Ερωτήσεις για βασική εκπαίδευση για το νεο μου κουταβάκι..


linaki_ath

Member
12 Οκτωβρίου 2008
8
0
Καλησπέρα σε όλους και χαίρομαι πολύ που υπάρχει ένα τέτοιο σάιτ που εξυπηρετεί τόσο τον κόσμο.. Γι' αυτό και πήρα την πρωτοβουλία να σας γράψω σε σας τους "παλιούς" για να με βοηθήσετε μιας και δεν ξαναείχα ποτέ σκυλάκι..
Μόλις χτές απέκτησα το πρώτο μου κουταβάκι,ημίαιμο, το οποίο είναι θηλυκό και 2μιση μηνών..

1) Έχω αγοράσει αυτές τις πάνες για να κάνει την ανάγκη της αλλά αυτή το πάει εκεί και ξαπλώνει.. Κάθε φορά κάνει την ανάγκη της απουδήποτε αλλού και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού. Την μαλώνω εκεί επι τόπου και την πηγαίνω πάνω στην πάνα αμέσως χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα και το μόνο που κάνει είναι να τρέμει και να ξαπλώνει πάνω της (η πάνα είναι απλή χωρίς το ελκυστικό σπρει ή τις εξειδικευμένες πάνες..) Μπορεί κάποιος να μου δώσει κάποια συμβουλή ή κάποια πληροφορία πιο αποδοτική?? Περίπου πόσο καιρό κάνει για να δω κάποιο αποτέλεσμα?

2) Θέλω να της μάθω κάποιες βασικές εντολές, όπως: κάτσε, έλα, να μη χώνει τη μουσούσα της σε βρωμιές και σκουπίδια, να μη μασάει διάφορα πράγματα από το σπίτι (πχ. κάλτσες, ρούχα, παπούτσια. της έχω πάρει βέβαια κοκκαλάκι να μασάει..) και να μην έχω φόβο όταν φεύγω από το σπίτι να μην έχω το άγχος ότι θα κάνει ζημιές η να γαβγίζει..
Προς το παρόν αυτές τις ερωτήσεις.. Ελπίζω να μη σας κούρασα πολύ.. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων..

Υ.Γ Α και επίσης στη βόλτα μετά από πόσο καιρό περίπου και πως μπορεί να εξοικειωθεί να κάνει τις ανάγκες του?

 
Last edited by a moderator:


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com


kikka

New Member
6 Σεπτεμβρίου 2008
1
0
Γεια σου και με 'γεια την κουταβινα:)

Μ' αυτα που γραφεις μου θυμισες τα δικα μου πριν απο ενα ενα χρονο, οταν εφερα στο σπιτι το πρωτο μου κουταβι, επισης θηλυκο ημιαιμο:D. Ηταν ενα πλασματκι τοσο δα και φοβισμενο που τον πρωτο καιρο κρυβοταν σε ο,τι πιο χωμενο μερος εβρισκε στο σπιτι, μασουσε απο χαρτια μεχρι επιπλα και φυσικα τα εκανε π α ν τ ο υ! Ειχα παθει εναν πανικο, αλλα επειδη η γνωση ειναι δυναμη:p μελετησα βιβλια αρθρα κ.λπ. και μεσα σε 2 μηνες το Κικκακι ειχε γινει υποδειγμα... So, για αρχη συνιστω και διατασσω ψυχραιμια και για συνεχεια υπομονη...Και ιδου μερικες πληροφοριες εξ εμπειριας συλλεγμενες:

