Εργασιακές φυλές vs μορφολογία/πρότυπο

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Σκύλος εργασίας δε σημαίνει σκύλος που δεν μπορεί να τον πλησιάσει άνθρωπος, είτε είναι κριτής, είτε είναι παιδάκι κ.λ.π. Αν καλύπτεται υπερβολική νευρικότητα ή επιθετικότητα του σκύλου πίσω απο την ταμπέλα "εργασιακός" τότε κάτι δε πάει καλά. Παρότι η σωματοφυλακή δεν είναι συνηθισμένη εκπαίδευση, έχω δει σκυλιά που ολοκλήρωσαν τέτοια εκπαίδευση και στο στίβο ήταν άψογα. Δεν θα σχολιάσω καν την απαξίωση που κρύβεται πίσω απο τα "αγορασμένα ΙΡΟ των άλλων, μόνο εμείς κάνουμε σωστή εργασία".
Την καραμέλλα "εκτρέφω μόνο για εργασία, αδιαφορώ για τη μορφολογία" την έχω ακούσει πολλές φορές απο ανθρώπους που είτε έκρυβαν τις αδυναμίες των σκυλιών τους πίσω απο μύθους, είτε έκαναν ουσιαστικά ζημιά στη φυλή τους. Την ίδια ζημιά που κάνει κάποιος που εκτρέφει εργασιακή φυλή αλλά κοιτάει μόνο τη μορφολογία. Αν ήταν διαφορετικά, τότε όλοι αυτοί που έγραψαν τα πρότυπα φυλών είναι ανόητοι και κάποιοι ανακάλυψαν την Αμερική.

Το τρίπτυχο είναι γνωστό κύριοι: Χαρακτήρας, υγεία και σωστή μορφολογία. Όποιος ασχολείται με εκτροφή πρέπει να φροντίζει και για τα τρία, με την ίδια προσοχή.

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.215
261
38
αν καθε εκτροφεας διαλεγει δικια του γραμμη θα γινει οτι και στα πιτ μπουλ
επισης τα μαλινουα θα καταληξουνε μοντιοροσκυλα δηλ. σκυλια για ρινγκ και μονο
ισως οι εκτροφεις εργασιακων γραμμων να ειναι λιγο πιο αυστηροι με την μορφολογια

να ρωτησω και κατι γιατι μιλαμε ολο για μαλια
οι αλλες φυλες δεν εχουν θεματα δηλ στα ροτ ή τα ντομπ τι γινεται υπαρχουν εργασιας και ποσο διαφορα υπαρχει;

εγω που θελω αργοτερα στην ζωη μου ενα ακομη σκυλο τι σκατα να επιλεξω με μπερδεψατε!

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
ντορις τα ιδια ισχυουν για ολες τις φυλες... που ασχολουνται με εργασια... οχι μονο τα μαλι...
απλα το θεμα διασπασθηκε απο θεμα με μαλι και ισως γι αυτο επεσε λιγο βαρυτητα παραπανω στη συγκεκριμενη φυλη....

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.020
ΑΤΤΙΚΗ
"εκτρέφω μόνο για εργασία, αδιαφορώ για τη μορφολογία" .
...Eπιτρέψτε μου να συμπληρώσω ότι η συνέχεια αυτής της λογικής οδηγεί απευθείας στον ''αποκλεισμό-αποτροπή'' άλλων φυλών απο την εργασία...

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
επισης τα μαλινουα θα καταληξουνε μοντιοροσκυλα δηλ. σκυλια για ρινγκ και μονο
Και ολοι οσοι αγοραζουνε μαλινουα θα λεγονται ''εργασιακοι'', και οι όλοι οι ''άλλοι'' άσχετοι...:rolleyes:

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.215
261
38
οχι φιλε αν ειμαι οτυπος του καναπε αλλα μου αρεσουν τα ροτ να παρω ροτ μπουχεσα 80 κιλα
ή σωστο σκυλο ή καθολου θελω να ξερω οτι αυτο που θα παρω δεν ειναι προιον εμπορευματοποιησης μιας φυλης και ακολουθει αλλο ενα trend
της εποχης οπως ενα γ.π με καμπυλωμα βατραχου

