Εργασιακές φυλές vs μορφολογία/πρότυπο

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
παιδες επειδη το μπερδεψαμε το θεμα κ επιδη δεν ξερω πολλα γιατους ορεινους κτλ.
το μαλι ειναι ενα απο τα πιο δυσκολα σκυλια,δε σημαινει οτι επειδη δουλευει μπορει.πολυ πηγαν να γινουν μαγκες με μαλια και στο τελος τραβαγαν τα δικα τους μαλια.δε θα μπω σε συγκρισεις και τα σχετικα.απλα θα πω ο συνδιασμος-ενεργεια-ταση για δαγκωμα-δυναμη-ευστροφια σε συναρτηση με το πειραγμενο νευρικο συστημα τους δεν ειναι και οτι πιο ευκολο.αθρωοποεκεντρικο???για να βρει κατι καλυτερο απο σενα σε εχει γραψει στα αποτετεια του οποτε εισαι παντα σε μια φαση να του αποδεικνυεις οτι εισαι το καλυτερο για αυτο.
τεσπα επειδη δε γουσταρω και τα σεντονια,αυτα...
να παμε παλι εντος θεματος ομως?

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.215
261
38
Λοιπον καποτε ειχαμε σκυλια που αναλογα με την φυλη κανανε μια εργασια.Σαν αποτελεσμα της εργασιας γενηθηκε η μορφολογια δηλαδη χαρακτηριστηκα που πρεπει να εχει ενα σκυλι για να ειναι ικανο να δουλεψει.Στην σημερινη εποχη την εργασια που εκαναν δεν μπορουμε να την κανουμε και ετσι βγαλαμε τα σπορ.
Οταν ενας εκτροφεας οχι μαλι αλλα ροτ π.χ κανει εργασια δηλ. μοντιο και εκτρεφει ροτ εργασιακα θα βαλει σε αναπαραγωγη τα ροτ που ειναι καλα για μοντιο,ετσι θα ριξει τα κιλα και η μορφολογια θα αλλαξει.Αρα καμια σχεση τα ροτ αυτου του εκτροφεα με τα παλια που καμια σχεση δεν ειχανε με μοντιο ή κατι συναφη, αλλα αυτος θα πει εχω ροτ εργασιακα!

Ποιος μου ειπε εμενα ομως οτι το μοντιο θα γινει η εργασια που θα καθορισει το προτυπο του ροτβαιλερ ή του μαλινουα που καποτε εκανε αλλη εργασια;

Και με τις αλλες φυλες τι θα γινει που δεν εχουν σχεση με το μοντιο αλλα ειχαν καποτε μια εργασια βλεπε πιτ,σταφ,φιλα,πρεσα γιατι αυτα να γινουν μοντιοροσκυλα;

Εβγαλαν καποιοι ενα κυναθλημα και πηγαν και κολλησαν την φυλη των μαλι τοσο κοντα στο αθλημα που και το εχουν αλλαξει και ειναι σαν το παλιο πιτμπουλ που μαχονταν μονο και εκτρεφονταν αποκλειστηκα για αυτο και καθε εκτροφεας επαιρνε την δικια του γραμμη

Δηλαδη αν μια φυλη ειναι εργασιακη αλλα με τα τωρινα κυναθληματα δεν τα παει καλα πρεπει να την προσαρμοσουμε;

Το τελειο θα ηταν να υπηρχε ενα σπορ διαφορετικο για καθε φυλη που θα μοιαζει κατα βαση με την εργασια του ή τουλαχιστον καποιες εξετασεις εργασιας σαν αθληματα οπως δινουμε εμεις για να παμε αστυνομια κατι τετοιο

παντως να εκρεφουμε μαλινουα μονο με βαση την ικανοτητα στο μοντιο δεν ειναι εκτροφη

