Επιτρέπεται να δίνουμε τα αποφάγια μας ?


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Τώρα για λουκάνικα σουτζουκι και διάφορα τέτοια εγώ δε τα δίνω ποτέ και πιστεύω ότι καλύτερα να τα αποφεύγουμε έτσω και μία στο τόσο!
Δεν υπάρχει κτηνίατρος που να ισχυρίζεται να δίνουμε μπαχαρικά στα σκυλιά μας, λάδια και βουτυρά ή τσιγαριστά, κοκκινιστά.. κοινώς τα αποφάγια μας.
Από βιβλία έως άρθρα θα δούμε ποια είναι η ισορροπημένη διατροφή για τον σκύλο.

Αν δώσουμε λουκάνικο και σουτζούκι το σκυλί δεν θα πάθει τίποτα τώρα προφανώς..και αν είναι και συνηθισμένο σε τέτοιες διατροφές πιθανόν να μην κάνει καν διάρροια ή να έχει καούρα στο στομάχ..ι από ένα σκυλί που διατρέφεται με συγκεκριμένη.
Όμως τα αποτελέσματα φαίνονται σε βάθος χρόνου.
Ξέρω.. πολλοί θα είχατε σκυλιά που έτρωγαν τα πάντα και δεν έφυγαν ίσως από αυτό..και εγώ είχα τέτοια σκυλιά ..όπως και την Αράπο που δεν έφυγε από τα κόκαλα.
Ας καταθέτονται απόψεις και ο κάθε ένας ας αποφασίζει.

Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος των επιλογων του..το σίγουρο είναι πως δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανείς.. κανέναν.

Από ένα σύντομο ψάξιμο:

Γαστρίτιδα


Αίτια
Αρκετοί βλαπτικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν γαστρίτιδα. Συχνά μάλιστα συμβάλλουν περισσότεροι του ενός. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ευαισθησία του οργανισμού κάθε σκύλου χωριστά, μπορεί να παίζει σοβαρό ρόλο ως προς τη σοβαρότητα της ασθένειας.
1. Διατροφικά αίτια: Τα πλέον συνήθη. Η κακή διατροφή σε ποιότητα και ποσότητα, επιβαρύνει και ερεθίζει το στομάχι. Κάποια στιγμή οι προσταυτευτικοί μηχανισμοί κάμπτονται και εκδηλώνεται η γαστρίτιδα. Το στομάχι του σκύλου, έχει «από κατασκευής» τη δυνατότητα να πέπτει σάρκες. Οτιδήποτε άλλο καταναλώσει το ζώο, π.χ. φυτικά τρόφιμα, σάλτσες, κ.λ.π. θέτει το στομάχι εκτός των δυνατοτήτων του και συνεπώς σε κίνδυνο τους προστατευτικούς μηχανισμούς. Έτσι βλέπει κανείς σκύλους που διατρέφονται με αποφάγια, να κάνουν συχνά εμετό (χρόνια γαστρίτιδα). Εννοείται βέβαια πως αν η τροφή είναι αλλοιωμένη ή τελείως ακατάλληλη, τότε η αντίδραση είναι άμεση (οξεία γαστρίτιδα). Αν λοιπόν ένα κουτάβι φάει π.χ. αποφάγια με καυτερό φαγητό ή πολλά καρυκεύματα, είναι βέβαιο πως θα ερεθιστεί τόσο πολύ ο γαστρικός βλεννογόνος, ώστε θα αρχίσει αμέσως ο εμετός.

http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=874




Απαγορεύονται:

