Καλώς σας βρήκα!

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Πραγματικα δεν βλεπω το λογο για 4-5 γευματα αφου το σκυλακι τρωει πλεον στερεη τροφη. Γι αυτον και την αγνοει. Δεν θα παθει τιποτα ουτε εχει σωστο και λαθος αφου δεν εχεις προβλημα εσυ αλλα αν διαβασεις και το φορουμ, δεν εχω δει πολυς κοσμος να ταιζει τοσες πολλες φορες τα κουταβια. Θα δεις με ποση ορεξη θα τρωει το φαγητο του αν σηκωνεις το μπολ του απο το πατωμα 15 λεπτα αφου του το εχεις δωσει.
Εδώ μάλλον έκανα βλακεία και έχω διπλό μπωλ. Δεν μπορώ να πάρω το φαγητό χωρία να πάρω το νερό.
:roll::-\"

Βασικά δεν τρώει στερεή, τη θέλει μουσκεμένη με νεράκι. Μου είπε να τη μουσκεύω με γάλα αρχικά, αλλά δεν του άρεσε καθόλου το αγελαδινό γάλα.

PS: Παίρνει κι αντιβίωση, δεν ξέρω αν έχει σχέση με το φαγητό.

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Να σας πω κι εγώ τα νέα μου. Προχθές ξαναπήγαμε στον κτηνίατρο να μας δει και να μας κάνει το πρώτο εμβόλιο. Τον εξέτασε, αλλά είχε ακόμα ακροαστικά, ήταν πρησμένος και έχει και αμυγδαλίτιδα. Μου είπε πως αναβάλουμε το εμβόλιο μέχρι να γίνει καλά και συνεχίζουμε με την αντιβίωση (Synulox) και άλλες 3 μέρες παστούλα Banminth για τα σκουλήκια. Είδε τη φωτογραφία που τράβηξα και δεν περίμενε ούτε αυτή να βγάλει τέτοιες σκουληκαντέρες. Μας είπε επίσης να μην τον βγάζουμε έξω, ειδικά τώρα που ο καιρός είναι χάλια. Μόνο στη βεράντα τον βγάζω να κάνει την ανάγκη του κάθε τόσο, αλλά επειδή κρυώνω κι εγώ προσπαθώ να του μάθω να τα κάνει μέσα, σε μια συγκεκριμένη γωνία για αρχή. Άλλες φορές το πετυχαίνει, άλλες έχουμε ατυχήματα...

Να σας ρωτήσω, πότε να του πάρω κολάρο και λουράκι για να το βγάζω βόλτες; Φαντάζομαι πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα; Μικρούλης είναι, του φτάνει τόσο σπίτι, αλλά αναρρωτιέμαι πότε θα πρέπει να αρχίσει να βγαίνει και εκτός σπιτιού.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.023
ΑΤΤΙΚΗ
με το ιστορικό του....βόλτες να βγεί όταν ολοκληρώσει τα εμβόλια...
λουράκι και περιλαίμιο μπορείς να του πάρεις απο 2 μηνών και να αρχίσετε τις βόλτες μέσα στο σπίτι/βεράντα ή κήπο...

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Σ'ευχαριστώ, TARA. Δεν ξέρω αν απλά είναι υπερδραστήριο ή μας έχουν πει την ηλικία λάθος, αλλά με το που θα ανοίξω μια πόρτα θα περάσει να εξερευνήσει. Στη βεράντα, δηλαδή, βολτάρει και μόνος του. Όμως δεν τον αφήνω παραπέρα. Το σπίτι έτσι κι αλλιώς το σαρώνει... Κι αμα τον περιορίσεις στο σαλόνι πάει στην πόρτα και κλαψουρίζει.

Άρα σε μια βδομάδα να ετοιμάζομαι να πάρω λουρί και περιλαίμιο. Δεδομένου ότι είναι μια σταλιά, θα ήταν καλύτερα να πάρω από αυτά που δένουν στον κορμό του σκυλιού για να μην το πνίγει; Η το κλασσικό είναι OK;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Το κλασσικό είναι μια χαρά. Να το συνηθίζει σιγά-σιγά. Και που και που, να του αφήνεις πάνω και το λουρί, να κυκλοφορεί λίγο μ' αυτό.
Μερικά σκυλιά, φρικάρουν όταν έρθει η ώρα να βγουν εκτός σπιτιού και τους φοράνε πρώτη φορά περιλαίμιο και οδηγό.

