Νομοθεσία σχετικά με τις ακαθαρσίες των σκυλιών σε δημόσιους χώρους


Chrisk2

Member
28 Δεκεμβρίου 2020
7
23
28
Καλησπέρα, πρόσφατα μου έτυχε το εξής περιστατικό. Ιδιοκτήτης καταστήματος με σταμάτησε στο πεζοδρόμιο και μου έκανε κήρυγμα ότι βρίσκει ακαθαρσίες κατά μήκος του πεζοδρομίου στο οποίο τυγχάνει να βρίσκεται το κατάστημά του. Αρχικά, του εξήγησα και του έδειξα ότι πάντοτε κουβαλάω μαζί μου σακουλάκια, μωρομάντηλα για τα κακάκια και μπουκαλάκι νερό για τα κατρουλιά του κουταβιού μου. Επίσης, του είπα ότι δεν αφήνω ποτέ το σκυλί να πηγαίνει να κάνει την ανάγκη του μπροστά από πόρτες καταστημάτων/πολυκατοικιών. Στη συνέχεια, ο ίδιος μου είπε ότι του έχει πει κάποιος από την γειτονιά ότι με έχει δει εμένα με το σκυλί να κατουράει στη γωνία του καταστήματός του πάνω στο πεζοδρόμιο. Του εξήγησα ότι είναι μικρό και του φεύγουν μερικές φορές αλλά πάντοτε τα μαζεύω κι ότι το πεζοδρόμιο είναι δημόσιος χώρος. Στη συνέχεια μου είπε ότι παρόλο που τα μαζεύω μένουν μυρωδιές κι έρχονται μετά κι άλλα σκυλιά ιδιοκτητών εκεί. Εν ολίγοις δεν μπόρεσα να βρω κάποια άκρη και πήρα τηλέφωνο την αστυνομία για να ενημερωθώ μη βρω και τον μπελά μου εν αγνοία μου, διότι όπως γνώριζα το πεζοδρόμιο είναι δημόσιος χώρος και τα σκυλιά επιτρέπεται να κάνουν την ανάγκη τους σε δημόσιο χώρο αρκεί οι ιδιοκτήτες να μεριμνούν να τα μαζεύουν, ειδάλλως πέφτει πρόστιμο. Στην αστυνομία που πήρα με ειρωνεύτηκαν λίγο ότι τους κάλεσα χωρίς λόγο κι ότι δεν μπορούν να ασχολούνται με τις ακαθαρσίες του σκύλου μου (εντάξει ίσως είναι ανόητος λόγος για να πάρεις τηλέφωνο, αλλά ήθελα να ενημερωθώ για να είμαι καλυμμένος) και μου είπα εν τέλει ότι δεν γνωρίζουν τι ισχύει για το συγκεκριμένο ζήτημα! Δεν ξέρω που αλλού να απευθυνθώ και θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε κάτι επί του θέματος, γιατί δεν έχω όρεξη να μαλώνω κάθε πρωί. Προς το παρόν θα αλλάξω τη διαδρομή της βόλτας για να κάνει την ανάγκη του αλλού το σκυλί, αλλά μπορεί να μου ξανατύχει. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Ο νόμος λέει απλά ότι ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει, χωρίς να προσδιορίζει κάτι επιπλέον. Και λογικά δηλαδή...Αυτά που λες ότι κάνεις ήδη είναι και ό,τι είναι δυνατόν να κάνει κάποιος. Στη θέση σου θα συνέχιζα ακριβώς αυτό, και δε θα έκανα τη χάρη σε κανένα να αλλάζω διαδρομή. Αφενός διότι ο καταστηματάρχης έχει άδικο, αφετέρου διότι και οι άλλες διαδρομές πιθανότατα έχουν και κάποιον άλλο παράλογο που θα έχει διάθεση να σου πει κάτι.

