Η σημασία της ομορφιάς(best in show)

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Και ένα ακόμα εγκυκλοπεδικό:

Πώς και θα ήθελες να έχει ο Jeck τα χρώματα του Odin;

Απ' όλες τις φωτογραφίες που έχω δει (και χωρίς να έχω δει από κοντά κανένα από τους 2 σκύλους) ο Odin είχε πιο ανοιχτόχρωμο πύρρηνο...

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
O Jeck είχε περάσει πάνω από 15 φορές SchH III. Σε εργασία WUSV απ' όσο γνωρίζω δεν είχε συμμετάσχει!

Το πύρηνο του Odin ήταν πιο βαθύ και το μαύρο του ήταν πιο εκτεταμένο σε μάσκα και κορμό!
Τόνισα πως είναι προσωπικό μου γούστο η χρωστική του Odin!

To "a3 - noch zugelassen" μεταφράζεται σε ήπιο HD C (ελαφρά δυσπλασία).

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
To "a3 - noch zugelassen" μεταφράζεται σε ήπιο HD C (ελαφρά δυσπλασία).
Συγνωμη για την παρεμβαση αλλα επειδη ειναι ευκαιρια να μαθω, θελω να ρωτησω αν σκυλια με βαθμο δυσπλασιας C κανει να τα ζευγαρωνουμε. Ειχα την εντυπωση οτι μονο τα Α και Β επιτρεπονται!

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Συγνωμη για την παρεμβαση αλλα επειδη ειναι ευκαιρια να μαθω, θελω να ρωτησω αν σκυλια με βαθμο δυσπλασιας C κανει να τα ζευγαρωνουμε. Ειχα την εντυπωση οτι μονο τα Α και Β επιτρεπονται!
Σαφώς και επιτρέπεται. Σε κάποιους ομίλους χωρών όμως συνιστάται ή είναι υποχρεωτικό να ζευγαρώνουν με Α. Όπως προαναφέρθηκε το πρόβλημα της δυσπλασίας είναι πολυγονιδιακό και όχι αποκλειστικά κληρονομικό.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Γιατι εχεις Γ.Π. εκει η δυσπλασια ειναι Fast Normal σε ολες της μορφες(σε λιγο θα ειναι και στο στανταρ):D:D:D

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Σαφώς και επιτρέπεται. Σε κάποιους ομίλους χωρών όμως συνιστάται ή είναι υποχρεωτικό να ζευγαρώνουν με Α. Όπως προαναφέρθηκε το πρόβλημα της δυσπλασίας είναι πολυγονιδιακό και όχι αποκλειστικά κληρονομικό.
Στο Βελγιο επιτρέπεται να ζευγαρώσεις HD/C με HD/A ή HD/B

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Στο Βελγιο επιτρέπεται να ζευγαρώσεις HD/C με HD/A ή HD/B
Και στην Ολλανδία το ίδιο. Και οι δύο χώρες ακολουθούν μια φιλοσοφία που μεταθέτει την ευθύνη για την τελική απόφαση στον εκτροφέα, αντίθετα με τους περιοριστικούς κανόνες της Γερμανίας ή της Φινλανδίας.

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Γιατί νομίζω ότι "ήπια δυσπλασία" είναι το "fast normal";
To "fast normal" είναι το "ύποπτο" ή "μεταβατικό".

Θα προσπαθήσω να σου αναλύσω το θέμα του Jeck vom Noricum όσο πιο σύντομα και απλά μπορώ, γιατί είναι ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε από μόνο του να γεμίσει ένα σεμινάριο με θέμα τον "προγραμματισμό εκτροφής". Και το λέω γιατί το έχουμε προσεχώς στον Όμιλο Ντόγκο και είναι μια απ' τις "καυτές πατάτες".

Ο κάθε εκτροφέας ιεραρχεί στο εκτροφικό του πρόγραμμα τα χαρακτηριστικά (μορφολογίας, χαρακτήρα και υγιείας) τα οποία
α. θέλει να έχει
β. θέλει να αποφύγει
γ. μπορεί (ή πιστεύει πως μπορεί) εκτροφικά βραχυπρόθεσμα ή έστω και μεσομακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσει

βάσει αυτών των τριών συνιστώσων επιλέγει τους γεννήτορές του και βάσει αυτών καταστρώνει τα εκτροφικά του πλάνα.

Όσο περισσότερα χαρακτηριστικά που εμπεριέχονται στο σημείο α έχει ή δίνει ένας επιβήτορας (σε συνδιασμό με το θηλυκό πάντα) και όσο λιγότερα χαρακτηριστικά δίνει απ' το σημείο σημείο β, τόσο πιο κατάλληλος εμφανίζεται στα μάτια του εκτροφέα. Ένας σωστός εκτροφέας θέλει επίσης τα χαρακτηριστικά τα οποία εμπεριέχονται στο σημείο γ να μην υπερβαίνουν τα 2 ανά γεννεά ώστε να μπορεί να τα επιλύνει.

Αν (το υποθετικό είναι ρητορικό) ο Jeck είχε ή έδινε μόνο ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό που εμπεριέχεται στο σημείο β και αυτό στα μάτια του εκτροφέα εμφανιζόταν σαν χαρακτηριστικό που μπορούσε να αντιμετωπίσει (δηλαδή χαρακτηριστικό του σημείου γ) αλλά διέθετε ταυτόχρονα 25 χαρακτηριστικά που εμπεριέχονται στο σημείο α, τότε τι είναι αυτό που κάνει ακατάλληλο τον συγκεκριμένο σκύλο?

edit: το "Best in Show" γιατί μπήκε στον τίτλο?

