Κατά κύρη, κατά... σκύλο!

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη προδίδει η ράτσα του σκύλου που έχει επιλέξει, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.

Πες μου τη ράτσα του σκύλου σου, να σου πω ποιος είσαι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα τελευταίας μελέτης βρετανών ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο BathSpa.

Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα ευρήματα, οι κάτοχοι σκύλων μικρού μεγέθους (toy) όπως π.χ. η Νάταλι Πόρτμαν που έχει ένα γιορκσάιρ τεριέ, εμφανίζουν έντονη εξωστρέφεια, είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, ενώ τείνουν να αγαπούν τις τέχνες και να παρακολουθούν τα πολιτιστικά δρώμενα.
Από την άλλη πλευρά, οι κάτοχοι μεγαλόσωμων φιλικών σκύλων όπως π.χ. τα λαμπραντόρ διαθέτουν ιδιαίτερα ευχάριστο χαρακτήρα.
«Τείνουμε να επιλέγουμε σκύλους που μας “μοιάζουν”, όπως ακριβώς επιλέγουμε έναν σύντροφο με παρόμοια ενδιαφέροντα» εξηγεί ο ερευνητής Λανς Γουόρκμαν.

Ανοιχτή προσωπικότητα και έντονη φαντασία διαθέτουν οι κάτοχοι μικρόσωμων σκύλων

Αναλύοντας το δέσιμο ανθρώπου-σκύλου

Οι βρετανοί επιστήμονες προχώρησαν σε μελέτη του τρόπου με τον οποίο στοιχεία της προσωπικότητας μπορούν να επηρεάσουν πραγματικές συμπεριφορές. Με δεδομένο ότι προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει σημαντικές διαφορές στην προσωπικότητα ατόμων που είχαν σκύλο και ατόμων που δεν είχαν, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην εξέταση του χαρακτήρα ιδιοκτητών καθαρόαιμων σκύλων.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης λοιπόν, διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες ράτσες σκύλων σχετίζονταν περισσότερο με συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Kennel Club, το επίσημο κυνοτροφείο της Βρετανίας, οι ειδικοί δημιούργησαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο ανέβασαν στο Διαδίκτυο. Ζήτησαν από περίπου 1.000 ιδιοκτήτες καθαρόαιμων τετράποδων να απαντήσουν στις ερωτήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να «μετρήσουν» πέντε βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους: την ειλικρίνεια, την εξωστρέφεια, την ευσυνειδησία, την τερπνότητα (όρος που περιλαμβάνει τον αλτρουισμό, την εμπιστοσύνη, την ευγένεια, τη στοργή και άλλες θετικές μορφές κοινωνικής συμπεριφοράς) και τον νευρωτισμό (περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η συναισθηματική αστάθεια, ανησυχία, κατήφεια και θλίψη).
Για μεγαλύτερη διευκόλυνση μάλιστα, μοίρασαν τις ράτσες σε επτά βασικές κατηγορίες: κυνηγόσκυλα (π.χ. λαμπραντόρ, γκόλντεν ρετρίβερ), λαγωνικά (π.χ. γκρέιχαουντ), ποιμενικοί (π.χ. γερμανικοί ποιμενικοί, κόλεΐ), τεριέ (π.χ. Σταφορνσάιρ μπουλ τεριέ), μικρόσωμοι σκύλοι toy (π.χ. τσιουάουα), σκύλοι χρησιμότητας (π.χ. μπουλντόγκ), σκύλοι εργασίας (π.χ. ντόπερμαν).

Ιδιαίτερα ευχάριστη προσωπικότητα φαίνεται να έχουν οι κάτοχοι μεγαλόσωμων φιλικών σκύλων

Ράτσα και χαρακτήρας

Βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι οι κάτοχοι ποιμενικών ή σκύλων χρησιμότητας ήταν πιο εξωστρεφείς από κάθε άλλον ιδιοκτήτη σκύλου. Οι ιδιοκτήτες κυνηγόσκυλων και μικρόσωμων σκύλων εμφανίζονταν πιο ευχάριστοι συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Επιπλέον, οι κάτοχοι σκύλων toy έδειχναν να έχουν ιδιαίτερα ανοιχτή προσωπικότητα και έντονη φαντασία. Τα άτομα που κατά τους ειδικούς εμφάνιζαν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα, ήταν εκείνα που είχαν λαγωνικά, συμπεριλαμβανομένων μπιγκλ και αφγανικών λαγωνικών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα στοιχεία αυτά, θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα τόσο σε όσους διαθέτουν ήδη έναν τετράποδο συγκάτοικο, όσο και σε άτομα που σχεδιάζουν να πάρουν σκύλο καθώς προσφέρουν καθοδήγηση κατά την επιλογή ενός ζώου, με στόχο την ιδανική συμβίωση.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ

Louna mou

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2010
1.966
5
Πειραιάς
Ωραία έρευνα :)
Αν και εγώ που έχω μικρόσωμο σκύλο δεν είμαι καθόλου εξωστρεφής :p
Λογικά μου φαίνονται τα αποτελέσματα .
Συνήθως διαλέγουμε ράτσα ανάλογα με την προσωπικότητα μας και τις συνήθειες μας .

