Κουτάβι φοβισμένο!!!

26 Σεπτεμβρίου 2018
13
0
31
Καλημέρα παιδιά θέλω τις γνώμες σας,έχω αποκτήσει ένα γιόρκι 9 εβδομάδων εδώ και 4 μέρες.Το έχω περιορισμένο στο δωμάτιο μου για να γλιτώσουμε ατυχήματα σε όλο το σπίτι και η ανάγκη του στην πανα στέφεται σχεδόν με επιτυχια με 3 ατυχήματα μέχρις στιγμής.Απο χθες προσπαθώ να του γνωρίσω το υπόλοιπο σπίτι και δείχνει φόβο να βγει από το δωμάτιο τρέμει και κλαιει όταν τον βγάζω από εκει και τρέχει ξανά μέσα,χθες τον κατέβασα στο σαλόνι μιας και το σπίτι είναι μεζονέτα και έτρεμε και κρύφτηκε πίσω από την πολυθρόνα και πίσω από την κουρτίνα της κουζίνας τον πήρε αγκαλιά ο πατέρας μου και έτρεμε.Χθες την πήγα στον κτηνίατρο την βρηκε υγιεστατη μεσα στο αμαξι στην διαδρομη ειχε κρυφτει.Αργοτερα ήρθε η αδερφή μου να το δει στο δωματιο και την προσφωνησε με χαρα κι εκεινη εκανε την αναγκη της στο κρεβατακι απο τον φοβο μαλλον,την κατέβασε στην κουζίνα και έτρεμε στην αγκαλιά της γενικά με όποιον την πλησιάζει εκτός από εμένα τρέμει και δεν τρώει ούτε λιχουδιές που της προσφέρουν.Σημερα ξύπνησε με όρεξη παίζαμε στο κρεβάτι την κατέβασα κάτω στο σαλόνι κι εδώ και μια ώρα έχει χωθεί κάτω από την πολυθρόνα και δεν βγαίνει με τιποτα ουτε καν στον καλεσμα μου και στην υπαρξη λιχουδιας στο χερι μου.Προσπαθω να την κοινωνικοποιησω απο τωρα για να ειναι ενα υγιες σκυλκακι χωρις φοβιες και επιθετικες συμπεριφορες προς τους ανθρωπους και αλλα σκυλια αλλα δειχνει μεγαλο φοβο με ανθρωπους που δεν γνωριζει και στην αναγνωριση του υπολοιπου σπιτιου.Γενικα φοβαται ηχους οπως βηχας ο ηχος που κανει η ξηρα οταν ανοιγει απο το σακουλακι παλαμκια κλπ...Τι να κάνω ρε παιδιά πραγματικά στεναχωριέμαι,άμα κάνει έτσι μέσα στο σπίτι φανταστείτε στην βόλτα όταν έρθει η ώρα πως θα φοβαται που εδω καλα καλα φοβαται να βγει απο το δωματιο ποσο μαλλον να βγει και στην αυλη η βολτα με το λουρι της.Γενικα τρώει κοιμάται αρκετά παίζει όποτε έχει όρεξη συνήθως μεσσημερι με τα παιχνίδια της δείχνει αρκετή όρεξη μαζί μου στο κάλεσμα μου ...Επισης δεν την εχω μαλωσει ποοτε ουτε εχω υψωσει ποτε την φωνη μου απεναντι της ωστε να την εχω φοβισει...

Last edited:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.945
20.360
Βλέπω ότι έχεις ανοίξει 2-3 θέματα τύπου sos, για το κουτάβι σου.
Διατροφή, υγεία, συμπεριφορά!
Δεν μπήκα να τα διαβάσω, οπότε ρωτάω εδώ...αυτός από τον οποίον το πήρες, δεν ξέρει να σε συμβουλεύσει σχετικά με όλες αυτές τις απορίες που έχεις;

Και έξτρα απορία...bassetLover και...yorkie; Τι φάση;

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Καλημέρα!

Αρχικά διάβασε αυτό εδώ για το τί είναι κοινωνικοποίηση και πως γίνεται.