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
δεν ειναι το μοντιο το θεμα ειναι το ιπο η το βελγικο ρινγκ.
εννεοειτε οτι ενα ροτ που κανει ενα σπορ ο εκτροφεας θα ακολουθησει τη γραμμη που βολευει για να μπορει να κανει σπορ κ να ειναι μεσα στο προτυπο.
τα εργασιακα γερμανικα ποιμενικα ποσο συχνα κατεβαινουν μορφολογια?
μπορντερ κολι?
κυνηγοσκυλα εργασιακα?
κ οποια κατεβαινουν τι παιρνουν?τιποτα μαλλον
με αποτελεσμα αυτοι που εκτρεφουν για εργασια να μη παιρνουν τιποτα και να βγαζουν σκυλια που δουλευουν.
κ οι αλλοι που ειναι φουλ προτυπου να σαρωνουν και τα σκυλια να εχουν κουλαμαρα!
αυτοι ειναι οι ευσυνηδειτοι εκτροφεις ομως!

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.215
261
38
ειπες τη γραμμη που τον βολευει για να κανει σπορ και να ειναι εντος προτυπου μεγαλη διευκρινηση
αλλα και παλι ποσο καλο σε ενα σπορ αφου γτιαχτηκε για κατι αλλο

και γιατι να μην χαλασει λγο το προτυπο για να ακουστει το εκτροφειο με κανενα τιτλο παραπανω
και γιατι να μην βαλει μεσα και λιγο απο μποσερον (τυχαιο παραδειγμα) για να φτιαξει την φυλη ακομη πιο πολυ

και για ολα τα αλλα τι εχεις να πεις;

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
καταρχην να πω οτι τα πιτ ειναι πολυ καλα σκυλια για να κανουν πολλα σπορ απο ατζιλιτυ μεχρι μοντιο.
προσμιξεις εστω ανεπισημα εχουν γινει σχεδον σε ολες τις φυλες.

οταν λες εργασιακη ανεφερε μου καποιες φυλες για να καταλαβω τι εννοεις?αν και πιστευω οτι καθε φυλη που δουλευει προσαρμοζεται με βαση αυτο που κανει, βαση εκτροφεα παντα.

ξερεις ομως τι ειναι αυτο που βλεπω εγω?πχ εχω ενα σκυλο εντος προτυπου,ενα σκυλο που δεν σκεφτηκα καν ποτε να πατησει χαλια,μη κατεβει σκαλοπατια,απο κουταβακι του ρουφαω το αιμα με το καλαμακι,και δεν ανησυχησα ποτε μην κανει δυσπλασια.ενα παραδειγμα αυτο που ισχυει για τους περισοτερους ιδιοκτητες μαλινουα.μονο κακο στην εκτροφη δεν μπορω να δω δυστυχως.οταν βλεπω υγειη σκυλια.δε μπορω να ειμαι τοσο ρομαντικος και να λεω τις μπουρδες για τη βελτιωση της φυλης κ τα σχετικα.θα ματαπω οτι οι μαλινοεκτροφεις ειναι χειριστες και κρατανε τις γραμμες που τους αρεσει να δουλεουν.
το επομενο μαλι μου θα ειναι θελω να πιστευω τοσο πυροβολημενο που δε θα μπορω να το κανω καλα.και χαιρομαι που υπαρχουν ανθρωποι που εκτρεφουν τετοιες γραμμες.απο κει και περα αν ειναι λιγο πιο μακρυ,η πιο βαρυ απο το προτυπο λιγο με ενδιαφερει!

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.215
261
38
θα ηθελες ομως ο εκτροφεας σου να ακολουθει το προτυπο εστω και λιγο;

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
μα το ακολουθει και ως επι το πλειστον τα μαλινουα μοιαζουν με μαλινουα γιαυτο κ δεν μπορω να εχω παραπονο απο την εκτροφη τους.δεν ειναι οτι ναναι

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ο καθενας στην τελικη παιρνει οτι θελει και οτι του αρεσει. Το θεμα ειναι να μην το παιζουνε καποιοι βασιλικότεροι του βασιλεως και επειδη κανουνε ενα σπορ, βαφτιζουν τα σκυλια τους ''εργασιακα'' και νομιζουν οτι αποκωδικοποιησανε τον κωδικα da vinci για τα σκυλια...