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Το κλασσικό είναι μια χαρά. Να το συνηθίζει σιγά-σιγά. Και που και που, να του αφήνεις πάνω και το λουρί, να κυκλοφορεί λίγο μ' αυτό.
Μερικά σκυλιά, φρικάρουν όταν έρθει η ώρα να βγουν εκτός σπιτιού και τους φοράνε πρώτη φορά περιλαίμιο και οδηγό.
Τώρα μου ήρθε η ειδοποίηση mareco... Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Μεθαύριο που θα πάμε στον κτηνίατρο θα φροντίσω να εξοπλιστώ κατάλληλα. Το σκυλί έχει παλαβώσει και όλη την ώρα δαγκώνει και θέλει να παίζει. Και δεν του φτάνει το σαλόνι, θέλει ανοιχτές τις πόρτες να πηγαίνει παντού. Το περιορίζω όμως γιατί ακόμα συμβαίνουν "ατυχήματα".

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Λοιπόοον... Πέρασαν 2 βδομάδες από τον πρώτο εμβολιασμό του. Προχθές του έδωσα Banminth, πάλι έβγαλε σκουληκάκια. Η μανία να δαγκώνει ό,τι βρει συνεχίζει, αλλά κάνουμε προόδους όσον αφορά τα πόδια και τα χέρια μου :p

Είναι 2μισι μηνών περίπου τώρα και έχει μεγαλώσει αρκετά σωματικά. Όπως το κόβω μερικές φορές νομίζει ότι είναι o ηγέτης της αγέλης, αλλά φροντίζω να το διορθώνω. Διαβάζω online ότι μεγάλο ρόλο παίζει ο περίπατος όσον αφορά τη συμπεριφορά και τις ανάγκες, αλλά δεν το βγάζω ακόμα εκτός αυλής. Ο κτηνίατρος μου πρότεινε να περιμένω να ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του και μετά. Ποια είναι η άποψή σας; Πότε να αρχίσω να το βγάζω βόλτες; Έχει πολλή ενέργεια συσσωρευμένη και πρέπει να μάθει να ακολουθεί τον ηγέτη της αγέλης σιγά-σιγά. Αλλά φοβάμαι καθώς εδώ είναι χωριό, αδέσποτα υπάρχουν παντού όπως και ακαθαρσίες τους. Είναι τρομερός φαγητόδουλος και βάζει στο στόμα του κυριολεκτικά τα πάντα. Τουλάχιστον δεν είναι αρρωστούλης πλέον (αν εξαιρέσουμε τα σκουλήκια) και έχει όρεξη όλη την ώρα.

Η μάνα μου μού σαμποτάρει λίγο την εκπαίδευση και του κάνει τα χατίρια όταν δεν πρέπει (πχ του ανοίγει την πόρτα της κουζίνας όταν γρατζουνάει και παρακαλάει, του δίνει φαγητό όταν τρώμε κλπ), αλλά προς το παρόν δείχνει να συμβιβάζεται με την ιδέα του σκυλιού μέσα στο σπίτι. Στην πορεία θέλει να το έχουμε μονίμως έξω από το σπίτι, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται όταν έχει συνηθίσει να βρίσκεται με την οικογένειά του...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Οι απόψεις σχετικά με τις βόλτες των κουταβιών διίστανται. Είναι όντως, πάρα πολύ επικίνδυνο να κυκλοφορεί εκτός ελεγχόμενου και σχετικά απολυμασμένου χώρου, πριν ολοκληρώσει τον κύκλο των εμβολίων. Στον αντίποδα, υπάρχει η θεωρία, που λέει ότι αυτό το χρονικό διάστημα όμως, που μένει εντός σπιτιού, χάνει πολύτιμα μαθήματα κοινωνικοποίησης, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ηλικία. Είναι δική σου επιλογή, ποιό από τα δύο ρίσκα, θα πάρεις. Αυτό που κάνουν αρκετοί είναι, το κουτάβι στην αγκαλιά και έξω. Αυτό θα έκανα κι εγώ δηλαδή. Προσωπικά, την υγεία του την βάζω πάνω απ'όλα. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Εκτόνωση όμως και μαθήματα ιεραρχίας μπορείς να του κάνεις και μέσα στο σπίτι, μέσω των παιχνιδιών που μπορείς να παίζεις με το κουτάβι. Είναι πολλές ευτυχώς οι επιλογές σ'αυτό.
Το μόνο σίγουρο όμως, για να τον θελήσει η μάνα σου εντός σπιτιού και όταν μεγαλώσει, είναι ότι θα πρέπει να μην σου σαμποτάρει την εκπαίδευση. Αυτά που του επιτρέπει τώρα που είναι μικρούλης και τα βλέπει χαριτωμένα, όταν μεγαλώσει θα την ενοχλούν πολύ. Και τις συνέπειες θα τις πληρώσει ο μπόμπιρας, που θα καταλήξει απομονωμένος στην αυλή, να σας κοιτάει με λαχτάρα, πίσω από τα τζάμια.
Γι'αυτό βάλε και τους δυό τους, σε πρόγραμμα ;)