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
γιαυτο αντε να βρεις εργασιακο ροτ στο ελαντα.
σορυ παιδια δεν ξερω αν ειναι σωστο η οχι αλλα εγω απο τα μαλια κ την εκτροφη τους δεν εχω παραπονο.οποτε χιλιες φορες να μη δω ποτε μαλι σε μορφολογια και να συνεχισουν ναι ναι ετσι.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Εγώ θέλω να βλέπω εκτροφέις εργασιακών σκυλιών να πηγαίνουν σε εκθέσεις μορφολογίας και ας μη πάρουν τίτλο καλύτερου σκύλου φυλής. Μια απλή τυπική συμμετοχή για να έχει αξιολογήσει ένας κριτής έστω το ότι το σκυλί έχει τα βασικά μορφολογικά χαρακτηρισικά. Ένα "καλώς", κάτι τέλος πάντων. Το να είναι τόσο απόλυτος κάποιος λέγοντας δεν με ενδιαφέρει η μορφολογία ή το αντίθετο, δεν με ενδιαφέρει η εργασία, για τον μελλοντικό αγοραστη φαίνονται λίγο ύποπτα και στενόμυαλα.

Mouhou

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2012
124
1
Καλύβια
κι αν δεν ικανοποιουσε το προτυπο την πλειονοτητα των εκτροφεων.... γιατι δεν το αλλαζουν?
Ο εκτροφέας στην Ελλάδα δεν θα βγάλει χρήματα από έναν σκύλο με δυνατο ταπεραμέντο και δύσκολο στον χειρισμό....θα βγάλει λεφτά από τους ιδιώτες που το θέλουν για pet. Οπότε τον εκτροφέα τον συμφέρει να είναι πιο ήπιου χαρακτήρα ο σκύλος και πιο εύκολος στον χειρισμό του...γιατί να τον αλλάξουν?

Last edited by a moderator:

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Ο εκτροφέας στην Ελλάδα δεν θα βγάλει χρήματα από έναν σκύλο με δυνατο ταπεραμέντο και δύσκολο στον χειρισμό....θα βγάλει λεφτά από τους ιδιώτες που το θέλουν για pet. Οπότε τον εκτροφέα τον συμφέρει να είναι πιο ύπιου χαρακτήρα ο σκύλος και πιο εύκολος στον χειρισμό του...γιατί να τον αλλάξουν?
Αυτο απο που εχει προκυψει ?
Οποιο σκυλι δεν κανει σπορ ειναι ευκολο χειρισμου δηλαδη ?

Mouhou

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2012
124
1
Καλύβια
Αν όπως λέτε τα μαλινουά τα παίρνουν όλα στην εργασία γιατί δεν λαμβανουν μέρος στις εκθέσεις μορφολογίας στην κατηγορία εργασίας;
Το Ρινγκ ο ΚΟΕ δεν το θεωρεί εργασία , παρόλο που είναι πλέον αναγνωρισμένο άθλημα από την FCI. Δεν το γράφουν ούτε στα Pedigree μας. Πρέπει να δώσω για ΙΠΟ για να κατέβω κατηγορία εργασίας και ας έχω κατέβει σε Παγκόσμιο της FCI στο ρινγκ.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Ο εκτροφέας στην Ελλάδα δεν θα βγάλει χρήματα από έναν σκύλο με δυνατο ταπεραμέντο και δύσκολο στον χειρισμό....θα βγάλει λεφτά από τους ιδιώτες που το θέλουν για pet. Οπότε τον εκτροφέα τον συμφέρει να είναι πιο ύπιου χαρακτήρα ο σκύλος και πιο εύκολος στον χειρισμό του...γιατί να τον αλλάξουν?
Τον εκτροφέα τον συμφέρει να έχει ο σκύλος το χαρακτήρα που αρμόζει στη φυλή του, όπως ορίζεται απο το πρότυπο.

