Θέλω ένα σκυλάκι για παρέα, τι μου προτείνετε;


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Με αφορμή ένα πρόσφατο θέμα, αλλά και με τις αμέτρητες φορές που έχω βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό το ερώτημα και τις παραλλαγές του, θα ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις και απόψεις μου.

Όταν οι άνθρωποι κάνουν αυτή την ερώτηση, σε ένα ποσοστό 90% και μεγαλύτερο εννοούν "Ποια φυλή ή ποιες φυλές σκύλου θα μου προτείνατε;" και περιμένουν ως απάντηση 1,2,3 ή περισσότερες προτάσεις φυλών με τα προτερήματα τους.

Επίσης, αυτή η ερώτηση ουσιαστικά ρωτά "Ποια φυλή σκύλου πιστεύετε πως θα με ωφελούσε περισσότερο;" και "Ποιος σκύλος θα μου έδινε πολλά ζητώντας λίγα ή ακόμα καλύτερα, τίποτα;"...

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων αναζητούν να αποκτήσουν σκύλο για πρώτη φορά, έχουν κάπου δει κάποια φυλή σκύλου και τους έχει εντυπωσιάσει. Σε κάποια ταινία, ίσως, ή σε κάποια πλατεία, πάρκο ή βόλτα τους. Πιθανόν, να είναι ο σκύλος κάποιου συγγενή ή φίλου ή απλά ο εκάστοτε σκύλος "της μόδας".

Για την "έρευνα" τους έχουν συμβουλευθεί, επίσης, φίλους και συγγενείς, κάποιο βιβλίο, μερικές σελίδες στο διαδίκτυο ή ακόμα και κάποιον "ειδικό". Έχουν δει φωτογραφίες που μπορεί να είναι ή όχι αντιπροσωπευτικές ή έχουν δει σκύλους που μπορεί να είναι ή όχι (συνήθως όχι) τυπικά δείγματα της φυλής που αναζητούν και θέλουν να αποκτήσουν. Επίσης, έχουν διαβάσει ή ακούσει για τα χαρακτηριστικά της φυλής, για τα προτερήματα της και τις ιδιαιτερότητες της και έχουν καταλήξει πως τους "ταιριάζει", πως τους αρέσει και πως, εν τέλει, αυτός ο σκύλος θα τους ωφελούσε περισσότερο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν μια φυλή και που έχουν "κολλήσει" με αυτήν διότι είναι "πιστό, υπάκουο, δεκτικό, ευγενικό, ευφυές, εργατικό, επίμονο, θαρραλέο, ήπιο, συντροφικό, κλπ." έχουν την εντύπωση ότι ο σκύλος συγκεκριμένης φυλής, ο "καθαρόαιμος" σκύλος, είναι ένα πακέτο εμφάνισης και συμπεριφοράς που έρχεται προσχεδιασμένο, τακτοποιημένο και με εγγύηση "καλής λειτουργίας". Δυστυχώς δεν είναι καθόλου έτσι! ...και αν για την εμφάνιση (μορφολογία) αυτό μπορεί να έχει κάποια δόση αληθείας μεγαλύτερη, για την συμπεριφορά ή για τις συμπεριφορές, απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα.

Δεν γνωρίζουν οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες σκύλων πως όλα τα κουτάβια χρειάζονται έναν πολύ καλά ενημερωμένο, αρκετά προσεχτικό και ιδιαίτερα προνοητικό ιδιοκτήτη για να διαμορφώσει έναν ισορροπημένο και με "καλή" (τυπική) συμπεριφορά ενήλικα σκύλο.

Νομίζουν οι άνθρωποι πως η σωστή επιλογή φυλής, η σωστή φυλή, είναι το μοναδικό (ή έστω το πιο σημαντικό) πράγμα που χρειάζεται για μία "τέλεια", αρμονική σχέση σκύλου και ανθρώπου. Μεγάλη πλάνη!

