Ξεκινώντας ωμή διατροφή...


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
ΟΙ εναλλακτικές διατροφές και θεραπευτές (οσον αφορά τους ανθρώπους) ξέρουν οτι οι αλλεργίες ξεκινούν από το συκώτι. Για το αβοκάντο ξέρω οτι τοξικό ειναι το κουκούτσι και η φλουδα, πρωτη φορά κάποιος το τοποθετεί ώς αλλεργία. Μήπως εννοούσες οτι μπορεί να ειναι τοξικά; Γιατί άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ολα μου τα σκυλιά έτρωγαν-και μάλιστα με πολλή λαχτάρα- αβοκάντο. Εχει πολλές πρωτείνες και έλαια.

Πάντως δεν τρώνε όλα τα σκυλιά τα πάντα.
Το ένα μου σκυλί τρωει φρούτα, το άλλο όχι.


Για το κοτόπουλο και την ωμή διατροφή. Προσωπικά δεν δίνω ωμό κοτόπουλο, παρα μόνο καμιά φτερούγα στο μικρό για μάσημα, ούτε ωμά εντόσθια , καρδιές, συκώτια.
Ωμό κρέας μόνο μοσχαρίσιο ή προβατοειδές...
Ναι μπορεί τοξικό. Πάντως το έχω βρεί στα "υψηλού κινδύνου" ωμά τρόφιμα. Κάποιοι το τρέμουν και κάποιοι λένε ότι σε μικρή ποσότητα και σε κάποια σκυλιά δεν προκαλέι τίποτα.

Εγώ σε αυτές τις περιπτώσεις δε ρισκάρω ;)
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Τα δικά μου σκυλιά τρώνε ως επί των πλείστων μπαρφ, οχι για λόγους υγείας και που και που ξηρά και κονσέρβα, όχι όμως πάντα την ίδια μάρκα.

Και στα κουτάβια έδωσα από όλα και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα.

 






vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Νομίζω τα φύλλα του αβοκάντο είναι τοξικά!
Εγώ για τον καρπό έχω διαβάσει. Να ρωτήσω κάτι όμως... πόσοι από εμάς αγοράζουν αβογκάντο έτσιι κι αλλιώς? Ελάχιστοι και με απειροελάχιστη συχνότητα (άντε σε κανα τραπέζωμα για να πουλήσεις μούρη με τη σαλάτα αβογκάντο...). Εξαιρουμένης της LiliG φυσικά που φαίνεται ότι το καταναλώνει.
Άρα γιατί να "μανουριαζόμαστε" για το τροπικό φρούτο που έτσι κι αλλιώς για εμάς ...παραείναι τροπικό? είναι σαν να ψάχνουμε για την παπάγια, τα λίτσι, τα γκουάβα κλπ. (Η μαντάμ στο Λαζόπουλο: "Eγώ χρυσή μου χωρίς γκουάβαααααααααα, δεν μπορώωωωωω!")
 


LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
Μα το αβοκάντο πλέον ειναι πολύ φτηνό και σε συγκριση με το τι αποφέρνει στον οργανισμό συμφέρει. Και χωνέυεται πιο εύκολα από μια μπριζόλα και εχει πολλά Ω. Καιρός να το βάλετε στην διατροφή σας :p
Το κόβετε στην μέση κατα μήκος βγάζετε το κουκούτσι, σταζετε λίγο λεμόνι και αλάτι μέσα στην τρύπα και το τρώτε με το κουταλάκι, ή το βαζετε στο μπλέντερ με τομάτες, κρεμμύδι, λάδι και μια κουταλιά μαγιονέζα και εχετε πρώτης τάξεως ντίπ.
Παπαγιες και λίτσι και γκουάβα δεν τρωω αλλα μπανανίτσα ναι. Τροπική δεν ειναι αυτή ή κάνω λάθος και φυτρώνει στην Σιβηρία; :p
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Μα το αβοκάντο πλέον ειναι πολύ φτηνό και σε συγκριση με το τι αποφέρνει στον οργανισμό συμφέρει. Και χωνέυεται πιο εύκολα από μια μπριζόλα και εχει πολλά Ω.
Δηλαδή αντί να δώσω στο σκύλο κοτόπουλο ή μοσχάρι να δώσω αβογκάντο? Αντί για κρέας το χρησιμοποιείς?
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
εγώ έχω ελληνική φυλή και δεν τρώνε τέτοια φρούτα-ευτυχώς!!!!
μόνο ελληνικά προιόντα ρέβα και τέτοια
:lol:
και το καρπούζι ρε παιδιά και το αγγούρι όλα απο αλλού είναι..........ντομάτες πατάτες πεπόνια κλπ είναι απο αμερική ασία κλπ
πάντως η μπανάνα είναι και στην Κρήτη!!!!τρώνε τα κρητικά λαγωνικά(μετά τον λαγό...πάει πολύ η γευση της :lol: )
 


LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
Οχι δεν το χρησιμοποιώ αντί για κρέας, δεν συμφέρει :p (και μιλούσα για ανθρώπινη βρωση)
Για λιχουδιά όμως ναι, όταν καθαρίζω ένα για μας, όλα ερχονται και περιμένουν. Η όταν εχει παραωριμάσει ή ήταν χτυπημένο και μαύρισε.
Καλύτερο από τις σόγιες που βάζουν στις σκυλοτροφές (αν μιλάμε για φυτικά παράγωγα).
Ομως είναι θέμα προσωπικής έρευνας και απόφασης το αν θα του δώσεις ή όχι.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Εγώ αυτό που εννοώ είναι ότι αν ένα τρόφιμο είναι τόσο αμφιλεγόμενο (αν γκουγκλαρει κανείς avogado και barf θα πολλούς "κατά" και κάποιους που λένε ότι δεν πειράζει σε μικρές ποσότητες και όλα τα σκυλιά) και ταυτόχρονα "σπάνιο χρήσης", δεν υπάρχει λόγος να κάνει κανείς πειράματα.

Το ίδιο ισχύει και με τα σταφύλια. Ξέρω σκύλο που έχει φάει τσαμπιά ολόκληρα και δεν έπαθε ποτέ τίποτα. Κάποιος είδος σταφυλιού είναι τοξικό - δεν ξέρω ποιο. Υπάρχει λόγος να μπαίνει κανείς στη διαδικασία να το ψάχνει, με ρίσκο, όταν υπάρχουν ωραιότατες εναλλακτικές?
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Στα χρόνια που ασχολούμαι με σκυλιά, πέρασα από όλα τα στάδια: ξηρή, μαγειρευτό και BARF. Αυτή τη στιγμή ταϊζω ξηρή τροφή, όχι χωρίς προβληματισμό και ενοχές αλλά γιατί λόγω συχνών μετακινήσεων μου είναι δύσκολο να έχω τα κατάλληλα υλικά εύκαιρα. Για κάποιον με σταθερό πρόγραμμα, συνήθειες κ.λ.π. η Barf κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη επιλογή. Ως χειρότερη επιλογή θεωρώ ότι είναι το μαγειρευτό με διαφορά. Δεν προσφέρει τίποτα απο τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα της Barf ή της ξηρής και εύκολα μετετρέπεται σε ανακύκλωση αποφάγιων.

Ξεκίνησα Barf δίνοντας δύο γεύματα την ημέρα σε 4 ενήλικα σκυλιά. Στην αρχή το ένα γεύμα ήταν ξηρή και το άλλο barf. Σε ένα μήνα κατέληξε να είναι όλο barf. Ξεκίνησα με κοτόπουλο και σιγά-σιγά πρόσθεσα και άλλα κρέατα και ψάρι. Έδινα επίσης φρούτα και οποιοδήποτε λαχανικό μπορεί να καταναλωθεί ωμό (να μην περιέχει κυτταρίνη). Όταν έδινα πράσινα λαχανικά πρώτα τα έβραζα και μετά τα άλεθα στο μπλέντερ, αλλά αυτό δεν το κράτησα για πολύ.

Δεν έχω κανένα απολύτως ενδοιασμό να προτείνω ως ιδανική διατροφή τη barf για όσους έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν σωστά.
 


LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
μα δεν υπαρχει λόγος να μπω στο ίντερνετ να ψάξω κάτι που και τα 7 σκυλιά που ειχα ως τώρα, έτρωγαν με όρεξη :D
Δεν πειραματίστηκα ποτέ ούτε το έψαξα. Πιστεύω οτι τα ζώα, όπως και ο άνθρωπος, όταν τρωνε ωμά εχουν το ένστικτο της διατροφής τους. Μια μέρα ίσως έχω το κουράγιο να γράψω το κατεβατό για την όσφρηση και την γευση σε σχέση με το τι χρειάζεται ο οργανισμός, και πώς ο άνθρωπος με τις επεξεργασμένες τροφές το έχει χασει (ομως με μια κούρα με ωμά, επανέρχεται, το έχω βιώσει) και χρησιμοποιεί βλακωδώς το μυαλό του να κάνει υπολογισμούς για το τι και πως πρεπει να φάει.
Τα ζώα ήταν από μόνα τους πιο εξυπνα. Ισως γιατί δεν ήταν πεινασμένα μονίμως από τις επεξεργασμένες τροφές που δεν θρέφουν, ουσιαστικά.
Τα αβοκάντο τα είχαμε σε καλάθι στο πάτωμα από το πατρικό μου σπίτι ακόμα, και πήγαιναν και τα έκλεβαν:p
Και τα αμύγδαλα που ειχαμε κάτω από το τραπέζι.

Και όταν τελείωναν το φαγητό τους, δεν ξαναπεινούσαν...
Τουλάχιστον αυτή ειναι η δική μου εμπειρία.

τα σκυλιά που έχω τώρα δυστυχώς κάνουν πιο ασχημη διατροφή απ'ό,τι θα ήθελα...
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
για τα αμύγδαλα ενίσταμαι
και γενικά...το γεγονός ότι "ο σκύλος τα θέλει" δεν είναι ενδεικτικό της οφελιμότητάς τους....και την κονσέρβα της χειρότερης ποιότητας αν ανοίξεις τα περισσότερα σκυλιά χοροπηδάνε λες και έχουν να φάνε απο χθές...
τα αμύγδαλα είναι βιολογικώς ακατάλληλα για τον σκύλο,απο όσο ξέρω και μιά φορά που έφαγε κατα λάθος η δικιά μου το έπαθε μιά δυσπεψία ολκής.....ενώ τρώει τα πάντα όλα χωρίς πρόβλημα απο barf ακραίο μέχρι πέτρες και χέζει αμμοχάλικο :lol:
 


LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
ενιστασαι επειδη ο σκύλος σου δεν τα χωνεύει; Δεν κατάλαβα.


οσο για το τι τρωνε...εξηγησα παραπάνω οτι οταν δεν κανεις μια φυσική διατροφή αλλιωνεται το "ενστικτο". Οταν τρώνε ωμά, βρίσκουν τι τους χριεάζεται γιατί αλλαζει η μυρωδια του τροφιμου ανάλογα με τις ανάγκες.
Πχ η γατα οταν αρχιζει να τρωει χόρτο δεν ειναι επειδη σκεφτηκε "ουπς, εχω δυσκοιλιότητα" αλλα επειδη το χόρτο της μυρίζει υπέροχα την δεδομένη στιγμή.
Οπως είπα, εχω κάνει 6 μήνες ωμοφαγία με ειδικές συνθήκες όταν ημουν εφηβη και το "ξεκλέιδωμα" της μύτης ήταν κατι το σοκαριστικό, δεν λειτουργούσε πια το μάτι ή ο εγκέφαλος αλλα η μύτη που οδηγιόταν από τις ανάγκες του σώματος.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
καλά κατάλαβες έτσι που τα έγραψα....αλλά όχι δεν ήθελα να πώ αυτό
ενίσταμαι γιατί τα αμύγδαλα είναι σκέτο άμυλο και ο σκύλος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να τα χωνέψει(ελλείψη αμυλάσης)

και ανέφερα την Αργώ ώς παράδειγμα γιατί χωνευει τα πάντα με ευκολία....

τα περι όσφρησης και φυσικής επιλογής τροφίμων τα καταλαβαίνω απόλυτα και συμφωνώ-δεν είναι όμως ο χρυσός κανόνας , πολλές φορές γίνονται και δοκιμές ή και λάθη ή παρεξηγήσεις
ας πούμε παρατηρώ σε κουτάβια ότι αρέσκονται στο να ασχολούνται με καρύδια και αμύγδαλα και φυστίκια ,μάλλον λόγο του κρατς κρουτς που έχουν όταν τα μασάνε
το περιεχόμενό τους όμως δεν είναι βιοαποικοδομήσιμο για τον οργανισμό του σκύλου
επίσης σε όλα τα σκυλιά αν ρίξεις μιά φρατζόλα ψωμί που την βούτηξες σε σάλτσα απο γιουβαρλάκια θα την φάνε εν ριπή οφθαλμού
δεν είναι όμως ούτε το ψωμί κατάλληλη τροφή για τον σκύλο