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Μα είναι κοινό γνωστό ότι πρέπει να επιλέγουμε σκυλί με ενέργεια σύμφωνα με τον δικό μας τρόπο ζωής, δηλαδή αν είσαι άνθρωπος του καναπέ δεν πας να πάρεις ένα Λαμπραντόρ όπως επίσης αν είσαι άνθρωπος της φύσης, της εκδρομής, της κολύμβησης, τρεξίματος, κλπ δεν πας να πάρεις ένα Τσιουάουα.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Μα είναι κοινό γνωστό ότι πρέπει να επιλέγουμε σκυλί με ενέργεια σύμφωνα με τον δικό μας τρόπο ζωής, δηλαδή αν είσαι άνθρωπος του καναπέ δεν πας να πάρεις ένα Λαμπραντόρ όπως επίσης αν είσαι άνθρωπος της φύσης, της εκδρομής, της κολύμβησης, τρεξίματος, κλπ δεν πας να πάρεις ένα Τσιουάουα.
Διονύση αυτό χωράει συζήτηση. Είχα γνωρίσει ένα παλικάρι που διαβάζοντας διάφορα βιβλία είχε πειστεί πως δεν πρέπει να πάρει Χάσκι γιατί δεν του ταιριάζει. Όσο τον ήξερα κι εγώ (παλιός συμφοιτητής) η ιδιοσυγκρασία του δεν τακίμιαζε κατά κανένα τρόπο με τα Χάσκι. Παρόλ' αυτά είχε μια τόσο έντονη πεποίθηση πως θέλει Χάσκι και όχι για την εμφάνιση του που το ψάξαμε περαιτέρω μαζί.

Ξεκίνησε κακώς μεν, αλλά στάθηκε πολύ τυχερός με ένα πετσοπικό Χάσκι που ήταν κοντά στο πρότυπο, δεν ήταν φοβικό και δεν εμφάνισε καμιά πάθηση απ' αυτές που χαρακτηρίζουν τη φυλή. Ένας άνθρωπος του καναπέ, του ζάπινγκ, του μπιλιάρδου, της μπίρας κάθε Τετάρτη βράδυ εξαφανίστηκε. Τη θέση του πήρε ένας άνθρωπος που άνετα τον χαρακτηρίζεις αγέρωχο, σοβαρό και πολύ πολύ αθλητικό. Ζει εκτός Αττικής, είναι παντρεμένος και με τη γυναίκα του έχουν το ίδιο Χάσκι ακόμα συν ένα εκτροφικό Χάσκι, συν ένα εκτροφικό Ακίτα.

Ορειβασίες, τρέκκινγκ, θαλάσσια σπορ, ελεύθερο κάμπινγκ. Όλα αυτά από έναν άνθρωπο που μέχρι τα εικοσιπέντε αν δεν είχε σπουδάσει θα έλεγες πως πέρασε τη ζωή του κάνοντας τίποτα. Το πρώτο πράγμα που σου λέει είναι ''κάθομαι και ακούω το σκύλο μου, βλέπω, παρατηρώ, συνειδητοποιώ. Κάθε μέρα''.

Κι αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν πιστεύω σε ορισμένα καλούπια. Πιστεύω μεν πως πρέπει να επιλέξεις το σκύλο που σου ταιριάζει, αλλά αν αγαπάς τα σκυλιά, τον εαυτό σου, εξατομικευμένα το δικό σου σκύλο, μπορείς να μπεις στη σκέψη του ''εμείς'' και ν' αλλάξεις εσύ, να μεταστοιχειωθείς.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.836
8.035
Mπράβο Άρη πολύ ωραίο ποστ. Συνήθως βέβαια τέτοιες μεταμορφώσεις δεν συμβαίνουν, αλλά υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Διονύση αυτό χωράει συζήτηση.
Ναι, πάντα υπάρχουν και οι εξερέσεις του κανόνα. Αλλά κατα 99% καλό είναι κάποιος να παίρνει ένα σκυλί που να συμβαδίζει με την δικιά του ενέργεια και χαμηλότερη, δεν συνιστάται να πάρει κάποιος με χαμηλή ή μεσαία ενέργεια ένα σκυλί υψηλής ενέργειας.