Από κει και πέρα, παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο το πως έφτασε ως εδώ το σκυλάκι σου, τί ερεθίσματα είχε και πως το αντιμετώπιζαν. Αυτό αφορά και τους ανθρώπους που ήταν στην ζωή του μέχρι να το δώσουν σε εσένα, αλλά και την μανούλα του και τα αδέλφια του και το πως συμβίωναν μεταξύ τους. Συνεπώς αποκτά άλλο νόημα πλέον το "από που το πήρες", γιατί έχει άμεση σχέση και με το τί να περιμένεις, αλλά και με το τί μπορείς να κάνεις από εδώ και πέρα.
Αλλιώς αντιμετωπίζεις έναν σκύλο που το μόνο που έχει μάθει μέχρι τις 8 εβδομάδες, είναι τα κάγκελα του κλουβιού του και αλλιώς έναν σκύλο που πέρασε ποιοτικά και κάτω από ιδανικές συνθήκες αυτές τις 8 εβδομάδες.

Θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση, να δώσεις χρόνο στο κουτάβι σου να νοιώσει άνετα. Μην την βομβαρδίζεις διαρκώς με νέα καταστάσεις, νέα πράγματα και νέα περιβάλλοντα αν πριν δεν έχει εξοικειωθεί με τα προηγούμενα. Λίγο λίγο τη φορά.
Αυτό θα σε βοηθήσει και στο να διαχειριστείς το που κάνει την ανάγκη της. Δεν αφήνεις ποτέ ένα κουτάβι ελεύθερο (χωρίς επίβλεψη 24ώρες το 24ωρο) σε όλο το σπίτι. Σιγά σιγά ανοίγεις δωμάτια. Ειδικά τα γιόρκι (όπως και τα μικρόσωμα γενικώς) έχουν θέμα με το κατούρημα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα ειδικά τώρα που είναι νωρίς. Θα σε γλυτώσει από πολλά προβλήματα στο μέλλον. Βέβαια κι εδώ παίζει ρόλο το παρελθόν και το πως έμαθε.

Επίσης, έχε υπόψιν σου πως όλα τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν ευαίσθητες επιγονατίδες. Μέχρι να δέσει το κορμάκι τους (χρόνο και βάλε) προσπάθησε να αποφεύγει η μικρή σκάλες (μεζονέτα διαβάζω), τρελά χοροπηδητά, ανέβα κατέβα σε ψηλά κρεβάτια, πολυθρόνες κλπ. Οσο προσέχεις τώρα, τόσο περισσότερο αυξάνεις τις πιθανότητες να έχει γερά γόνατα στο μέλλον (εκτός αν έχει κάποιο θέμα κληρονομικό που θα φανεί).

Τέλος, τα γιόρκι, είναι τεριέ με ότι αυτό συνεπάγεται.
Θέλουν τον ανάλογο σεβασμό και χειρισμό στα ένστικτά τους. Να είσαι δηλαδή προετοιμασμένος για συμπεριφορές που ίσως σε ξενίσουν λόγω μεγέθους. Τα γιόρκι έχουν ιδιαίτερο ταμπεραμέντο και θέλουν αντίστοιχα και ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Αυτή βέβαια είναι η "νόρμα" της φυλής - το ιδεατό βάσει προτύπου και ιστορίας, με τις ανάλογες αποκλίσεις από άτομο σε άτομο.

Δεν γνωρίζω από που πήρες το σκυλάκι σου - από που κρατάει η σκούφια του που λέμε, αλλά όλα αυτά ίσως σε βοηθήσουν να δεις με άλλο μάτι την συμβίωση μαζί της.

Να σου ζήσει και να περνάτε καλά (y)

• Like
Reactions: ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

26 Σεπτεμβρίου 2018
13
0
31
Καλημέρα!

Από κει και πέρα, παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο το πως έφτασε ως εδώ το σκυλάκι σου, τί ερεθίσματα είχε και πως το αντιμετώπιζαν. Αυτό αφορά και τους ανθρώπους που ήταν στην ζωή του μέχρι να το δώσουν σε εσένα, αλλά και την μανούλα του και τα αδέλφια του και το πως συμβίωναν μεταξύ τους. Συνεπώς αποκτά άλλο νόημα πλέον το "από που το πήρες", γιατί έχει άμεση σχέση και με το τί να περιμένεις, αλλά και με το τί μπορείς να κάνεις από εδώ και πέρα.
Αλλιώς αντιμετωπίζεις έναν σκύλο που το μόνο που έχει μάθει μέχρι τις 8 εβδομάδες, είναι τα κάγκελα του κλουβιού του και αλλιώς έναν σκύλο που πέρασε ποιοτικά και κάτω από ιδανικές συνθήκες αυτές τις 8 εβδομάδες.

Θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση, να δώσεις χρόνο στο κουτάβι σου να νοιώσει άνετα. Μην την βομβαρδίζεις διαρκώς με νέα καταστάσεις, νέα πράγματα και νέα περιβάλλοντα αν πριν δεν έχει εξοικειωθεί με τα προηγούμενα. Λίγο λίγο τη φορά.
Αυτό θα σε βοηθήσει και στο να διαχειριστείς το που κάνει την ανάγκη της. Δεν αφήνεις ποτέ ένα κουτάβι ελεύθερο (χωρίς επίβλεψη 24ώρες το 24ωρο) σε όλο το σπίτι. Σιγά σιγά ανοίγεις δωμάτια. Ειδικά τα γιόρκι (όπως και τα μικρόσωμα γενικώς) έχουν θέμα με το κατούρημα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα ειδικά τώρα που είναι νωρίς. Θα σε γλυτώσει από πολλά προβλήματα στο μέλλον. Βέβαια κι εδώ παίζει ρόλο το παρελθόν και το πως έμαθε.

Επίσης, έχε υπόψιν σου πως όλα τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν ευαίσθητες επιγονατίδες. Μέχρι να δέσει το κορμάκι τους (χρόνο και βάλε) προσπάθησε να αποφεύγει η μικρή σκάλες (μεζονέτα διαβάζω), τρελά χοροπηδητά, ανέβα κατέβα σε ψηλά κρεβάτια, πολυθρόνες κλπ. Οσο προσέχεις τώρα, τόσο περισσότερο αυξάνεις τις πιθανότητες να έχει γερά γόνατα στο μέλλον (εκτός αν έχει κάποιο θέμα κληρονομικό που θα φανεί).

Θέλουν τον ανάλογο σεβασμό και χειρισμό στα ένστικτά τους. Να είσαι δηλαδή προετοιμασμένος για συμπεριφορές που ίσως σε ξενίσουν λόγω μεγέθους. Τα γιόρκι έχουν ιδιαίτερο ταμπεραμέντο και θέλουν αντίστοιχα και ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Αυτή βέβαια είναι η "νόρμα" της φυλής - το ιδεατό βάσει προτύπου και ιστορίας, με τις ανάλογες αποκλίσεις από άτομο σε άτομο.

Δεν γνωρίζω από που πήρες το σκυλάκι σου - από που κρατάει η σκούφια του που λέμε, αλλά όλα αυτά ίσως σε βοηθήσουν να δεις με άλλο μάτι την συμβίωση μαζί της.

Καλημέρα!

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου,την μικρή την πήρα από την φιλοζωική από ότι μου είπαν παράνομη εκτροφή...Απλά με στεναχωρεί και αγχώνει το γεγονός ότι φοβάται το οτιδήποτε και φοβάται να βγει εκτός δωματίου και κρύβεται σκέφτομαι ότι άμα την αφήσω έτσι μέσα στο δωμάτιο αργότερα δεν θα κοινωνικοποιηθεί σωστά και θα φοβάται να βγει εκτός σπιτιού...Καλα καλα δεν βγαίνει εκτός δωματίου,Δεν ξέρω πώς να χειριστώ αυτό το θέμα ίσως είναι μικρή ίσως δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα δεν ξέρω,υποθέτω σε αυτή την ηλικία θα έπρεπε να έχει όρεξη να εξερευνήσει το σπίτι και να είναι κοινωνική και παιχνιδιάρα υποθέτω με τους ανθρωπους