Οποιοσδήποτε σκύλος, οποιασδήποτε φυλής θα "ξεδιπλώσει τις χάρες του" και θα εμφανίσει όλα τα χαρακτηριστικά του κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και σίγουρα κάτω από την καθοδήγηση και προσεκτική αγωγή ενός ανθρώπου με γνώση, όρεξη, πείρα, κ.α. Αν δεν δοθούν στον "καθαρόαιμο" σκύλο οι κατάλληλες συνθήκες και αν δεν υπάρχει η κατάλληλη καθοδήγηση από τον ιδιοκτήτη που γνωρίζει, προσπαθεί, επιθυμεί, κοπιάζει, κλπ. όλα αυτά τα ωραία και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά θα εμφανιστούν ως ελαττώματα, ως σοβαρά προβλήματα για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, τους οικείους του αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον του.

Για αυτό και η συνήθης απάντηση μου σε αυτή την ερώτηση είναι "Ένα αδέσποτο ή ένα σκυλάκι από κάποιο καταφύγιο μπορεί να καλύψει κάθε σου ανάγκη" για να μου ανταπαντήσουν πολύ συχνά "Μα με ένα ημίαιμο δεν θα ξέρω τι σκύλο θα πάρω..."... Τελικά, πόσο καλά ξέρεις τι σκύλο θα πάρεις και κυρίως, με τι σκύλο θα καταλήξεις;
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
(Θα το σπάσω με υπότιτλους για να μην μου βγει κατωσέντονο και με λυντσάρει ο @johnk)

Πως ψωνίζει ένας αρχάριος τον πρώτο του σκύλο
Οι Έλληνες ως αγοραστικό κοινό λειτουργούμε πολύ με το συναίσθημα και λιγότερο με τη λογική, σε αντίθεση με του βοριοευρωπαίους που λειτουργούν με λογικά κριτήρια στις αγορές τους. Γι αυτό άλλωστε στη Γερμανία ή στη Σουηδία βλέπει κανείς τεράστιο ποσοστό stationwagon που είναι το απόλυτο οικογενειακό αυτοκίνητο, ενώ εμείς εδώ τα θεωρούμε νεκροφόρες. Έτσι λοιπόν, ως αρχάριοι-πρωτάρηδες ψωνίζουμε σκύλο όπως ψωνίζει μια γυναίκα αυτοκίνητο ("Θέλω εκείνο το κόκκινο"). Ανάλογα λοιπόν με την τρέχουσα κολεξιόν θέλουμε το εντυπωσιακό ακίτα, το εκκεντρικό γαλλικό μπουλντόγκ, το mucho σταφάκι κοκ.

Ποιος μας επηρεάζει
Όπως έχει γραφτεί και σε internet memes, την καλύτερη ανάλυση για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μπορεί να στη δώσει ο ταξιτζής που πήρες μόλις για να σε πάει Φορμίωνος. Με τον ίδιο τρόπο ξέρει να σου πει για σκύλο ο μπατζανάκης σου, ο κουμπάρος του Μπάμπη δίπλα κ.ο.κ (συνήθως άντρες γιατί αυτοί είναι οι λήπτες αποφάσεων στα "βαριά" ζητήματα). Είναι άλλωστε αυτοί που "αναγνωρίζουν" και τις φυλές στο δρόμο (π.χ. βασιλικά ροτβάιλερ), που ξέρουν τι δουλειά κάνει η κάθε φυλή (τα πιτ είναι για να κλειδώνουν τα σαγόνια τους), τι προβλήματα έχουν (τα ντόπερμαν τρελαίνονται).

(Από έναν τέτοιο άκουσα πρόσφατα που έλεγε στα παιδιά του και σε 2-3 άλλους ενήλικες στην παρέα του ότι τα σκυλιά μου είναι πιτμπουλ και τους έχουν κόψει τις ουρές.)

Γενικά δηλαδή ως λαός επηρεαζόμαστε πολύ από κάποιον από τον περίγυρό μας που "τα ξέρει όλα".

Ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες
Πιστεύω ότι η πλειοψηφία εδώ μέσα (κι εγώ μαζί) στην πραγματικότητα δεν έχει κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες που να εξυπηρετούνται από κάποια συγκεκριμένη φυλή. Κοινώς, οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να έχουμε από ένα "μέσο" ημίαιμο που να ικανοποιεί άριστα τις ανάγκες μας σε συντροφιά και να μας συνοδεύει στις όποιες δραστηριότητες έχουμε.

