Επιθετικότητα


costas9922

Member
4 Ιουνίου 2020
14
2
32
Καλησπέρα σε όλους .ιρις 4 μηνών πλέον ημίαιμο χωρίς κανένα ίχνος επιθετικότητας μέχρι τώρα,ένα χαρούμενο ανέμελο κουταβάκι .η ιστορία ξεκίνησε προχθές.πηγαμε ατη θάλασσα με παρέα έτρεχε έπαιζε όλα καλά .της δίνω ένα κόκκαλο να ασχοληθεί να πιω κι εγώ το καφέ μου για 20 λεπτά ήσυχος χωρίς να την κυνηγάω ..ένας φίλος ενώ μασουλουσε τ κόκκαλο της πέρασε από δίπλα και του γριλιζε....μου το λέει λέω αποκλείετε η ιρις ....του λέω ξανά πάνε ξανά γριλιζει ...σηκώνομαι κ εγώ πάμε μαζί από πάνω της και πάω να απλώσω τ χέρι μ στο κόκκαλο και με ρίχνει μια δαγκωματιά ...πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα ...προφανώς την μάλωσα την πήρα και φύγαμε . Διάβασα αρκετά πράγματα την άλλη μερε έβαλα τ φαΐ της και έβαλα τ χέρι μ να το ανακατέψω ενώ έτρωγε επίτηδες..δεν αντέδρασε συνέχισε να τρώει .δινω το απόγευμα παλι ένα κοκαλάκι παλι γριλισμα .....γενικά από τη μέρα π τη μάλωσα δεν ξανά έκανε επιθετική κίνηση απλά πλέον αν πας κοντά τρώει αμάσητα λογικά με φόβο να μην της το πάρω δεν ξέρω ....είναι θέμα θεωρώ το να μην μπορείς να πλησιάσεις όταν τρώει αύριο εί αύριο μπορεί να κάνει Τσαμπουκα σε κάποιο επισκέπτη αν τρώει ...
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Γεια σου @costas9922

Δες τα τελευταία μηνύματα ΕΔΩ και αντιγράφω και μια δική μου απάντηση.

Παράξενο δεν είναι... Δηλαδή, κάποιες τροφές (σπανιότερα άλλα πράγματα) θεωρούνται "πολύτιμες" από τα μυαλά των σκύλων και πολλές φορές δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στην φύλαξη τους.

Resource Guarding ή Φύλαξη (σημαντικών) πόρων

Η φύλαξη των πόρων (resource guarding) αναφέρεται σε οποιαδήποτε συμπεριφορά που δείχνει ένας σκύλος για να πείσει τους άλλους να μείνουν μακριά από κάτι που θεωρεί πολύτιμο. Μεταξύ αυτών των συμπεριφορών είναι το γρύλισμα, η εμφάνιση των δοντιών, η δυσκαμψία του σώματος, η σηκωμένη τρίχα και η άμεση και ταχύτατη κατανάλωση της τροφής (που είναι συνήθως ο σημαντικός πόρος). Φυσικά μπορεί να φτάσουμε και σε κάποιο δάγκωμα ή το γάβγισμα.

Τα σκυλιά συνήθως φρουρούν έντονα τα τρόφιμα (όπως είπαμε), τα παιχνίδια, τα κόκαλα (πολύ συχνά), το κρεβάτι τους και σπανιότερα άλλο σκυλί ή άτομο (συνήθως παιδί).

Τι μπορείς να κάνεις;

Να συνδυάσεις τον άνθρωπο που πλησιάζει όταν ο σκύλος έχει κάτι πολύτιμο με κάτι θετικό. Το χέρι να έχει μια ακόμα καλύτερη πρόταση από αυτή που ο σκύλος διαθέτει. Πλησιάζεις το σκύλο με μια ακαταμάχητη λιχουδιά ή ένα ακαταμάχητο παιχνίδι. Συνδυάζεις και μια εντολή ( ίσως "ΑΣΤΟ!" ) και συνεχίζεις χαρούμενος με ένα χαρούμενο σκύλο.

Η αρχή μπορεί να γίνει με την τροφή στο μπολάκι του και καθημερινά τεστ ή συνεδρίες που πλησιάζεις, αποσπάς την προσοχή του σκύλου, παίρνεις ή "παίζεις" με την τροφή του και τον αφήνεις να συνεχίσει.