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Thanks mareco... Τώρα με προβλημάτισες... Τι θα κερδίσει αν το πάρω αγκαλιά και πάμε βόλτα; Θα δει και θα οσφριστεί τη φύση; Δεν θα πρέπει να μπορεί να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον; Να περπατήσει;

axolotl

Well-Known Member
13 Ιανουαρίου 2011
376
0
Ανδρος
Θα σου πω κι εγω την γνώμη μου για την βόλτα.
Εμένα το κουταβάκι μου είναι σχεδόν 3 μηνών και μας είπε ο εκτροφέας μετα το δεύτερο εμβόλιο και αφού περάσουν 3-4 μέρες θα μπορούμε να το βγάζουμε εξω. Έτσι κάναμε και το πάμε μία μεγάλη βόλτα συνήθως το μεσημέρι που δεν έχει τόσο κρύο και μετά μικρές για την ανάγκη του.
Μήπως ο κτηνίατρος σου λέει να το καθυστερήσεις λόγω σκουληκιών?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Thanks mareco... Τώρα με προβλημάτισες... Τι θα κερδίσει αν το πάρω αγκαλιά και πάμε βόλτα; Θα δει και θα οσφριστεί τη φύση; Δεν θα πρέπει να μπορεί να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον; Να περπατήσει;
Θα δει...θα οσφριστεί...θα ακούσει...όπως ακριβώς το λες. Πολύ σημαντικά μαθήματα. Αλληλεπιδρά και έτσι με το περιβάλλον.
Η μόνη αίσθηση που θα μείνει λίιιιιγο πίσω, είναι η αφή. Θα έρθει η ώρα της. Αν εσύ κάνεις σωστή δουλειά μέσα στο σπίτι, δεν θα υστερεί σε τίποτα.

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Ευχαριστώ για την απάντηση, axolotl. Ο κτηνίατρος είπε να το καθυστερήσουμε γιατί μόνο 1 εμβόλιο έχει κάνει. Ήταν άρρωστο για 3 βδομάδες περίπου (είχε ακροαστικά, αμυγδαλές και έπαιρνε αντιβίωση) και έπρεπε να περιμένουμε να γίνει καλά για να αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Οπότε μου είπε να περιμένω κι εγώ να ολοκληρωθεί η φάση των εμβολιασμών πριν βγει εκτός σπιτιού.

Θα περιμένω, δεν με πειράζει. Άλλωστε πρέπει να του μάθω τις βασικές εντολές για να βγει βόλτα με λουρί και προς το παρόν τα μόνα που ξέρει είναι το όνομα και το "ΜΗ" :/
Επίσης, πρέπει να του αγοράσω crate και clicker για καλύτερο αποτέλεσμα.

Έχω μια απορία όμως... Όταν λέμε βόλτα, πόσο μεγάλη εννοούμε; Πόσα χλμ; Είναι μικρό, κοκονάκι - αν παίζει ρόλο.

EDIT: Thanks mareco. Θα το δοκιμάσω μέχρι να πάρω το OK από τον κτηνίατρο!

Last edited:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Υπάρχει αυτή η θεωρία:
Στην γερμανια συνιθηζεται να πρωτινουμε τον κανονα : 5 λεπτα ασκηση/περπατημα με λουρι ανα μηνα ζωης, μεχρι την ολοκληροση της αναπτηξης !
αλλά από κει και πέρα, θα κρίνεις κι εσύ, ανάλογα με τις αντοχές του κουταβιού σου.
Κάνε μια αναζήτηση. Θα βρεις αρκετά θέματα.

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
mareco, αυτός ο κανόνας δίνει τα συνολικά λεπτά βόλτας; Αν ήταν ενός έτους και πήγαινα 2 βόλτες τη μέρα θα ήταν 30λεπτες;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Θεωρητικά, ναι.
Σου ξαναλέω όμως. Είναι μία μόνο θεωρία, της οποίας σκοπός είναι, να προστατεύσει τα κουτάβια από αλλόγιστη λάθος εκτόνωση, της κουταβίσιας ενέργειας, η οποία μπορεί να προκαλέσει από τραυματισμούς, έως και μόνιμα προβλήματα υγείας. Ενα ενήλικο υγιές σκυλί, κρίνει ο ιδιοκτήτης πόση βόλτα έχει ανάγκη. Κατά κανόνα, όσο περισσότερη, τόσο καλύτερα.

