Ξηρά τροφή για στειρωμένους σκύλους? Τι προτείνετε?

puppy_rena

Member
8 Φεβρουαρίου 2022
22
4
34
Καλησπέρα σας! Είμαι ο Ρήγας, 3.5 χρονών και ήμουν 31 κιλά τον Οκτώβρη όταν στειρώθηκα! Και ενώ η μαμά μου με ζύγιζε κάθε μήνα ... το άφησε για κάποιους μήνες και σήμερα που πήγα για το εμβόλιο μου και με ζύγισαν ήμουν 34. Και η μαμά μου θέλει τώρα να με βάλει να κάνω διατροφή! ΧΕΧΕ! Είμαι ακόμα πολύ αθλητικός, έχω τέλειο σώμα μου λένε ΟΛΟΙ αλλά τώρα θέλουμε να βρούμε μια τροφή που μας συστήνετε για να μην βάζω τόσο βάρος! Που δεν μου φαίνεται - το τονίζω! - αλλά γιατί όχι? Είναι θέμα προτίμησης φυσικά και τι γεύση θα έχει ... αλλά πείτε μας εσείς για τους στειρωμένους σας σκυλάκους σε παρόμοια κιλά τι έχετε επιλέξει? Ευχαριστούμε!

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.264
3.098
Καλησπέρα Ρήγα! Αυτό που προτιμούσα μέχρι πρόσφατα ήταν να πετάξω μια δυο φορές το μπαλάκι στο σκυλί και έφτιαχναν τα κιλά. Δυστυχώς τώρα με την εποχή είναι βάσανο...

ΥΓ. Ρήγα το όνομά σου είναι τέλειο ειδικά αν έχεις και ρίγες

TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
1.176
1.206
29
αστικος μυθος, ρηγα!
ΔΕΝ ισχυει το οτι η στειρωση προκαλει απο μονη της προσληψη βαρους, και οι τροφες "για στειρωμενα ζωα" ειναι καθαρα ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ!
αυτο που πολλοι (οι περισσοτεροι δυστυχως) κτηνιατροι, περιτεχνα, δεν αναφερουν, ειναι πως, η στειρωση απο μονη της δεν σημαινει οτι το ζωο θα παρει ντε και καλα κιλα, ΑΛΛΑ σημαινει πως αλλαζουν οι καλορικες/ενεργειακες του απαιτησεις και χρειαζεται λιγοτερες θερμιδες καθημερινα!
το λαθος λοιπον που κανουν οι ανυποπτοι κηδεμονες, ειναι να συνεχιζουν να δινουν τις ιδιες ποσοτητες με πριν, σε ενα σκυλι που πλεον δεν χρειαζεται τοσο φαγητο!
τι κανουμε λοιπον? αλλαζουμε τροφη? ΟΧΙ! ή παμε λιγο πιο κατω την ημερησια ποσοτητα, ή προσθετουμε περισσοτερη ασκηση μεσα στη μερα μας για να υπαρχει ισορροπια! δεν πεφτουμε θυματα μαρκετινγκ!
ταιζω την ιδια τροφη εδω και πεντεμιση χρονια, δεν εχει παρει ουτε γραμμαριο παραπανω!

Mava

Well-Known Member
4 Δεκεμβρίου 2022
508
311
47
Καλησπέρα!εγώ δεν θα συμφωνήσω με την μείωση τροφής γιατί να πεινάει άλλωστε,
γιατί το έκανα και θα έτρωγε και τον δρόμο. δεν είναι όλα μάρκετιγκ έχουν και ανάλογες θερμίδες που γράφουν αναλυτικά οι πίνακες από πίσω και τα λιπαρά .
κοιταζω πάντα να μην είναι πάνω από 15% λιπαρά .
εμείς παίρνουμε carnilove true fresh chicken senior healthy weigth.
μ αρέσει η σειρά δεν έχει ούτε πατάτες ούτε ρύζι .
η σειρά έχει και με ψάρι δεν την έχω πάρει αλλά το σκέφτομαι για αλλαγη.
φυσικα είναι κ πως θα κάτσει στο κάθε σκυλί.
τωρα αν δεν έχετε πρόβλημα με το ρύζι κ θέλετε λίγο πιο οικονομικη σειρά από διαίτης καλούτσικη είναι natura diet light .