Όχι παγωμένο ή καυτό φαγητό (μπορεί να αρρωστήσει ή να δημιουργήσει στομαχικό πρόβλημα).
Γάλα φρέσκο ή εβαπορέ για ανθρώπους: Η λακτόζη που περιέχεται μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και έντονα εντερικά προβλήματα. Στο εμπόριο κυκλοφορεί γάλα σε μορφή σκόνης ειδικό για κουτάβια.
Κόκαλα κοτόπουλου, αρνιού γιατί μπορεί να πνηγεί, ενώ θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό ή το πεπτικό σύστημα. Η περιτονίτιδα αλλά και ο θάνατος από κόκαλο είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένα στα σκυλιά.
Πατάτες, ψωμί και άλλα αμυλούχα: Είναι άχρηστη τροφή που απλώς μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή δυσπεψία.
Κρεμμύδια: Περιέχουν κάποια τοξική ουσία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Χόρτα: Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου και τον οδηγούν σε κολίτιδα. σκύλος επιλέγει από μόνος του να φάει χόρτα, μόνο όταν έχει πρόβλημα δυσπεψίας και το κάνει για να προκαλέσει εμετό.
Σταφύλια: Προκαλούν προβλήματα στα νεφρά.
Σοκολάτα: Περιέχει «θειοβρωμίνη», μια τοξική για τα σκυλιά ουσία που μπορεί να προκαλέσει εμετούς, διάρροιες, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Γλυκά γενικότερα: Ο σκύλος από μόνος του έχει αυξημένη ποσότητα γλυκόζης. Κινδυνεύει λοιπόν από ζάχαρο, διαβήτη, υπερκινητικότητα, αλλά και πέτρα στα δόντια.
Αλμυρά: Παρότι είναι καλό να προσθέτουμε λίγο αλάτι στην μαγειρευτή τροφή του σκύλου, τα πολύ αλμυρά φαγητά υποχρεώνουν το σκυλί στην έντονη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα –ειδικά σε μεγαλόσωμες φυλές- διάφορα στομαχικά προβλήματα, με πιθανή μέχρι και την στροφή στομάχου.
Πολύ λιπαρά: Η πέτσα του κοτόπουλου το μόνο που προσφέρει είναι «κακές» θερμίδες, ενώ συχνά προκαλεί διάροια.

Καφές: Η καφείνη πιθανόν να προκαλέσει καρδιακά ή στομαχικά προβλήματα.
Αλκοόλ: Προκαλεί καρδιά προβλήματα και προβλήματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Ο σκύλος χρειάζεται το προσωπικό του, ξεχωριστό φαγητό - δεν είναι σκουπιδοτενεκές! Το να ταΐζουμε το σκυλί μας με τα αποφάγια μας (είναι πολύ συνηθισμένη η νοοτροπία ότι «αυτό έχουμε, αυτό θα φάει») αποτελεί ότι χειρότερο μπορούμε να του κάνουμε. Εξίσου βέβαια λάθος είναι να ταΐζουμε τον σκύλο μας με ότι του αρέσει.

http://www.mytail.gr/i_diatrofi_tou_skilou.aspx

Ο σκύλος μου τρώει τα πάντα
Ο σκύλος δεν είναι παμφάγο όπως ο άνθρωπος. Είναι σαρκοφάγο και το πεπτικό του έχει έτσι φτιαχτεί ώστε να πέμπει πιο απλές τροφές από τον άνθρωπο. Σημειώστε επίσης ότι τα μεταβολικά νοσήματα χρειάζονται αρκετούς μήνες ή και χρόνια μέχρι να εκδηλωθούν. Τέτοια μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, παθήσεις του παγκρέατος, των νεφρών και του ήπατος, κάνουν τη ζωή του κατοικιδίου μας δυσκολότερη και σε πολλές περιπτώσεις συντομότερη.

http://www.interpet.gr/themata/ktiniatrika/ktiniatrika_themata/fataolas.htm
 


Thabishop

Member
17 Νοεμβρίου 2010
9
0
Νομίζω ότι μας έχουν βάλει στο τρυπάκι να ταίζουμε τα σκυλιά μας με ό,τι θέλουν αυτοί ... Εδώ εμείς τρώμε πιτσες σουβλάκια και burger από άγνωστης προελεύσεως αλλαντικά και τυριά και στις τροφές ψάχνουμε να βρούμε τι ακριβώς είναι το chicken meal και τί είναι το ενά κ το άλλο.

Καλώς η κακώς έχουν περάσει από την οικογένεια μου , 2 πιτ , 2 ροτ , 1 ντομπ , 1 γκριφον κανις , 1 κολι, 1 βελγικο ποιμενικο ίσως να ξεχνώ κανα δύο και τώρα που εγώ έχω το μπασέ.
Όλα τα σκυλιά πλην του μπασε μεγάλωσαν και πέθαναν στα 12-14 χρόνια (το ντοπ επαθε εκλαμψια σε μια γεννα, 1 ροτ μασ το κλεψανε , 1μισι χρονων και μόνο με τις κότες αγριευε) με γάλα σκόνη και ψωμί, και μετά με μαγειρευτό(οχι BARF, ό,τι να ναι) και αποφάγια.

