Κίνηση και δυσπλασία

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
Βασικα , εχει δικιο ο Μακης :)

Η δυσπλασια στους σκυλους ειναι κατι σαν τη μυωπια στους ανθρωπους :

Μπορει να εχεις τοσο λιγο που να μην χρειαζεσαι καν γυαλια ...λιγο παραπανω και να χρειαζεσαι γυαλια μονο το βραδυ οταν οδηγας...λιγο παραπανω και να τα φορας συνεχεια ...ισως ακομα παραπανω και να θελεις επεμβαση (χωρις ομως αυτο να σημαινει πως οποιος εχει μυωπια , θελει και επεμβαση :D)
Προσωπικά νόμιζα ότι το αν έχει ελαφρά ή βαριά δυσπλασία παίζει ρόλο στο πόσο γρήγορα θα φθαρεί η άρθωση και πόσο γρήγορα θα χειροτερέψει ο πόνος. Δηλαδή στη μεν βαριά σε 2 χρόνια το σκυλί δεν θα αντέχει χωρίς φάρμακα ενώ στην ελαφρά μπορεί να αντέξει χωρίς παυσίπονα ακόμα και για 6 ή 7 χρόνια.

Είναι λάθος ο τρόπος που το βλέπω;; :confused::confused::confused:

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Προσωπικά νόμιζα ότι το αν έχει ελαφρά ή βαριά δυσπλασία παίζει ρόλο στο πόσο γρήγορα θα φθαρεί η άρθωση και πόσο γρήγορα θα χειροτερέψει ο πόνος. Δηλαδή στη μεν βαριά σε 2 χρόνια το σκυλί δεν θα αντέχει χωρίς φάρμακα ενώ στην ελαφρά μπορεί να αντέξει χωρίς παυσίπονα ακόμα και για 6 ή 7 χρόνια.

Είναι λάθος ο τρόπος που το βλέπω;; :confused::confused::confused:
Δεν ειμαι κτηνιατρος , αποψεις εκφραζουμε , αρα δεν μπορω να σου πω αν το βλεπεις με λαθος τροπο :)

Ενας σκυλος με ελαφρα ή μετρια δυσπλασια που δεν αφεθει να γινει υπερβαρος , που ασκηθει σωστα σε ολα τα σταδια της αναπτυξης του , που δεν ζει σε ακαταλληλο περιβαλλον κλπ μπορει να μην χρειαστει ποτε υποστηριξη ...τα αρθριτικα μεγαλης ηλικιας (και οι σχετικοι πονοι) δεν πρεπει να τα αποδιδουμε παντα στη δυσπλασια.

Επισης μεγαλο ρολο παιζει η φυλη ...αλλη η επιδραση του ιδιου βαθμου δυσπλασιας σε ενα pug και αλλη σε μια μεγαλοσωμη φυλη πχ Μεγαλος Δανος (τοσο εξαιτιας της κατασκευης/βαρους οσο και εξαιτιας του προφιλ διαβιωσης της μιας φυλης και της αλλης).

Μεχρι 18 ετων ειχα τελεια οραση...στην αρχη απλα ''εχανα'' μερικα γραμματα μακρια ...ο οφθαλμιατρος μου συνεστησε να φοραω γυαλια οταν χειριζομαι υπολογιστη (8 ωρες ημερησιως - πολλες απο αυτες σε οθονη CRT) ...δεν το εκανα και τωρα φοραω γυαλια οταν οδηγαω το βραδυ...σε μερικα χρονια , μπορει να φοραω και τη μερα:D.Δεν συγκρινω τις αιτιες και τα συμπτωματα των δυο ασθενειων (δυσπλασια/μυωπια) αλλα απλα θελω να επισημανω πως ανεξαρτητα απο τα γονιδια (τα οποια επηρεαζουν και τη μυωπια ,ειδικα αν η μητερα ειναι μυωπικη), η διαβιωση και οι συνηθειες παιζουν επισης σημαντικο ρολο στην εξελιξη των δυο παθησεων.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Δυστυχώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μυωπία με δυσπλασία. Η δυσπλασία είναι εκφυλιστική ασθένεια και προχωράει με τον καιρό που να χτυπηθούμε χάμω. Η μυωπία όχι απαραίτητα, π.χ. εγώ είχα και έχω ακριβώς την ίδια μυωπία που δεν έχει κουνηθεί ρούπι από τότε που με διαγνώσανε με δαύτηνα πριν από πάρα πολλά χρόνια.

