Μαγειρευτό και διάρροια


7 Φεβρουαρίου 2020
13
2
56
Καλησπέρα σας!!
Το σκυλί μας μετά από μια δύσκολη περίοδο που πέρασε με το έλκος στομάχου(φάρμακα, ανορεξία, εμετούς) άρχισε να μην τρώει και με τόση όρεξη τις ειδικές γαστροπροστατευτικές τροφές(ξηρά τροφή). Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το μαγειρευτό φαγητό. Το τρώει με πολύ όρεξη, έχουν βελτιωθεί και η διάθεση του και η ενέργεια του αλλά το πρόβλημα τώρα είναι ότι κάνει διάρροιες. Δλδ, κάθε φορά που είναι να κάνει την ανάγκη του είναι σχεδόν νερό. Δεν παρουσιάζει τίποτα άλλο. Στην αρχή νομίζαμε, έτσι είπε και ο κτηνίατρος ότι προφανώς είναι από την αλλαγή διατροφής, πάει όμως ένας μήνας και συνεχίζει. Ο κτηνίατρος προτείνει να αναμείξουμε ξηρά στο μαγειρευτό, εγώ πάλι δεν θέλω να γυρίσουμε στην ξηρά τροφή. Κάποιος που να έχει ζήσει κάτι παρόμοιο ή να έχει κάποια συμβουλή. Το φαγητό προσπαθώ να περιλαμβάνει περισσότερο πρωτείνη, μετά ρύζι και πολύ λίγα λαχανικά από αυτά που επιτρέπονται, καροτα, αρακά κλπ.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Καλύτερα όχι ρύζι, όχι λαχανικά πέρα από τα αμυλώδη για αρχή. Εισήγαγέ τα αυτά ένα ένα να δεις τι του κάθεται καλά.

Το ρύζι δε "σφίγγει" στα σκυλιά όπως στους ανθρώπους, αν δεν είναι λαπάς πάει αχώνευτο τελείως. Και πάλι κάποιες ποικιλίες ρυζιού είναι καλύτερες από άλλες για τα σκυλιά.

Έτσι όπως περιγράφεις τη διατροφή του, ποτέ δεν θα σταματήσει να κάνει μαλακά κακά γιατί του λείπει το ασβέστιο. Το ότι κάνει νερό βέβαια σημαίνει ότι έχει ακόμα γαστρεντερικές διαταραχές.

Τι πρωτεϊνη δίνετε συνήθως;

Θα πρότεινα κάτι ελαφρύ όσο έχει ακόμα διαταραχές, αλλά όχι κοτόπουλο. Καλύτερα γαλοπούλα. Και ο κόκορας είναι κατά τι καλύτερος από το κοτόπουλο. Με γλυκοπατάτα ή κολοκύθα (είναι κ εποχής) ή απλή πατάτα. Για το ασβέστιο χρειάζεται ή συμπλήρωμα ασβεστίου ή κονιορτοποιημένο τσόφλι αυγού.

Ψάξε κ εδώ στο φόρουμ αλλά και ονλάιν για την ποσότητα τσοφλιού.

Έχει διάφορα θέματα στο φόρουμ για μαγειρευτό αλλά δε μπορώ να τα ψάξω τώρα, κάνε μια αναζήτηση, θα σε βοηθήσει.

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβεις αν το σκυλί έχει γενικά ευαίσθητο γαστρεντερικό ή αν του χουν μείνει τώρα οι διαταραχές από το έλκος.
 
  • Like
Reactions: medusa


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.226
7.771
Κακακια νερό δεν είναι νορμάλ σίγουρα.

Προσωπικα θα δοκίμαζα πειραματικά αυτο που σου πε ο γιατρος να δώσω και ξηρά για να δω αν θα βελτιωθουν και αν δεν εφτιαχναν θα το γυριζα εντελως στην ειδικη ξηρα μεχρι να ηρεμήσει και θα ξεκίναγα ξανα σταδιακά την εισαγωγή στο μαγειρευτό.