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
Εγω διαφωνω οτι το μαλι ειναι δυσκολο , το μαλι ειναι ιδιαιτερο , οταν του δειξεις αυτο που θες με τον τροπο που πρεπει , δεν εννοω πιεση ή οχι πιεση κλπ , και το καταλαβει ησηχασες μεχρι να παει απο γεραματα .

Και μορφολογια κατεβαινει και αν δεν θες το πανακι που του κουναει ο κριτης δεν το δαγκωνει και μεσα στον κοσμο παει και στην λαικη και στο κρεβατι παρεα κοιμασαι το βραδυ , εγω κοιμαμαι με τον σκυλο μου και μιλαμε για την προσωποποιηση του τρομπα σκυλου .

Οταν καποιος καταλαβει ποσο βαθος εχει και το πιο χαζο σπορ και ποσο κοπο κανει ο καθε ιδιοκτητης για να βγαλει ενα αποτελεσμα το βουλωνει ή τουλαχιστον σεβεται τους αλλους , οι ειρωνειες ειναι οι αποδειξεις της μη ταυτισης με εναν τετοιο ιδιοκτητη απλα και μονο απο την απραξια που χαρακτηριζει την σχεση του με τον σκυλο του , ακομα και ο μορφολογικος εκτροφεας καταλαβαινει τους κοπους που χρειαζεται η εργασιακη εκτροφη και το αντιστροφο και ακομα και ο μορφολογικος χειριστης καταλαβαινει την προσπαθεια που χρειαζεται ο σπορ χειρισμος και αντιστροφα , οσοι δεν ιδρωνουν για τιποτα τα θεωρουν ολα απλα :) :love:

Last edited:

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Κανενα προβλημα! Ολοι οσοι κουνανε ομως τον πισινο τους, προσοχη να μην χανουνε το μετρο γιατι και το πολυ ''κούνημα'' εχει επιπτωσεις σε αυτον που το κανει και δινει και μηνυματα στους αλλους που τον παρατηρουνε...φυσικα φιλικα για να μην παρεξηγηθουμε :) Οσοι δεν κανουν ενα σπορ δεν σημαινει οτι μενουν απραγοι, ή οτι δεν εχουνε σχεση με τα σκυλια τους. Και γενικα οτι κανει ο καθενας καλο ειναι να το κραταει για τον εαυτο του και να μην το χρησιμοποιει ως master κυνολογιας, τουλαχιστον σε φορουμ συζητησεων.

Α! και προσοχη στην πολυ ''εργασια'', και αυτη βλαπτει οταν καποιον τον κανει εκτος απο υπερόπτη και κατι αλλο χειροτρερο...:)

Last edited:

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.215
261
38
Κανενα προβλημα! Ολοι οσοι κουνανε ομως τον πισινο τους, προσοχη να μην χανουνε το μετρο γιατι και το πολυ ''κούνημα'' εχει επιπτωσεις σε αυτον που το κανει και δινει και μηνυματα στους αλλους που τον παρατηρουνε...φυσικα φιλικα για να μην παρεξηγηθουμε :) Οσοι δεν κανουν ενα σπορ δεν σημαινει οτι μενου απραγοι, ή οτι δεν εχουνε σχεση με τα σκυλια τους. Και γενικα οτι κανει ο καθενας καλο ειναι να το κραταει για τον εαυτο του και να μην το χρησιμοποιει ως master κυνολογιας, τουλαχιστον σε φορουμ συζητησεων.