Πότε συνειδητοποιούμε τις πραγματικές μας ανάγκες
Όταν έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με το θέμα σκύλος, έχουμε εξοικοιωθεί και δεθεί μαζί του και βλέπουμε πια πέρα από τη ράτσα του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί από εμάς "προ σκύλου" δεν γυρνούσαμε να κοιτάξουμε αδέσποτο. Τώρα πια κάθε σκύλο τον βλέπουμε "με άλλο μάτι". Κάπου εκεί ξεπερνάμε τα κριτήρια ματαιοδοξίας και αρχίζουμε να βλέπουμε πιο ψύχραιμα και λογικά. Ότι π.χ. και εκεινος ο κόπρος απέναντι μια χαρά μας κάνει για τη δουλειά που θέλαμε το λαμπραντόρ.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Πολλές φορές σκύλοι με τυπική συμπεριφορά για την φυλή τους παρεξηγουνται, ενώ αντίθετα σκύλοι με μη τυπική συμπεριφορά, θεωρούνται κελεπουρια.
Συνεπώς η τυπική συμπεριφορά ενός σκύλου μιας φυλής, δεν ερμηνεύεται πάντα ως "καλή".
Υπάρχουν ομάδες φυλών που οι τυπικές συμπεριφορές θα δυσκολέψουν όποιον δεν ξέρει ή δεν φρόντισε να μαθει.


Το όλο θέμα που θίγεις αγαπητέ @canis έχει και μια άλλη διάσταση.
Σαν υπερκαταναλωτικα όντα που είμαστε, έχουμε βάλει και τον σκύλο στο μενού, όχι όμως σαν έναν σύντροφο αλλά σαν ένα προϊόν.
Και όπως συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα, έτσι και σε αυτό (!) έχουμε παράλογες απαιτήσεις.
Έτσι έχουμε μάθει. Λες και ένας "απλός" σκύλος δεν θα καλύψει και με το παραπάνω την πλειοψηφία αυτών που ζητάμε.
Όχι...
Διαλέγουμε φυλή όπως διαλέγουμε κινητό...
Να πάρω Nokia ή Samsung;

Και δυστυχώς πάνω σε αυτό έχουν στηριχτεί όλοι οι καλοθελητές - παραγωγοί καθαροαιμων και κάνουν χρυσές δουλειές. Καλύπτουν μια παράλογη ζήτηση την ίδια στιγμή που χιλιάδες ημιαιμακια αναζητούν απεγνωσμένα ένα σπιτικό.

Και θεωρώ πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις ανθρώπων που από τύχη καθαρα έπεσαν σε πραγματικό εκτροφέα.
Το δυστύχημα είναι πως η πλειοψηφία έχει απευθυνθεί ....στους άλλους
και το χειρότερο..... δεν το ξέρει.
 


myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Ρε παιδιά εδώ πολλοί δεν ξέρουν καν αν όντως θέλουν σκύλο... Λίγες φορές ακούτε "...ε, το θέλουν τα παιδιά, υποσχέθηκαν να το φροντίζουν..." κτλ κτλ κτλ. Και έπεται ή γνωστή συνέχεια...
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Πιο πολυ απο το 'πειτε κανενα σκυλακι να παρω' με εκνευριζει το 'ξερετε κανενα καλο εκτροφειο για ...singing dog Νεας Γουινεας;'
Γιατι;;
Χιλιες φορες παντως να ρωτανε λιγο παραπανω απο το να αρκουνται στην προτροπη του κουμπαρου του Μπαμπη. Απο σπόντα μπορει και να ακούσουν κατι που θα τους φανει στ αληθεια χρησιμο.
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Ναι... αυτα τα θρεντ ομως να τα quotαρουμε και σαν απαντησεις στα αναλογα ποστς... οπως και εκεινο το εξαιρετικο του canis παλι " ο σκυλος σαν καταναλωτικο προιον" (μπραβο ξανα!) για να ξεμπερδευουμε... γιατι καμια εχουμε και νευρα και μπαινουμε να διαβασουμε να χαλαρωσουμε και βγαινουμε ψαχνωντας χαπια και τσιγαρα να μη βρισουμε κανενα.... if u know what I mean..
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.529
6.957
Δε μας τα κάνει sticky να τα βρίσκουμε εύκολα όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές... Την ψυχική μας υγεία παίρνει στο λαιμό του, μην πω για τη φυσική υγεία με τα τσιγάρα που ανάβουμε, από τότε που κατάργησε τα sticky! :p
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Ευχαριστώ για τα σχόλια και τις απαντήσεις!