Στην αρχή ο χρόνος που αφήνεις το σκύλο χωρίς τροφή να είναι μερικά δευτερόλεπτα για να μη προλαβαίνει να αγχωθεί ή να νιώσει ότι "τον πειράζεις". Όσο ο σκύλος χαλαρώνει και συνηθίσει, ο χρόνος αυξάνεται.

1-2 φορές σε κάθε "συνεδρία" (αφαίρεση και επανατοποθέτηση τροφής) αρκούν.

Επίσης, μπορείς κάποιες φορές να ταΐζεις το σκύλο από το χέρι σου και ταυτόχρονα να χαϊδεύεις και να του μιλάς. Δημιουργείς μια κατάσταση ηρεμίας γύρω από το φαγητό και σε αυτό μπορείς να εντάξεις και άλλα άτομα που θες να θεωρεί ο σκύλος "ασφαλή".

Την ίδια στιγμή μπορείς να του ανοίγεις το στόμα ή να κοιτάς τα δόντια του. Όλα με ηρεμία και εφόσον βλέπεις πως ο σκύλος δεν δυσανασχετεί και δε δείχνει σημάδια όπως αυτά που έγραψα πιο πάνω.

Ζήσε με αυτό

Είναι και αυτό μια λύση... Αφού έχεις εντοπίσει το πρόβλημα και δε το θεωρείς σημαντικό στο σύνολο της καθημερινότητας σου, το αφήνεις έτσι και απλά δε δημιουργείς τέτοιες καταστάσεις.

Δε δίνεις παιχνίδια, κόκαλα και "πολύτιμους πόρους" και όταν το κάνεις αφήνεις το σκύλο σε ένα χώρο που κανένας δε μπορεί να πλησιάσει μέχρι ο σκύλος να τελειώσει.

Γενικές οδηγίες

  • Η φύλαξη των πόρων είναι μια φυσική συμπεριφορά στους σκύλους, αλλά πρέπει να είναι διαχειρίσιμη, ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη επιθετική συμπεριφορά.
  • Αποτρέπουμε την ανάπτυξη ακατάλληλων συμπεριφορών επιβραβεύοντας τις επιθυμητές συμπεριφορές. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες να δημιουργήσετε θετικές συσχετίσεις/συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων και πόρων.
  • Η καλή διαχείριση θα εμποδίσει το σκυλί σας να πάρει πράγματα που δεν θα έπρεπε. Κλείστε τις πόρτες, βάλτε τα σκουπίδια έξω ή σε ντουλάπι, κλπ.
  • Αντισταθείτε στο να κυνηγάτε το σκυλί σας όταν έχει πάρει κάτι που "δεν πρέπει". Το κυνήγι είναι μια απειλή αλλά και μια ανταμοιβή και διδάσκει στο σκυλί σας ότι η κλοπή φέρνει την προσοχή.
  • Να διδάσκεται στο σκύλο την εντολή "ΑΣΤΟ!" από την αρχή. Πρέπει να είναι στην βασική εκπαίδευση του σκύλου και αρχίστε με αντικείμενα βαρετά και όχι "πολύτιμα" για τον σκύλο.
  • Πάντα να είσαστε σίγουροι ότι το αντάλλαγμα που προσφέρεται είναι σημαντικότερο από αυτό που έχει ο σκύλος.
  • Ποτέ μην χτυπάτε, τρομάζετε ή απειλείτε το σκυλί σας για να πάρετε κάτι από αυτόν, ακόμα κι αν γρυλίζει ή δαγκώνει στον αέρα. Σας λέει να "υποχωρήσετε" και αυτό είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα που θέλετε να μπορεί να εκφράσει. Τα σκυλιά που τιμωρούνται για γρυλίσματα πηγαίνουν κατευθείαν στο δάγκωμα.
  • Εάν έχετε πάνω από ένα σκύλο στο σπίτι και ένας ή περισσότερα σκυλιά είναι "φύλακες πόρων", τα ταΐζετε πάντα ξεχωριστά και αποφεύγετε τις λιχουδιές ή τα παιχνίδια σε κοινή θέα και με τα σκυλιά στον ίδιο χώρο.


Σκύλος και φύλαξη πόρων.jpg
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.601
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3