Πρέπει πάντα να κοιτάμε καλά μέσα μας, να γνωρίζουμε πολύ καλά τον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας και μετά να αποφασίζουμε τι σκυλί κάνει για εμάς. Γιατί αν απλά παίρνουμε ένα σκυλί με βασικο κρητήριο την εμφάνιση τότε πιθανόν να το χάσουμε το παιχνίδι.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Κι αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν πιστεύω σε ορισμένα καλούπια. Πιστεύω μεν πως πρέπει να επιλέξεις το σκύλο που σου ταιριάζει, αλλά αν αγαπάς τα σκυλιά, τον εαυτό σου, εξατομικευμένα το δικό σου σκύλο, μπορείς να μπεις στη σκέψη του ''εμείς'' και ν' αλλάξεις εσύ, να μεταστοιχειωθείς.
Μου συνέβη κατά τον τελευταίο χρόνο. Εκτός από τις προσωπικές αλλαγές που αφορούν σε συναισθήματα και σε αξίες ζωής, χάριν της συμβίωσης μας πλέον με σκυλί, είμαι και κατά 11 κιλά ελαφρύτερος, με περισσότερες σωματικές αντοχές λόγω της βόλτας και του παιχνιδιού μαζί της.:):)

Lovey the Lab

Well-Known Member
21 Απριλίου 2011
2.175
200
Από την άλλη πλευρά, οι κάτοχοι μεγαλόσωμων φιλικών σκύλων όπως π.χ. τα λαμπραντόρ διαθέτουν ιδιαίτερα ευχάριστο χαρακτήρα.
Ναι το χω, το χω..:)

Στα λεγόμενα του Grifou βλέπω τη γυναικα μου. Εντελώς του καναπέως ατομο πριν, πλεον, παει 2ωρες βολτες με τη lovey.

Last edited:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Μου συνέβη κατά τον τελευταίο χρόνο...
...είμαι και κατά 11 κιλά ελαφρύτερος, με περισσότερες σωματικές αντοχές λόγω της βόλτας και του παιχνιδιού μαζί της.:):)
Εγώ να δεις...:D

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Καπως ετσι οπως περιγραφει ο Γριφος ημουν και γω... με ενα dogo ομως δεν εχεις περιθωρια να μην αλλαξεις.

Louna mou

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2010
1.966
5
Πειραιάς
Δύσκολα όμως κάποιος αλλάζει !
Λίγες είναι οι εξαιρέσεις .
Είμαι άνθρωπος του καναπέ και προσπαθώ πολύ και έχω ενα σιχ τσου.... που να είχα λαμπραντορ !!

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Μάλιστα...
Σάπισμα στο καφενείο λοιπόν για μας...
DSC_0313.jpg

Πρέπει να πάρω κανά νευρόσπαστο μου φαίνεται να χάσω κανα κιλό...

Lovey the Lab

Well-Known Member
21 Απριλίου 2011
2.175
200
τα πιε κι αραξε να φιλοσοφησει ο δικος σου...
Εχει πιασει το νοημα της ζωης.

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Συμφωνώ με τον Άρη. Ο σκύλος μπορεί να γίνει ένα κίνητρο να γίνεις αυτός που θες κ δν τολμούσες ή οι συγκυρίες δν σε άφησαν. Σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει αυτό, οπότε ακόμα κ ένας σκύλος που φαινομενικά δν σου ταίριαζε, σου πήγε κουτί. Πιστεύω -όπως λέει κ ένας φίλος- ότι τελικά όλοι έχουμε τον σκύλο που μας αξίζει... ;)

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Παντως εσεις με τα jack Rassel πρεπει να ειστε πολυ ανεκτικοι ανθρωποι.
Χμμμ...

Μάλλον εμπίπτω στην κατηγορία που περιγράφει ο Γρίφος. Χρειαζόμουν έναν σκύλο απρόβλεπτο κ ζωντοβολάκι για να με ξεκουνάει λίγο. Να δοκιμάζει την ιώβια υπομονή μου κ να μν συνερίζεται προγράμματα κ άλλες τέτοιες βλακείες (που ακόμα έχω κ η Τσίλι είναι ο αστάθμητος παράγοντας :))!

Ισχύει για όλα τα σκυλάκια, αλλά πολύ περισσότερο για το Ρασελάκι: Για να είναι ευτυχισμένο, μην το προσαρμόσεις εντελώς στα μέτρα σου. Κράτα κ κτ από τα δικά του. Χαμένος δν βγαίνεις σίγουρα!