Ερλιχίωση

PinkNpearl

Member
20 Ιουλίου 2008
20
0
Πριν δυο μηνες (οταν ο τανκουλης ηταν 6 μηνων) κακαμε προληπτικεσ εξετασεισ αιματοσ για τρεισ ασθενειεσ και στην ερλιχιωση βγηκε θετικοσ.
Η κτηνιατροσ μασ πληροφορισε πωσ το πιθανοτερα ειναι απο τσιμπουρι η να το μετεδωσαν οι γονεισ. Του μικρου ομως του βαζαμε και αμπουλα και κολαρο οποτε το τσιμπουρι το βρησκω λιγο ατοπο...
Τελοσ παντων με τα αποτελεσματα εγω επαθα σοκ γιατι ξερω πως προκειται για μια σοβαρη ασθενεια που πολλεσ φορεσ ειναι χρονια 'η ακομη και θανατηφορα στην οξεια τησ φαση..
Δεν ειχε εμφανισει κανενα συμπτωμα και ετσι η κτηνιατροσ μασ επιβεβαιωσε πωσ μπορει να αντιμετωπιστει με θεραπεια -αντιβιωτικο για ενα μηνα. Τωρα περιμενουμε τον σεπτεμβριο για νεες εξετασεισ (πρεπει να περασει καποιο χρονικο διαστημα). Δεν μπορω ομως να ησυχασω...

Εχει ερθει κανεισ σασ αντιμετωπος με την ερλιχιωση? και αν ναι, τι γνωριζετε?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Η ερλιχίωση είναι μια λοιμώδης νόσος και μεταδίδεται στους σκύλους από τσίμπημα τσιμπουριών. Καλό είναι 2 φορές το χρόνο (μαζί με την εξέταση αίματος για λεισμανιωση), να γίνεται και εξέταση για ερλιχίωση.

Ρίξε μια ματιά, εάν θέλεις, σε αυτή τη συζήτηση: Ερλιχίωση σε ηλικιωμένο σκυλί

:)

liajoe

Well-Known Member
Ναι δυστηχώς η λεισμανίαση και η ερλιχίωση είναι από τις σημαντικότερες
ασθένειες στην Έλλάδα. Και οι δύο μεταδίδονται από προγόνους για αυτό
είναι καλό να βλέπουμε πιστοποιητικά υγείας των προγόνων του σκύλου
που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε.

Επίσης, δεν λέω, καλή δουλειά κάνουν τα κτηνιατρικά μέσα προστασίας
αλλά όπως όλα τα πρωτόζωα και αυτά εξελίσονται και γίνονται με την
πάροδο του χρόνου όλο και πιο ανθεκτικά. Πιστεύω οτι ποτέ δεν μπορούμε
να είμαστε σίγουροι...:-|

GeorgeK

Well-Known Member
18 Ιουνίου 2008
172
0
έχω περάσει και τις 2, δυστυχώς...ευτυχώς τουλάχιστον όχι μαζί στο ίδιο σκύλο..
το πιο σημαντικό σημάδι ερλιχίωσης βασικά είναι η κόπωση - αδυναμία. αν από κει που έτρεχε σαν κατσίκι τώρα δείχνει να βαριέται να σηκωθεί από τον καναπέ, κοίταξε το...
εμένα το καλαζάαρ μου ήρθε κεραμίδα....:mad:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Και οι δύο μεταδίδονται από προγόνους για αυτό
είναι καλό να βλέπουμε πιστοποιητικά υγείας των προγόνων του σκύλου
που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε.
Ούτε εγώ το κατάλαβα… :confused:
Πως μπορούν να μεταδώσουν οι πρόγονοι του σκυλου μια ασθένεια που μεταδίδεται από τη σκνίπα (λεϊσμανίαση) και μια άλλη που μεταδίδεται από τσιμπούρια (ερλιχιωση)?