1.Στην ηλικια που βρισκεται και ευτυχως για λιγο μονο καιρο ακομα (ακριβως δεν ξερω να σου πω), τα κουταβια δεν εχουν απολυτο ελεγχο της κυστης τους (οπως τα μωρα), με αποτελεσμα να τα αμολανε οπου και οποτε τους ερθει... Δεν ξερω ποσο χρονο εχεις στα χερια σου, αλλα επειδη σε μενα τουλαχιστον η μεθοδος της πανας δεν πολυλειτουργουσε, η λυση δοθηκε ως εξης: για καποιο διαστημα, περ.2-3 εβδομαδων, την εβγαζα πολυ συχνα εξω ωστε να μην προλαβαινει να ουρησει μες στο σπιτι και την επιβραβευα καθε φορα που τα 'κανε εκτος αυτου. Ασε που γενικα τα σκυλια του σπιτιου γουσταρουνε τις βολτες οπότε σιγα σιγα θα συνδυασει τα τσισα με την εξοδο και θα τα κραταει προσβλεποντας σε αυτην! Καλο? Βεβαια πρεπει να πω πως το κολπο αυτο το σκεφτηκα οταν ειχε γινει περιπου 3,5-4μηνων, οποτε παιζει να κοντρολαρε καλυτερα το ουροποιητικο της απ'ότι στους 2,5...
Τωρα για τα κακα ειναι πολύ πιο απλο το ζητημα... Τα κουταβια κατα κανονα κανουν κακα τους αμεσως μετα τα γευματα, και, δευτερολεπτα πριν την πραξη, κανουν σα σεληνιασμενα, στριφογυριζουν γυρω απ'τον εαυτο τους και μυριζουν το εδαφος/δαπεδο. Επομενως καθε φορα που την ταΐζεις ειτε θα την βγαζεις μετα κατευθειαν βολτα ειτε θα την εχεις απο κοντα και μολις δεις τα συμπτωματα θα τη βουτας και θα την τοποθετεις πανω στην πανα, επιβραβευοντας την λεκτικα (και απτικα αμα θες). Στη δευτερη περιπτωση θα ευχεσαι να παρει η πανα τη μυρωδια του σκατου συντομα και το σκυλι σου να θελει να πηγαινει απο μονο του συντομα εκει για την αναγκη του (δε μου 'χει τυχει γιατι δεν τοχω προσπαθησει).
Αυτα τα ολιγα:rolleyes: για τα περιττώματα

2.Τωρα για το ανεπιθυμητο μασημα, δυο πραγματα υπαρχουν να κανεις, φρονω. Πρωτον, οταν εισαι παρουσα και μαρτρυρας τετοιου περιστατικου ΑΜΕΣΩΣ επεμβαινεις και επιπληττεις (ξερεις, με αυστηρο-αποτρεπτικο τονο και με επαναλαμβανομενη χρηση λεξης-κλειδιου οπως "μη" ή "οχι") ΚΑΙ παραθετεις επισης ευθυς αμεσως εναλλακτικο και επιθυμητο αντικειμενο μασηματος, το οποιο ειναι παντα το ιδιο, π.χ. το καταλληλο κοκκαλο των petshop. Και μολις το παρει στο στομα της επιβραβευεις. Με τον καιρο θα το καταλαβει πως δε θα αλλαξει τα δοντια της εις βαρος του δικου σου νοικοκυριου και θα περιορισει το δαγκωμα στο ελαχιστο. Τωρα βεβαια μεχρι να το εμπεδωσει αυτο, κατα την απουσια σου η μονη λυση ειναι να μην υπαρχει στο πατωμα τπτ προσφορο για μασημα-και δεν ειναι μονο τα σκληρα αντικειμενα αλλα, οπως θα εχεις ηδη καταλαβει, πραγματα που φερουν τη μυρωδια σου, τουτεστιν η γκαρνταρομπα σου... ολα αυτα πρεπει να ειναι σε σημεια απροσπελαστα για το ζωακι ετσι ωστε να μην εχουμε θρηνους σε καμμια πλευρα. Και κατι επισης πολυ σημαντικό: εχε το νου σου να μην του προξενεις αθελα σου το λεγομενο αγχος του αποχωρισμου, γιατι οταν λειπεις θα ψαχνει απεγνωσμενα κατι που να του θυμιζει εσενα η μυρωδια του και μπορει να βρεθεις προ εκπληξεως με την εφευρετικοτητα αυτων των ζωων προκειμενου να πετυχουν το στοχο τους!!