Τέλος το Μουφ έχει ελαφρά δυσπλασία και πρέπει να το περπατάω 8 χιλιόμετρα τη μέρα. Χτες κάναμε δυο τεράστιες βόλτες και τα περάσαμε τα 10 χιλιόμετρα. Μολαταύτα το Μουφ γκρίνιαζε το βράδυ διότι ήθελε εκτόνωση...:rolleyes:

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
Δυστυχώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μυωπία με δυσπλασία. Η δυσπλασία είναι εκφυλιστική ασθένεια και προχωράει με τον καιρό που να χτυπηθούμε χάμω. Η μυωπία όχι απαραίτητα, π.χ. εγώ είχα και έχω ακριβώς την ίδια μυωπία που δεν έχει κουνηθεί ρούπι από τότε που με διαγνώσανε με δαύτηνα πριν από πάρα πολλά χρόνια.

Τέλος το Μουφ έχει ελαφρά δυσπλασία και πρέπει να το περπατάω 8 χιλιόμετρα τη μέρα. Χτες κάναμε δυο τεράστιες βόλτες και τα περάσαμε τα 10 χιλιόμετρα. Μολαταύτα το Μουφ γκρίνιαζε το βράδυ διότι ήθελε εκτόνωση...:rolleyes:
τα 8 χλμ στα συνέστησε ο γιατρός για τη δυσπλασία, το ελαφρύ περπάτημα ωφελεί τις αρθρώσεις; ή για να χάσει βάρος που αυτό θα το βοηθήσει στη δυσπλασία;

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
καλό θα ήταν να σου έδινα κάποιο βαθμό δυσπλασίας π.χ. C, D, E και επίσης και τι μορφής είναι

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Παίδες, είναι όντως ελαφρά η δυσπλασία. Τις ακτινογραφίες τις είδανε τρεις κτηνίατροι, εκ των οποίων ο ένας είναι ορθοπεδικός χειρουργός. Μου τις δείξανε και μένα, είδα και άλλες να συγκρίνω. Όπως είπα, κτηνίατρος δεν είμαι, αλλά ψιλοξέρω να δω δυσπλασία λόγω του ότι ψιλοξέρω να διαβάζω ανθρώπινες ακτινογραφίες (λόγω minor στην ιατροδικαστική λόγω αρχαιολογίας). Τα χιλιόμετρα είπε να τα περπατάει και για το βάρος και για τη δυσπλασία ώστε να διατηρήσει την ήδη πολύ καλή του μυϊκή μάζα, αλλά και γιατί έτσι εκτονώνεται. Έτσι κι αλλιώς όμως αν δεν το βγάλω έξω το Μουφ να εκτονωθεί και να μουφιάσει θα με φάει ζωντανή και θα ζητάει, ως συνήθως, και επιδόρπιο.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Τα χιλιόμετρα είπε να τα περπατάει και για το βάρος και για τη δυσπλασία ώστε να διατηρήσει την ήδη πολύ καλή του μυϊκή μάζα, αλλά και γιατί έτσι εκτονώνεται.
Πριν τη διαγνωση , ποσα χιλιομετρα περπαταγε ημερησιως ?

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Τα ίδια λίγο ή πολύ και ήθελε και περισσότερα. Ο λόγος που πάχυνε (και που παχαίνουν πολλά σκυλιά εδώ) ήταν ότι μας ήρθε βαρύς χειμώνας και είναι πολύ δύσκολο και για μένα και σε ένα σημείο και για κείνον να βγαίνουμε για μακρυνή βόλτα με -20 ή -30 βαθμούς Κελσίου. Επίσης του έδινα τροφή υψηλής ποιότητας μεν, που όμως κατά την κτηνίατρο δεν ήταν αρκετά ισορροπημένη και γι' αυτό πάχυνε. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν τον παρατάιζα, αν μη τι άλλο διότι δεν τάιζα καλά καν τον εαυτό μου αφού υπέφερα για αρκετό καιρό από γαστρίτιδα που έγινε μάλιστα σε κάποια στιγμή και οξεία.

Το καλοκαίρι πάντως κάναμε και 12 χιλιόμετρα την ημέρα στην καθισιά και φυσικά το βάρος του ήταν κανονικότατο, γύρω στα 24,5-25 κιλά.

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Λοιπόν το περπάτημα το αμελήσαμε πολύ τις τελευταίες μέρες διότι κρυολόγησα και έχω και μια ξεγυρισμένη λαρυγγίτιδα. Σήμερα που ήμουν κάπως καλύτερα πήγα το Μουφ στην κτηνίατρό του για το follow-up. Η αλλεργία έφυγε, μια χαρούλα το βρήκε και έχει χάσει και μισό κιλό. Μου είπε να συνεχίσω να του δίνω ακριβώς τα όσα του έδινα μέχρι τώρα μέχρι τον Ιούνιο να δούμε πώς θα πάει γενικώς. Σχετικά με τη δυσπλασία μου είπε να τον αφήσω να κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι εφόσον παίρνει τις βιταμινούλες του και έχει φυσιολογικό βάρος. Μπορεί επίσης να μην εκδηλωθούν ιστορίες με τη δυσπλασία ποτέ, αλλά μου είπε πώς θα καταλάβω αν πονάει ή έχει πρόβλημα. Πάντως πρέπει να τον αφήνω να τρέχει και έτσι διότι πρώτον είναι τσομπάν κιοπέκ (που θα λέγανε και οι γείτονες) και φτιάχτηκε για να τρέχει και δεύτερον διότι ξέρει από μόνος του πότε να σταματήσει έτσι και κουραστεί ή πονέσει. Προσωπικά μου φαίνεται πολύ λογικό αυτό που μου λέει διότι τα ίδια μου είπε και ο ορθοπεδικός μου σχετικά με τη δισκοπάθεια που έχω στο λαιμό: ναι μεν το κολύμπι και το τρέξιμο μπορεί να την επιδεινώσουν, είναι όμως καλύτερα για μένα από πολλές απόψεις να τρέχω και να κολυμπάω και να τους βράσω όλους. Άλλωστε πολλοί άνθρωποι την έχουν και δε σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητα χάλια. Και όντως δε θέλω να είμαι ούτε εγώ υποχόνδρια, ούτε το Μουφ.

Τέλος θεωρεί ότι το γεγονός ότι το Μουφ θέλει να κοιμάται δίπλα μου δεν έχει να κάνει με το χειμώνα, το κρύο, τη δυσπλασία και τη φλοκάτη που έχω για σκέπασμα, αλλά διότι, λέει, έχει δεθεί ακόμα περισσότερο μαζί μου. Αυτό που δε θέλει να κάνει το Μουφ είναι το λεγόμενο (και πολύ αγαπημένο του) "counter surfing", δηλαδή το ότι ανεβαίνει στα δυο πίσω πόδια και περπατάει ανά τους πάγκους της κουζίνας σε αναζήτηση μάσας. Για να τον εκπαιδεύσω να σταματήσει προτείνει να πάρω μια καραμούζα παλιού αυτοκινήτου με διαπεραστικό ήχο. Θα πρέπει να κάτσω μετά μια ολόκληρη μέρα με την καραμούζα και το Μουφ στο σπίτι και κάθε φορά που θα σηκώνεται να πάει στον πάγκο θα ρίχνω μια καραμουζιά και θα φωνάζω "NO!" Λέει ότι μάλλον θα δουλέψει διότι δούλεψε με το δικό της σκυλί. Να δούμε διότι πολύ φοβάμαι ότι την καραμούζα θα την κατασχέσει το Μουφ και θα μου την πατάει να με σηκώσει από τον καναπέ να του ανοίξω το ψυγείο ή να του κατεβάσω την καλαθούνα του με τις λιχουδιές που την έχω στα επουράνια!