Last edited:

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ασθένειες αυτές μεταδίδονται από τη σκύλα στα κουτάβια τους. Το αντίθετο μάλλον ισχύει. Δεν μεταδίδονται.

liajoe

Well-Known Member
Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ασθένειες αυτές μεταδίδονται από τη σκύλα στα κουτάβια τους. Το αντίθετο μάλλον ισχύει. Δεν μεταδίδονται.
Σωστά δεν αποδειχθεί επιστημονικά.
Τα αίμα τους όμως έχει από εκείνη τη στιγμή και μετά μολυνθεί.
Για αυτό υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης μη υγειές αίμα από
γονείς σε κουτάβια.

Στην Ελβετία, τα σκύλιά (πέτσοπ ή εκτροφείου)
που αναγνωρίζονται με αυτές τις ασθένειες γίνετε ευθανασία.
Γιατί η μετάδοση:
σκνίπα (καθαρή) + σκύλος (μολυσμένος) = σκνίπα (μολυσμένη)...

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Μπορείς να μας εξηγήσεις τον τρόπο μετάδοσης, και να μην λέγονται παρακαλώ ασυναρτησίες ??

Στην Ελβετία δεν την παλέυετε :D ;)

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Σωστά δεν αποδειχθεί επιστημονικά.
Τα αίμα τους όμως έχει από εκείνη τη στιγμή και μετά μολυνθεί.
Για αυτό υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης μη υγειές αίμα από
γονείς σε κουτάβια....
Γενικά, ο πλακούντας του κάθε εμβρύου (όπως και οι εγκεφαλικές μεμβράνες) είναι πάρα πολύ επιλεκτικά όργανα σε σχέση με το τι αφήνουν να περάσει προς το κύημα. Αν δεν ήταν, οτιδήποτε βρισκόταν στο αίμα της μάνας αυτόματα θα προσέβαλλε και το έμβρυο. Γι'αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι το έμβρυο έχει "δικό του" αίμα, αφού υπάρχει θεωρητικά (και πρακτικά για τις περισσότερες ουσιές, σίγουρα για μεγαλύτερα σώματα μέσα στο αίμα) ένα κλειστό κύκλωμα που το τροφοδοτεί.

liajoe

Well-Known Member
Μπορείς να μας εξηγήσεις τον τρόπο μετάδοσης, και να μην λέγονται παρακαλώ ασυναρτησίες ??

Στην Ελβετία δεν την παλέυετε :D ;)
Το ξέρω:D:D Για αυτό έφυγα!!!!!!!!!!:p
Είπαμε, το μέτρο μέτρο και οι νόμοι καλοί αλλά υπάρχουν και όρια..

ainte

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2008
184
0
Αλεξανδρούπολη
Ρε παιδιά οι έρλιχες είναι παράσιτα πρωτόζωα; και τη ζημία κάνουν στον οργανισμό;

Το άλογο μου έχει πιροπλάσμωση (πρωτόζωο παράσιτο που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια) την κόλλησε από μολυσμένο τσιμπούρι και αυτή με την σειρά της την μετέδωσε στο πουλαράκι της μέσω του θηλασμού, μου είπε ο ιππίατρος...

Μια σκύλα δε μπορεί να το μετάδοσή στο κουτάβι της αν θηλάζει;

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
H Ehrlichia canis είναι βακτηριόκοκκος.

Ο μόνος κατεγεγραμμένος τρόπος μετάδοσης της ερλιχίωσης είναι μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο τσιμπούρι (τσιμπούρι που έχει τραφεί με αίμα απο σκύλο φορέα/ασθενή)

Ο κόκκος προσβάλει το αίμα του σκύλου και στις περιπτώσεις που το ανοσοποιητικό του σκύλου δε μπορεί να ανταπεξέλθει οδηγεί σε αναιμία, δραστική μείωση των αιμοπεταλίων και άρα της ικανότητας του αίματος να πήζει, αιμορραγίες (είτε εντερικές είτε ρυνορραγίες - μερικές φορές και στα μάτια), νωθρότητα, πρησμένα άκρα και σε μερικές περιπτώσεις και νευρολογικά προβλήματα. Αν κατά τη διάρκεια της προσβολής από τη νόσο προσβληθεί ο μυελός των οστών, το σκυλί χάνει πλέον την ικανότητα να παράγει τα έμμορφα συστατικά του αίματος (λευκά, αιμοπετάλια, κλπ) που χρειάζονται για τη διατήρηση της ζωής.

