ΚΟΡΑΚΙΑ


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Τα έχουμε συνδυάσει με θανατερά, κακούς οιωνούς, με μάγους και μάγισσες, με ταινίες τρόμου και για την κορύφωση της μαυρίλας με την παλιο-Ελισαβέττα και όλη τη βασιλική της οικογένεια..

Το ερώτημα μου είναι το εξής..
Είμαι ο μόνος που βρίσκει γοητευτικά αυτά τα πανέξυπνα, μαύρα, φτερωτά πλάσματα;
Για να το χοντρύνω και λίγο, προσωπικά τα βρίσκω πολύ ομορφότερα από τα περιστέρια..
Με ρέγουλα οι ντομάτες και τα γιαούρτια παρακαλώ..

Ανάμεσα στους μαυροσκυλάδες ίσως βρω κατανόηση..
Παρακάτω σας παραθέτω δυο links για μια 8χρονη που από τα 4 της έχει χτίσει μια αξιοθαύμαστη, ίσως κι αξιοζήλευτη για ορισμένους, σχέση μαζί τους.


 




yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Οταν ημουν 5 χρονων τα μαζεψα και εφυγα απο το σπιτι γιατι η μαμα μου δεν με αφηνε να κρατησω το κορακι που ειχαμε βρει τραυματισμενο:LOL:

Τον ειχα ονομασει Μπι-μπι :love:
 




matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
@d-friend σιγα μην σε αφησω μονο σου σε αυτο το θεμα! Θα σε συγχαρω για το γουστο σου, θα λεμε ο ενας στον αλλον οτι ειμαστε καλα, και θα περναμε ζαχαρη, μεχρι να παρει χαμπαρι το θεμα το @mareco και να φερει τον Μαρκουλη να μας το κανει γης - μαδιαμ.

Υ.Γ και οι καρακαξες μου αρεσουν, ειναι βεβαια ασπρομαυρες αλλα μιας και λεμε τον πονο μας ρε παιδι μου.
 


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
@d-friendΥ.Γ και οι καρακαξες μου αρεσουν.
Έχω την υποψία ότι πρόκειται για το ίδιο είδος με τις "κουρούνες" που λέγανε στο χωριό μου, και που συχνά μπέρδευα με τα κοράκια μικρός. Δέος! Αυτή είναι η λέξη που εκφράζει το πως ένιωθα ακούγοντας και χαζεύοντας αυτά τα πουλιά με φόντο τον καταγάλανο ουρανό κάτι καλοκαίρια στο χωριό.
 
  • Like
Reactions: yasemin and matilda


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Οταν ημουν 5 χρονων τα μαζεψα και εφυγα απο το σπιτι γιατι η μαμα μου δεν με αφηνε να κρατησω το κορακι που ειχαμε βρει τραυματισμενο:LOL:

Τον ειχα ονομασει Μπι-μπι :love:
Και πως εξελίχθηκε η υπόθεση;
 




Tri

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2016
1.201
3.141
35
Κι εμένα μου αρέσουν τα κοράκια. Αλλά τα έχω συνδέσει με τα σκοπέτα στο στρατό, εκεί τα χαλάμε λίγο...:LOL:
 
  • Like
Reactions: d-friend


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Παραθέτω, (καθόλου ιεραρχημένα και συστηματικά) μερικές πληροφορίες που απομόνωσα ως ενδιαφέρουσες από τη Βικιπαίδεια.

Κοράκι.

Το κοράκι, ή κόρακας ή κλόκαρος (καθαρεύουσα ο κόραξ, του κόρακος, επιστημονική ονομασία Corvus corax) είναι σαρκοφάγο ξηροβατικό πτηνό της τάξης στρουθιόμορφα, μεγέθους όρνιθας (μήκος 56-69 εκατοστά) γεγονός που το κατατάσσει ως ένα από τα μεγαλύτερα μέλη της τάξης και φτάνει σε βάρος το ενάμισι κιλό. Έχει χαρακτηριστικό μαύρο πτέρωμα, με κόκκινες και γαλάζιες ανταύγειες, μαύρο ράμφος κωνοειδές και μαύρα πόδια, εξ ου και η έκφραση "μαύρος σαν το κοράκι". Ο Κόρακας ανήκει στην οικογένεια των κορακιδών, της οποίας και είναι το είδος με τη μεγαλύτερη εξάπλωση, στο γένος Corvus.

