Καλησπερα !!

Ioanna93

Well-Known Member
15 Φεβρουαρίου 2016
238
65
μια ερωτηση ... γιατι ειρωνευεστε ??? αν κατι δεν το ξερετε εσεις (γενικα μιλαω) δεν σημαινει οτι δεν γινεται κι ολας !! δεν μπορω να καταλαβω τι συμβαινει με καποιους ανθρωπους ... θελετε να εχετε παντα δικιο ?? οκ θα σας πω οτι εχετε δικιο .... και κραταει ο καθενας τις σκεψεις του για τον εαυτο του ....

• Like
Reactions: Sara

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
ολα τα γονιδια ειναι γνωστα ... γι αυτο υπαρχουν οι βιολογοι οι γενετιστες και παει λεγοντας ....
Δεν είναι όλα τόσο απλά όσο νομίζεις. Αλλιώς θα είχαμε εξαλείψει όλες τις κληρονομικές παθήσεις στα σκυλιά. Τα γενετικά τεστ πρέπει να ετοιμάζονται για κάθε φυλή ξεχωριστά και είναι πολύ χρονοβόρα έρευνα επειδή πρέπει πρώτα να βρεθούν άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένη πάθηση (καιν δεν μιλάμε για 10-20) για να μπορεί να γίνει το πάνελ DNA.
Για τα havanese ας πούμε ήθελα να κάνω για PRA και καταρράκτη και δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχουν τεστ - περιμένουμε.

Ioanna93

Well-Known Member
15 Φεβρουαρίου 2016
238
65
ναι απλα δεν ειναι...αλλα δεν ειναι και ακατορθωτα !!! υπαρχουν πολλες φυλες που εχουν κληρονομικα προβληματα αυτο σημαινει οτι το εχουν ψαξει ... οποτε το να φτιαχτει ενα απλο τεστ το οποιο θα καταγραφει με ποσοστα την καθε ρατσα που εχει ενα σκυλι δεν ειναι και τοσοοο δυσκολο να γινει ...

• Like
Reactions: Sara

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Τετοια τεστ πωλουνται κατα κορον στο εξωτερικο και ειδικα στην Αμερικη.
Και αντε και εμαθα οτι ο σκυλος μου εχει 70% ροτ και 30% ντομπ.
Αυτο τι σημαινει?Οτι θα εχει το ποσοστο του ροτ στις κληρονομικες παθησεις και στο χαρακτηρα?
Αν ηταν αξιοπιστα και αναγνωρισμενα αυτα τα τεστ θα μπορουσε καποιος αν εχει 100%καθαροαιμο σκυλο απο το αποτελεσμα του τεστ να μπορει να τον γραψει στο ACK πραγμα που δεν γινεται δεκτο.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Και που ξέρουμε ποιο 1/10 του μαλτεζ έχει πάρει το δικό μας, κι αν είναι συγκεντρωμενο ή σκόρπιο. Αν ήταν τόσο απλό, λες να μην το είχαν λύσει οι γενετιστες;

• Like
Reactions: Estranged

Ioanna93

Well-Known Member
15 Φεβρουαρίου 2016
238
65
οι ασθενειες ειναι πιο περιπλοκες .. πχ αν εμενα η μανα μου εχει το στιγμα μιας ασθενειας και ο πατερας μου το ιδιο στιγμα υπαρχουν 70% πιθανοτητες να βγω με την ασθενεια 20% να βγω με το στιγμα και 10% να βγω υγιης .. αρα αυτο ειναι πιο περιπλοκο απο το να βγει ενα απλο ξαναλεω τεστ το οποιο απλα θα αναγνωριζει την καθε ρατσα που εχει μεσα ενα σκυλι ..

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Εχουν βγει εδω και χρονια αυτα τα απλα τεστ....σε τι βοηθουν περα απο το να λεω....γουαου εχει και ροτ μεσα ο σκυλος μου?