Η ερλιχίωση είναι θεραπεύσιμη, ακόμα και όταν πλέον υπάρχουν εμφανείς αιμορραγίες.

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Καλα-Αζάρ περνάει από τον πλακούντα στα κουτάβια. Μην είμαστε απόλυτοι. Θα το ψάξω λίγο και θα επιστρέψω...

Για την ερλιχείωση δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο αλλά δεν είμαι ο Denis (δεν τα ξέρω όλα!) :p:D

Θα τα πούμε σε λίγο.
Άσχετο: μάθαμε νεότερα για το εμβόλιο ενάντια στο Καλα-Αζάρ;;;
http://www.sciencedaily.com/releases/2005/08/050814165616.htm

http://www.newscientist.com/article/mg18725074.800.html

http://www.stanford.edu/group/parasites/ParaSites2006/Leish_vaccine/Current%20Developments.html

http://www.sciencedaily.com/releases/2006/07/060721095010.htm

Μάλλον η Λεισμάνια (καλα-αζάρ) περνάει από τον πλακούντα στα κουτάβια:"prenatal transmission is common"
http://www.springerlink.com/content/j434w6w7r1k54q57/fulltext.pdf (πατήστε το λινκ του pdf)
http://www.cdc.gov/eid/content/14/7/pdfs/1013.pdf

Πάω να δω για την ερλίχια κι έρχομαι...

Last edited by a moderator:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Σε εγκυμονούσες μητέρες με ανθρώπινο τύπο ερλίχιας (human granulocytic ehrlichiosis) έχει εμφανιστεί μετάδοση στο έμβρυο αλλά πολύ σπάνια : http://www.avma.org/reference/zoonosis/znehrlichiosis.asp
Συνεχίζω...

Δεν βρίσκω κάτι διαφορετικό και σταματάω. Ψάχνω καθαρά για ερλίχια σκύλων (ehrlichia canis) μαζί με λέξις κλειδιά όπως "prenatal transmission" ή απλά "from mother" αλλά μου βγάζει μόνο για ανθρώπους που το μετέδωσαν σε έμβριο (σε σελίδες για σκύλους όμως).

Μάλλον δεν έχει αποδειχτεί ότι η ερλίχια περνάει στα κουτάβια από τη σκύλα (εκτός αν τους κάνει "δώρο" κανένα τσιμπούρι.
'Αλλος βρήκε κάτι γι' αυτό;

Πληροφοριακά, βρήκα πάρα πολλές αναφορές στο ότι είναι επικίνδυνο η σκύλα με ερλίχια να παίρνει φάρμακα για την ασθένεια όταν έχει κουτάβια ακόμη μέσα της.
Άλλες αναφορές έλεγαν πως συνηθίζεται περισσότερη αιμοραγία στης παθούσες σκύλες όταν γεννούν (θέλει προσοχή). Ακόμη κι εκεί όμως, τίποτα για μετάδοση στα κουτάβια...

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Για την ερλιχείωση δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο αλλά δεν είμαι ο Denis (δεν τα ξέρω όλα!) :p:D
Βρε αντ'απο δώ ΜΠΡΟΥΣ ΛΙ :D :D :p

Ακόμη κι εκεί όμως, τίποτα για μετάδοση στα κουτάβια...
ΣΩΩΩΩΩΠΑ ... :)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
PinkNpearl:
Ο Τάνγκο θα είναι μια χαρά και θα ζήσει πολλά χρόνια, μην φοβάσαι. Θα θεραπευτεί τελείως (αν πάρει το φαρμακό του και πολλή αγάπη!). Να θυμάσαι όμως, πως δεν θα έχει ανοσία στην ασθένεια (πρόσεχε δηλαδή τα τσιμπουράκια, είναι ύπουλα).