Κατασκευάζει τη φωλιά του σε κορυφές δένδρων, βουνών, σε απόκρημνα βράχια και σε απόκεντρους ψηλούς πύργους. Από εκεί κατεβαίνει στην πεδιάδα για τροφή. Γενικά είναι παμφάγο και αδηφάγο πτηνό. Τρέφεται με σάρκες που βρίσκονται σε αποσύνθεση, με ποντικούς, φίδια, έντομα, καρπούς, αυγά μικρών πουλιών και πτώματα. Ο κόρακας ζει πάντα κατά ζεύγη και μένει πιστός στη σύντροφό του μέχρι θανάτου. Τη διαλέγει στο τέλος του χειμώνα και χτίζουν μαζί τη φωλιά τους χρησιμοποιώντας ξύλα, φύλλα και πηλό, ενώ στο εσωτερικό τη στρώνουν με τρίχες και λεπτά άχυρα. Το θηλυκό γεννά 3-5 αβγά που κλωσάει 20-22 μέρες ενώ το αρσενικό φροντίζει για την τροφή. Το κοράκια μπορεί να ζήσουν έως και 21 χρόνια στη φύση.[2] Ο κόρακας γενικά ζει στα ψηλά μέρη, αλλά το χειμώνα κατεβαίνει σε μη χιονοσκεπείς περιοχές όπου υπάρχουν νερά, λίμνες, ποταμοί, γιατί εκεί βρίσκει πιο εύκολα τροφή.

Γενικά ο κόρακας εξημερώνεται πολύ εύκολα και μαθαίνει να συζεί με τον άνθρωπο σε μεγάλο βαθμό. Κατά τον Μεσαίωνα σε πολλούς Πύργους στην Ευρώπη εκτρέφονταν και διατηρούνταν κοράκια όπου σε πολλές των περιπτώσεων ήταν και προσωπικοί φύλακες των ιπποτών εκτροφέων τους.
Στην Αρχαιότητα οι αρχαίοι Έλληνες έτρεφαν ιδιαίτερη αγάπη στο πτηνό αυτό που το είχαν αφιερώσει στο θεό Απόλλωνα(!). Επίσης στη Γένεση αναφέρεται ως το πρώτο πτηνό που απελευθερώθηκε μετά τον κατακλυσμό το οποίο στη συνέχεια λησμόνησε και τον Νώε και την Κιβωτό του εξαιτίας των πολλών πτωμάτων ανθρώπων και άλλων ζώων που βρήκε. Έτσι ο Μωσαϊκός νόμος σύμφωνα με το Λευιτικό θεωρεί τον κόρακα "ακάθαρτο ζώο". Που είσαι @ntoulis !!

Ίσως η ωραιότερη ελληνική παροιμία που έχει σχέση με κόρακα είναι αυτή που λέγεται στη νησιωτική Ελλάδα, συνηθέστερα για στρυφνά άτομα που μοιάζουν των γονιών τους ή για τη μετέπειτα συμπεριφορά ατόμων που αναλαμβάνοντας μια θέση ή εργασία είναι υποχρεωμένα ν΄ ακολουθούν τις εντολές των αφεντικών τους.

«Άσπρος* γεννιέται ο κόρακας και κόκκινος κατιάζει*
και μαύρος κατασταίνεται* και του κυρού* του μοιάζει
»



Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και: η Καρακάξα, η Κουρούνα (διαφορετικό είδος τελικά), η Κίσσα, η Κάργια (Καλιακούδα), κι άλλα πιο "εξωτικά" όπως η Χαλκοκουρούνα, η Κιτρινοκαλιακούδα, η Κοκκινοκαλιακούδα, ο Καρυοθραύστης, το Χαβανέζικο κοράκι, το Χαβαρόνι, ο Αετομάχος και ο Παπαγάλος..
 


