Κουταβι και... γερα δοντια

rottaki

Well-Known Member
4 Αυγούστου 2008
603
1
Κέρκυρα
Πρεπει ή οχι να δινουμε στα κουταβια διαφορα παιχνιδια για μασουλημα (κομπους, μπαλιτσες, κοκκαλακια κο.κ.) ή μπορει να προκαλεσουν καποιο προβλημα στα δοντια ή στις σιαγονες???

Ενας εκπαιδευτης μου ειπε οτι, παρολη την αναγκη του κουταβιου για μασουλημα λογο της αλλαγης των δοντιων καλο ειναι να τα αποφευγουμε τον πρωτο χρονο.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
εγώ της έδινα από 5 μηνών διάφορα (μαλακά) παιχνίδια κ κόκαλα στην αρχή κ μετά πιο σκληρά. Είχα ρωτήσει κτηνίατρο κ φίλο εκπαιδευτή....
Τώρα τί να σΕ πω.....

vaso

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2008
1.197
1
Θεσσαλονίκη
Μα αν δεν έχει και τίποτα θα καταστρέψει το σπίτι στο τέλος..Ξέρω και γω?

Κρίμα δεν είναι να θέλει να μασήσει κάτι το κουτάβι να ανακουφιστεί και να μην έχει?:confused:

Εννοείται πάντα μιλάμε για ασφαλή μασουλητήρια και τέτοια.
Πχ θεωρώ αυτούς τους κόμπους αρκετά ασφαλείς. Πλαστικά και διάφορα που πολύ εύκολα κομματιάζονται όχι....

ΓΕΩΡΓΙΑ

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2008
414
0
36
:eek: εγω μεχρι και με σκοινι παιζαμε πριν καλα καλα αλλαξει δοντια !!! αφου ετσι κι αλλιως κατι θα μασησουν δικιο εχει η vαςο γιατι να ειναι τα επιπλα κι οχι τετοιου ειδους παιχνιδακια...αφου κυκλοφορουν και παιχνιδια αποκλειστικα για κουταβια!

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Ενας εκπαιδευτης μου ειπε οτι, παρολη την αναγκη του κουταβιου για μασουλημα λογο της αλλαγης των δοντιων καλο ειναι να τα αποφευγουμε τον πρωτο χρονο.
Ρώτησες γιατρό και εκτροφέα? Τι λένε?

Εγώ ξέρω ότι δεν πρέπει να τραβάμε δυνατά τα παιχνίδια τους ενώ τα δαγκώνουν για να μην κάνουμε ζημιά στα δόντια και ότι πρέπει να διαλέγουμε με προσοχή τι τους δίνουμε για μασούλημα (να είναι αντικείμενα κατάλληλα για την ηλικία/μέγεθος/στάδιο ανάπτυξης του σκύλου, να μην είναι τοξικά, να μην κόβονται σε κομμάτια που μπορούν να καταπιούν...).

Το να μην δίνουμε τίποτα για έναν ολόκληρο χρόνο, μου φαίνεται κάπως υπερβολικό.

rottaki

Well-Known Member
4 Αυγούστου 2008
603
1
Κέρκυρα
Με γιατρο δεν εχω μιλησει ακομα, εκπαιδευτης και εκτροφεας συμφωνουν στο οτι δεν πρεπει να τους δινουμε παιχνιδια, παρα μονον ενα πανακι το οποίο ομως δεν το αφηνουμε μονο του.

Εννοειται πως απαγορευονται παιχνιδια τυπου διελκυνστιδα κ.λ.π.

Ειμαι κι εγω της αποψης πως δινουμε διαφορα παιχνιδια για μασουλημα γιατι λειτουργουν και ως αντι-στρες στα κουταβια και γενικα στα σκυλια, αλλα με προβληματισε αυτα που ειπαν.

rottaki

Well-Known Member
4 Αυγούστου 2008
603
1
Κέρκυρα
Βρηκα αυτο το αρθρο και ειπα να το βαλω, δεν σχετιζεται αμεσα με το θεμα, αλλα δεν ειναι και ασχετο! Εντυπωση μου προκαλει η αποψη για κοκκαλα, τα οποια δεν διαχωριζει!

Η στοματική κοιλότητα των σκύλων, είναι ένας… «μικρόκοσμος» μικροβίων. Πρόκειται για μια πολύ «βρώμικη» περιοχή η οποία αφενός καθημερινά «κακοποιείται» κατά την λήψη και την μάσηση της τροφής, αφετέρου και από το είδος και την ποιότητα της τροφής που τους παρέχεται.

Της Ντίνας Μπελτέκου, κτηνιάτρου

Παράλληλα, ο συνδυασμός τακτικών μικροτραυματισμών και την παρουσία βακτηριδίων, έχει σαν αποτέλεσμα η στοματική κοιλότητα να αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη λοιμώξεων.
Απαιτείται να είμαστε υποψιασμένοι ότι μια κακοδιαθεσία του σκύλου μας ή ακόμα και πεπτικά προβλήματα (άπεμπτη τροφή, εμετοί κ.λ.π.) που μπορεί να τον ταλαιπωρούν, να οφείλονται σε μια φλεγμονή εντοπισμένη στην στοματική κοιλότητα.
Γι’ αυτό μην κάνετε «τα στραβά μάτια»! Ενημερώστε άμεσα τον κτηνίατρο όταν διαπιστώσετε ότι υπάρχει:
- κακοσμία
- έλλειψη δοντιών ή κατάγματα δοντιών
- κόκκινα ούλα ή ερεθισμένα
- τρυγιά (πέτρα) σε επιφάνειες της μύτης των δοντιών
- διογκώσεις ή ξένα σώματα στα ούλα ή στα δόντια
- τραυματισμοί

Αν τελικά παρατηρηθεί κάτι από τα παραπάνω, χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, για τον καθαρισμό ή την εξαγωγή χαλασμένων δοντιών και γενικότερη αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν την μόλυνση της στοματικής κοιλότητας.
Και προσοχή! Δεν δίνουμε κόκαλα στα σκυλιά μας για να έχουν γερά και καθαρά δόντια! Αυτός είναι ένας απολύτως ανακριβής μύθος. Έχουν χαθεί αμέτρητα ζώα από κόκαλα που τραυμάτισαν τον γαστρεντερικό σωλήνα και προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία με αποτέλεσμα να τα οδηγήσουν στο θάνατο.

Ένα καλό κόλπο για όσα ζώα βέβαια αρέσκονται να τα τρώνε, είναι τα ωμά καρότα. Σκληραίνουν τα ούλα και παράλληλα δίνουν και αρκετές βιταμίνες.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ο σκύλος θα μασάει κάτι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ
Αν δεν μασάει το κατάλληλο παιχνίδι θα μασάει από το crate μέχρι έπιπλα και από τα χέρια σου μέχρι φάρμακα ...
Διαλέγεις και πέρνεις ...

mariatito

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2009
101
1
Ηράκλειο Κρήτης
Τα ποστ σχετικά με την καθαρότητα του στόματος του σκύλου μεταφέρθηκαν εδώ

----------------------------------------------------------------------
Αχ, μωρέ παιδιάαα.. μάλλον δεν καταλάβατε το σκεπτικό μου...
Αλλά δεν θα αναλύσω άλλο το θέμα, δεν έχει νόημα άλλωστε. Ας επιστρέψει το post στο αρχικό του θέμα, που είναι:
Κουτάβι και... γερά δόντια!

Last edited by a moderator:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.322
Μέλη
20.086
Νεότερο μέλος
xaskoulini