Το μόνο παρατράγουδο που έγινε είναι ότι, αν και την πάει πολύ το Μουφ την κτηνίατρο, όταν την είδε να το πλησιάζει κραδαίνοντας το θερμόμετρο, ανθίστηκε αμέσως τη μαύρη του και άκρως άβολη μοίρα και άρχισε να στριντζώνεται και να γουργουρίζει. Για να του πάρει τη θερμοκρασία είδε και αποείδε η γυναίκα, τον κρατάγαμε δυο και όχι τίποτ' άλλο, επειδή κάνει δίαιτα δεν του δώσανε και λιχουδιά όπως συνηθίζουνε και παρεξηγήθηκε το Μουφ!

Α ναι, της είπα και τα περί Ελλάδας και καλαζάρ και μου είπε να αφήσω το Μουφ εδώ πέρα διότι δε θέλει να του βάζω τόσα μαντζούνια, άσε που δεν έχει εδώ πέρα καλαζάρ και μετά θα τρέχω και δε θα σώνω με τα φάρμακα. Επομένως για το Μουφ Ελλάδα γιοκ!:eek::eek:

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Κάθομαι μέσα στο σπίτι αυτή τη στιγμή και αισθάνομαι απαίσια, τουλάχιστον σα βασανιστής σκύλων! Διότι το Μουφ έχει παρεξηγηθεί ότι δε βγαίνει αρκετά έξω και αφού έκλαψε πολύ το έβγαλα στον κήπο, μόνο που του έχω βάλει το πολύ μακρύ λουρί που στερεώνω στην πόρτα μην εξαφανιστεί βραδυάτικα. Τώρα έχει δε μουλαρώσει και έχει ξαπλάρει στο τσιμέντο μέσα στο κρύο!!

Να σας εξηγήσω τώρα τι του έχω κάνει σήμερα:

1) Τον έβγαλα βόλτα 8 χιλιόμετρα όπως διέταξε η γιατρός του! Ούτε ένα λιγότερο! 'Εχω και τα σύνεργα να μετράνε τα χιλιόμετρα κιόλας. Και μιλάμε με βήμα γοργό, όχι μπούρδες.

2) Τον έβγαλα το πρωί να χοροπηδήξει στο χωράφι με την ησυχία του.

Μιλάμε τώρα για σκυλί που υποτίθεται κιόλας ότι έχει και ελαφρά δυσπλασία!! Φανταστείτε να μην είχε....

Το ερώτημα τώρα είναι: ΤΙ κάνουμε?!:(:(:(:(:(

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
με συγχωρείς αλλά δεν του φτάνουν 8 χλμ;;; :confused:

είσαι σίγουρη ότι έχει στραβώσει για τη βόλτα;

μήπως του έχουν πέσει όλα μαζί; δίαιτα, βόλτα, επισκεψεις σε γιατρούς, καραμούζες, αποκλεισμός από τον πάγκο κτλ κτλ κτλ

πάντως αν ρίχνεις τόσο περπάτημα κάθε μέρα με το μουφ χώρια ότι θα είσαι πολύ φιτ, χοληστερίνες, τριγλυκερίδια, ζάχαρα κτλ κτλ έχουν τελειώσει για σένα ;) μιλάμε για +15 χρόνια ζωής... well done :fan:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.925
20.333
Εγώ Sara σε καταλαβαίνω. Λόγω κουτσαμάρας αγνώστου προελεύσεως του Σωτηράκη, ο δικός μας γιατρός διέταξε σχεδόν πλήρη ακινησία :( Μόνο για κατούρημα που λέει ο λόγος. Σε έναν σκυλάκο που έχει εμμονή να κυνηγάει κουκουνάρια. Και μπορεί να το κάνει για όλη μέρα. Σχεδόν τον λυπάμαι κάθε φορά που μου φέρνει κουκουνάρι να του το πετάξω και εισπράττει ένα "ΟΧΙ" τρικούβερτο ή κάθε φορά που βλέπει χέρι να κινείται σαν κάτι να πετάει. Να δεις τα ματάκια του... "κακούργα, που θα πάει; δεν θα μου περάσει;;; αν με πιάνεις μετά σφύρα μου..." κι ας έχουμε το σφύριγμα, σήμα για να τσακιστεί να μαζευτεί κοντά μου... :D:p

