδυνο είναι το εμβόλιο για τα ζώα μας.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
δεν υπάρχει σίτα που κρατάει την σκνίπα του καλαζάρ....
άρα και μέσα δεν είναι προστατευμένο....

αν δαγκωθεί ο σκύλος σου απο ανεμβολίαστο σκύλο πρέπει να πας για εξετάσεις-είτε είναι εμβολιασμένος ή όχι ο δικός σου
στα πρώιμα στάδια την γλυτώνει-και ο σκύλος και ο άνθρωπος

το εμβόλιο είναι σίγουρα απο τα πιο βαριά που υπάρχουν
καλύτερα να το κάνεις αργότερα αν θές να το κάνεις

και περιμένω στοιχεία για προσβολή απο άλλη οδό πλην του δαγκώματος γιατί αν ισχύει τότε αλλάζουν όλα...

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Αυτό δεν το ήξερα. Τότε κάνουμε ότι είναι να κάνουμε και Άγιος ο Θεός....

Δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι πολύ βαρύ, διότι το έζησα στο "πετσί" μου!! Δεν ήξερα πόσο βαρύ είναι μέχρι την ημέρα που το έκανε η μικρήμε τις ευλογίες του 1ου κτηνιάτρου σε ηλικία 3μηνών και κάτι. Το σκυλί ήταν στα κακά του τα χάλια μετά. Σαν χαμένο, σε σημείο που μας κοίταζε και νομίζαμε ότι δεν μας αναγνώριζε, καμία διάθεση για τίποτα και ατονία ... άσε δε το τι του έκανε στο σημείο που μπήκε η βελόνα. Το σκυλί ούρλιαζε έτσι όπως δεν το είχα ξανακούσει να φωνάζει ούτε το έχω μέχρι σήμερα όταν κάτι ακουμπούσε, που σημειωτέον δεν είχε κανένα θέμα με τα προηγούμενα εμβόλια. Φαντάζομαι ότι οργανικά θα ήταν το ίδιο άσχημα για αυτό.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.809
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Transmission of the disease

The transmission of the disease almost always occurs as a result of an infected animal biting a non-infected animal. Skunks, raccoons, foxes, coyotes and bats are the animals most likely to transmit the virus. There have been a few reported cases of infection resulting from aerosolization occurring in caves where large quantities of infected bats reside. Rabies virus does not live very long outside the host and remains viable in the carcass of an infected animal for less than 24 hours. The rabies virus is shed at high levels in saliva. However, being bitten by a rabid animal does not necessarily mean that the bitten animal (or human) will become infected. It has been speculated, that only around 15% of exposed people will contract the disease. Humans, cats, and dogs are only mildly susceptible to the disease.
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+1556&aid=347

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.082
Ο καθένας βέβαια κάνει ότι θέλει με τον σκύλο του, αλλά αν αποφασίζαμε όλοι εμείς που έχουμε σκυλιά να μην τους κάνουμε το εμβόλιο της λύσσας γιατί είναι βαρύ τότε να είστε σίγουροι ότι σύντομα, και εφόσον υπάρχει λύσσα σε άλλα ζώα, θα εξαπλωνόταν στους σκύλους και πάλι.
Οπότε μην αυτοσχεδιάζουμε, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι εάν θέλουμε να ταξιδέψουμε με τον σκύλο μας πρέπει οπωσδήποτε να έχει κάνει το εμβόλιο αυτό.

etlave

Well-Known Member
11 Οκτωβρίου 2009
110
0
livadeia
Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το εμβόλιο; κάπου διάβασα ανα 3 χρόνια.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
για τα ταξίδια
και σε περίπτωση που δεν θέλετε να κάνετε εμβόλιο
-απλά κολλάτε το αυτοκολλητάκι!

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
κραταμε λοιπον .... The rabies virus is shed at high levels in saliva. (= σε μεγαλο ποσοστο στο σαλιο οχι μονο στο σαλιο)
οτιδηποτε περιεχει υγρα σωματος του αρωστου ζωου περιεχει την ασθενεια (ας μην βαλουμε σε μεγαλο ποσοστο )
.... ομως ακομη και η επαφη θεωρειται εξισου επικυνδυνη οπως φαινεται απο την ιδια παραπομπη ....
απο την παραμομπη Bernas λοιπον...

Pet exposure
Any pet who is bitten or scratched by either a wild, carnivorous mammal or a bat that is not available for testing should be considered as having been exposed to rabies. Public health officials recommend that unvaccinated dogs, cats, and ferrets exposed to a rabid animal should be euthanized immediately. If the owner is unwilling to have this done, the animal should be placed in strict isolation for 6 months and vaccinated 1 month before being released. Animals with expired vaccinations need to be evaluated on a case-by-case basis. Dogs and cats that are currently vaccinated are kept under observation for 45 days.