Νομιζω οτι αναφερθηκα στις κυριοτερες αγωνιες σου, και ελπιζω πραγματικα να βοηθησω. Δεν ειμαι σε καμμια περιπτωση ειδημων οποτε αν καποιος σου προτεινει καποια εναλλακτικη προσεγγιση που αποδιδει αποτελεσματικοτερα, go for it! Ενα ομως εχω να επισημανω και να υπογραμμισω με παχια γραμμη: μη φερθεις ποτε βιαια στο σκυλακι σου, ειδικα σε αυτην την τρυφερη ηλικια, ο,τι μα ο,τι σχετικη συμβουλη κι αν ακουσεις. Μπορεις να επιτυχεις καποιο αποτελεσμα με τον πονο και τον εκφοβισμο, και κατα πασα πιθανοτητα το σκυλι σου δε θα παψει να σε αγαπαει ο,τι κι αν του κανεις, αλλα με την θετικη εκπαιδευση -δηλ. την επιβραβευση και οχι την τιμωρια- οχι μονο θα εχεις θεαματικα αποτελεσματα αλλα θα μπορεσεις να οικοδομησεις τη καλυτερη ισως επικοινωνιακη σχεση που θα μπορουσε να υπαρξει μεταξυ σας.;)
Τι αλλο? Η εκμαθηση απλων εντολων ειναι πολυ ευκολη σε αυτη την ηλικα (αλλα επειδη κουραστηκα να γραφω:p:p) ξεκινα με αυτα και αν θεωρεις τη βοηθεια μου επαρκη και ικανοποιητικη, τα ξαναλεμε:)
Καλη επιτυχια και καλη υπομονη σας ευχομαι
[υ.γ. btw πως τη φωναζεις?]
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Nα σου ζήσει το κουταβακι ,κανε ένα γύρο στο φόρουμ που θα βρείς πολύ ενδιαφέροντα θέματα..
Εχεις παρα πολλά να κανεις τώρα που είναι αρχη..
Να βρει τους χώρους του και τις ώρες του..
Να κοινωνικοποίηθει..
Να οριοθετηθει η θέση του στην οικογένεια..
και αλλα πολλα..
Ολα αυτά παράλληλα είναι πρωτεύον μην παραμελείς κάποια δείχνοντας σημασία σε αυτά που ίσως νομίζεις ότι σε αφοράνε πιο πολυ..
Μην ξεχνάς ότι οι πρώτοι μήνες στην προσωπικότητα του σκυλιού ,είναι οι πιο βασικοι και χτίζει τα θεμέλια της υπόλοιπης ζωής του και της δικης σου μαζί του..
Εγώ προτείνω διάβασμα και επαφή με εκπαιδευτη..;):)
 


Blackheart

Well-Known Member
11 Οκτωβρίου 2008
157
0
38
εδώ γύρω..
εγώ θα προτείνω ένα βιντεάκι του Leerburg. puppy 8 week to 8 months..
Και καλά θα κάνεις να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς τώρα, γιατί αν τα αφήνεις να σου έρχονται πρώτα τα προβλήματα και μετά να ψάχνεις για τις λύσεις, ίσως γίνουνε άλλα λάθη λόγω βιασύνης. Οπότε μάθε γενικά πράγματα, που και στους δυό σας θα είναι χρήσιμα.. (όπως δλδ. δεν έκανα εγώ.. και τρέχω να προλάβω τώρα.)
Αλλά θέλει πολύ προσωπικό χρόνο, που αν δεν τον έχεις κοίτα το για αργότερα να πάει σε κάποιον εκπαιδευτή.


Να είσαι καλά και να την χαίρεσαι την μικρή!!
καλημέρες!
 


Elina...

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2008
244
0
Πειραιάς
Μια πολύ αποδοτική συμβουλή: Όταν θα κάνει τσισάκια κάπου αλλού εκτός πάνας θα πάρεις την πάνα και θα την ακουμπήσεις στα τσίσα δλδ με κάποιο τρόπο θα λερώσεις την πάνα με τσίσα στο επάνω μέρος για να πάρει μυρωδιά! Εάν πάει εκεί για να μυρίσει και κάνει και τσισάκια επάνω στην πάνα θα το επιβραδεύσεις με λυχουδιά, φιλάκια και αγκαλίτσες!!!

Αυτό είχα κάνει και εγώ τότε και πάντα πήγαινε εκεί για την ανάγκη του!!!
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
linaki_ath, Ρίξε μια ματιά εδώ: Εγχειρίδιο εκπαίδευσης

Πρόκειται για το free online βιβλίο "The Puppy Well Being Training System" του Gal Ziv από την ιστοσελίδα clickertrainusa.com. Ο φίλος μας kotsidas, έκανε τον κόπο να το μεταφράσει και η Xotikouli ανέβασε τη μετάφραση στο rapidshare για να μπορούμε όλοι να διαβάσουμε το βιβλίο, το οποίο περιέχει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση του κουταβιού.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους νέους κουταβογονεις!