Πάντως για να είσαι εντελώς σωστός, σε όποιον σου ξαναπεί "μου είπαν πως είδαν το σκύλο σου να κατουράει" η σωστή απάντηση είναι το "όποιος λέει ψέματα πέφτει μες στα αίματα, όποιος λέει αλήθεια έχει το Χριστό βοήθεια". Αν συνεχίσετε αυτή τη συζήτηση, να έχεις πρόχειρες και τις επόμενες απαντήσεις σου που λογικά θα είναι "καθρεφτάκι, σκασίλα μου μεγάλη και δέκα παπαγάλοι, όποιος κοροϊδεύει κοροϊδεύει τα μούτρα του" κλπ
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.624
19.844
Απέφυγε όσο μπορείς, τους τοίχους καταστημάτων/σπιτιών.
Προσπάθησε να τα κάνει στα δεντράκια, σε παρτέρια, ακόμη και στην άλλη άκρη του πεζοδρομίου, προς την μεριά του δρόμου.
Και μην κάθεσαι να πιάνεις απολογητικές "συζητήσεις".
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
803
908
27
Συμφωνω πως ειναι καλυτερο να το μαθεις απο νωρις να πηγαινει σε παρτερια, κατω απο δεντρα, σε χωμα, κολονακια, γενικα μακρια απο τοιχους. δυστυχως θα πεσεις πανω σε πολλους τρελους και μιζερους ανθρωπους που δεν εχουν κατι καλυτερο να κανουν. δεν εχει νοημα να πιανεις κουβεντα. αμα ο αλλος κατηγορει εσενα για το οτι το πεζοδρομιο που νομιζει οτι του ανικει ειναι γεματο σκατα, κατι δε παει καλα. πες του και εσυ "ανθρωπε μου, σκυλι εχω, οχι σκατομηχανη να χεσει ολο το πεζοδρομιο". η πες του απλα "αν δεις ΕΜΕΝΑ προσωπικα ΕΣΥ με τα ιδια σου τα ματια να μη μαζευω τα σκατα, ελα και κανε μου οσο παρατηρηση θελεις. αμα δεν με δεις, μη μιλας". τοσο απλα. μην πιανεις καμια κουβεντα. απλως να προσεχεις με κατι τετοιους γενικα, γιατι καποιοι το πανε στο αλλο ακρο.... και για τους ανευθυνους ψευτομαγκες που δεν μαζευουν τα σκατα, πεθαινουν τα δικα μας σκυλια απο φολες....
 


Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
Mην στεναχωριέστε. :)
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο σκυλάκος μου έκανε κακάκια σε ένα κομμένο δέντρο. Εκείνη την στιγμή μας πλησίασε μια ευγενέστατη κυριούλα βουτηγμένη στο κλάμα και ανάμεσα στους λυγμούς της, μού έκανε παράπονα για το πώς τα σκυλιά που κατουράνε εκει σκότωσαν το δέντρο. Προσπάθησα να την παραγορήσω αλλά ήταν αδύνατον. Τα όποια επιχειρήματά μου ηττήθηκαν κατά κράτος από την σπασμένη από το κλάμα φωνή της Ο Ρϊπλει δεν πτοήθηκε. Εγώ ένιωαα ότι ήμουν έναν κακός άνθρωπος. :-( .
 


Chrisk2

Member
28 Δεκεμβρίου 2020
7
23
28
Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Γενικά πάντα καθαρίζω ότι ακαθαρσία κάνει η Ήρα, οπότε πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί κατηγορούν εμένα και πως φέρω εγώ ευθύνη για τα σκυλιά άλλων ιδιοκτητών που πιάνουν την μυρωδιά, πάνε κάνουν την ανάγκη τους εκεί κι αυτοί δεν τα μαζεύουν μετά. Γενικώς το όλο επιχείρημα του καταστηματάρχη ήταν ότι γειτόνισσα με είδε μαζί με το σκυλί να κάνει την ανάγκη του στην άκρη, και το τονίζω άκρη πάντοτε του πεζοδρομίου. Του είπα βρε χρυσέ μου, βρε καλέ μου άνθρωπε ναι τα έκανε εκεί αλλά εγώ τα μάζεψα, δεν αρνούμαι ότι τα έκανε εκεί. Μου λέει δεν με νοιάζει αν τα μαζεύεις, απαγορεύω να έρχεται το σκυλί εδώ έξω. Τέλος, πάντων, μίλησα με το τμήμα αστικού περιβάλλοντος του δήμου μου, μου επιβεβαίωσαν ότι είμαι τελείως νόμιμος κι ότι ο κύριος αυτός δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα και μου είπαν αν με ξαναενοχλήσει να του πω να πάρει την αστυνομία ο ίδιος αν θέλει και να μην ξαναασχοληθώ μαζί του. Εγώ πάντως δεν πρόκειται να αλλάξω τη διαδρομή της βόλτας κι ούτε να ξανασχοληθώ με τον συγκεκριμένο κύριο. Το σκυλί θα κάνει την ανάγκη του, θα τα μαζεύω κι ας φωνάζει στον τοίχο αυτός. Ευχαριστώ και πάλι για τις ενθαρρυντικές σας απαντήσεις.
 
  • Like
Reactions: Εriana and mareco


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.095
Μηνύματα
895.468
Μέλη
19.910
Νεότερο μέλος
MochiandEmma