Αυτό που κυρίως ήθελα να θίξω είναι πως όλα αυτά τα όμορφα κοσμητικά επίθετα που συνοδεύουν τα πρότυπα φυλής ή γενικότερα τις περιγραφές φυλών δεν αποτελούν ένα "πακετάκι" προσχεδιασμένο, τυποποιημένο και έτοιμο προς "κατανάλωση".

Συνήθως είναι απλά "όμορφα λόγια" και γενικότητες που μπορούν να "κολλήσουν" σε κάθε φυλή (μάλιστα έχω κάνει κάποιες φορές το πείραμα να ξεχωρίσω αυτές τις περιγραφές χαρακτήρα από τα πρότυπα, να αφαιρέσω την φυλή και να τις δώσω σε ανθρώπους που "ξέρουν" για να μου πουν σε ποια φυλή ανήκουν...) και κατά την άποψη μου θα έπρεπε να λείπουν ή έστω να συνοδεύονται και από τα αρνητικά ( δεν υπάρχουν άραγε; ).

Για παράδειγμα, στο πρότυπο του Tosa Inu διαβάζουμε "...χαρακτηρίζεται από υπομονή, ψυχραιμία, τόλμη και θάρρος"... Αυτά τα χαρακτηριστικά σε ποιες καταστάσεις αναφέρονται;

Διατηρεί την υπομονή του και την ψυχραιμία του όταν σε ένα πάρκο έρχεται και το καβαλά συνέχεια ένα Labrador;

Διατηρεί την υπομονή του και την ψυχραιμία του όταν ένα τρίχρονο του πιέζει την κόρη του ματιού;

Που είναι τολμηρό και θαρραλέο;

Μήπως θα έπρεπε να ξέρουμε ή να μας γίνεται σαφές στο κείμενο πως αυτοί οι χαρακτηρισμοί αναφέρονται κατά 90% στην "δουλειά" που έκανε και κάνει το Tosa και αυτή είναι οι μάχες με άλλα Tosa; Γιατί αυτά τα λόγια είναι λόγια ανθρώπων που πέρασαν από στόμα σε στόμα (ή και σε γραπτά) μέσα στα χρόνια, με άλλα ήθη και έθιμα και άλλα στο μυαλό τους. Εμείς ερχόμαστε να τα οικοιοποιηθούμε και να τα συμπεριλάβουμε στις περιγραφές των φυλών, παραλείποντας κάποιες "λεπτομέρειες" που είναι πιο... "δύσπεπτες".

Τα περισσότερα πρότυπα και οι περιγραφές μοιάζουν σαν να θέλουν να "πουλήσουν" τον σκύλο που περιγράφουν και όλα είναι τέλεια.

Αν λοιπόν το Tosa δεν βρει έναν ιδιοκτήτη με γνώση και όρεξη να βρει εναλλακτικούς (των κυνομαχιών) και σωστούς τρόπους διοχέτευσης και έκφρασης αυτών των αρετών της φυλής αλλά και με γνώση να διαμορφώσει ένα κουτάβι Tosa σε ένα ισορροπημένο και σωστό ενήλικο Tosa, τότε τα "...χαρακτηρίζεται από υπομονή, ψυχραιμία, τόλμη και θάρρος" να δείτε πως χάνονται ή πως γίνονται η πηγή πολλών προβλημάτων.

Αν ζήσετε με κουτάβια διαφορετικών φυλών ηλικίας από 0-10 εβδομάδων θα δείτε πως οι συμπεριφορές τους και ο χαρακτήρας τους είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ίδιος... "σκυλίσιος". Μόνο αργότερα και κάτω από ορισμένες συνθήκες θα διακρίνουμε διαφοροποιήσεις που μπορούν να αποδοθούν στην φυλή. Μάλιστα, αν οι συνθήκες δεν είναι "όπως θα έπρεπε" θα μπορέσουμε να διακρίνουμε (αν έχουμε κάποιες γνώσεις) πως τα "ελαττώματα" και τα "προβλήματα" που παρουσιάζονται είναι στην ουσία εκφράσεις αυτών των χαρακτηριστικών της φυλής που όμως δεν έτυχαν σωστής μεταχείρισης και διαχείρισης.