Εχω μπει κ γω στο τρυπακι της ξηράς αλλά δεν μπορεί ξαφνικα τα σκυλιά σε 10 χρόνια να έγινα τόσο ευαίσθητα....
Να πουλήσουν θέλουν και αυτοί όπως κάθε βιομηχανία(κτηνιατροι-pet shop-εκτροφεις-παραγωγοι τροφων)
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Το στομάχι του σκύλου, έχει «από κατασκευής» τη δυνατότητα να πέπτει σάρκες. Οτιδήποτε άλλο καταναλώσει το ζώο, π.χ. φυτικά τρόφιμα, σάλτσες, κ.λ.π. θέτει το στομάχι εκτός των δυνατοτήτων του και συνεπώς σε κίνδυνο τους προστατευτικούς μηχανισμούς.
Οκ, ολα τα παραπανω!
Συμφωνω απολυτα, οτι ο σκυλος ειναι σαρκοφαγως!

Αλλα για εξηγησε μου παρακαλω, γιατι σε παρα πολλες σκυλοτροφες ειναι τα πρωτα συστατικα φυτικης προελευσεως???
Και γιατι οι περισσοτερες σκυλοτρωφες περιεχουν πολυ περισσοτερο "φυτικα" πραγματα (καλαμποκι, Σογια, ριζι, αλλα δημητριακα, Πολτος τευτλων και πολλα αλλα ακομα) απο κρεατα (εστω προιωντα ζωηκης προελευσεως) ????????????????

Και ειναι καλο να τρωει ολες αυτες της "Κουνελοτροφες με γευση κρεατος"- ενω δεν κανει να φαει μακαρονια με κιμα, που εμειναν απο το δικο μας????????
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Να πουλήσουν θέλουν και αυτοί όπως κάθε βιομηχανία(κτηνιατροι-pet shop-εκτροφεις-παραγωγοι τροφων)
Ακριβος εκει βρισκεται το μυστικο!!

Οσοι γνωριζουν γερμανικα, ας διαβασουν τα βιβλια : "Katzen wuerden Maeuse kaufen" - του U.Grimm και το " Jahrtausendirrtum der Veteriaermedizin" του K.D Kammerer!!!
Ειναι εκπληκτικα κατατοπιστικα και ενημεροτικα!
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Έγώ δεν διαφωνώ τόσο στα μακαρόνια..δεν κάνει κακό για μια φορά αλλά όχι και καλό..και δεν διαφωνώ καθόλου με τον κύμα..!!
Αλλα πόσοι αντιλαμβάνονται αυτό το μενού ως βραστό κύμα με μακαρόνια χωρίς βούτυρο..και πόσοι κύμα με κρεμμύδι και ότι άλλο έχει η φαντασία του κάθε ενός.. με σάλτσες επίσης με ότι έχει η φαντασία του κάθε ενός..από μπαχαρικά μέχρι οτιδήποτε..

Δεν είναι κακό να δίνουμε κάποιες δικες μας συνταγές προσαρμοσμένες..είναι κακό να δίνουμε ότι μπορεί να αντέχει το δικό μας στομάχι..
 
Last edited:


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Και γιατι οι περισσοτερες σκυλοτρωφες περιεχουν πολυ περισσοτερο "φυτικα" πραγματα (καλαμποκι, Σογια, ριζι, αλλα δημητριακα, Πολτος τευτλων και πολλα αλλα ακομα) απο κρεατα (εστω προιωντα ζωηκης προελευσεως) ????????????????
Εγώ δίνω ρύζι αντί για μακαρόνια τους λόγους τους έχω εξηγήσω σε αρχικό μου post στην πρώτη σελίδα..

Τώρα όσον αφορά τα φυτικής προελεύσεως ο μόνος λόγος που μου έρχεται στο μυαλό είναι λόγο των συντηρητικών που έχουν αυτές οι ζωικης προέλευσης και τα είδη..

Προσωπικά δεν κρίνω βάση στο τι δίνουν οι σκυλοτροφές..
 


