Νέα είδη εξαφανίζονται προτού τα γνωρίσουμε!


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Oι υπεύθυνοι του καταλόγου «Νumber of Living Species», στον οποίο γίνεται καταγραφή όλων των ειδών χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη, ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων ειδών έφθασε αισίως στα 1,9 εκατομμύρια. Η προηγούμενη ανακοίνωση είχε γίνει πριν από τρία χρόνια και έκτοτε ανακαλύφθηκαν 114.000 νέα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Ο συνολικός αριθμός όλων των ειδών του πλανήτη είναι άγνωστος και οι επιστήμονες ερίζουν ως προς τις εκτιμήσεις τους. Οι πιο μετριοπαθείς υπολογισμοί κάνουν λόγο για περίπου τρία εκατομμύρια είδη, ενώ οι πιο «προωθημένοι» για 100 εκατομμύρια! Πάντως την ανακοίνωση για τις νέες καταγραφές συνόδευε και μια εκτίμηση ειδικών, σύμφωνα με την οποία μελετώντας τα δεδομένα που έχουν προκύψει ως σήμερα και τον ρυθμό ανακάλυψης νέων ειδών υπολογίζουν ότι ο αριθμός των ειδών του πλανήτη πρέπει να πλησιάζει τα 11 εκατομμύρια.

Δυστυχώς πολλά από αυτά τα είδη, όπως επισήμαναν οι ειδικοί, δεν θα τα γνωρίσουμε ποτέ αφού θα έχουν εξαφανιστεί προτού καταφέρουμε να τα ανακαλύψουμε. Μαζί με την ανακοίνωση για τις νέες καταγραφές οι υπεύθυνοι του προγράμματος ανακοίνωσαν ότι ένα στα δέκα είδη εξαφανίζεται. Τα στοιχεία είναι εξαιρετικά δυσοίωνα για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, αφού, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν με εξαφάνιση το 25% των θηλαστικών, το 29% των αμφιβίων και το 12% των πτηνών.

© Τhe Τimes, 2009

Πηγή: tovima.gr
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981