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.955
7.528
αστικος μυθος, ρηγα!
ΔΕΝ ισχυει το οτι η στειρωση προκαλει απο μονη της προσληψη βαρους,
Παιδάκι μου, τι λες; Τι εννοείς "από μόνη της"; Αλήθεια νόμιζες ότι οι κτηνίατροι λένε ότι έρχονται μαγικά τα κιλά κ κάθονται πάνω στα ζώα μετά τη στείρωση; Επίσης, αυτό το σίγουρο το "ΔΕΝ ισχύει" που το διάβασες/άκουσες; Θες να το μοιραστείς;

η στειρωση απο μονη της δεν σημαινει οτι το ζωο θα παρει ντε και καλα κιλα,
Ε καλά τπτ δεν ισχύει ντε κ καλά το ίδιο σε όλους τους οργανισμούς.

Κ πάλι, τι πάει να πει "από μόνη της";

ΑΛΛΑ σημαινει πως αλλαζουν οι καλορικες/ενεργειακες του απαιτησεις και χρειαζεται λιγοτερες θερμιδες καθημερινα!
Εε.. κ αυτό ακριβώς είναι ένας (όχι ο μόνος αλλά ένας πολύ) βασικός λόγος που προσλαμβάνει οποιοσδήποτε οργανισμός βάρος...; Και αυτό λένε κ οι κτηνίατροι, ότι χρειάζεται πιο αυστηρός θερμιδικος έλεγχος (κ έλεγχος λίπους) στη διατροφή..; Και γι'αυτό όλες οι σχετικές διατροφές, είτε εμπορικές είτε μη, ελέγχουν τις θερμίδες, το λίπος κτλ..;

Αλλά με έναν τρόπο που θα εξακολουθεί να επέρχεται το αίσθημα κορεσμού ώστε να μην πεινάει το ζώο μονίμως. Btw, μια από τις ορμόνες που επηρεάζονται με τη στείρωση είναι η λεπτίνη που επιδρά στο αίσθημα της πείνας (αυξάνεται).

το λαθος λοιπον που κανουν οι ανυποπτοι κηδεμονες, ειναι να συνεχιζουν να δινουν τις ιδιες ποσοτητες με πριν, σε ενα σκυλι που πλεον δεν χρειαζεται τοσο φαγητο!
Δεν υπάρχει γιατρός ή διατροφολόγος, (ούτε ζώων ούτε ανθρώπων) - κ αυτό το ξέρω σίγουρα γιατί έχω δουλέψει σε προτζεκτ με γιατρούς κ διατροφολόγους για εξατομικευμένη διατροφή - ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ που να σου πει "έχεις θέμα με το βάρος για οποιονδήποτε λόγο; Ε απλά μείωσε το φαΐ" (αν δεν ήταν απλά ήδη excessive το πόσο έτρωγες).

Όχι ότι δεν υπάρχει βέβαια μια υπερβολή στο ότι πλασάρεται ότι κάποιες εμπορικές είναι μονόδρομος, αλλά είναι μια ακρότητα να ισχυριστείς ότι "απλά" το πρόβλημα είναι ότι δε χρειάζεται τόσο φαγητό.

