Ηλεκτρικό κολάρο...

Ηλεκτρικό κολάρο...

• Ναι εχω κάνει χρήση ηλεκτρικού κολάρου (Η.Κ.) στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 16 6,2%
  • Οχι δεν εχω κάνει χρήση Η.Κ. στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 43 16,7%
  • Ποτε δεν θα έκανα χρηση Η.Κ. στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 177 68,6%
  • Σκεφτομαι να κάνω χρήση Η.Κ. στον σκυλο μου / σκυλιά μου

Votes: 16 6,2%
  • Γιατί όχι? Σιγά το πράμα.. θα έκανα χρηση Η.Κ. στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 6 2,3%

• Total voters
    258

kounelaki

Well-Known Member
10 Δεκεμβρίου 2009
111
0
35
Rethymnon
Νομίζω ότι γίνεται...mathousalix. ήταν ένας πιό "ευγενικός"τρόπος να πω ότι δεν με αφορα η γνώμη ενός ανθρωπου που μιλάει για "μπάφους"..αν είναι δυνατόν!!!!
Ε δε μου κολλησε το τριφυλλακι στη δημοσιευση σου και δεν μπορουσα να την αποκοδικοποιησω!
Λοιπον για να τελειωνουμε μπορουσες απλα στην ερωστηση σου να εβαζες το ονομα αυτου που ηθελες να απευθυνθεις!Τοσο απλο!

mathousalix

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2009
803
1
βρε παιδια ενας χριστιανος mod ας το κλειδωσει η ας σβησει τις τελευταιες μας δημοσιευσεις....

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.800
4.107
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Σας αφήνω...παώ να σαπίσω τα σκυλιά μου στο ξύλο...είναι η ώρα τους. Πρωί και βράδυ...:D:D
Κι εγώ πάω να βάλω το δικό μου σε ηλεκτρική καρέκλα.

Τώρα θυμήθηκα ότι η emily, με τέτοιον αέρα που μπήκε εδώ να μας κάνει μαθήματα ψυχολογίας, έγραψε πως η σωστή τιμωρία είναι να αφήσεις για μια μέρα ολόκληρη το σκύλο σου σε σκοτεινό δωμάτιο.
Αν η emily, με τέτοια δήλωση, (αυτο)αποκαλείται φιλόζωη, εγώ δηλώνω υπερήφανα πως δεν είμαι.

Last edited:

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
καλο το μετρον αριστον αλλα και η βια φερνει βια. Οτι και να ακουσω δε θα μεταπειστω για τη χρηση του κολλαρου, εγω καταλαβα οτι χρησιμοποιειται σε ακραιες καταστασεις αρα και ειναι ακραιο μεσο εκπαιδευσης, εξακολουθω να θελω να πιστευω οτι υπαρχουν και αλλοι τροποι αντιμετωπισης,
Η βία φέρνει βία. Οκ, σε κανέναν μας δεν αρέσει η βία. Το e-collar είναι βία; Καλά κάνεις και δε μεταπείθεσαι από ό,τι ακούς. Το έχεις δοκιμάσει; Πάνω σου; Γνωρίζεις τους τρόπους χρήσης του; Αν όχι, πώς έχεις άποψη; Γιατί το ονομάζεις ακραίο;

Είμαι απόλυτη fun του clicker, τα σκυλιά μου είναι και τα δύο clicker-trained και είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από την υπακοή τους. Είμαι επίσης απόλυτη fun του e-collar καθώς μου επιτρέπει να έχω τα σκυλιά μου ελεύθερα αλλά και υπό έλεγχο αν συντρέχουν λόγοι γι αυτό. Προτιμώ 1000 φορές να χρησιμοποιήσω e-collar παρά να κάνω διόρθωση με πνίχτη και να χω τα σκυλιά μου δεμένα.
Όσο για το θέμα ψυχολογίας κουνάνε καταχαρούμενα τις ουρίτσες τους όταν τυχαίνει να βάζουμε e-collar πριν τη βόλτα.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Αν χρειάζεσαι ηλεκτρικό κολάρο για να έχεις τα σκυλιά σου ελεύθερα, σημαίνει 2 τινά:

1. Βελτίωσε τη μέθοδο που χρησιμοποιείς με το clicker γιατί δεν τα καταφέρνεις αρκετά καλά

2. Μην τα αφήνεις ελεύθερα. Είναι παράνομο...

