Θέμα:Στείρωση

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Επειδή καταλαβαίνω που το πας Louna mou, είμαι της άποψης ότι δεν υποβάλλουμε τα ζώα σε στείρωση ανεξαιρέτως μόνο και μόνο γιατί δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να επιβλέπουμε το ζώο μας και αν θα ζευγαρώσει ή όχι.

Για αυτό μίλησα για εξατομίκευση. Φίλη μου είχε αρσενικό golden που πηδούσε το φράχτη του κήπου της και έφευγε για να ζευγαρώσει. Ε τον στείρωσε γιατί θα τον έχανε. Το θεωρώ λογικό. Οπότε είναι καθαρά θέμα συμπεριφοράς, στις ορμές δεν ξέρω κατά πόσον η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει.
Ακριβώς, κάποια θα κλάψουν, κάποια άλλα θα τραβήξουν στη βόλτα, άλλα θα το σκάσουν και άλλα θα ανατύξουν τόσο σοβαρές κακές συνήθειες μεταξύ άλλου και η επιθετικότητα. Για κάποια θα είναι μονόδρομος η λύση στείρωση για κάποια άλλα όχι... Απλά πιστεύω ότι μ'ονο όταν όλα τα άλλα αποτύχουν έρχεται η στείρωση ως αντιμετώπιση συμπεριφορών και τονίζω πλέον από το δικό μου παράδειγμα ότι ελάχιστες φορές μπορεί να μην λύσει ούτε αυτή το πρόβλημα.

giannnis

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2011
242
0
Ρε παιδια να ξεκαθαρισουμε κατι.Οι λογοι στειρωσεις ειναι συγκεκριμενοι...
Ας μην συγχεουμε την στειρωση με θεματα συμπεριφορας γιατι δεν αποτελει θεραπεια και δεν πρεπει αλλωστε.
Στα θεματα συμπεριφορας αρμοδιος να δωσει λυση ειναι ο εκπαιδευτης.

Rinkhals21 εχεις δικιο και καλα κανεις που το ψαχνεις και συζητας.Ρωτα ομως και μερικους κτηνιατρους και εκπαιδευτες.
Οι αποψεις διιστανται και η επιλογη ειναι προσωπικη.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
η μαζική στείρωση αδέσποτων ως τρόπος αποφυγής περισσότερων αδέσποτων είναι "μιά κάποια λύσις"
αλλά όχι τα αρσενικά ρε γμτ-τα θηλυκά καλύτερα
και νομίζω ότι έχουν καταλήξει σε αυτό ΚΑΙ όσοι ασχολούνται χρόνια με το θέμα

γενικά με την στείρωση του κατοικίδιου
και λόγο ότι η στείρωση είναι επέμβαση με αναισθησία κλπ
η οποία δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι κάτι που έχει μηδενικές αρνητικές συνέπειες
καλά είναι να προσπαθούμε να ελέγχουμε τον σκύλο μας με άλλες μεθόδους και να καταλήγουμε στο χειρουργείο για σοβαρότερους λόγους

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Ακριβώς... οι λόγοι στείρωσης των αδέσποτων είναι τελείως διαφορετικοί από τους λόγους στείρωσης των κατοικιδίων σκύλων. Και επειδή ακριβώ ο λόγος είναι μόνο η αποφυγή δημιουργίας και άλλων αδέσποτων στειρώνονται τα θηλυκά και όχι τα αρσενικά, ώστε να μην μπορεί να αφήσει και ο κάθε ασυνείδητος τον σκύλο του να κάνει το κέφι του με αδέσποτα θηλυκά και μετά μη τον είδατε τον Παναγή...

Συμφωνώ και επαυξάνω ότι οι λόγοι στείρωσεις είναι καθαρά ιατρικοί και μόνο.
Τώρα για να φτάσει στο σημείο οι λέξεις συμπεριφορά και στείρωση να είναι στην ίδια πρόταση και να είναι αποδεκτό σημαίνει ότι έχουν αποτύχει ένας εκτροφέας με το χαρακτήρα του σκύλου, ένας ιδιοκτήτης και ένας εκπαιδευτής άρα το "πρόβλημα" έχει φτάσει μετά από αποτυχία όλων των υπολοίπων σε ανεξέλεγκτο βαθμό που καθιστά το ζώο επικίνδυνο ή αντικοινωνικό.

Και για να διευκρινήσω τι εννοώ... δεν θεωρώ λύση τη στείρωση ενός σκύλου ακόμα και όταν έχει αποτύχει η όποια εκπαίδευση σε "σοβαρά" προβήματα τύπου, γαβγίζει πιο πολύ από όσο θέλω ή μου κατουράει τις κουρτίνες (όπως είπα και η hopsi).