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Ενας λόγος παραπάνω, να της δώσει χρόνο, πολύ χρόνο, να πας με τα νερά της. Μην την πιέσεις, θα έχεις ενδεχομένως αντίθετα αποτελέσματα. Χρειάζεται να νοιώσει ασφάλεια. Ολα τα κουτάβια περνάνε την πρώτη περίοδο φόβου και αντιμετωπίζουν διστακτικά νέες καταστάσεις, θορύβους, αντικείμενα. Στο χέρι σου είναι όλα αυτά να τα εισάγεις στην μικρούλα ομαλά.
Υπό νορμάλ συνθήκες, όλα αυτά τα "νέα πράγματα" τα αντιμετωπίζει όλη η τοκετοομάδα μαζί.
Δινει "κουράγιο" το ένα κουτάβι στο άλλο και σιγά σιγά αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται αυτό το μεγάλο κουτί που κάνει θόρυβο (σκούπα πχ).
Φαντάσου τώρα η μικρή σου πως νοιώθει, που είναι μόνη της απέναντι σε έναν ολοκαίνουργιο κόσμο γεμάτο νέους θορύβους, μυρωδιές, ερεθίσματα. Θέλει χρόνο, να νοιώσει αυτοπεποίθηση.
Ισως η μικρή σου - δεδομένου του ιστορικού - να θέλει παραπάνω χρόνο.
Υπομονή και όλα θα γίνουν στον καιρό τους.

26 Σεπτεμβρίου 2018
13
0
31
Ενας λόγος παραπάνω, να της δώσει χρόνο, πολύ χρόνο, να πας με τα νερά της. Μην την πιέσεις, θα έχεις ενδεχομένως αντίθετα αποτελέσματα. Χρειάζεται να νοιώσει ασφάλεια. Ολα τα κουτάβια περνάνε την πρώτη περίοδο φόβου και αντιμετωπίζουν διστακτικά νέες καταστάσεις, θορύβους, αντικείμενα. Στο χέρι σου είναι όλα αυτά να τα εισάγεις στην μικρούλα ομαλά.
Υπό νορμάλ συνθήκες, όλα αυτά τα "νέα πράγματα" τα αντιμετωπίζει όλη η τοκετοομάδα μαζί.
Δινει "κουράγιο" το ένα κουτάβι στο άλλο και σιγά σιγά αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται αυτό το μεγάλο κουτί που κάνει θόρυβο (σκούπα πχ).
Φαντάσου τώρα η μικρή σου πως νοιώθει, που είναι μόνη της απέναντι σε έναν ολοκαίνουργιο κόσμο γεμάτο νέους θορύβους, μυρωδιές, ερεθίσματα. Θέλει χρόνο, να νοιώσει αυτοπεποίθηση.
Ισως η μικρή σου - δεδομένου του ιστορικού - να θέλει παραπάνω χρόνο.
Υπομονή και όλα θα γίνουν στον καιρό τους.
οποτε για αρχη να την εχω μονο στο δωματιο που καθεται και με το περας των ημερων και οσο μεγαλωνει να την βαλω σε νεες καταστασεις;εξαλλου αρνηται κιολας να βγει εκτος δωματιου

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Αστην μόνη της να αποφασίσει πότε θα θελήσει να βγει από το δωμάτιο.
Θα την δεις σιγά σιγά (μπορεί ακόμα και μέσα στο ΣΚ) να παίρνει αέρα, να θέλει να εξερευνήσει.
Είναι λογικό να είναι μαζεμένη.

26 Σεπτεμβρίου 2018
13
0
31
Αστην μόνη της να αποφασίσει πότε θα θελήσει να βγει από το δωμάτιο.
Θα την δεις σιγά σιγά (μπορεί ακόμα και μέσα στο ΣΚ) να παίρνει αέρα, να θέλει να εξερευνήσει.
Είναι λογικό να είναι μαζεμένη.
σε ευχαριστω πολυ με ηρεμησες καπως,γιατι ειχα διαβασει διαφορα στο ιντερνετ περι μονιμων φοβιων κληρονομικων η μη κλπ και φοβηθηκα πολυ η αληθεια ειναι

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Βλέπεις έστω και μια μικρή βελτίωση στις αντιδράσεις της σε σχέση με την Τρίτη το απόγευμα;