Τώρα τα περί κουνήματος ουράς και e-colar, θα πω (για αρχή) ότι είναι παραπλανητικά για τον απλό κόσμο που δεν έχει ασχοληθεί με τον τρόπο σκέψης του σκύλου και τη συνδυαστική μάθηση.

Το αφήνω για την ώρα εκεί.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.800
4.107
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Οκ
Ρώτησα επειδή ξέρω πως η Noela είναι εκπαιδεύτρια και είδα πως κάνει θαύματα με τους σκύλους της, γι'αυτό το σχόλιό σου μου φάνηκε... κάπως...

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Ειλικρινά έχω καταμπερδευτεί και άκρη δεν βγάζω με αυτό το θέμα και το άλλο παρόμοιο που παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον!

Όσοι είναι υπέρ θεωρούν πως είναι αποδοτικό και όχι επώδυνο αλλά απαραίτητο σε κάποιες περιπτώσεις?

Και όσοι είναι κατά το θεωρούν βία και επώδυνο για τον σκύλο?

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.800
4.107
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ειλικρινά έχω καταμπερδευτεί και άκρη δεν βγάζω με αυτό το θέμα και το άλλο παρόμοιο που παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον!

Όσοι είναι υπέρ θεωρούν πως είναι αποδοτικό και όχι επώδυνο αλλά απαραίτητο σε κάποιες περιπτώσεις?

Και όσοι είναι κατά το θεωρούν βία και επώδυνο για τον σκύλο?
Κάπως έτσι :)

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Ευχαριστώ Berna γιατί κάπως την έχασα την μπάλα με αυτά τα δύο νήματα!!! Και ειλικρινά δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα και προσπαθώ να μάθω!

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Οκ
Ρώτησα επειδή ξέρω πως η Noela είναι εκπαιδεύτρια και είδα πως κάνει θαύματα με τους σκύλους της, γι'αυτό το σχόλιό σου μου φάνηκε... κάπως...
και τι σημαινει αυτο;

Λενε ολοι οι υποστηρικτες οτι το κολλαρο ειναι το καλυτερο εργαλειο διορθωσης συμπεριφορων. Για να φτασουμε σε συμπεριφορα που χρηζει διορθωσης πρεπει να εχουν προηγηθει λαθη απο τη μερια του κυναγωγου. Εκπαιδευτης και τετοια λαθη δε συμβαδιζουν.

Εχω δει σκυλια εκπαιδευμενα με φαγητο και παιχνιδι που εχουν τελεια υπακοη σε ολες τις καταστασεις.

Εχω κανει λαθη με την υπακοη του σκυλου μου και ταδιορθωσα χωρις απολυτως κανενα εργαλειο. Γινεται απλα οχι με ξεπετα που θελουν οι περισσοτεροι εκπαιδευτες για να παρουν γρηγορα το παραδακι.

Εσυ αν ειχες ασχοληθει με το σκυλο σου απο τοτε που τον πηρες και δεν τον ειχες αφησει να μπουρδελεψει τελειως δε θα χρειζοταν τωρα να καταφυγεις σε τετοια μεσα.

Επισης το οτι εκανες μια επιλογη σε εκπαιδευτη με ρευμα, εδωσες τα καλα σου λεφτα και εχεις πεισει τον εαυτο σου οτι η επιλογη αυτη ηταν η καλυτερη, τουλαχιστον μην προδπαθεις να πεισεις και τους υπολοιπους οτι η επιλογη αυτη ειναι η ενδεδειγμενη.

ΥΓ: εχεις δει ο δικος μου σκυλος τι κανει απο πλευρας υπακοης;

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
www.giokobullmastiffs.com
Η βία φέρνει βία. Οκ, σε κανέναν μας δεν αρέσει η βία. Το e-collar είναι βία; Καλά κάνεις και δε μεταπείθεσαι από ό,τι ακούς. Το έχεις δοκιμάσει; Πάνω σου; Γνωρίζεις τους τρόπους χρήσης του; Αν όχι, πώς έχεις άποψη; Γιατί το ονομάζεις ακραίο;