Eammon

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2010
516
0
Αθηνα
Δεν ειναι ολα τα αμυλουχα ιδια ομως!Αλλο η βραστη πατατα και το κουακερ πχ.....και αλλο τα μακαρονια και το ψωμι!Χωριζονται σε αργους και γρηγορους υδατανθρακες και εχουν μεγαλη διαφορα στο ρυθμο πεψης και στην αυξηση του ζαχαρου στο αιμα!

Σαφως και μια στις τοσες δεν θα ειναι κακο να φαει μακαρονια,αλλα σιγουρα (για μενα) δεν κανει σε συστηματικη βαση!

Επειτα.....αλλες διατροφικες αναγκες εχει ενας σκυλος που ειναι αραχτος ολη μερα σ ενα καναπε και αλλες ενας σκυλος "αθλητης"!
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Επειτα.....αλλες διατροφικες αναγκες εχει ενας σκυλος που ειναι αραχτος ολη μερα σ ενα καναπε και αλλες ενας σκυλος "αθλητης"!
Συμφωνώ απόλυτα και αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση..
αλλά η βάση είναι σε όλα σχεδόν ίδια..
 




ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.684
4.318
42
www.proudtobegreek.eu
Όσα χρόνια είχα τη Μίλβα δε γνώριζα τπτ για τη διατροφή των σκύλων...και μπορώ να πώ πως τα μόνα που έτρωγε ως επι το πλείστον με χαρά ηταν τα μακαρόνια,το ρύζι και το κοτόπουλο βραστό(χωρίς κόκκαλα εννοείτε!) Μέχρι τα 16 δεν είχε παρουσιάσει τπτ εκτός απο ζάκχαρο το οποίο και μας ανάγκασε να τις κόψουμε τα συγκεκριμένα φαγητά και σταδιακά της δημιούργησε ακράτεια και τύφλωση!Πέθανε απο καρκίνο στα 18...μέχρι την ηλικία των 16 όμως έτρωγε μαγειρευτό φαγητό...
 


grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
Όσα χρόνια είχα τη Μίλβα δε γνώριζα τπτ για τη διατροφή των σκύλων...και μπορώ να πώ πως τα μόνα που έτρωγε ως επι το πλείστον με χαρά ηταν τα μακαρόνια,το ρύζι και το κοτόπουλο βραστό(χωρίς κόκκαλα εννοείτε!) Μέχρι τα 16 δεν είχε παρουσιάσει τπτ εκτός απο ζάκχαρο το οποίο και μας ανάγκασε να τις κόψουμε τα συγκεκριμένα φαγητά και σταδιακά της δημιούργησε ακράτεια και τύφλωση!Πέθανε απο καρκίνο στα 18...μέχρι την ηλικία των 16 όμως έτρωγε μαγειρευτό φαγητό...
Ναι ένω τώρα που γνωρίζουμε κατί παραπάνω εγω έχω μπερδευτεί ακόμη περισσότερο!:p

Πάντως το μαγειρευτό μου ακούγετε πολύ καλή επιλογή.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
κι εμένα αρχικά
αλλά τα δόντια πολύ χάλια......
άσε που με την barf ο σκύλος ξεβρωμίζει και λάμπει γενικά
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
όλοι οι σκύλοι που τρέφονται με μαγειρευτό χάνουν τα δόντια τους σε χρόνο dt....:(
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
κοίτα
τίποτα δεν είναι κανονας αν δεν έχει εξαιρέσεις
γενικά πολύ παρασυρόμαστε απο το παράδειγμα του ενός σκύλου

κι εμένα η πεθερά μου δεν ξέρει απο που κρατάνε την οδοντόβουρτσα και δεν έχει πάει οδοντίατρο ποτέ-σε αντίθεση με τους περισσότερους μας που πλένουμε δόντια μέρα νύχτα και έχουμε κάνει τους οδοντίατρους πλούσιους

τα μαγειρευτά λόγο πολτώδους και υδαρής μορφής (+ότι ώς επι το πλείστον αποτελούνται απο άμυλα) κολλάνε παντού στα δόντια και δημιουργούν πλάκα κλπ
τα κοκκαλάκι που λές σίγουρα κάνουν κι αυτά κάτι αλλά προφανώς το σκυλάκι σου ήταν απο πολύ γερή πάστα
 


ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.684
4.318
42
www.proudtobegreek.eu
κοίτα
τίποτα δεν είναι κανονας αν δεν έχει εξαιρέσεις
γενικά πολύ παρασυρόμαστε απο το παράδειγμα του ενός σκύλου

κι εμένα η πεθερά μου δεν ξέρει απο που κρατάνε την οδοντόβουρτσα και δεν έχει πάει οδοντίατρο ποτέ-σε αντίθεση με τους περισσότερους μας που πλένουμε δόντια μέρα νύχτα και έχουμε κάνει τους οδοντίατρους πλούσιους

τα μαγειρευτά λόγο πολτώδους και υδαρής μορφής (+ότι ώς επι το πλείστον αποτελούνται απο άμυλα) κολλάνε παντού στα δόντια και δημιουργούν πλάκα κλπ
τα κοκκαλάκι που λές σίγουρα κάνουν κι αυτά κάτι αλλά προφανώς το σκυλάκι σου ήταν απο πολύ γερή πάστα
Ήταν το κοπριτάκι μου!!αχχχχχχ :(
 


fani

Well-Known Member
30 Οκτωβρίου 2010
2.468
408
Αθήνα
Δεν είναι κακό να δίνουμε κάποιες δικες μας συνταγές προσαρμοσμένες..είναι κακό να δίνουμε ότι μπορεί να αντέχει το δικό μας στομάχι..
Συμφωνώ με αυτό και αυτό μου έχει προτείνει και η κτηνιατρος!!!Τωρα,για να πουλήσουν και πάλι δε είμαι και αρνητική σε αυτό έχει κάποια λογική!!Αλλά υπάρχουν τροφές που έχουν σαν πρώτο συστατικό το κοτοπουλο,προβατο κτλ και μετά έχουν καλαμπόκι....φυσικά και τα σκυλιά δε είναι κότες...αλλά πιστεύω ότι δε είναι κακό να τρέφετε λιγο απο ολα(που πρεπει να τρωει ένας σκύλος)!!!!Εμενα μου ερεσει να της μαγειρευω και θα το κανω αλλα βασικη τροφη της θα ειναι η ξηρά!!!Τωρα ενας σκυλος θα φαει μια φορα ενα λουκανικο οκ δε θα παθει κατι αλλα το στομαχι του???αν ειναι και χωριατικο αστα εδω δε μπορουμε εμεις πολλες φορες να το χονεψουμε εκεινος θα μπορει???Συμφωνω οτι ο σκυλος δε ειναι σκουπιδοφαγος μπορει να τρωει φαγητα αλλα χωρις αλατια,μπαχαρικα και αλλα τετοια!!!!!Παλια δε γνωριζαμε πολλα και ετρωγε τα παντα,οκ,δε ηταν κακο δηλαδη τωρα που ξερουμε κατι παραπανω δε θα κανουμε κατι καλυτερο θα μεινουμε στο τοτε???Απλες αποριες που εγω τις εχω απαντησει και με εχουν βοηθησει στο πως θα ειναι η διατροφη της....παντα ανοιχτη βεβαια στο να μαθαινω καινουργια πραγματα και να τα προσαρμοζω.....;):):D:p
 
Last edited by a moderator:


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
όλοι οι σκύλοι που τρέφονται με μαγειρευτό χάνουν τα δόντια τους σε χρόνο dt....:(
Mα δεν σημαίνει πως δίνεις μαγειρευτό δεν μπορείς να δίνεις κόκαλα είτε ωμά είτε ζεματισμένα για 5 λεπτά..

Μακάρι να είχα τον χρόνο να έδινα πάντα μαγειρευτό..
 


Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
συμφωνω απολυτα με Kango
εγω προσωπικα εχω βαση απαραβατη τη δικη τους διατροφη ,ομως επειδη τα δικα μου φαγητα συνηθως ειναι ψητα,βραστα χωρις καρυκευματα,οταν οι γουρουνες μου φανε το φαγητο τους μετα τους δινω και απο το δικο μου ,οχι σε καθημερινη βαση αλλα αρκετες φορες την εβδομαδα και επειδη τις εχω κανει ζητιανακια με αυτη τη συμπεριφορα οταν εγω τρωω κατι που απαγορευεται για τα σκυλια σε αυτες δινω φρουτα
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.151
Μηνύματα
896.325
Μέλη
19.956
Νεότερο μέλος
gpc