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Καρακάξα. Περιλαμβάνει 11 υποείδη

Η λέξη καρακάξα έχει αβέβαιη ετυμολογία, με επικρατούσα την άποψη ότι, είναι ηχομιμημητικής προέλευσης από το χαρακτηριστικό κρώξιμο του πουλιού κ(α)ρα, κ(α)ρα, ενώ η άποψη ότι προέρχεται από τα συνθετικά καρά «μαύρος» και κίσσα (?) παρουσιάζει φωνητικά προβλήματα. Τέλος, υπάρχει η εκδοχή ότι προέρχεται από τον τύπο κορακόκισσα < κόρακας + κίσσα [8] (δηλ. «μαύρη κίσσα»).


Κουρούνα. Υπάρχουν τέσσερα γνωστά υποείδη του είδους.

Υπάρχει και η Μαυροκουρούνα.. (βγαίνει στο ίδιο σχέδιο αλλά total black, σαν τη Μούζη)


Κάργια.

Η Κάργια [ii] είναι πτηνό της οικογενείας των Κορακιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Corvus monedula και περιλαμβάνει 4 υποείδη.

Τόσο η επιστημονική ονομασία του είδους, όσο και οι λαϊκές ονομασίες του πτηνού στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η λέξη monedula είναι λατινική (αναφέρεται αρκετές φορές σε έργα των Κικέρωνα και Οβιδίου) αλλά έχει ελληνική ρίζα: προέρχεται από την λέξη μοναδιαίος ([ΕΤΥΜ. < μτγν.μοναδιαίος < αρχ. μονάς, -άδος + παραγ. επίθημα -ιαΐος (πβ. κ. μην-ιαίος) [3]) και, έχει την κυριολεκτική σημασία του «νομίσματος» (=αρχ. μνα). Η αντίστοιχη λατινική mǒnēdŭla, δόθηκε από τον Λινναίο,[4] η ετυμολογία της είναι ομόρριζη και, έχει ακριβώς την ίδια σημασία.[5] Η αιτία που ο Λινναίος έδωσε τη συγκεκριμένη ονομασία στο είδος είναι άγνωστη, υπάρχουν όμως δύο εκδοχές:

Η πρώτη, είναι η εκδοχή του ελληνικού μύθου της Άρνης: η Άρνη ήταν γυναίκα από τη Σίφνο, η οποία πρόδωσε την πατρίδα της στον Μίνωα για να πάρει χρήματα και, η τιμωρία της ήταν να μεταμορφωθεί σε κουρούνα. [6]

Σύμφωνα με τη δεύτερη -και πιθανότερη- εκδοχή, η ονομασία δόθηκε με αφορμή τη συνήθεια της κάργιας, να συλλέγει με το ράμφος της διάφορα αντικείμενα που της προξενούν εντύπωση, μεταξύ των οποίων και νομίσματα, κάτι που άλλωστε κάνουν όλα τα συγγενικά με αυτήν κορακοειδή (καρακάξα, κουρούνα κλπ).

Η λαϊκή ελληνική ονομασία κάργια έχει επίσης διφορούμενη προέλευση, αλλά το πιθανότερο είναι να προέρχεται από την τουρκική λέξη karga για το πτηνό,[7] εξ ου και η μεταμεσαιωνική φράση: «βοώ την κάργαν», κομπορρημονώ, και η μεταγενέστερη φράση «μάς κάνει τον κάργα», τον βαρύμαγκα, [8] σχετιζομένη πιθανώς με το όρθιο παράστημα του πτηνού όταν στέκεται ή περπατάει.
 








d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Δηλαδή εχείς δεν εχετε τραυματιστεί απο τα Πουλιά του Χίτσκοκ;
ΜΗΕ ΚΑΘΕΛΟΥ.. !
( εκ του μήτε καθόλου, που σε ελεύθερη απόδοση θα πει: ΟΥΤΕ ΚΑΝ!!)
Εξάλλου, όταν έχει προηγηθεί ο έρωτας, τι να σου κλ@σει το Λόξιγκας (Χίτσκοκ)..
 