Α! και προσοχη στην πολυ ''εργασια'', και αυτη βλαπτει οταν καποιον τον κανει εκτος απο υπερόπτη και κατι αλλο χειροτρερο...:)
εσυ γιατι τα πηρες;

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Εγω διαφωνω οτι το μαλι ειναι δυσκολο , το μαλι ειναι ιδιαιτερο , οταν του δειξεις αυτο που θες με τον τροπο που πρεπει , δεν εννοω πιεση ή οχι πιεση κλπ , και το καταλαβει ησηχασες μεχρι να παει απο γεραματα .

Και μορφολογια κατεβαινει και αν δεν θες το πανακι που του κουναει ο κριτης δεν το δαγκωνει και μεσα στον κοσμο παει και στην λαικη και στο κρεβατι παρεα κοιμασαι το βραδυ , εγω κοιμαμαι με τον σκυλο μου και μιλαμε για την προσωποποιηση του τρομπα σκυλου .

Οταν καποιος καταλαβει ποσο βαθος εχει και το πιο χαζο σπορ και ποσο κοπο κανει ο καθε ιδιοκτητης για να βγαλει ενα αποτελεσμα το βουλωνει ή τουλαχιστον σεβεται τους αλλους , οι ειρωνειες ειναι οι αποδειξεις της μη ταυτισης με εναν τετοιο ιδιοκτητη απλα και μονο απο την απραξια που χαρακτηριζει την σχεση του με τον σκυλο του , ακομα και ο μορφολογικος εκτροφεας καταλαβαινει τους κοπους που χρειαζεται η εργασιακη εκτροφη και το αντιστροφο και ακομα και ο μορφολογικος χειριστης καταλαβαινει την προσπαθεια που χρειαζεται ο σπορ χειρισμος και αντιστροφα , οσοι δεν ιδρωνουν για τιποτα τα θεωρουν ολα απλα :) :love:
Μήπως θα έπρεπε στην "τελευταία επεξεργασία" που έκανες να αφαιρέσεις και τα φιλάκια, εκτός από τα προσβλητικά λόγια;

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Γιατι εχω βαρεθει να βλεπω ''αστεράκια'' με ολα αυτα που διαβαζω... :p:D
Άστα να πάνε... Αύριο το πρωί θα πάω να την χαρίσω την μικρή, έτσι αποτυχημένος που είμαι σαν ιδιοκτήτης σκύλου μιάς και δεν κάνω σπορ.:p:D
Άσε που είμαι και εύσωμος:rolleyes::D

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Άστα να πάνε... Αύριο το πρωί θα πάω να την χαρίσω την μικρή, έτσι αποτυχημένος που είμαι σαν ιδιοκτήτης σκύλου μιάς και δεν κάνω σπορ.:p:D
Άσε που είμαι και εύσωμος:rolleyes::D
Ε, ναι πρωι πρωι...Εκει που οι ''γνώστες'' αρχιζουν να μιλανε για οθονες και περιφερειες, καταρριπτεται καθε κυνολογικο επιτευγμα και καθε ''εργασιακο'' θαυμα. Και να φανταστεις οτι εγω ειμαι σαν τηλεγραφόξυλο...:rolleyes::D

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
Ε, ναι πρωι πρωι...Εκει που οι ''γνώστες'' αρχιζουν να μιλανε για οθονες και περιφερειες, καταρριπτεται καθε κυνολογικο επιτευγμα και καθε ''εργασιακο'' θαυμα. Και να φανταστεις οτι εγω ειμαι σαν τηλεγραφόξυλο...:rolleyes::D
ειναι που εισαι μικρος ακομα..μολις μεγαλωσεις θα δεσεις!

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.215
261
38
γιατι ρε παιδια ποιος το επαιξε ιστορια ή ειπε οτι οσοι δεν κανουν σπορ ειναι μουφατζηδες απλη ανταλαγη αποψεων κανουμε

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.215
261
38
αντιθετως με τις εκθεσεις μορφολογιας μας εχουν βομβαρδισει και τις εχουν κανει must
εχει γινει αλλο ενα στερεοτυπο που πρεπει να ακολουθουμε!