Last edited:

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
Θα προσπαθήσω να σου αναλύσω το θέμα του Jeck vom Noricum όσο πιο σύντομα και απλά μπορώ?
απλα και συντομα:eek:
1-2 ωρες μου πηρε και κατι επιασα

τελικα δεν ειναι αναπηρος?

ps
οσο για την διαγραφη μου θα με φατε πολλα χρονια ακομα στη μαπα

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
edit: το "Best in Show" γιατί μπήκε στον τίτλο?
ιδέα του oscar ήταν - και όχι απο τις καλύτερες, δεν υπήρχε λόγος να το αλλάξει.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ο κάθε εκτροφέας ιεραρχεί στο εκτροφικό του πρόγραμμα τα χαρακτηριστικά (μορφολογίας, χαρακτήρα και υγιείας) τα οποία
α. θέλει να έχει
β. θέλει να αποφύγει
γ. μπορεί (ή πιστεύει πως μπορεί) εκτροφικά βραχυπρόθεσμα ή έστω και μεσομακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσει
Ωραίο ως ουτοπική ιδέα, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια

Έχω εγώ (τρομάρα μου) ένα σκύλο όπως ο Jeck vom Noricum

Και ας πούμε ότι εγώ έχω στα υπ' όψιν μου μια καλή θυληκιά μου (ή και 2) για να τον ζευγαρώσω, όπου πιστεύω ότι οι απόγονοι θα έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλω, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας.

Επειδή όμως έχω ένα σκύλο που έχει πάρει τον τίτλο Sieger, και είναι και στο ΙΡΟ3 κτλ. μου στέλνουν προτάσεις από όλον τον κόσμο για να έρθουν να ζευγαρώσουν.

Εγώ τι κάνω;

Ψάχνω να δω και να μελετήσω ενδελεχώς τις γραμμές της κάθε θυληκιάς που μου φέρνουν ή απλά δέχομαι το ζευγάρωμα που με βολεύει χρονικά σύμφωνα με το πρόγραμμά μου. Γιατί μιλάμε για πολλά χρήματα στη μέση...

Και ως γνωστόν, όπου μπαίνουν τα φράγκα...

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Δύσκολο ερ'ωτημα....
Προσπαθείς να τα συνδυάσεις και τα δύο....όσο καλύτερα γίνεται....
Και ένα πράγμα που προσωπικά θα κοίταγα είναι ο εκτροφέας της θυληκιάς....και ποια είναι η παρουσια του σε πρωταθλήματα εργασίας η μορφολογίας ,ώστε να είμαι όσο γίνεται σίγουρη ότι τα κουτάβια του σκύλου μου δεν θα πανε χαμένα και το όνομα του σκύλου μου σαν επιβήτορας θα ακουστεί.
Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό αυτό....

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Ωραίο ως ουτοπική ιδέα, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια

Έχω εγώ (τρομάρα μου) ένα σκύλο όπως ο Jeck vom Noricum

Και ας πούμε ότι εγώ έχω στα υπ' όψιν μου μια καλή θυληκιά μου (ή και 2) για να τον ζευγαρώσω, όπου πιστεύω ότι οι απόγονοι θα έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλω, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας.

Επειδή όμως έχω ένα σκύλο που έχει πάρει τον τίτλο Sieger, και είναι και στο ΙΡΟ3 κτλ. μου στέλνουν προτάσεις από όλον τον κόσμο για να έρθουν να ζευγαρώσουν.

Εγώ τι κάνω;

Ψάχνω να δω και να μελετήσω ενδελεχώς τις γραμμές της κάθε θυληκιάς που μου φέρνουν ή απλά δέχομαι το ζευγάρωμα που με βολεύει χρονικά σύμφωνα με το πρόγραμμά μου. Γιατί μιλάμε για πολλά χρήματα στη μέση...

Και ως γνωστόν, όπου μπαίνουν τα φράγκα...
Σωστό το "οπου μπαίνουν τα φράγκα"

αλλά υπάρχει και ο ιδιοκτήτης της θυληκιάς, ουσιαστικά αυτός ρισκάρει περισσότερα γιατί αυτός θα είναι υπευθυνος για τα κουτάβια και το δικό του όνομα θα είναι στο πεντιγκρι, άρα πρέπει να συνυπολογίσει και να μελετήσει πολύ περισσότερο απο τον ιδιοκτήτη του αρσενικού.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Και αυτό μου ακούγεται λίγο ουτοπικό Γιώργο

Ειδικά στις πιο "εμπορικές" φυλές.

Ποιός δε θα ήθελε να ζευγαρώσει τη σκύλα του με τον παγκόσμιο.

Ο τίτλος του αρσενικού είναι από μόνος του μια διαφήμιση που εγγυάται, σίγουρα όχι αποτελέσματα, αλλά πωλήσεις και φήμη.

Συν το ότι μετά θα μπορεί να κρατήσει και ένα κουτάβι "από τα τάδε αίματα"

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Λογικά μια τέτοια περίπτωση σκύλου, πρεπει να ζευγαρώνει ΜΟΝΟ με αποδεδειγμένα άριστα στο ισχίο θηλυκά (κάτι που κανονικά πρέπει να ζητάει ο εκτροφέας του αρσενικού) , και με εμπειρους εκτροφείς που ξέρουν τις γραμμές τους.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Λογικό, αλλά στην πράξη αυτό δε γίνεται

Π.χ. μετά από ένα πολύ γρήγορο ψάξιμο, ο Jeck ζευγάρωσε με τη Lale vom Lohnerring και τη Vienchen von Bewie που ήταν fast normal

Επειδή ακριβώς οι κανονισμοί του SV είναι πολυ χαλαροί στο συγκεκριμένο θέμα, το τι "θα έπρεπε" διαφέρει στην πράξη από το τι "γίνεται"

:)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.326
Μέλη
20.093
Νεότερο μέλος
Melenia78