Καλημέρα σας και μια βοήθεια αναγνώρισής...

Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Παιδιά ένα tip για όποιον δεν το έχει κάνει.
Μπορείτε να πάτε στον κρεοπωλη της γειτονιάς όπως κάνω κι εγώ ή ακόμα και σε super market. Εκεί έχουν κάτι κόκαλα νααααα με το συμπάθιο μοσχαρίσια που κανονικά τα πετάνε. Οπότε αν ζήτησετε θα σας δώσουν τσάμπα. Εγώ πήρα μια σακούλα και τα έβαλα στην κατάψυξη. Εχτές έκανα μια κατσαρόλα μέγαλη ζωμό από τα κόκαλα, έβαλα και λίγο φρέσκο σέλινο μέσα και τους το ανακατεύω με τις κροκετες. Πραγματικά το λατρεύουν. Και έπειτα από πολύ ψάξιμο online έμαθα ότι είναι απίστευτα θρεπτικό λόγω και ότι το μεδουλι(μυελος των οστών) λιώνει στο βράσιμο και περνάει στον ζωμό. Το έχει κάνει κάποιος άλλος?
Ζωμός από κόκαλα + σέλινο είναι 2 από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για παρασκευή bone broth -το δίνουμε στα κουτάβια, στα γερόντια και γενικά για τις αρθρώσεις -είναι καλό συμπλήρωμα χονδροϊτίνης πρακτικά. (y)(y)

Δημητρης Β.

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2016
56
199
43
@Anniegr Ακριβώς όπως τα λες είναι. Και από την στιγμή που μπορούμε να το βρούμε σχετικά εύκολα και τσάμπα, πιστεύω αξίζει η διαδικασία να το φτιάξουμε. (y)

• Like
Reactions: Anniegr

Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Κι όχι μόνο με αυτά τα κόκαλα να ξέρεις, μπορείς να βάλεις οποιαδήποτε μέσα, ακόμα κι αυτά που περισσεύουν από εσάς δηλαδή. Εγώ μετά το βάζω σε παγοθήκες και κατάψυξη, δίνω κάθε μέρα σχεδόν 1-2 κύβους στον καθένα.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Σε σιγανή φωτιά, να σιγοβράζει για τρεις, τέσσερις ωριτσες, να βγει από το μεδουλι το κάθε κάθε θρεπτικό συστατικό αλλά και να συμπυκνωθεί ο ζωμός. Απλή πρόταση.

Δημητρης Β.

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2016
56
199
43
Σε σιγανή φωτιά, να σιγοβράζει για τρεις, τέσσερις ωριτσες, να βγει από το μεδουλι το κάθε κάθε θρεπτικό συστατικό αλλά και να συμπυκνωθεί ο ζωμός. Απλή πρόταση.
Πολύ σημαντικό (y)
Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ. Πάντως το γουστάρουν και οι δύο τρελά.
Και εναλλάξ δίνω και κάνα κόκαλο έτσι ομω να έχουν να μασουλάνε. Ειδικά για την μικρή που αλλάζει δόντια. Αν δεν έχει βράσει το κόκαλο δεν θριματιζετε. Και το μοσχαρίσιο που είναι γερό κόκαλο δεν σπάει εύκολα ούτως ή άλλως.

Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Πολύ σημαντικό (y)
Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ. Πάντως το γουστάρουν και οι δύο τρελά.
Και εναλλάξ δίνω και κάνα κόκαλο έτσι ομω να έχουν να μασουλάνε. Ειδικά για την μικρή που αλλάζει δόντια. Αν δεν έχει βράσει το κόκαλο δεν θριματιζετε. Και το μοσχαρίσιο που είναι γερό κόκαλο δεν σπάει εύκολα ούτως ή άλλως.
Δημήτρη τα μοσχαρίσια μην τα πολυδίνεις, ειδικά τα πόδια γιατί μπορεί να σπάσει κανα δόντι (είναι τα weight bearing bones που λέμε, τα αποφεύγουμε). Προτίμησε από αρνί ό,τι περισσεύει στον χασάπη (εγώ δίνω τα πόδια τους και το κεφάλι για μασούλημα). Καμιά φορά το ότι το κόκαλο δεν σπάει εύκολα σημαίνει το αντίθετο από αυτό που θες, στην πίεση αντί να σπάσει αυτό θα σπάσει το δόντι.