Να δείτε τότε τι "pain in the ass" είναι ένα "...Χαρούμενο, ανθεκτικό, αθλητικό, αρμονικό, ενθουσιώδες και συμπαγές" Κόκερ Σπάνιελ. :D

Άλλος ένας λόγος που ένα αδέσποτο 8 μηνών και άνω είναι μια πολύ πιο "σίγουρη" επιλογή από οποιοδήποτε "καθαρόαιμο" με συγκεκριμένα (μα όχι τυποποιημένα, πακεταρισμένα, εγγυημένα) χαρακτηριστικά.
 




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Βασικά θεωρώ πως ελάχιστοι μπαίνουν στην διαδικασία να διαβάσουν πρότυπα (!)
Δεν έχουν ιδέα καν τι είναι. Αμέτρητες φορές έχω ακούσει το "δεν με νοιάζει... σε εκθέσεις θα κατέβω;"

Πιο πολύ από στόμα σε στόμα μεταφέρονται οι "αρετές" κάθε φυλής που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων βασίζονται σε παρατηρήσεις των σκύλων ΤΟΥΣ. Και όχι σε αυτό που πρεσβεύει ή πρέπει να πρεσβεύει η φυλή στην οποία ανήκει.
Εκεί αποδίδω και κάποιες παρεξηγήσεις αναφορικά με διάφορες φυλές.

Αλλωστε το πρότυπο περιγράφει τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως οι πίνακες στις τελευταίες σελίδες των 4 τροχών (αν θυμάστε).
Η ουσία βρίσκεται στην μελέτη της ιστορίας κάθε φυλής.
Εκεί καταλαβαίνεις γιατί ζητείται ό,τι ζητείται, γιατί υπάρχουν αυτές οι περιγραφές.
Και αν δεν ξέρεις πολλές φορές παρερμηνεύεις τις λέξεις που αποτυπώνουν συμπεριφορές, όπως και πολλά μορφολογικά στοιχεία.

Και βέβαια τα πρότυπα δεν περιγράφουν όλους τους σκύλους μιας φυλής.
Δεν είναι κατάλογος της νεοσετ που περιγράφει τον κωδικό 244/02, τον επιλέγεις και σε 2-3 εργάσιμες τον έχεις σπίτι σου.

Περιγράφουν το πως ΠΡΕΠΕΙ να είναι ο ιδεατός, ο φανταστικός, ο τέλειος σκύλος που ποτέ δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει. Τον σκύλο εκείνο που προσπαθούν να δημιουργήσουν όσοι λίγοι εκτρέφουν όπως πρέπει να εκτρέφουν. Και αν και εφόσον δημιουργήσουν κάτι πολύ κοντά σε αυτό... σιγά να μην σας τον δώσουν...
Είναι δυνατόν;;

Για αυτό και βγαίνω από τα ρούχα μου όταν ακούω ή διαβάζω για "εκτροφείς" που δίνουν όλα τα κουτάβια μιας γέννας, πολλές φορές πριν καν γεννηθούν.
Για αυτό τρελαίνομαι κάθε φορά που διαβάζω πως "πήγαμε και διαλέξαμε από όλη την τοκετοομάδα"...

Αλλά φυσικά αυτά δεν πρέπει να τα λέμε...
Μην τυχών και χαλάσουμε την "δουλειά" όλων όσων τόσα χρόνια έχουν βρει τους τέλειους "πελάτες".

Η σοβαρή εκτροφή δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να μπορέσει να καλύψει όλη αυτή την αρρωστημένη ζήτηση.
Μαντέψτε ποιος την καλύπτει...
Και δεν αναφέρομαι ούτε στα κατάπτηστα πετσοπ ούτε σε byb.
Αναφέρομαι σε τύπους και τύπισσες που παριστάνουν τους εκτροφείς, όταν στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον χειρότερο byb.
Και είναι τόση η σαπίλα που έχει διεισδύσει στην κοινωνία μας, που έχουν πείσει τον κόσμο πως ΑΥΤΗ είναι η εκτροφή.
Λυπάμαι αλλά δεν είναι.
Αλλά πως να ανατρέψεις κατεστημένες αντιλήψεις;
Μπορείς;
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Αρα η περιγραφη του προτυπου ειναι κατι σαν τα χαρακτηριστικα των ζωδιων. :p