• Like
Reactions: sea-mol and Aslan

Ioanna93

Well-Known Member
15 Φεβρουαρίου 2016
238
65
αν ρωτησεις καποιον εκπαιδευτη θα σου πει οτι στα καθαροαιμα ξερεις τον χαρατηρα τους ενω στα ημιαιμα περιπλεκονται λιγο τα πραγματα διοτι δεν ξερεις ακριβως ποιες ρατσες εχει μεσα και κυριως απο ποιες ρατσες επιρεαζεται ο χαρακτηρας του ... το καθε σκυλι θελει τον τροπο του ... δεν τα εκπαιδευεις ολα ετσι γιουργια ... καποια θελουν λιγο "πιεση" καποια αλλα θελουν λιγοτερη κλπ κλπ οποτε αν ξερεις και πως ειναι ο σκυλος σου σαν χαρακτηρας στο περιπου θα ξερεις και τι προσεγγιση θελει κλπ ...

Ioanna93

Well-Known Member
15 Φεβρουαρίου 2016
238
65
θα δωσω και ενα απλο παραδειγμα .. ο σκυλος μου ειναι ημιαιμο τσοπανοσκυλο ... κυριαρχικος χαρακτηρας ... η κτηνιατρος μου ειπε οτι εχει μεσα και δαλματιας .. οπου και αυτα ειναι ψηλο κυριαρχα αρα αυτο τι σημαινει ? οτι θελουν πιο πολυ δουλεια στην εκπαιδευση ... εγω εφερα για τον σκυλο μου εκπαιδευτη γιατι καποια στιγμη ειχε ξεφυγει το ολο θεμα και μου ειπε ο ιδιος ελεος κοπελα μου τετοιο ημιαιμο βρηκες ? πανω στην πλακα ομως του στιλ οκ και τα 2 κυριαρχικα φαντασου το μετα !!!!! εγινε πολεμος μεταξυ εκπαιδευτη και σκυλου γιατι η μαγκια του ειχε ξεπερασει και τον πιο μαγκα !!!!!

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Αφου δεν ξερουμε αν οι γονεις ειναι τυπικα δειγματα των οποιων φυλων δειξει το τεστ τι λεμε τωρα?
Και στα καθαροαιμα η προσεγγιση δεν ειναι ιδια,εξαρταται απο το ατομο.

Ioanna93

Well-Known Member
15 Φεβρουαρίου 2016
238
65
η καθε φυλη εχει και τα αντιστοιχα χαρακτηριστικα το τεστ μπορει να εντοπισει απο πολυ πισω ποιες ρατσες εχουν αποτυπωθει τελος παντων ειναι μεγαλη συζητηση αυτη δεν αξιζει να την κανουμε εδω μεσα !!!

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Αφου δεν ξερουμε αν οι γονεις ειναι τυπικα δειγματα των οποιων φυλων δειξει το τεστ τι λεμε τωρα?
Και στα καθαροαιμα η προσεγγιση δεν ειναι ιδια,εξαρταται απο το ατομο.
Δεν ξες εσύ! :p

• Like
Reactions: yasemin

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Δηλαδή, αν καταλαβαίνω σωστά, αν ο πολύαιμος σκύλος μου, έχει μέσα του dna από 3-4 φυλές, θα κάνω διαφορετική εκπαίδευση για την κάθε φυλή; Με διαφορετικό εκπαιδευτή; Και αν οι φυλές, μεταξύ τους είναι αντικρουόμενης ιδιοσυγκρασίας, δηλαδή και κυριαρχικού και υποτακτικού τύπου, εγώ βάση ποίων χαρακτηριστικών, θα κάνω την εκπαίδευση; Αυτού που επικρατεί κατά ποιό ποσοστό; Και αν ο σκύλος όταν ενηλικιωθεί, δείξει ότι επικρατεί ο άλλος χαρακτήρας, θα πάει στράφι η εκπαίδευση;

Δύσκολα τα πράγματα. Ο επόμενος, να θυμηθώ να είναι καθαρόαιμος, που τα έχει λυμμένα αυτά τα θέματα.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Εγώ τις μόνες βάσεις δεδομένων με DNA σκύλων που ξέρω είναι τις αμερικάνικες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες στον κόσμο, αλλά δεν έχω ιδέα. Οι αμερικάνικες περιέχουν αυτά που τους λέει ο AKC και δεν νομίζω να ασχολούνται με τον FCI. Π.χ. τους Αυστραλέζους Ποιμενικούς νομίζω τους αναγνώρισαν μόλις το 1994, ας είναι καλά ο Άγιος Ernest Hartnagle, πολιούχος του Denver και Boulder, Colorado και προστάτης άγιος των Αυστραλέζων.