Είμαι απόλυτη fun του clicker, τα σκυλιά μου είναι και τα δύο clicker-trained και είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από την υπακοή τους. Είμαι επίσης απόλυτη fun του e-collar καθώς μου επιτρέπει να έχω τα σκυλιά μου ελεύθερα αλλά και υπό έλεγχο αν συντρέχουν λόγοι γι αυτό. Προτιμώ 1000 φορές να χρησιμοποιήσω e-collar παρά να κάνω διόρθωση με πνίχτη και να χω τα σκυλιά μου δεμένα.
Όσο για το θέμα ψυχολογίας κουνάνε καταχαρούμενα τις ουρίτσες τους όταν τυχαίνει να βάζουμε e-collar πριν τη βόλτα.
για να εχεις αποψη πανω σε κατι εννοειται πως δεν πρεπει να το εχεις δοκιμασει(μου θυμιζει το ανεκδοτο που ρωταει ενας τυπος τον αλλο φιλε εισαι π@υ$5ς και λεω ο αλλος οχι , γιατι τον δοκιμασες και δεν σου αρεσε απντησε ο αλλος),επισης εχω μιλησει με εκπαιδευτες που το θεωρουν απαραδεκτο μεσο χρησης και απο πολλες αναγνωσεις ξενων αρθρων τα οποια αλλα ηταν υπερ και αλλα κατα, εβγαλα τα συμπερασματα μου. Εχω ξαναπει σε αλλο ποστ μου οτι γνωριζω τη χρηση του ηλεκτρισμου πολυ καλα και χαρακτηρισα το ηλεκτρικο κολλαρο ως ακραιο επειδη χρησιμοποιειται σε ακραιες καταστασεις. Οσο για το κλικερ στο αν ειναι η πιο σωστη μεθοδος εκπαιδευσης δεν ειμαι ο αρμοδιος να το απαντησω παντως και δω υπαρχει μπολικος αντιλογος. Τι θα πει γιατι εχω αποψη ποιος θα μου την απαγορευσει, δεν το καταλαβα καλα,εξαλλου εχω ξαναπει δανειζoμενος το, οτι οι αποψεις ειναι σαν τις κω#$$$@##$ες ολοι εχουν απο μια εγω γιατι οχι. Και ξαναλεω η προσωπικη μου γνωμη ειναι πως το ηλ. κολλαρο ειναι ακραιο και ναι ειναι χρηση βιας, οποιοσδηποτε εχει αλλη αποψη δεκτη.

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
Και κατι αλλο, σε πολλες σελιδες εκπαιδευτων ελληνων και ξενων πολλοι αναφερουν οτι το ηλ. κολλαρο χρησιμοποιειται μονο σε ακραιες καταστασεις και αφου εχουν χρησιμοποιηθει ολες οι μεθοδοι και εχουν αποτυχει αυτο απο μονο του δεν το καθιστα ακραιο; Mε εκτροφεις παντως που το εχω συζητησει οι οποιοι ειναι κορυφες στη φυλη που ασχολουμαι και γω το θεωρουν απαραδεκτο.