το αυτό και για τηγανίτες με μέλι-σοκολάτες-παγωτά
 


LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
Μάλλον εγω δεν εξηγηθηκα καλά. Το ενστικτο διαταρασσεται και ακυρωνεται μόλις μπει στην διατροφή οτιδήποτε επεξεργασμένο, ψημένο. βρασμένο, ανακατεμένο. Είναι λεπτή ισσοροπία. Αρα δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ένστικτο ενος ζώου που δεν τρωει αποκλειστικά ωμα και όπως θα τα έτρωγε στην φύση. Μακάρι να μπορούσα να σου δανείσω τα βιβλία που έχω με το θέμα ειναι πολύ ενδιαφέροντα και η προσωπική μου εμπειρία αξέχαστη.

Για το αμύγδαλο ομολογώ οτι δεν ήξερα τίποτα για άμυλο. Ελαια και πρωτείνες ναι, glucides (μου διαφεύγει η ονομασία στα ελληνικά αυτή τη στιγμή). Μιλάμε για ωμό πάντα, ναι;

Πάντως, αν δεν ειναι τοξικό, προτιμώ να το αφήνω να το τρωει εφόσον το αποζητά-αν το αποζητά.
Αυτή όμως ειναι η προσωπική μου σταση και επιλογή δεν περιμένω να την ακολουθήσει κάποιος, ειδικά αν εχει ζώο που τρώει τα πάντα (ακόμα και κουβέρτες που λέει ο λόγος)
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Παιδιά να υπενθυμίσω ότι ο σκύλος δεν ζει στο άγριο περιβάλλον για να βάλει το ένστικτο του να δουλέψει!

Τον σκύλο τον ταΐζουμε εμείς και δεν έχει περιθώρια να έχει επιλογές!Ένας τέτοιος μαθημένος σκύλος τι να την κάνει την όσφρηση?
 


LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
Παιδιά να υπενθυμίσω ότι ο σκύλος δεν ζει στο άγριο περιβάλλον για να βάλει το ένστικτο του να δουλέψει!

Τον σκύλο τον ταΐζουμε εμείς και δεν έχει περιθώρια να έχει επιλογές!Ένας τέτοιος μαθημένος σκύλος τι να την κάνει την όσφρηση?
δεν κατάλαβα.
what's your point?


Προσωπικά προσπαθώ να τον ταϊσω όσο πιο κοντα στην φύση για λόγους υγείας. Αν εξαιρεσουμε εκεινο που -μάλλον- πήγε από σταφύλι, όλα όσα πέθαναν ως τώρα ήταν απο γηρατειά και χωρίς σχεδον κανένα πρόβλημα υγείας. Και πάλι, παραθετω προσωπική μου εμπειρία, δεν σημαίνει οτι ειναι κανόνας ή οτι πρέπει ντε και καλά να το κάνει κάποιος άλλος.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
20% υδατάνθρακες και 20% πρωτείνες
εξεπλάγην όμως να δώ ότι έχουν και πολλά αμινοξέα τα οποία υποψιάζομαι ότι είναι κι ένας λόγος ένας σκύλος να τα επιθυμεί(όπως και για τις πρωτείνες τους βέβαια)
οι υδατάνθρακες όμως (σάκχαρα,άμυλα κλπ) είναι κάπως πρόβλημα με τα σκυλιά

τεςπα
κι εγώ δεν προσπαθώ να επιβάλλω τίποτα
συζήτηση κάνουμε και πάντα προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε μιά άποψη και να αμφισβητήσουμε μιά άλλη στο επίπεδο ότι όλοι ενδιαφερόμαστε για την αλήθεια ή έστω την προσέγγισή της :)

και
ναι
Η Αργώ τρώει και κουβέρτες...και κλάνει μαλλί :lol: :lol:
 


LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
και
ναι
Η Αργώ τρώει και κουβέρτες...και κλάνει μαλλί :lol: :lol:
ΧΑχαχχαχαχα τρελλάθηκα στο γέλιο...


Υδατανθρακες, αυτή ειναι η λέξη που έψαχνα.
Να υποθέσω οτι δεν δίνεις μακαρόνια ε;
Μαυρο ρύζι ή άσπρο;
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.122
Μηνύματα
895.913
Μέλη
19.937
Νεότερο μέλος
Spotlight