26 Σεπτεμβρίου 2018
13
0
31
Βλέπεις έστω και μια μικρή βελτίωση στις αντιδράσεις της σε σχέση με την Τρίτη το απόγευμα;
γενικοτερα εχει ορεξη για παιχνιδι τρωει κανονικα κλπ σημερα ξεμυτισε για λιγο εξω απο το δωματιο αλλα μεχρι ενα σημειο μετα την κατεβασα στο σαλονι και κρυφτηκε κατω απο την πολυθρονα,την ανεβασα παλι πανω στο δωματιο και πριν λιγο ηθελε παιχνιδια

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Όλη η περιγραφή σου δείχνει ότι το σκυλάκι προέρχεται απο λάθος συνθήκες. Πιθανότατα να φοβόταν και η μάνα του κι όλο αυτό να έχει δημιουργηθεί πριν καν γεννηθεί. Θα χρειαστεί ηρεμία και να μην το πιέζεις καθόλου. Βρες τι της αρέσει και χρησιμοποίησέ το. Το δικό μας σαν κουτάβι δεν ήταν λιχούδικο αλλά σύντομα το παρακινήσαμε να παίζει με μπαλάκι, για το οποίο πηδάει κι απο ουρανοξύστη :D και το χρησιμοποίησα για να της μάθω να μην κρύβεται όταν ανάβει η ηλεκτρική σκούπα. Σύντομα μόλις άναβε η σκούπα έτρεχε κι έφερνε το μπαλάκι της και το άφηνε μπροστά στη σκούπα για να παίξει. Βρες τι το παρακινεί, φαγητό, παιχνίδι και χρησιμοποίησέ το.

26 Σεπτεμβρίου 2018
13
0
31
Όλη η περιγραφή σου δείχνει ότι το σκυλάκι προέρχεται απο λάθος συνθήκες. Πιθανότατα να φοβόταν και η μάνα του κι όλο αυτό να έχει δημιουργηθεί πριν καν γεννηθεί. Θα χρειαστεί ηρεμία και να μην το πιέζεις καθόλου. Βρες τι της αρέσει και χρησιμοποίησέ το. Το δικό μας σαν κουτάβι δεν ήταν λιχούδικο αλλά σύντομα το παρακινήσαμε να παίζει με μπαλάκι, για το οποίο πηδάει κι απο ουρανοξύστη :D και το χρησιμοποίησα για να της μάθω να μην κρύβεται όταν ανάβει η ηλεκτρική σκούπα. Σύντομα μόλις άναβε η σκούπα έτρεχε κι έφερνε το μπαλάκι της και το άφηνε μπροστά στη σκούπα για να παίξει. Βρες τι το παρακινεί, φαγητό, παιχνίδι και χρησιμοποίησέ το.
καλημεραααα ευχαριστω για την απαντηση σου!
Σημερα η μικρη νομιζω πως δειχνει πολυ καλυτερα δεδομενου την μεγαλυτερη ορεξη να παιξει με τα παιχνιδια της απο χθες αρχισε μονη της να βγαινει εκτος δωματιου και να γνωριζει το πανω μερος του σπιτιου(μεχρι προχθες δεν περνουσε την πορτα απο μονη της κλαψουριζε,απο χθες βγαινει καθε φορα και βγαινω κανει την βολτα της στο χολ στο διπλα δωματιο και ξαναμπαινουμε μεσα) σε λιγες μερες θα κανω την κινηση να την κατεβασω και στον κατω οροφο.Ελπιζω και με τους υπολοιπους ανθρωπους να της φυγει ο φοβος και να μην τρεμει,μεχρι στιγμης την εχω αφησει μονη της να μην την βλεπει καποιος εκτος απο εμενα για λιγες μερες τουλαχιστον μεχρι να συνηθησει πρωτα το καινουργιο περιβαλλον και τα αντικειμενα.Κανω καλα;
Στς 12 δεκεμβριου θα κανουμε την πρωτη μας βολτα!!!
Να ρωτησω κατι κατι εκτος ποστ...Η μικρουλα θελει να μασουλαει κατι συνεχεια και ειναι λογικο (αλλα δεν θελω να μασουλαει το ποδι του γραφειου :p) εχετε να μου προτεινεται καποιο κοκκαλακι για τα δοντια;