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ατρέα, οι απαντήσεις μου στα ερωτήματά σου είναι ναι και ναι. Διότι το Μουφ είναι ικανό να τρέχει όλη μέρα! Η κτηνίατρός του λέει ότι δεν παραξενεύεται αφού η φυλή γι' αυτό φτιάχτηκε. Αφού πρωινιάτικα έρχεται, πηδάει πάνω στο κρεβάτι μου που είναι πολύ ψηλό και δεν κάνει, μου φέρνει την μπαλίτσα του να του την πετάξω, πηδάει κάτω, ξαναφέρνει την μπαλίτσα ανεβαίνοντας πάνω και επειδή δεν το κάνω κάθεται δίπλα μου και ξύνεται από βαρεμάρα και γίνεται σεισμός. Επειδή δε με βλέπει με το λάπτοπ, μου φέρνει τώρα το αρκουδάκι του και μου το βάζει πάνω στο πληκτρολόγιο! Γουργουράει κιόλας.

Όσο για το δικό μου το περπάτημα, έτσι και πέσει κι άλλο η ήδη χαμηλή από γεννησιμιού μου χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια που είναι ήδη χαίρε βάθος αμέτρητο, δεν τη βγάζω καθαρή!! Την τελευταία φορά είχα 100 και 9 τριγλυκερίδια!! Βέβαια θα μπορώ να πάρω μέρος σε αγώνες που είναι άλλη φάση.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Λοιπόν βρήκα έναν τρόπο να κουράσω το Μουφ μέχρι να πέσει ξερό. Καταρχήν το έβγαλα σήμερα έξω στο σκυλόπαρκο όπου έτρεξε λες και το κυνηγούσαν 1000 διάολοι. Μετά το πήγα σπίτι όπου μουλάρωσε διότι ήθελε κι άλλο τρέξιμο. Πίσω όμως είχε η αχλάδα την ουρά διότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειές μου να γίνω high tech με την αγορά των καινούριων παπουτσιών Νike που συγχρονίζονται με το iPod Nano μου και με την ιστοσελίδα της Nike και τον αυτόματο προπονητή της! Βούτηξα λοιπόν το Μουφ και τρέξαμε τρία χιλιόμετρα στους ρυθμούς του καινούριου Remix της Nike με τον τίτλο Hit the Road Vol. 2. Οπότε τι να κάνει το Μουφ? Την ανάγκη φιλοσοφίαν ποιούμενο έτρεξε μαζί και τώρα που φτάσαμε σπίτι έπεσε στο πάτωμα ξερό!:eek::p:D:D Αφού άνοιξα το ψυγείο να βγάλω το στραγγισμένο γιαούρτι που μόλις έφτιαξα, στη θέα του οποίου κανονικά αρχίζει και κλαίει διότι θέλει να χλαπακιάσει μέχρι και τα φίλτρα, και δε γύρισε καν το κεφάλι να με κοιτάξει!:eek::eek::eek::eek::eek: Άχνα δε βγάζει το σκασμένο!!!:p:p:D:D:D:D:D Και δεν είναι ακόμα 10 το βράδυ. Το βλέπω να κοιμάται του καλού καιρού απόψε αν και φοβάμαι ότι αύριο θα θέλει να τρέξει παραπάνω χιλιόμετρα...:shock::shock:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Πεντέμισυ χιλιόμετρα έτρεξε χτες το Μουφάκι!! Υποτίθεται ότι ΕΓΩ προπονούμαι για το 5Κ και τρέχω όσο μπορώ, πλην όμως το Μουφ θεωρεί ότι δεν κάνω καλό χρόνο και επιμένει να με τραβοκοπάει!!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.322
Μέλη
20.086
Νεότερο μέλος
xaskoulini