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΟΛΑΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Η χρήση του ηλεκτρικού κολάρου από πολλούς εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες για τη διόρθωση προβληματικής συμπεριφοράς του σκύλου αλλά και για την εν γένει εκπαίδευση του ζώου, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και την καταδικάζουμε απερίφραστα. Το ηλεκτρικό κολάρο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μέσο εκπαίδευσης, παρά μόνο θλιβερή ανθρώπινη εφεύρεση και όργανο βασανισμού και μάλιστα αναίτιου και ιδιαιτέρως αναποτελεσματικού. «Η χρήση του αποσκοπεί στην μετατροπή του σκύλου σε πειθήνιο όργανο αρχικώς του εκπαιδευτή και μετά του ιδιοκτήτη. Στόχος του η κατάργηση των φυσικών ενστίκτων του ζώου, η αλλοίωση του χαρακτήρα του και αποτέλεσμα η πρόκληση ανεπανόρθωτων, πολλές φορές, «βλαβών» στην ιδιοσυγκρασία του». Πάνος Ζώης, Κτηνίατρος.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]«Όταν ο σκύλος δεχθεί εντελώς ξαφνικά μια ηλεκτρική εκκένωση στο λαιμό του, σε μια περιοχή δηλαδή με πολλές νευρικές απολήξεις και για τούτο ιδιαιτέρως ευαίσθητο σημείο, θα συνδυάσει αναπόφευκτα το ισχυρό ερέθισμα προς οτιδήποτε έτυχε να έχει στραμμένη την προσοχή του εκείνη τη στιγμή. Θα χρειαστούν πάρα πολλές επαναλήψεις αυτής της απάνθρωπης διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί (εάν επιτευχθεί) το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή συσχέτιση ισχυρού οδυνηρότατου ερεθίσματος με την αποφυγή της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς που προκάλεσε στο ζώο την τιμωρία». Γιάννης Αραχωβίτης, Εκπαιδευτής.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Κατά τη δική μας άποψη λοιπόν, αλλά και σύμφωνα με την άποψη κτηνιάτρων (σχετ. η με αρ. 4 /13-10-2003 απόφαση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, παραρτήματος Ηπείρου) και εκπαιδευτών, η χρήση του ηλεκτρικού κολάρου δεν συνάδει με τον ανθρώπινο πολιτισμό και αποδεικνύει περίτρανα την άρνηση του εκπαιδευτή (ή του ιδιοκτήτη του ζώου) να σεβαστεί - ως οφείλει - μια μορφή ζωής. Επιπροσθέτως δε, αποτελεί απτή απόδειξη επαγγελματικής ανεπάρκειας και προχειρότητας η χρήση του συγκεκριμένου μέσου στη διαδικασία της εκπαίδευσης. «Χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό κολάρο σ΄ ένα σκύλο νευρικής ιδιοσυγκρασίας το μόνο που θα πετύχουμε είναι να γίνει ο σκύλος αυτός ακόμη πιο νευρικός. Αντίστοιχα εφαρμόζοντας το σ΄ ένα σκύλο ήρεμης ή οκνηρής ιδιοσυγκρασίας αυτό που θα πετύχουμε είναι να τον μετατρέψουμε ή σε πολύ νευρικό ή σε φοβικό». Πάνος Ζώης, Κτηνίατρος.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Κοινότοπο και στερεότυπα επαναλαμβανόμενο επιχείρημα των χρηστών αυτής της βάναυσης εκπαιδευτικής πρακτικής, είναι ο ισχυρισμός ότι χρησιμοποιούν τις ήπιες διαβαθμίσεις παροχέτευσης ηλεκτρικού ρεύματος εις τρόπον, ώστε να μην ταλαιπωρείται το εκπαιδευόμενο τετράποδο. Εδώ είναι ολοφάνερα ασύμβατες και ύποπτα εφαρμόσιμες οι έννοιες του «εκπαιδευτικού πατριωτισμού» και αυτής καθεαυτής της βάναυσης φύσης του επιλεγμένου μέσου. Εύκολα μπορεί να πειστεί κανείς ότι, προκειμένου να έχουμε γρήγορο και «ετοιμοπαράδοτο» αποτέλεσμα (επομένως και γρήγορο κέρδος – γνώρισμα της εποχής μας) θα επιλεγούν οι υψηλές κλίμακες του εργαλείου.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Τέλος, θεωρούμε ότι μόνο η εκπαίδευση που βασίζεται στην ανθρώπινη και πολιτισμένη αντιμετώπιση του ζώου από τον άνθρωπο με απόλυτο σεβασμό και κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του, είναι ικανή να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μια τέτοιου περιεχομένου και φιλοσοφίας εκπαίδευση μπορεί να μας εγγυηθεί την απουσία στο μέλλον κάθε φοβίας ή τρόμου, στοιχείων που απορρέουν κατά κανόνα από την ασυλλόγιστη, σκόπιμη και κερδοσκοπική κακοποίηση που υπέστη το ζώο σε μικρή ηλικία.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Για όλα τα παραπάνω ζητούμε να κηρυχθεί ΠΑΡΑΝΟΜΗ η εισαγωγή, εμπορία και χρήση των ηλεκτρικών κολάρων στα ζώα.[/FONT]
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=0

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Και κατι αλλο, σε πολλες σελιδες εκπαιδευτων ελληνων και ξενων πολλοι αναφερουν οτι το ηλ. κολλαρο χρησιμοποιειται μονο σε ακραιες καταστασεις και αφου εχουν χρησιμοποιηθει ολες οι μεθοδοι και εχουν αποτυχει αυτο απο μονο του δεν το καθιστα ακραιο; το θεωρουν .

Να κάνω λίγο τον "δικηγόρο του διαβόλου"? Και προς Θεού όχι για προστριβές και παρεξηγήσεις αρκετές διάβασα τισ τελευταίες μέρες!!!

Σε αυτή την ακραία περίπτωση είτε έχουν γίνει λάθη είτε υπήρξε άγνοια και δεν μπορείς να κάνεις καλά το σκυλί μετά... είτε είτε θεωρείς ότι πάλι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί???