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
αναφορικά στο θέμα της συμπεριφοράς του σκύλου του φίλου μας

τα πράγματα είναι απλά
και κάντο σήμερα κιόλας

κόψε μαχαίρι κάθε τέτοια συμπεριφορά
αντί να κόψεις μαχαίρι τα εργαλεία του :p

αυτού του τύπου η απαγόρευση είναι απολύτως φυσιολογική και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σκυλίσιας αγέλης
Μονο το κυρίαρχο αρσενικό και το κυρίαρχο θηλυκό ζευγαρώνουν - και κάθε απόπειρα άλλου μέλους για τέτοιου είδους πράξη αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να διανοηθεί ένας σκυλίσιος εγκέφαλος και τιμωρείται πάντα αυστηρά

όταν τον δείς να ξερογλύφεται - προειδοποίησέ τον
και μόλις το δείς να αποπειράται να προσομοιώσει την αναπαραγωγική πράξη τιμώρησέ τον λεκτικά σαν να πήγε να βάλει φωτιά στο σπίτι σας

αν δεν κάνεις κάτι τέτοιο αποτελεσματικά
και δεν του κόψεις και τα εργαλεία
θα έχεις έναν σκύλο "σχεδόν βλάκα"
που θα του τρέχουν τα σάλια με την πρώτη εσσάνς οίστρου
και που δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί στον ρόλο του ώς μέλος της αγέλης σας με τίποτα

αυστηρή επίπληξη είτε το κάνει σε άλλον σκύλο είτε το κάνει ακόμα και στον αέρα..........

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.082
Πραγματικά στη θεωρία όλο αυτό ακουγεται πολύ λογικό, αλλά επειδή είχα αρσενικό που μάρκαρε όλα τα μέρη του σπιτιού και δεν το έκοψε ποτέ, κόντεψε να κόψει η μητέρα μου τις φλέβες της, και δεν τον στειρώσαμε αλλά υποφέραμε δεν ξέρω κατά πόσο η εκπαίδευση σε αυτή τη περίπτωση θα λειτουργούσε. Και το λέω γιατί στην θεωρία να λες δεν στειρώνω γιατί πρόκειται για μια επέμβαση, επειδή κατουράει τις κουρτίνες είναι σωστό, και για αυτό δεν στειρώσαμε και εμείς τότε τον σκύλο μας, αλλά πιστέψτε με όταν αυτό δεν μπορεί να κοπεί η συμβίωση γίνεται προβληματική.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Στειρώσαμε τον μικρό μας πρίν από περίπου ενάμισι μήνα.

Η αντιπάθειά του πρός τα άλλα αρσενικά σκυλιά ΔΕΝ επιρρεάστηκε επίσης...
1,5 μήνας είναι νωρίς για να πεις οριστικά και με σιγουριά ότι δεν επηρεάστηκε. Κάποιες φορές όντως δεν κάνει διαφορά, αλλά αν κάνει δεν συμβαίνει με το που ξυπνάει από τη νάρκωση

η μαζική στείρωση αδέσποτων ως τρόπος αποφυγής περισσότερων αδέσποτων είναι "μιά κάποια λύσις"
Αδέσποτα δεν είναι μόνο αυτά που ζούνε στους δρόμους, είναι και αυτά που ζούνε σε καταφύγια και πανσιόν ή που δίνονται για υιοθεσία και εκεί έχει σαφή χρησιμότητα η στείρωση και των αρσενικών. Πολλές φορές έχει χρησιμότητα ακόμη και σε αυτά που ζουν στο δρόμο.
Το ρε γμτ κάτι μου λέει πάντως... Μεροληπτείς Κοκόνιε! :)

Να φανταστείς παίζουμε με μια θυληκη ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗ και απο την λαχτάρα του παει και εκδηλώνει την ΄πράξη' απο μπροστα!!!
Αυτό θα μπορούσε να το κάνει ακόμα και αν ήταν 4 μηνών, αν ήταν θηλυκό, αν ήταν θηλυκό στειρωμένο... Κοινώς θα μπορούσε να το κάνει οποιοσδήποτε σκύλος ανεξάρτητα από την επιθυμία του για ζευγάρωμα. Ίσως μάλιστα το ότι το έκανε σε στειρωμένη θηλυκιά θα έπρεπε να σε βάλει σε σκέψεις. Γιατί προφανώς η αιτία για τη συμπεριφορά του σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ότι θέλει να ζευγαρώσει.

Rinkhals21

Well-Known Member
17 Μαϊου 2011
76
0
Αυτό θα μπορούσε να το κάνει ακόμα και αν ήταν 4 μηνών, αν ήταν θηλυκό, αν ήταν θηλυκό στειρωμένο... Κοινώς θα μπορούσε να το κάνει οποιοσδήποτε σκύλος ανεξάρτητα από την επιθυμία του για ζευγάρωμα. Ίσως μάλιστα το ότι το έκανε σε στειρωμένη θηλυκιά θα έπρεπε να σε βάλει σε σκέψεις. Γιατί προφανώς η αιτία για τη συμπεριφορά του σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ότι θέλει να ζευγαρώσει.

Εννοεις οτι μπορει να το κανει για παιχνιδι.Η για κατι αλλο?