Even more so, όταν στη στείρωση ξεκάθαρα υπάρχει απότομη διαταραχή ορμονών (ειδικά των σεξουαλικών) οι οποίες έχουνε άμεση επίδραση στο μεταβολισμό κ στην αποθήκευση κ απόθεση λίπους, κ βασικότατα, όλα αυτά (ορμόνες, σωματικό λίπος κ ειδικά το κοιλιακό), έχουν μεγάλη πιθανότητα να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Καταρχάς κ ο άνθρωπος-διατροφολογος θα κοιτάξει το μεταβολικό σου ρυθμο, τον οποίο, έκπληξη!, η μείωση των ορμονών αυτών τον ρίχνει, ΚΑΙ στα ζώα ΚΑΙ στους ανθρώπους, απλά στους ανθρώπους γίνεται με την πάροδο των χρόνων κ όχι απότομα λόγω ιατρικής παρέμβασης.

Επίσης αυτή η αλλαγή των ορμονών διαταράσσει κ απότομα την ομοιόσταση του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της ομοιόστασης της γλυκόζης (βλ. ξανά ευαισθησία στην ινσουλίνη).

τι κανουμε λοιπον? αλλαζουμε τροφη? ΟΧΙ! ή παμε λιγο πιο κατω την ημερησια ποσοτητα,
Όλοι συνήθως, έτσι κ αλλιώς, πρώτα την ποσότητα μειώνουν* κ μετά κοιτάνε αλλαγή διατροφής. Και πολλοί κτηνίατροι θα πουν απλά δώσε λιγότερη τροφή.

* (μειώνουμε. Εγώ που δεν έδινα ΚΑΝ εμπορική τροφή, είχα δει κ αποδει με τη ραγδαία πρόσληψη κιλών κ με συνεχή παραίνεση των κτηνιάτρων είχα μειώσει την ημερήσια ποσότητα τροφής σχεδόν στο 1/3, κ @@ κατάφερα. Με αυτή την τραγικά μικρή ποσότητα συνεχιζε κ έπαιρνε κιλά κ απλά πεινούσε τραγικά κ, ε, έπαιρνε λίγο πιο αργά τα κιλά. Πήρε 3 κιλά σε 4 μήνες καπάκια μετά τη στείρωση. Αυτό το τόσο πολύ τόσο απότομα, δε δικαιολογείται από το να είχε πλέον μια απλή "μείωση των καθημερινών θερμιδικων αναγκών". Με αλλαγή διατροφής κ μάλιστα αύξηση της ποσότητας τροφής, τουλάχιστον σταμάτησε να παίρνει).

ή προσθετουμε περισσοτερη ασκηση μεσα στη μερα μας για να υπαρχει ισορροπια!
Ε οκ, ναι, είναι από τα πιο βασικά αυτό. Άλλωστε είναι γνωστή η πιθανή μείωση της ενέργειας μετά τη στείρωση (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των συμπεριφορών ορμομενων από το sex drive, που καταναλώνουν ενέργεια). Κ αυτό σημαίνει μειωμένο TDEE (total daily energy expenditure), το οποίο επηρεάζει άμεσα το βάρος (κ στους ανθρωπους), κ άρα χρειάζεται να αυξηθεί με τον τρόπο ζωής.

TL;DR:
Ναι, χρειάζεται θερμιδικός έλεγχος, όχι αυτό δε γίνεται απλά με μείωση της τροφής, ναι χρειάζεται περισσότερη "καύση" (άσκηση).

Bonus: η μείωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη κ η πρόσληψη σωματικού λίπους πρέπει να αντιμετωπιστούν νωρίς για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς που κανονικά θα πρεπε να μας καίει όλους, κ τους ανθρωπους, είναι να προληφθεί πιθανή εξέλιξη αυτών των δύο σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Που είναι πολύ κακή.

Και τέλος, ναι, δεν θα επηρεαστούν όλα τα ζώα το ίδιο, αλλά δε μπορείς να προβλέψεις πως θα επηρεαστούν. Οπότε η αλλαγή διατροφής, πριν γιγαντωθουν αυτά τα δύο, είναι καλή τακτική κ άρα κατ'εμέ καλώς προτείνεται proactively, πριν γίνει ανάγκη.

• Like
Reactions: Mava