Πιστευω οτι τα πραγματα ειναι απλα και μεις λιγο απο το ενδιαφερον μας το εχουμε κανει περιπλοκο.
Υπαρχει περιπτωση οσο και να το εχεις ψαξει, οσο και να γνωριζεις να εισαι ποτε σιγουρος για το πως θα εξελιχθει το κουταβι;
Κανεις το καλυτερο και ελπιζεις. Και προσαρμοζεις και τις απαιτησεις σου αναλογα με τις δυνατοτητες του. Ειδικα οταν μιλαμε για πετ.
Αυτος αλλωστε δεν ειναι ο λογος που θελει καποιος να εχει σκυλο. Αν δεν μπορει τις εκπληξεις ας κατεβασει ενα app για το ταμπλετ! Σιγουρα θα υπαρχουν.
 
  • Like
Reactions: LaCat and Estranged


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Υπαρχει περιπτωση οσο και να το εχεις ψαξει, οσο και να γνωριζεις να εισαι ποτε σιγουρος για το πως θα εξελιχθει το κουταβι;
Κανεις το καλυτερο και ελπιζεις. Και προσαρμοζεις και τις απαιτησεις σου αναλογα με τις δυνατοτητες του. Ειδικα οταν μιλαμε για πετ.
Καταρχάς τα σκυλιά που αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία είναι τα πετ.

Σίγουρος 1000% δεν είσαι ποτέ. Δεν μπορείς να είσαι. Δεν είσαι Θεός.
Έχεις όμως ενδείξεις.
Και πάντα παίζει ρόλο η κάθε φυλή. Κάθε μία έχει τα δικά της.

Ξέρεις πως κάποια πράγματα μπορεί να βελτιωθούν και κάποια πως δεν υπάρχει περίπτωση.
Υπάρχουν τρόποι που σου επιτρέπουν να αξιολογήσεις την μορφολογία σε ηλικία τέτοια που σου δίνει την δυνατότητα να ξεχωρίσεις τον έναν, άντε δύο (αν είσαι τυχερός), σχετικά νωρίς.
Αυτόν για τον οποίον έκανες την γέννα εξαρχής.

Οσο πιο πολύ περιμένεις, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην έχεις κάνει λάθος στην επιλογή σου. Ταυτόχρονα όμως μειώνεις τις πιθανότητες να βρεις σπίτι για τους άλλους.
Γιατί όπως είναι γνωστό θέλουμε και κουτάβια, μωρά...
Ποιός θα πάρει 6 ή 8 μηνών σκύλο, επειδή εσύ περίμενες να δεις πως θα εξελιχθεί;;

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν τρόποι αξιολόγησης σε ηλικίες τέτοιες που σου επιτρέπουν να κάνεις μια ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη και να ξεχωρίσεις κάποιον ή κάποιους σκύλους.
Την 8η εβδομάδα πχ και για συγκεκριμένους λόγους (που ξεφεύγουν από το θέμα) βλέπεις μια μικρογραφία του ενήλικου σκύλου. Από κει και πέρα περνάνε μια φάση αλλαγής, αλλά επανέρχονται (καλώς εχόντων των πραγμάτων).

Όσον αφορά το ταμπεραμέντο, εκεί πάλι έχεις κάποιες ενδείξεις.
Εδώ όμως παίζει σημαντικό ρόλο το περιβάλλον, οι εξωγενείς παράγοντες.
Αρα εξαρτάται και από εσένα - αρκεί φυσικά να έχεις την βάση, τα υλικά.
 




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Μορφολογικά ναι.
Τώρα το μαλλί και η περιποίηση, είναι άλλο κεφάλαιο, αλλά η βάση υπάρχει.

Οσον αφορά το ταμπεραμέντο θεωρώ (χωρίς όμως να είμαι απόλυτος) πως μπορεί να είχε διαφορές.
Άλλος ο δικός μας χειρισμός, άλλος ενδεχομένως ο δικός σου.
Κάτι που επηρεάζει την έκφραση όσων νοιώθει ο σκύλος.
Πόσο δηλαδή ελεύθερα αφήνεις κάποια στοιχεία του ταμπεραμέντου να εκδηλωθούν.
 