Τώρα για τους ημίαιμους σκύλους, αυτό που έχει σημασία, εφόσον κανείς έχει και θέλει να δώσει τα λεφτά, είναι το αν πρόκειται για καμιά φυλή με σοβαρά προβλήματα υγείας. Π.χ. στην περίπτωση Μουφ ήταν σημαντικό να ξέρω αν ήταν όντως Αυστραλέζος διότι έτσι και είχε τη γονιδιακή μετάλλαξη MDR1, θα την είχαμε βάψει πολύ σοβαρά. Σκύλοι που είναι θετικοί στην εν λόγω μετάλλαξη δεν μπορούν να πάρουν ορισμένα πολύ σημαντικά φάρμακα που θα αποβούν θανατηφόρα. Και μιλάω για φάρμακα κατά του καρκίνου και έτσι. Επίσης είναι σημαντικό να ξέρει κανείς αν κουβαλάει μια άλλη μετάλλαξη που θα τον οδηγήσει σε τύφλωση. Αλλιώς ποσώς με ενδιέφερε αν το Μουφ ήταν βέρος Αυστραλέζος (που ήταν τελικά), αφού λόγω διαφόρων κληρονομικών δεν ακολουθεί πιστά το πρότυπο. Αυτά παθαίνει κανείς όταν πάει και ζευγαρώνει Μουφ χωρίς να ξέρει, όπως έκανε το UFO ο "εκτροφέας" του όποιος και να ήταν.

Όσο για την εκπαίδευση, υποτίθεται οι Αυστραλέζοι είναι εύκολοι, αν και μπορεί να σου στριντζώνονται ενίοτε καθότι έχουν ανεξάρτητο χαρακτήρα και είναι πανέξυπνοι. Προσωπικά δεν θα ξοδευόμουν για το τεστ μόνο για την εκπαίδευση. Ούτε για τη φυλή αν δεν ήτανε τα ιατρικά στη μέση. Άλλωστε είναι πολύ ωραίος, κατά πολύ ωραιότερος από όλους τους άλλους Αυστραλέζους του σύμπαντος, οπότε ό,τι άλλο και να περιείχε θα ήταν προφανώς βελτίωση. :p

Last edited:
  • Like
Reactions: Ioanna93

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.757
49
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Οι συγγενείς απ το αμερικα μου ειπαν οτι εχουν κανει οικογενειακως dna test στους εαυτούς τους. Ειναι γενικό τρεντ μαλλον.
Αφου ψηνομαστε οι εδω να αρχισουμε να στελνουμε σάλια προς τα εκει.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ε, ναι
Είναι ένα σαφές έλλειμμα της ελληνικής κοινωνίας το ότι δεν υπάρχει βάση δεδομένων για την αναγνώριση φυλών.
Αν ήξερα ότι ο Βουκεφάλας μου κρατάει από Ακίτα, Λαμπραντόρ και Πρέσα, θα είχα κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την καθημερινότητά όχι μόνο την δική μου, αλλά και της κοινωνίας ολάκερης!
Στην Ελλάδα ναι. Στην Αμερική όμως θα είχες πολύ σοβαρό πρόβλημα με την ασφάλειά σου για το σπίτι και ενδεχομένως και με τους γείτονες. Ακίτα και Πρέσα είναι απαγορευμένες φυλές για αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες και οι υπόλοιπες κοπανάνε πάρα πολύ σοβαρά στα ασφάλιστρα. Αν κάνει κανείς κανα αστείο και πει ψέμματα, ή έστω, όπως κάνουν μερικοί, πει λαμπραντόρ διότι έχει λίγο λαμπραντόρ, αλλά του ασφαλιστή του μοιάζει ο σκύλος για Ακίτα και/ή Πρέσα, πρώτον σε πετάνε από πελάτη, δεύτερον έρχεται η τράπεζα που έδωσε το δάνειο και σου παίρνει το σπίτι, διότι είναι ορος του δανείου και τρως και μήνυση από πάνω. Σημειωτέον οι δικηγόροι εδώ στοιχίζουν 200-300 ντάλαρς την ώρα.