(Ξεκαθαρίζω πως εγώ όχι μόνο πότε δεν θα το σκεφτόμουν αλλά και αν τύχει να της φωνάξω της μικρής που κλείνει να ματάκια της γιατί ως jack την ενοχλούν οι φωνές μου έρχεται να πεθάνω!!! Άλλα είμαι τυχερή είναι κολλήμενη πάνω μου και καταλαβαινόμαστε)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Οσο θα υπαρχει αυτό το φορουμ, θα υπαρχει και το αιωνιο και πολυαγαπημένο μας debate:
Πίεση, βία, εργαλεια εκπαιδευσης.
Και ο αδιόρατος διαχωρισμός των μελων σε καλους και κακους.
Και η κλασσικη ερωτηση: Θα βαζατε το ηλ. κολαρο στο παιδι σας ή στον εαυτο σας?

Κι εγω ερωτώ: Θα βαζατε δερματινο περιλαιμιο και λουρι στο παιδι σας?
Μαλλον όχι. Τοτε στον σκυλο σας γιατι βαζετε?

Υπαρχει πιο μεγαλη βία από την στερηση της ελευθεριας?
Από τη μια λεμε να μην ανθρωποποιούμε τον σκυλο. Από την άλλη σκυλοποιούμε το παιδι μας.

Καταρχην ακομα δεν εχουμε καταλαβει τι σημαινει βία. Η Rottie ειχε δωσει τον σωστο ορισμο. Ο καταναγκασμος να κανει κάποιος κατι παρά τη θεληση του.
Δεν εννοούμε τις κλωτσοπατινάδες.

Τα εργαλεια, με την σωστη χρηση, κανουν διορθωση και εξαναγκαζουν σε υπακοη, δεν ασκουν βία με την λαθος εννοια.
Σε καποιες περιπτωσεις, λογω κακης χρησης από αγνοια ή σκληρης χρησης λογω συγκεκριμενου τυπου σκυλου, προκαλούν όχι μονο δυσφορία αλλά πονο, δεν είναι μυστικο αυτό.
Μπορει να γινει αλλιως και να εχει το ιδιο αποτελεσμα? Αλλοι λενε ναι, αλλοι όχι.

@kkranis
Κωστα, περιμενεις απαντηση για το αν θα εδερνα με βιτσα ένα εννιάχρονο κοριτσακι?
Η «βιτσα» αντιπροσωπεύει την οποιαδηποτε μορφη τιμωριας ή πιεσης σε συγκεκριμενη κατηγορια ατομων, απαραιτητη για την πειθαρχια και την μαθηση συμφωνα με καποιους, απαραδεκτη για αλλους.

Η εμπειρια καποιων λεει ότι σπανια καποιος «θετικος» καθηγητής, διοικητης, προϊσταμενος, που δουλευε με το φιλοτιμο και τις θετικες μεθοδους, εγινε σεβαστός και αποδεκτός από τον ανταρτη, μαγκα ή κακοηθη μαθητη, φοιτητη, στρατιωτη και υπαλληλο.
Αλλοι υποστηριζουν ακριβως το αντιθετο.

Δεν υποτιμω τα «κακα παιδια» γιατι συχνα αποτελουν το καλύτερο δυναμικο, ειδικα στον στρατό, τη βιομηχανια και τις βαριές και επικινδυνες δουλειες.
Αυτοι, συχνα σκληροτραχηλα ατομα, βγαζουν ολη τη σκληρη και δυσκολη δουλεια. Αυτοι είναι οι «εργασιακοί» και ολως παραδόξως οι (αυτο)πειθαρχημενοι.

Και αυτοι δουλευονται με πιεση αλλά και ανταμοιβές, ηθικες και υλικες, και αυτοι είναι που δυσκολα μπλοκαρουν και συνεχιζουν να λειτουργουν σε συνθηκες πανικου και πιεσης.

Οποιαδηποτε ομοιοτητα με τους αντιστοιχους σκυλους είναι καθαρη συμπτωση.

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Για να κάνω λίγο black χιούμορ με το λουράκι... εεεε μπορεί να μην είναι και κακό....

Λοιπόν σοβαρά τώρα! Ως εκπαιδευτικός μιλάω! Μιλάω! Τον Σεβασμό τις περισσότερες φορές ακόμα και από τους πιο τσαμπουκάδες μαθητές μπορείς να τον κερδίσεις!!! ΑΝ ασχοληθείς ΑΝ δεν τους απορρίψεις ΚΑΙ ΑΝ δεν κάνεις επίδειξη εξουσίας πάνω τους!!!

Θα κάνω copy τώρα και θα πω "Οποιαδηποτε ομοιοτητα με τους αντιστοιχους σκυλους είναι καθαρη συμπτωση"