  • Like
Reactions: kasi and mareco


filefi

Well-Known Member
21 Ιουνίου 2015
99
198
46
Καβαλα
Την 8η εβδομάδα πχ και για συγκεκριμένους λόγους (που ξεφεύγουν από το θέμα) βλέπεις μια μικρογραφία του ενήλικου σκύλου. Από κει και πέρα περνάνε μια φάση αλλαγής, αλλά επανέρχονται (καλώς εχόντων των πραγμάτων).
Εννοείς μορφολογικά;
 




canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Πάντως ακόμα και μορφολογικά επηρεάζεται ένας σκύλος από τις γνώσεις και την όρεξη του ιδιοκτήτη του.

Ακόμα και ένας σκύλος "προικισμένος" γονιδιακά (ας το πούμε έτσι), με όλα τα "φόντα" να γίνει ένα τυπικό δείγμα της φυλής του, μπορεί να καταλήξει να απέχει αρκετά από το τυπικό και έτη φωτός από το ιδανικό.

Ακατάλληλη, κακή ή λάθος διατροφή... Ακατάλληλη, κακή ή λάθος άσκηση... Ακατάλληλο, κακό ή λάθος περιβάλλον... Άγνοια στο τι πρέπει να αποφύγεις και πότε ή τι πρέπει να κάνεις και πότε μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα έναν σκύλο με μορφολογικά "ελαττώματα" και παθογένειες.

Ακόμα και το "απλό" πάχος (και όσα το συνοδεύουν) πόσο επηρεάζει την μορφολογία (άλλο αν εδώ βλέπουμε να επιβραβεύεται και από πάνω);

Έτσι, μπορεί ένα "μη καθαρόαιμο" σκυλί με μια σωστή φροντίδα να είναι ένας πολύ εντυπωσιακός και πάνω από όλα υγιής σκύλος!
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ναι, συμφωνώ!
Και κακώς δεν το ανέφερα.
Ισως επειδή μεταξύ μας έχουμε μια άλλη οικειότητα και γνωρίζω πως σχεδόν κανένας από "εμάς" δεν θα άφηνε τον σκύλο του χωρίς την απαιτούμενη άσκηση ή την σωστή διατροφή.

Μάλιστα όσο διαβάζω τόσο βλέπω πως υπάρχουν κάποια μορφολογικά χαρακτηριστικά που μπορείς να τα επηρεάσεις αν δεν προσέξεις. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχουν από πριν.
 
  • Like
Reactions: mareco


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Αυτο ακριβως που γραφεις canis..
(ποτε δεν ημουν καλη στην εκθεση και αναλυση ιδεων , ετσι συνηθως περιγραφω πραγματα απο προσωπικη εμπειρια - μοιαζει εγωκεντρικο αλλα δεν ειναι, οποτε συγχωρεστε με για το παρακατω)
Δουλευω σε δικο μου μαγαζι κα εχω την τυχη να μπορω να εχω και τους 3 σκυλους μου μαζι. Ολη μερα μπαινοβγαινει κοσμος που εχει σχεση με σκυλια οποτε. Τα σκυλια μας τα προσεχουμε σαν παιδια μας και τα εχουμε σε αριστη φυσικη κατασταση.. 2 ημιαιμα και ενα boxer οχι καλης εκτροφης, δλδ μορφολογικα ειναι εντελως εκτος, οχι μονο ελαττωματα μορφολογικα αλλα και προβληματα (η γλυκια μου!)
Ε, λοιπον, 2 στους 10 που θα μπουν θα προσεξουν η θα δειξουν συμπαθεια για το θηλυκο ημιαιμο μου κι ας τους παρακαλαει τανασκελα ..
( οκ, ο αρεσνικος ειναι αρκετα εντυπωσιακος,ωραιο σωμα, κεφαλι, τριχωμα.. τον προσεχεις θες δε θες, αντικειμενικα δλδ )
Οι υπολοιποι 8 στους 10 πεφτουν πανω στο μποξερ.. και τι ομορφο, και τι καλο... και αμα το ζευγαρωσεις.. και μπλα μπλα.. εκει τους εξηγω τα λαθη γενικα, και μετα παρουσιαζω την ημιαιμη κανενας απο τους 8 δεν μου δινει σημασια! Συνεχιζουν τον χαβα τους.. ποσο απογοητευτικο :(
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3