Καλή ανάγνωση! :)
 


manolis68

Well-Known Member
29 Ιουλίου 2008
416
0
Athens
Εχω δει στο βιντεακι του Leerburg που αναφερατε παραπανω, αρκετα tips για την εκπαιδευση κουταβιου. Μαλιστα εχω δει ολη τη σειρα με DVD που εχει φτιαξει, αν και διαβαζοντας εδω καποια θεματα, πολλοι εχουν διαφορετικες μεθοδους και λυσεις απο τις λυσεις των προβληματων που αναφερει στα DVD. Πιστευω παντως πως ειναι καλο για να παρεις μια ιδεα αν εισαι ασχετος και σε συνδιασμο με αλλα πραγματα που διαβαζεις, να βρεις μια συνισταμενη και να προχωρησεις.
Θα ηθελα λοιπον και εγω να ρωτησω κατι για το δαγκωμα. Μεσα σε αυτο το DVD αναφερει ενα σπρέϋ "bitter apple" το οποιο ειναι πικρο, ανυποφορο στη γευση και αοσμο για εμας. Το ψεκαζεις πανω σε επιπλα, οπως τα ποδια μιας καρεκλας, ωστε το κουταβι να μη τα μασαει. Εχω διαβασει πως ειναι εντελως φυσικο, δεν πειραζει το σκυλο, απλα ειναι απιστευτα πικρο και μολις το δοκιμασει μια φορα, οποτε το ξαναμυρισει καπου δεν πλησιαζει για να μασουλησει. Μαλιστα μπορεις να ψεκασεις μεχρι και παπουτσια για να μη τα μασαει, μια που ειναι αορατο και δεν τους κανει ζημια. Ρωτησα σε μεγαλα pet shops αλλα δεν υπαρχει στην Ελλαδα. Προτεινουν καποια αλλα τα οποία ειναι για μη κανει την αναγκη του στα σημεια που το ψεκαζεις. Ειναι το ιδιο? Να παρω κατι τετοιο? Εχετε δοκιμασει κατι παρομοιο και αν ναι, ποιο ειναι? Εχει αποτελεσμα?
 
Last edited:


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Εχετε δοκιμασει κατι παρομοιο και αν ναι, ποιο ειναι? Εχει αποτελεσμα?
Όχι. Είχα δοκιμάσει ένα παρεμφερές προϊόν όταν ήταν ο σκύλος μου κουτάβι. Τζάμπα τα ευρώ που έδωσα…
 


linaki_ath

Member
12 Οκτωβρίου 2008
8
0
Γεια σου και με 'γεια την κουταβινα:)
Να' σαι καλά για τις ευχές σου και για όλες τις πληροφορίες που μπόρεσες να μου δώσεις και σε ευχαριστώπάρα πολύ για όσα μου λες.. Θα τα εφαρμόσω λίαν συντόμως για να δω και κανένα αποτέλεσμα φυσικά.. χεχε..
Όσο για το όνομα που μου ζήτησες είναι κούκι.. Το μικρό μου μπισκοτάκι νάτοοοοοο:p
 

Attachments

Last edited by a moderator:


kotsidas

Well-Known Member
16 Ιουνίου 2008
381
13
Τους επομενους μηνες θα πρεπει να πεις τοσα "μη" και τοσα "μπραβο" , οσα δεν εχεις πει σε ολη σου τη ζωη. "Μη" οταν δαγκωνει πχ το ποδι του τραπεζιου - δινεις κοκαλο μασηματος - μπραβο και χαδια, οταν δαγκωσει το κοκκαλο. Πρεπει να εισαι συνεχεια σταντ μπαι, αλλα χωρις αγχος, μεχρι να αρχισει να καταλαβαινει. Μεχρι τοτε καλο θα ηταν να μην του αφηνεις ολο το σπιτι στη διαθεση του,ιδιως οταν λειπεις, γιατι αφου δεν θα εισαι εκει να διορθωσεις την συμπεριφορα, μπορει να του αρεσει και να του γινει κακη συνηθεια.
Οσον αφορα το κατουρημα εισαι τυχερη που ειναι θυληκο και θα γλυτωσεις το μαρκαρισμα του χωρου. (Μονο κυριαρχικα θυληκα μαρκαρουν οπως τα αρσενικα.)
Και υπομονη, πολλη υπομονη και να εισαι σιγουρη πως η ικανοποιηση που θα παρεις οταν θα τα καταφερει θα σε ανταμειψει.
Θα ειναι και αυτο ευτυχισμενο γιατι θα κατανοει τους κανονες που πρεπει να ακολουθησει.
Καλη επιτυχια και καλη συμβιωση.