Επίσης θα το εψαχνα μεχρι αηδιας και ιατρικά , ολο αυτο με το ελκος και τωρα διαροια ενα μήνα, καλό δεν είναι..
εξετάσεις αίματος ,βιοχημικές κ.τ.λ εχεις κάνει υποθετω

Και στον δικό μου ακολουθω διατροφή με μιξη ξηρας μαγειρευτου , του κάθεται καλύτερα και βολευει επίσης καθως υπαρχουν στιγμές που θα χρειαστεί να φάει κροκέτα (πχ πανσιον, ταξίδια, εκδρομες)

Μια πρωτεινη την φορά, αν δεν το πειράξει για μέρες δοκιμάζεις άλλη. Κοτοπουλο προσωπικά δε δίνω καθόλου,υπάρχουν πολλές επιλογές γαλοπουλα, μοσχάρι, γίδα , αρνί, λευκο ψάρι κ.τ.λ . Μετα απο μέρες προσθέτεις ενα υδατανθρακα , δοκιμες με ποικιλίες ρυζιού/βρωμη, κολοκύθα/γλυκοπατατα οπως σου είπαν παραπάνω. Λαχανικά ένα ενα και πολυ σταδιακά.
Μη χρησιμοποιήσεις καθόλου συκώτι, εντόσθια, πέτσες, λιπη κ.τ.λ αρχικα τα κάνει πιο μαλακά. Το οτι δεν βαζεις τσοφλι δεν δικαιολογεί τόσο υγρά αλλα προσθεσε τριμμα απο τσοφλι αυγου για ασβέστιο.
Επίσης μεγάλο ποσοστό κρέατος δεν κάθεται καλα απαραίτητα. Δοκίμασε μηπως μικρότερη αναλογια του κάθεται καλύτερα πχ στον δικό μου 60% κρεας κάθεται καλα.

Γενικά θέλει πειραματισμό και υπομονή το πρωτο εξάμηνο. Εγω κράταγα και σημειωσεις το πρωτο διάστημα τι ακριβως έδινα , βοηθάει.
Και εκανα και εξετάσεις στο εξάμηνο που τα ξεψάχνισα ολα, ασβεστιο, βιοχημικες, ζάχαρο κ.τ.λ Να δω αν οντως περνει τα απαραίτητα.

Δες αυτο το θέμα
Μαγειρεύοντας για το σκύλο
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Estranged


7 Φεβρουαρίου 2020
13
2
56
Σας ευχαριστώ!!! Θα το ψάξω. Εξετάσεις ναι πριν 2 μήνες είχαμε ψάξει τα πάντα!!!! Το μεγάλο μου λάθος μάλλον ήταν ότι ξεκίνησα απότομα το μαγειρευτό και τα έβαλα όλα μαζί, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λαχανικά. Τσόφλι δεν έχω βάλει ποτέ. Πέρασε ένα δύσκολο διάστημα που είχε σταματήσει να τρωει και οταν βλέπω πόσο τρελαίνεται για το μαγειρευτό ξεκίνησα μάλλον λίγο βιαστικά! Λέω να ξαναβάλω λίγη κροκετα.... Και να το πάω σιγά σιγα. Λέτε οχι κοτόπουλο, ε? Εγώ αυτό κυρίως και μοσχαρίσιο κιμά δίνω.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Μμμμ, όχι κοτόπουλο, όχι κιμά σε δίαιτες. Λόγω λίπους ο κιμάς (πάντα από αρκετα λιπαρά κομμάτια τύπου λάπα κάνουν κιμά), λόγω λίπους κ ορμονών το κοτόπουλο.

Και κάτι ακόμα: αν συνεχίσεις μαγειρευτό όσο έχει ακόμα τη διαταραχή και δεν προτιμήσεις την ειδική ξηρά, τα πουλερικά ΜΗΝ τα βράζεις, ψήνε τα - και ΜΗ δίνεις τις πέτσες.