Μάλλον είχε ως κουτάβι ένα (ή περισσότερα) πολύ μικρό τσιμπούρι, που δεν είδες. Τυχαίνει να είναι τα πιο ανθεκτικά τα μικρά (σαν κεφαλή βελόνας είναι τ'άτιμα!) και κάποια δεν τα πιάνουν τα αντιπαρασητικά. Εγώ αλλάζω 3 μάρκες καλών αντιτσιμπουρικών ανά 6 μήνες (κυκλικά) γιατί ελπίζω να τα προλάβω στον ύπνο (να μην αφήσω τη φαμίλλια τους να συνηθήσουν σε κάποιο φάρμακο μίας μόνο εταιρίας). Προστατεύω τους σκύλους μου όλο το χρόνο (και το χειμώνα) γιατί έχω δει πάρα πολλά (τσιμπούρια στο χιόνι!!!!). Σταματάω τώρα γιατί θα με πιάσει φαγούρα!

Ξέρω πολλούς σκύλους που πέρασαν αυτήν την ασθένεια. Το ξεπέρασαν τελείως.
Μόνο όταν δεν έχουν κάποιον σωστό άνθρωπο να τα φροντίσει (σαν εσένα) κινδυνεύουν. Μην στεναχωριέσαι.
Έχεις κι εμάς (τις ψωνάρες:rolleyes:) δίπλα σου, μην το ξεχνάς! ;)

Last edited:

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις(3) ότι το Καλα-Αζάρ περνάει από τον πλακούντα(1) στα κουτάβια. Μην είμαστε απόλυτοι(2). Θα το ψάξω λίγο και θα επιστρέψω...

Για την ερλιχείωση δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο αλλά δεν είμαι ο Denis (δεν τα ξέρω όλα!)....
Αγαπητέ Dr.Zhivago,

(1) Επειδή το thread αφορά την ερλιχίωση, εσκεμμένως δεν έγινε αναφορά σε άλλο παθογόνο για να μη μπερδευτεί ο απλός αναγνώστης.

(2) Το δεύτερο σημείο του αποσπάσματος δεν καταλαβαίνω που αναφέρεται. Εγώ δηλώνω ξεκάθαρα ότι ο πλακούντας είναι πάρα πολύ επιλεκτικός. Νομίζεις ότι αυτό εννοεί ότι δεν αφήνει τίποτε να περάσει; Αν ήταν έτσι θα έλεγα ότι είναι "τελείως επιλεκτικός" ή πιό ορθά "αδιαπέραστος" από ξένες ουσίες και σώματα. Οπότε, δε καταλαβαίνω το σχόλιο περί απολύτου...; Ποιός είναι....;

(3) Οι σοβαρές ενδείξεις όταν γίνουν αδιάσειστες γίνονται κτήμα της επιστημονικής κοινότητας. Μέχρι τότε δε πιστεύω ότι θα έπρεπε να το αναφέρουμε σε ένα γενικού ενδιαφέροντος ενημερωτικό σημείωμα.

ΥΓ1. Η ορθογραφία της νόσου είναι Ερλιχίωση με "ι", ως μεταφορά από τα αγγλικά του ονόματος του παθογόνου Ehrlichia canis.

ΥΓ2. Δεν υπάρχει λόγος να βάζεις link για σελίδες οι οποίες είναι συνδρομητικές (όπως ο εκδ. οίκος Springer) που μπορούμε μόνο μερικοί από εμάς να δούμε. Πάντως το άρθρο του "Centers for Disease Control & Prevention" που παραθέτεις δεν αναφέρει τίποτε σχετικό με τη διαπερατότητα ή μη του πλακούντα. Για το πρώτο άρθρο θα επανέλθω αύριο το πρωί αφού θα το έχω διαβάσει από το πανεπιστήμιο.