Τον μύθο νο2 περί κέρδους των εκτροφέων στην Ελλάδα, ας τον αφήσουμε για άλλες συζητήσεις, παρόλο που κι αυτές έχουν εξαντλήσει το ενδιαφέρον τους στο φόρουμ.

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ο εκτροφέας στην Ελλάδα δεν θα βγάλει χρήματα από έναν σκύλο με δυνατο ταπεραμέντο και δύσκολο στον χειρισμό....θα βγάλει λεφτά από τους ιδιώτες που το θέλουν για pet. Οπότε τον εκτροφέα τον συμφέρει να είναι πιο ήπιου χαρακτήρα ο σκύλος και πιο εύκολος στον χειρισμό του...γιατί να τον αλλάξουν?
Το ταμπεραμεντο και ο χαρακτηρας, ειναι 2 διαφορετικα πραγματα.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
κυριε μουχου...

προτυπα δεν υπαρχουν για να εξυπηρετουν τους εκτροφεις μιας χωρας ειδικα της ελλαδος...
η αλλαγη ενος προτυπου... απο την fci πρεπει να γινει επειτα απο εισηγηση του ομιλου της χωρας που προερχεται η φυλη..
αυτων των εκτροφεων δηλαδη που νωριτερα τους θαυμαζατε και τους προλογιζατε ως διαμορφωτες της φυλης...

αυτους τους οποιους οπως ειπατε χρησιμοποιουν την eξωδιασταυρωση για βελτιστοποιηση των εργασιακων ικανοτητων αλλα μετα χρησιμοποιουν το προτυπο για την σταθεροποιηση εντος της φυλης..

πως απο την μια το σαμποταρουν και απο την αλλη το χρησιμοποιουν? κατι δεν στεκει στα λεγομενα σας η δεν καταλαβα εγω σωστα... οποτε θα ηθελα διευκρινηση....

Mouhou

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2012
124
1
Καλύβια
Αυτο απο που εχει προκυψει ?
Οποιο σκυλι δεν κανει σπορ ειναι ευκολο χειρισμου δηλαδη ?
Μην διαστρεβλώνεις τα λόγια μου δεν είπα αυτό..... Απλά τα σκυλιά που εκτρέφονται με σκοπό την εργασία είναι πιο κυρίαρχα και χρειάζονται πολύ περισσότερη δουλειά από έναν σκύλο που εκτρέφεται για μορφολογία. Εάν εγώ σαν εκτροφέας μαλινουά δώσω έναν σκύλο εκτροφής μου σε κάποιον που δεν έχει δουλέψει ή δεν πρόκειται να δουλέψει σπορ.....αυτό το σκυλί θα γίνει δολοφόνος, γιατί απλούστατα δεν θα ξέρει να το χειριστεί. Εάν το δώσω σε κάποιον με γνώσεις εργασίας θα γίνει ένα σκυλι κοινωνικότατο χωρίς προβλήματα.
Οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο μεγαλύτερη διαφορά μπορεί να έχει ένας σκύλος με εργασιακό ταπεραμέντο, γιατί απλούστατα δεν τους έχει τύχει ποτέ ένα τέτοιο σκυλι.

Mouhou

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2012
124
1
Καλύβια
κυριε μουχου...

προτυπα δεν υπαρχουν για να εξυπηρετουν τους εκτροφεις μιας χωρας ειδικα της ελλαδος...
η αλλαγη ενος προτυπου... απο την fci πρεπει να γινει επειτα απο εισηγηση του ομιλου της χωρας που προερχεται η φυλη..
αυτων των εκτροφεων δηλαδη που νωριτερα τους θαυμαζατε και τους προλογιζατε ως διαμορφωτες της φυλης...

αυτους τους οποιους οπως ειπατε χρησιμοποιουν την eξωδιασταυρωση για βελτιστοποιηση των εργασιακων ικανοτητων αλλα μετα χρησιμοποιουν το προτυπο για την σταθεροποιηση εντος της φυλης..