Το λίπος στις πέτσες είναι πολύ βαρύ στο γαστρεντερικό. Με το βρασμό επίσης το λίπος μένει αρκετά, ακόμα κ αν διαχωρίσεις τις πέτσες στο τέλος, ενώ με το ψήσιμο φεύγει το περισσότερο κάτω.

Ο υδατάνθρακας ( και @medusa, fyi) διαπίστωσα με τον καιρό ότι είναι αρκετά απαραίτητος στη δίαιτα για καταπράυνση του γαστρεντερικού, θα πρότεινα να μπει από την αρχή (αν πάλι είπαμε δεν πας προς την ξηρά). Αλλά το ρύζι συχνά πειράζει και η βρώμη είναι διεγερτική στο έντερο, πράγμα όχι καλό σε τέτοιες φάσεις. Οπότε πατάτα/γλυκοπατάτα/κολοκύθα είναι πολύ πιο safe.

Για το λίπος, το ρύζι κ το κοτόπουλο μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Δεν αφορούν μόνο την πάθηση που περιγράφεται στο άρθρο αυτά τα δύο, είναι γενικότερα για ευαισθησίες στο γαστρεντερικό, by any cause. Δες κάτω κάτω, που λέει για τη δίατα.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: medusa


7 Φεβρουαρίου 2020
13
2
56
Πόσες πληροφορίες που δεν γνώριζα.... Αν καταλαβαίνω καλά, πρέπει λίγο να της ηρεμήσω το έντερο της και μετά να ξεκινήσω πολύ προσεκτικά!!! Οχι κιμά.... Ζητούσα άπαχο βέβαια.... Μάλιστα... Σας ευχαριστώ τόσο πολύ για την βοήθεια..
 
  • Like
Reactions: Estranged


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Άπαχος κιμάς για μετά είναι οκ (δεν πιστεύω ότι κάνουν ποτέ κιμά από εντελώς άπαχα κομμάτια ποτέ, αλλά σε σκυλιά που δεν έχουν πρόβλημα το θες το λιπάκι), απλά όσο στομάχι-έντερο έχουν ακόμα φλεγμονή κόβεις όσο περισσότερο γίνεται το λίπος.
 




medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.226
7.771
Ψάχνω γαλοπούλα στα κρεοπωλεία του Ρεθύμνου αλλά δεν έχω βρει!!!
Και εγω που ρωτησα μια φορα Λακωνια σε κρεοπωλειο με κοιτάξαν σαν εξωγήινο...
μου ειπαν δεν ζητάει κανεις τον υπόλοιπο χρόνο και φερνουν μόνο χριστούγεννα. Λογικό είναι και ολίγον ανοστη και γενικα δεν την τιμάνε σττην επαρχία .

Σε αλυσίδες μονο πχ βασιλοπουλο κ.τ.λ θα βρείς κανα στήθος και στο περνάνε και απο τη μηχανη του κιμά βολευει.

Εγω θα ξεκιναγα με τα του κρεοπωλειου, μοσχαρακι , κοτούλα, χοιρινο, αρνακι, γιδουλα ο,τι εχει......απο την αποψη οτι πιθανά θα ειναι καλύτερη ποιοτητα
 
Last edited:


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Βασιλόπουλος-Μασούτης έχουν κ μπούτια κ στήθη γαλοπούλας, συνήθως στα πιο μεγάλα καταστήματα, στήθος βρίσκεις κ στα μικρά (Μασούτη βρίσκω μπούτια κ σε μικρό - αλλά μετά έμαθα με μεγαλύτερος εύρος "ετικετών" προϊόντων - κατάστημα).

Σε κρεοπωλείο ούτε Θεσσαλονίκη βρίσκεις σε πολλά, αλλά πάντα κάποιο κάπου θα υπάρχει που να φέρνει. Φέρνουν γιατί το παίρνουν κ πολλοί άνθρωποι γιατί ενδείκνυται κ στις ανθρώπινες δίαιτες ως άπαχο κρέας.