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.082
Είναι προσπαθεια κυριαρχίας, εμενα ο μικρος το έκανε 2 μηνών στο πόδι μου και τώρα είναι 5 μηνών και το κάνει κατά κόρον στη Λούση , δεν νομίζω ότι έχει ορμές ακόμη κυριαρχία επιδυκνείει.

Η αλήθεια είναι πως και σε εμένα η στείρωση στα αρσενικά δεν μου αρέσει σαν ιδέα, δεν ξέρω πως το αντιλαμβάνομαι και ίσως είμαι λάθος, αλλά στα αδέσποτα είναι μονόδρομος.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
ακόμα και τα ανθρώπινα παιχνίδια κρύβουν την τάση κυριαρχίας που έχουν τα παιδάκια-άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο
αλλά βλέπετε - κάποιος θέλει να είναι πάντα ο αρχηγός-κι αν δεν είναι ...δεν θέλει να παίξει
κάποιοι θέλουν πάντα να "μην τα φυλάνε"
κλπ κλπ κλπ

με τα σκυλιά που είναι πολύ λιγότερο λογικά και πολιτικά όντα απο τον άνθρωπο
και που όντας πολύ αγελαία ζώα έχουν και πολύ έντονα ένστικτα κυριαρχικότητας και μόνιμη διάθεση ορισμού ιεραρχίας
το καβάλημα αποτελεί μιά πρωτόλεια απόπειρα έκφρασης "εγώ θα είμαι ο αρχηγός"
γιαυτό και το "καταδιώκουμε" που λέω παραπάνω
για να μην του σχηματιστεί η άποψη ότι είναι ο αρχηγός της αγέλης
πράγμα καθόλου χρήσιμο για έναν σκύλο που κατοικεί σε αστικό ή ημιαστικό περιβάλλον - με ανθρώπους κυρίως και όχι με άλλα σκυλιά
βέβαια
αν τυχών κάποιος απο εμάς μενει σε δάσος και δεν πατάει ποτέ σε πόλη
ίσως και να είναι καλύτερα να αφήσει τον σκύλο του να είναι ο αρχηγός-αλλά όχι και απο τους πρώτους μήνες όμως ;)
οπότε
ναι μεν είναι ένα παιχνίδι το καβάλημα
αλλά δεν το αφήνουμε και τελείως ελεύθερο
ειδικά όσο το κουτάβι δεν έχει γίνει ακόμα σκύλος
και ακόμα πιο πολύ στην εφηβεία του

τα αρσενικά στειρωμένα .... νομίζω ότι πέφτουν λίγο ....ψυχολογικά
ενώ τα θηλυκά όσο νά ναι- δεν τους φαίνεται και τόσο
βέβαια
ο δικός μου που είναι κοντά 6 μήνες στειρωμένος-δεν έχει πάρει είδηση ακόμα τίποτα- καβαλάει κανονικά και κατουράει επίσης κανονικά- και γενικά ....κανονικά
απλά απο αυτά που ακούω μιλάω

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.082
ο δικός μου που είναι κοντά 6 μήνες στειρωμένος-δεν έχει πάρει είδηση ακόμα τίποτα- καβαλάει κανονικά και κατουράει επίσης κανονικά- και γενικά ....κανονικά
απλά απο αυτά που ακούω μιλάω
χαχαχαα αυτό θα πει χρονοκαθυστέρηση...
Πόσο καιρό από άποψη ορμονών "φαίνεται" η στείρωση σε ένα αρσενικό;

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Επίσης μηπως δεν πρέπει τώρα που έχει ζέστη?
Έχουμε πάρα πολλές αναλύσεις για το θέμα της στείρωσης αν θες ρίξε μία ματιά στις οποίες τοποθετούνται και εκπαιδευτές.

Αυτό που έχω να σου πω εγώ..είναι ότι θες να κάνεις κάνε το τώρα και να μην είναι Αύγουστος..ή από Σεπτέμβρη..
Οι περισσότεροι ιατροί λοιπόν τον Αύγουστο και δεν θες να δεις ποίους αφήνουν πίσω να τους καλύψουν..
Επίσης προφανώς με την ζέστη δεν θα είναι και ότι πιο ευχάριστο να φοράει αυτό το λαμπατέρ..

Rinkhals21

Well-Known Member
17 Μαϊου 2011
76
0
Είναι προσπαθεια κυριαρχίας, εμενα ο μικρος το έκανε 2 μηνών στο πόδι μου και τώρα είναι 5 μηνών και το κάνει κατά κόρον στη Λούση , δεν νομίζω ότι έχει ορμές ακόμη κυριαρχία επιδυκνείει.
Ναι αλλά οταν το κάνει ειναι πολυ ερεθισμένος.Και γενικά φαντάσου οτι το 90% της ημέρας ετσι είναι.Ειτε τρωει,ειτε παιζουμε,ειτε βγαίνουμε βολτα,ειτε βλεπει αλλα σκυλια(προπαντως εκει),ειτε ξυπνάει,ειτε ερχεται κόσμος σπιτι(προπαντως και εδώ).Και εμένα μου το έκανε στο πόδι πιο μικρός αλλα του το έκοψα.