πως απο την μια το σαμποταρουν και απο την αλλη το χρησιμοποιουν? κατι δεν στεκει στα λεγομενα σας η δεν καταλαβα εγω σωστα... οποτε θα ηθελα διευκρινηση....
Εάν διαβάσατε τα προηγούμενα post μου θα καταλάβετε ότι δεν είμαι κατά της μορφολογίας γενικότερα , αλλά συγκεκριμένα κατά της μορφολογίας στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό δεν είναι έτσι τα πράγματα στις φυλές εργασίας. Τα Ντόμπερμαν για παράδειγμα πρέπει πριν μπούνε στο στοίβο να περάσουν ένα τεστ χαρακτήρα και να κάνουν και κάποια δαγκώματα. Τα γερμανικά ....το ίδιο. Στην Γαλλία υπάρχει ακόμα η αναγνώρηση της φυλής για να μπορεί ο εκτροφέας να κάνει εξωδιασταυρώσεις για βελτίωσει των όποιων χαρακτηριστικών πιστεύει ότι χρειάζεται.
Γενικά στο εξωτερικό κρίνουν αλλιώς τις εργασιακές φυλές.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Σε αυτό έχεις δίκιο Mouhou.
Ανάλογα την χώρα ένα Γ.Ποιμενικό για παράδειγμα πρέπει να έχει μορφολογίκες και εργασιακές διακρίσεις για να είναι αποδεχτώ για αναπαραγωγή.

Για αυτό που έγραψες όμως ότι τα σκυλιά που προορίζονται για εργασία είναι πιο κυρίαρχα/δύσκολα στον χειρισμό δεν συμφωνώ όμως.
Ενα Καυκάσου εκτροφής είναι πιο εύκολο στον χειρισμό απο ένα Malinois?

Κάτι άλλο που δεν συμφωνώ είναι αυτός ο διαχωρισμός ότι εργασιακό σημαίνει αγωνιστικά αθλήματα.
Ένα Setter ή Pointer δεν κάνει εργασίας? Ένα σκύλος οδηγός τυφλών δεν κάνει εργασία?
Το ότι έχουμε συσχετίσει τον όρο εργασία με τον στίβο δεν είναι δίκαιο για τα σκυλιά που κάνουν πιο "πραγματικές'' εργασίες.

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Το ότι έχουμε συσχετίσει τον όρο εργασία με τον στίβο δεν είναι δίκαιο για τα σκυλιά που κάνουν πιο "πραγματικές'' εργασίες.
Συμφωνω με ολο το ποστ σου και με βαση αυτο, αναρωτιεμαι: Τον δικο μου σκυλο για ποια ''εργασια'' θα επρεπε να τον εκτρεφουν οι ''σωστοι'' εκτροφεις;

Mouhou

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2012
124
1
Καλύβια
Σκύλος εργασίας δε σημαίνει σκύλος που δεν μπορεί να τον πλησιάσει άνθρωπος, είτε είναι κριτής, είτε είναι παιδάκι κ.λ.π. Αν καλύπτεται υπερβολική νευρικότητα ή επιθετικότητα του σκύλου πίσω απο την ταμπέλα "εργασιακός" τότε κάτι δε πάει καλά..
Σε αυτό συμφωνώ απολύτως.

Οπώς όμως στα Καυκάσου εάν εκδηλώσουν επιθετικότητα το ένα προς το άλλο την ώρα που τρέχουν στον στοίβο δεν θα τα πετάξει ο κριτής έξω ( ενώ έαν συμβεί το ίδιο στα λαμπραντόρ έχουν πεταχτεί εκτός στοιβου) ....έτσι και στα μαλινουά εάν τους κουνάς ένα πανάκι μπροστά στα μάτια τους θα το αρπάξουν και καλά θα κάνουν.....δεν πρέπει όμως να θεωρείται ελλάτωμα. Απλά πρέπει να κρίνονται και σύμφωνα με τον χαρακτήρα τους και όχι μόνο συμφωνα με την εξωτερική τους εμφάνιση. Το πρότυπο μιλάει και για τον χαρακτήρα της κάθε ράτσας....απλά στις εκθέσεις δεν του δίνουν σημασία.