Κ κόκορα (αντί για κοτόπουλο) βρίσκεις σχετικά πιο εύκολα. Ψάξε κ στο νετ για κρεοπωλείο με τέτοια. Αν δε βρεις τπτ, τότε κοτόπουλο ελευθέρας ή μοσχάρι άπαχο τελείως.

Κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί, γίδα, θα επιμείνω, λόγω λίπους δεν ενδείκνυνται μέσα σε δίαιτα. Για μετά είναι όλα σούπερ (γίδα δε βρίσκεται πάντως εύκολα επίσης).

Τα προϊόντα κρεοπωλείου έχουν όντως τεραστια διαφορά στην ποιότητα, αλλά τα περισσότερα πουλερικά (κ κοτόπουλα κ γαλοπούλες κ κόκορες) από τις ίδιες εταιρείες έρχονται κ στα περισσότερα κρεοπωλεία κ στα σούπερ έχω παρατηρήσει.
 
Last edited:


7 Φεβρουαρίου 2020
13
2
56
Γαλοπούλα με τίποτα δεν βρίσκω!!! έφτιαξα όσο πιο άπαχο μοσχαρίσιο κιμά με γλυκοπατάτα και το ανάμειξα με την κροκέτα της. Μετά από τρία τέτοια γεύματα σαν να ήταν σήμερα λίγο καλύτερη η κατάσταση. Μάλλον αν δω να φτιάχνει η κατάσταση θα συνεχίσω για μερικές μέρες και λέω σιγά σιγά να το πάω από την αρχή με το αποκλειστικά μαγειρευτό!!! Με το τσόφλι αυγού έχω απορίες... πως το προετοιμάζεται και η ποσότητα? δεν βρίσκω λεπτομέρειες για αυτό
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.226
7.771
Γαλοπούλα με τίποτα δεν βρίσκω!!! έφτιαξα όσο πιο άπαχο μοσχαρίσιο κιμά με γλυκοπατάτα και το ανάμειξα με την κροκέτα της. Μετά από τρία τέτοια γεύματα σαν να ήταν σήμερα λίγο καλύτερη η κατάσταση. Μάλλον αν δω να φτιάχνει η κατάσταση θα συνεχίσω για μερικές μέρες και λέω σιγά σιγά να το πάω από την αρχή με το αποκλειστικά μαγειρευτό!!! Με το τσόφλι αυγού έχω απορίες... πως το προετοιμάζεται και η ποσότητα? δεν βρίσκω λεπτομέρειες για αυτό
τα ψηνεις 15 στο φουρνο, τα θρυμματιζεις στο μιξερ να γίνουν σκόνη και το κρατας σε ενα βαζακι.

Εγω βάζω στο περίπου 1 κουταλάκι μικρό ανα κιλό φαγητού. Αλλες φορές μπορεί να βάλω παραπάνω στο μείγμα και καθόλου την μεθεπόμενη. Γενικα ολα με το ματι τα κανω, φροντίζω απλα σε βάθος χρόνου να πέρνει ασβέστιο.

ΥΣ . Και η ρίγανη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της διάρροιας οπως και στους ανθρώπους, ισως στο μέλλον αφου ξεκαθαρίσεις τι το πειράζει και τι οχι μπορείς να δοκιμάσεις.

ΥΣ2. Μη βιαστείς να γυρίσεις σε μαγειρευτο, ασε το σκυλάκι να στρώσει. Και ας πάρει μήνες. Τόσα σκυλάκια μεγαλώνουν με αποκλειστική ξηρά δεν επαθαν κατι. Προσωπικά π.χ κατέληξα οτι η χρήση και ξηράς κατα 1/3 στην διατροφή εχει τα ιδανικά αποτελέσματα στον δικό μου.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Estranged


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Εχει δικιο η μεδουσα. Επισης δε νομιζω οτι ειναι καλο να ανακατευεις ξηρα με μαγειρευτο. Διαφορετικοι χρονοι πεψης. Εναλλαξ καλυτερα.

Τελος ναι, ριγανη, ειναι εκπληκτικη για τις διαρροιες, πως το ξεχασα (με μετρο ε).