Εδώ τα ίδια γίνονται έτσι και βάλεις έστω και πλαστική πισίνα στον περιφραγμένο κήπο σου με δυο μέτρα φράχτη έτσι και μπει μέσα γειτονόπουλο, παράνομα μεν, αλλά μπει δε, πέσει μέσα και πνιγεί. Ένας φίλος μου δικηγόρος μου είπε επίσης ότι ενδεχομένως θα βρει κανείς μπελά αν μπει κλέφτης μέσα στον κήπο προκειμένου να σου ληστέψει το σπίτι, πέσει μέσα στην πισίνα και πνιγεί! Αν έχεις πιστόλι και τον πυροβολήσεις, είσαι ΟΚ και δεν ασχολείται καν ο εισαγγελέας. Αν όμως πνιγεί διότι έπεσε σα βούρλο μέσα στην πισίνα από μόνος του, σε τρέχουνε!!

Ναι, το ξέρω, είναι για δέσιμο καμιά φορά...

• Like

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Δεν είναι όλα τόσο απλά όσο νομίζεις. Αλλιώς θα είχαμε εξαλείψει όλες τις κληρονομικές παθήσεις στα σκυλιά. Τα γενετικά τεστ πρέπει να ετοιμάζονται για κάθε φυλή ξεχωριστά και είναι πολύ χρονοβόρα έρευνα επειδή πρέπει πρώτα να βρεθούν άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένη πάθηση (καιν δεν μιλάμε για 10-20) για να μπορεί να γίνει το πάνελ DNA.
Για τα havanese ας πούμε ήθελα να κάνω για PRA και καταρράκτη και δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχουν τεστ - περιμένουμε.
Εξαρτάται από το ποιος έχει την πατέντα, πού κατοικείς και αν μπορείς να πας μόνος σου αμέσως ή αν υπάρχει σειρά προτεραιότητας. Π.χ. για κάποιο αυστραλέζικο τεστ, θυμάμαι ότι πρέπει να μαζευτούνε τόσοι ενδιαφερόμενοι, να μαζέψουνε τα δείγματα και να τα στείλουνε όλα μαζί στην Αγγλία που έχει την πατέντα. Επιπλέον πρόκειται για οργανικό δείγμα που έχει και μια διαδικασία στο τελωνείο. Αλλιώς το MDR1 το κάνει το Washington State at Pullman και παίρνει δυο βδομάδες να σου στείλουνε το κιτ, να το στείλεις πίσω με τα δείγματα και να σου γυρίσουνε τα αποτελέσματα με email.

Επίσης όντως υπάρχουνε ινστιτούτα γενετικών μελετών για συγκεκριμένες φυλές, π.χ. το αυστραλέζικο: http://www.ashgi.org

Γενικά πάντως, αν βλέπει κανείς φυλή με δικό της ινστιτούτο γενετικών μελετών, αυτό συνήθως σημαίνει ότι η εκτροφή θέλει τεράστια προσοχή, τα προβλήματα πολλά και επομένως όποιος πάει σε πετσοπά και παπυμιλλά για κουτάβι, θα πρέπει να κλείσει επίσης επειγόντως και εκτεταμένα και πολλαπλά ραντεβού πρώτον με κτηνίατρο για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο σκύλος και δεύτερον με ψυχίατρο για να εξετάσει το κεφάλι του.

Last edited:
  • Like

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Οι συγγενείς απ το αμερικα μου ειπαν οτι εχουν κανει οικογενειακως dna test στους εαυτούς τους. Ειναι γενικό τρεντ μαλλον.
Αφου ψηνομαστε οι εδω να αρχισουμε να στελνουμε σάλια προς τα εκει.
Ναι, έχω κάνει κι εγώ. Επίσης θέλω να κάνω άλλο ένα για να δω τι μπουρδίτσες μου έχουν κληροδοτήσει από αρρώστειες οι γονείς μου, αλλά το έχω βάλει στο ράφι, το κοιτάζω εδώ και πέντε χρόνια και φοβάμαι να το ανοίξω και να στείλω δείγματα.

• Like