Αν πιστευεται οτι μια γρατσουνια ειναι πιο επικυνδυνη απο την επαφη με τα "αποβλητα" .. μαλλον κανεται λαθος ....

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
προς Κοκονι ......μια και θελεις να σου υποδειξουν ......
http://www.mzcp-zoonoses.gr/pdf/lissa.pdf
...... 34 σελιδες που θα σου λυσουν τις αποριες για το πως ,(...... ναι και με νυχτεριδες ακομη και μεσα στο βιολογικο εργαστηριο !!!)
το ποτε και το που .......ναι στα βαλκανια και την τουρκια πολυ προσφατα
................μερικα κρισιμα αποσπασματα....
Τέλος, είναι πιθανή η µετάδοση του παθογόνου παράγοντα που υπάρχει στα
ούρα των νυχτερίδων µέσω ¨αεροζόλ¨ σε σπηλιές ή σε εργαστήρια όπου οι
νυχτερίδες κρατούνται ως πειραµατόζωα. Στις ΗΠΑ έχει αναφερθεί η µετάδοση της
νόσου και µέσω αιµατοφάγων νυχτερίδων, όµως η µετάδοσή της µέσω
εντοµοφάγων νυχτερίδων θεωρείται εξαιρετικά σπάνια
Η ΛΥΣΣΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Το τελευταίο διαπιστωµένο κρούσµα ήταν το 2001.

Έχουν αναφερθεί 30 κρούσµατα της νόσου σε κατοικίδια και άγρια ζώα κατά
το 1994 καθώς και ένα κρούσµα σε άνθρωπο κοντά στα σύνορα µε τη Ρουµανία.
Το1995 διαπιστώθηκε κρούσµα σε αλεπού στην επαρχία Haskovo σε απόσταση 10 Km
από τα Ελληνικά σύνορα.
Το πρώτο τρίµηνο 2002 αναφέρθηκαν 5 περιπτώσεις λύσσας σε ζώα (σκυλιά,
µηρυκαστικά και αλεπούδες).
Η Βουλγαρία διαθέτει ικανοποιητική επιστηµονική και τεχνολογική υποδοµή
για τη διάγνωση και την αντιµετώπιση της λύσσας. Σε ορισµένες περιοχές µάλιστα
έχει αρχίσει ο εµβολιασµός των αλεπούδων από το στόµα.

Το τελευταίο κρούσµα αναφέρθηκε σε γάτα το 2001. Η χώρα διαθέτει
επιστηµονική και τεχνολογική υποδοµή αλλά αντιµετωπίζει οικονοµικά προβλήµατα
που δυσχεραίνουν το έργο των υπηρεσιών υγείας.
Η Τουρκία αντιµετωπίζει πρόβληµα λύσσας αλλά έχει κατορθώσει να το
µειώσει σηµαντικά εφαρµόζοντας εκτεταµένους εµβολιασµούς των δεσποζόµενων
σκυλιών, πειραµατικούς εµβολιασµούς των αδέσποτων σκυλιών από το στόµα και
δραστική µείωση του πληθυσµού των αδέσποτων ζώων. Το 1994 διαπιστώθηκαν 182
κρούσµατα σε σκυλιά και 1 σε άνθρωπο. Το 2002 αναφέρθηκαν 66 περιπτώσεις
λύσσας σε ζώα.
..................

Συντονισ
μός/Παρουσίαση Νικόλαος Χαρίσης Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων , Δ/νση Υγείας των Ζώων, Υπουργείο

Γεωργίας

(επιστημονικός συνεργάτης ΜΚΚΖ/ΠΟΥ).

Κτηνιατρική Νο

μοθεσία
Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Γεωργίας.

Εργαστηριακή Διάγνωση Όλγα Μαγγανά

, Κική Νομικού, Τμήμα Ιολογίας του

Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Λοι

μωδών και Παρασιτικών
Νοσημάτων Αθηνών του Υπουργείου Γεωργίας

Last edited:

kaleidoscope

Well-Known Member
1 Μαρτίου 2011
51
0
Δηλαδη για να καταλαβω και εγω ο ασχετος. Αν το σκυλι ζει σε αστικο περιβαλλον ειναι σχεδον απιθανο να προσβληθει απο τον ιο. Ενας σκυλος ομως που ερχεται σε επαφη μα τετοιου ειδους ζωο (ποντικια, αλεπουδες , ΣΚΑΝΤΖΟχοιροι????) καλο ειναι να το κανει αφου ομως ολοκληρωθει η αναπτυξη του. (Το σκαντζοχοιροι ειναι ερωτηση! και ζουμε και διπλα στην τουρκια, μυτιληνη)