d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Κινδυνεύει το μέλλον της βασίλισσας!
Κακός οιωνός, αλεπού έφαγε τα κοράκια του Μπάκιγχαμ
Τρίζει ο θρόνος της Βασίλισσας Ελισάβετ! Μια αλεπού τρύπωσε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και έφαγε 2 από τα 6 κοράκια, που αποτελούν σύμβολο του βρετανικού στέμματος.


Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Μάιο, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις τις τελευταίες ημέρες, για να μην επικρατήσει πανικός.
Μία αλεπού κατάφερε και μπήκε στον πύργο και έφαγε δύο από τα κοράκια. Τα κοράκια που αποδήμησαν η Τζούμπιλι και ο Γκριπ, όπως λέγονταν -η Τζούμπιλι είχε δωρηθεί πέρυσι στον Πύργο με αφορμή το Ιωβηλαίο της Ελισάβετ, εξού και το όνομά της. Ο αριθμός των κορακιών είχε πέσει έτσι στα έξι, το «όριο ασφαλείας». Η αλεπού διέφυγε, γλιτώνοντας την τιμωρία των, παραδοσιακά, μάλλον αυστηρών αρχών του Πύργου. Τον χρόνο της ανακοίνωσης, οι υπηρεσίες του Πύργου είχαν αντικαταστήσει τα δύο νεκρά κοράκια με νέα πουλιά, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η παράδοση θέλει τον βασιλιά Κάρολο τον Β', που κυβέρνησε τον 17ο αιώνα, να προέβλεψε πως ο βρετανικός θρόνος θα μείνει σταθερός όσο υπάρχουν κοράκια στον Πύργο του Λονδίνου. Διέταξε έτσι, υποτίθεται, να υπάρχουν πάντα τουλάχιστον έξι κοράκια ως «όριο ασφαλείας» στο συγκρότημα, η γνωστότερη λειτουργία του οποίου ήταν φυλακή.

Στην πραγματικότητα, ιστορικοί θεωρούν πως ο θρύλος ξεκίνησε πολύ αργότερα, τον 19ο αιώνα. Αν και προφανώς κανείς Βρετανός δεν τον παίρνει τοις μετρητοίς, τα κοράκια στον Πύργο του Λονδίνου λαμβάνουν βασιλική περιποίηση από τις υπηρεσίες του μνημείου και αποτελούν μία από τις ατραξιόν για τους τουρίστες.

- See more at: http://www.matrix24.gr/2013/10/αλεπού-έφαγε-τα-κοράκια-του-μπάκιγχαμ/#sthash.c2Wc6oSX.dpuf
 




myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Ρε για κοίτα βάσανα που έχουν οι βασιλείς... :D
Εύγε τέκνον @d-friend για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση...

Υγ: να πω ότι αυτό με τις μπλε λεξούλες που τις πατάς και σε παραπέμπουμε σε άλλη σελίδα πολύ θα ήθελα να μπορούσα το κάνω αλλά... :cry::( Ας μου στείλει κάποιος ένα πμ να με βγάλει από το σκοτάδι της άγνοιας:barefoot:
 


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Υγ: να πω ότι αυτό με τις μπλε λεξούλες που τις πατάς και σε παραπέμπουμε σε άλλη σελίδα πολύ θα ήθελα να μπορούσα το κάνω αλλά... :cry::( Ας μου στείλει κάποιος ένα πμ να με βγάλει από το σκοτάδι της άγνοιας:barefoot:
Κι εγώ μαύρα μεσάνυχτα έχω από αυτά. Μη νομίζεις. Με το copy paste ήρθανε και τα links μαζι. Στην αντιγραφή. Δεν τα έφτιαξα εγώ. Για αυτό και τα περισσότερα βαράνε στο γάμο του Καραγκιόζη.