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Check him! Του πήρα κλουβί για να μην κάνει το σπίτι άνω κάτω τη νύχτα και όταν λείπω. Καλά έκανα; Καμιά παρατήρηση;

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Καλως ηρθες!!\
συγχαρητηρια για την ως τωρα πορεια σου και συμπεριφορα σου και σταση σου και μπραβο και παλι μπραβο!!
ελπιζω να συνεχισεις ετσι!!
το crate που πηρες ειναι ΤΕΛΕΙΟ! το εχεις πολυ καλα οργανωμενο και ξανα μπραβο σου!!
ειναι τυχερο το κουταβι σου!

αν καταφερεις να του μαθεις να μην τρωει απο κατω και γυρω γυρω θα ειναι ονειρικο ... ξερεις γιατι στο λεω φανταζομαι...

κερνα το μια μπατζινα με royal canin απο μενα!! :)

συνεχισε ετσι!! :D

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Καλως ηρθες!!\
συγχαρητηρια για την ως τωρα πορεια σου και συμπεριφορα σου και σταση σου και μπραβο και παλι μπραβο!!
ελπιζω να συνεχισεις ετσι!!
το crate που πηρες ειναι ΤΕΛΕΙΟ! το εχεις πολυ καλα οργανωμενο και ξανα μπραβο σου!!
ειναι τυχερο το κουταβι σου!

αν καταφερεις να του μαθεις να μην τρωει απο κατω και γυρω γυρω θα ειναι ονειρικο ... ξερεις γιατι στο λεω φανταζομαι...

κερνα το μια μπατζινα με royal canin απο μενα!! :)

συνεχισε ετσι!! :D
Sorry, έχω ένα θέμα με την εμφάνιση του forum, αλλά προσπαθώ να βγάλω άκρη.

Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Προσπαθώ να του δώσω ό,τι μπορώ για να μην έχει τη μοίρα των προηγούμενων σκυλιών. Η μάνα μου με κοροιδεύει που του φέρομαι σα να είναι παιδί μου και μόλις της ανέφερα ότι θα το εκπαιδεύσω ξέσπασε σε γέλια για κάνα 10λεπτο. "Θα το πας και στο νηπιαγωγείο;" Ας είναι, εμένα με ευχαριστεί αυτό που κάνω και είμαι σίγουρος ότι ευχαριστεί και το σκυλάκι. Αλλά πάνω απ'όλα θέλω να σιγουρευτώ ότι δεν κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του από αναισθησία-ανευθυνότητα ιδιοκτητών.

Τώρα, να πω την αλήθεια, με μπέρδεψες με το "να μην τρώει από κάτω και γύρω-γύρω". Εννοείς να μην τρώει ό,τι χαζομάρα βρίσκει στο πάτωμα; Αν ναι, έχει δρόμο ακόμα... Φαίνεται να αγνοεί τα "ΜΗ" συστηματικά. Ας ελπίσουμε θα αρχίσει να καταλαβαίνει. Ένας εκπαιδευτής μου είπε να δέσω μόνιμα ένα ελαφρύ σχοινάκι στο λουράκι του και να το τραβάω όταν θα του λέω "ΜΗ". Το προσπάθησα χθες και σήμερα το πρωί αλλά δεν είναι πρακτικό... Πιάνεται συνέχεια στις καρέκλες και τις πόρτες και δεν το αφήνει να κινείται ελεύθερα. Άσε που μέχρι να κάνω την κίνηση να πιάσω το σχοινάκι πάει πέρασε η πράξη...

Προς το παρόν φαίνεται να έχει κατανοήσει το clicker και το "ΕΛΑ". Είναι πραγματικός κοιλιόδουλος. Τόσο πολύ που αναρωτιέμαι μήπως δεν το ταίζω αρκετά. Του δίνω γύρω στα 100 γραμμάρια Royal Canin Junior κάθε μέρα. + τις λιχουδιές όταν έρχεται με το "ΕΛΑ".

Κατά τ'άλλα ακόμα κάνει ατυχήματα μέσα στο σπίτι, αλλά ευτυχώς 8 στις 10 φορές θα τα κάνει έξω ή στην εφημερίδα που προορίζεται γιαυτό το σκοπό όταν η πόρτα είναι κλειστή. Οι 2 στις 10 φορές εκνευρίζουν πολύ τη μάνα μου μαζί με την τάση που έχει να της παίρνει τις παντόφλες -- αν και με το κλουβί δεν έχει περιθώρια όταν είναι ανεπιτήρητος.

Τέλος, ακόμα να το κάνω να σταματήσει να με δαγκώνει στις φτέρνες, αλλά μάλλον θέλει να παίξει και δεν το κάνει λόγω κυριαρχίας...

ΥΓ: Μπατζίνα... Θα έλεγα στη μάνα μου να φτιάξει, αλλά μου την έχει δώσει τώρα τελευταία. Συμπεριφορά χρυσόψαρου περίμενε, όχι σκυλιού...

Last edited: