Ο Άγιος Σκύλος

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Eτοιμαστείτε να κάνετε τον σταυρό σας!!!

Στο νεκροταφείο του Αντρωνίου βρίσκεται ο βυζαντινός Ναός των Αγίων Αναργύρων που είναι χαρακτηρισμένος ως «βυζαντινή αρχαιότητα». Εσωτερικά είναι αγιογραφημένος με σπάνιες τοιχογραφίες που πολλές έχουν υποστεί από την υγρασία και την εγκατάλειψη ανεπανόρθωτες βλάβες.

Ανάμεσα στις τοιχογραφίες στο μέσον και δεξιά του Ναού υπάρχει ο Άγιος Χριστόφορος, ο Ρέπροβος, με κεφάλι σκύλου (πιθανόν κυνηγού), κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα σταυρό.

Κυνοκέφαλοι

Ο Άγιος Χριστόφορος περιγράφεται και εικονίζεται ως κυνοκέφαλος, προφανώς λόγω της σύνδεσής του με το έθνος των Σκυλοκεφάλων. Η φαντασία πολλών λέει ότι ανάμεσα στους στρατιώτες του Μεγάλου Αλέξανδρου υπήρχαν και κυνοκέφαλοι. Για τους κυνοκέφαλους, ανθρώπους δηλαδή με κεφάλι σκύλου, κάνουν λόγο και οι Ηρόδοτος και Ησίοδος. Παρόμοιος θρύλος υπήρχε και στην Ασία. Συναντάται σε κινεζικά κείμενα του 6ου αιώνα γι’αυτό και οι φήμες περί σκυλοκέφαλων ή κυνοκέφαλων οφείλονται, πιθανόν, στις περιορισμένες γνώσεις αναφορικά με τις περιοχές αυτές. Ο Στράβωνας, στα γεωγραφικά του, κάνοντας σχόλιο για τις τερατολογίες των παλαιοτέρων του, αναφέρει τους μεγαλοκέφαλους του Ησίοδου, τους στεγανόποδες του Αλκμάν, τους μονόφθαλμους και κυνοκέφαλους του Αισχύλου. Αργότερα και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος κάνει λόγο για κυνοκέφαλους και μονόποδες.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Χωρις να θελώ να αμφισβητησω κατι...εμενα γιατι η αγιογραφια μου φαινεται πειραγμενη μονο στο κεφαλι του σκυλου? Σαν να ξαναζωγραφιστηκε απο πανω....
Με πρόλαβες, αυτό και εγώ πήγα να πώ.

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Χωρις να θελώ να αμφισβητησω κατι...εμενα γιατι η αγιογραφια μου φαινεται πειραγμενη μονο στο κεφαλι του σκυλου? Σαν να ξαναζωγραφιστηκε απο πανω....
Εννοείς το πρόσωπο του σκύλου που είναι πιο σκούρο καφέ χρώμα? λες?
Αν είναι έτσι, αυτός που το έκανε θα πρέπει να είχε κάποιες γνώσεις, για να το κάνει στον συγκεκριμένο άγιο.
Εκτός αν υπήρχε η μορφή του σκύλου και είχε καταστραφεί, και κάποιος προσπάθησε να την επαναφέρει.
Δεν ξέρω.... με προβλημάτισες.

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Εννοείς το πρόσωπο του σκύλου που είναι πιο σκούρο καφέ χρώμα? λες?
Αν είναι έτσι, αυτός που το έκανε θα πρέπει να είχε κάποιες γνώσεις, για να το κάνει στον συγκεκριμένο άγιο.
Εκτός αν υπήρχε η μορφή του σκύλου και είχε καταστραφεί, και κάποιος προσπάθησε να την επαναφέρει.
Δεν ξέρω.... με προβλημάτισες.
Συμφωνα με τα link του George σιγουρα αληθευει...απλα ισως να το ξαναζωγραφισαν απο πανω....

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι κάποιος είχε καταστρέψει την μορφή του σκύλου στην εικόνα και ο συντηρητής την επανέφερε, αλλά το νέο χρώμα είναι πιο σκούρο.

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι κάποιος είχε καταστρέψει την μορφή του σκύλου στην εικόνα και ο συντηρητής την επανέφερε, αλλά το νέο χρώμα είναι πιο σκούρο.
Καπως ετσι...εχεις δικιο....

d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
43
Αθήνα, Παγκράτι
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΑΡΟΥΣ!!!

Σήμερα 9/5 από την ορθόδοξη εκκλησία τιμάται ο όμορφος "σκυλομούρης" Άγιος Χριστόφορος! Μια και είδα ότι έχει προαναφερθεί το θέμα ας αξιοποιήσω το ήδη υπάρχον νήμα!

Παρόλο που από όσο γνωρίζω, προστάτες των ζώων σύμφωνα με την εκκλησία θεωρούνται ο Άγιας Μόδεστος και ο Άγιος Μάμας, δεν κατάφερα να εντοπίσω απεικονίσεις τους, ανάλογες με εκείνη που συνηθίζεται για τον Άγιο Χριστόφορο, που μεταξύ μας θεωρώ πολύ προχώ!!

Θα προσθέσω λοιπόν μερικές σε εκείνην που έχει ανέβηκε το 2010 από το μέλλος George A που πρωtοαναφέρηκε στο θέμα εδώ.

Attachments

swiftkid

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2009
550
97
"Ο Άγιος Χριστοφόρος γεννήθηκε περί το 200 μ.Χ. σε μια βάρβαρη χώρα της Ανατολής και της Ασίας. Γεννήθηκε από μια φυλή ανθρωποφάγων. Ήταν γιγαντόσωμος αλλά όμως
και πολύ άσχημος. Γι' αυτό και τον ονόμασαν Ρέπροβο, που σημαίνει, κακομούτρης δηλ σκυλομούρης «κυνοπρόσωπος». Αλλά είχε καλή καρδιά και ο Θεός τον καθοδήγησε
ώστε να τον γνωρίσει. "
Απο τον βίο του Αγίου.

• Like
Reactions: ghelly and l.Kyveli

ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.435
Λαχανάκια Βρυξελλών
ε και μετα επειδη ειχαν οι Αιγυπτιοι κατι αλλους σκυλομουρηδες <<Θεους/Αγιους/δαιμονες(αυτο το λει και η Βισση)>>

ε ειπανε να κανουνε και αυτοι ενα copy-paste,ενα αρπα κολα.. να λενε οτι εχουν και αυτοι !

και οι Αρχαιοι ειχαν παρομοια.. με μεταμορφωσεις σε ολη την Μυθολογια..
και στην Ανατολη-Κινα..και οι Ρωμαιοι με τις Μεταμορφωσεις του Οβιδιου..

ισως επειδη ειναι μια ωραια ιστοριουλα που στο τελος την πιστευεις κιολας,για μαζικη παραγωγη ταλιμπανισμου/φοβιας/ελεγχου/τρομου..

• Like
Reactions: skar and matilda

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Και εμενα τον Αιγυπτιακο θεο με το κεφαλι τσακαλιου μου θυμησε (μου διαφευγει τωρα το ονοματακι του)

Αλλα αληθεια τι πιο ταιριαστο για εναν αγιο που προστατευει τους κυνηγους. Ειναι μαγεια πως καποια πραγματα επιζουν και αναπαραγωνται απο τα βαθη των αιωνων!

d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
43
Αθήνα, Παγκράτι
Δε μας λέει κάποιος προχωρημένος σε γνώσεις μορφολογίας, σε τι φυλής σκύλο ταιριάζουν περισσότερο αυτές οι απεικονίσεις;

ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.435
Λαχανάκια Βρυξελλών
ιμπιζα χαουντ σε αυτα στην Αιγυπτο.. Ανουβις-Ερμης-Εκατη.. <<κυων>> αυτος που κυοφορει τα παντα..

αλλα υπαρχει και η θεωρια οτι ο Ορφεας διδαξε τα μυστηρια στην Αιγυπτο..
το ιδιο και η υπογραφη μου.. ((τι να πεις μετα το θανατο σου)) :notworthy:

κατι σαν το αι σι ντεντ πιπολ !!!

ολα δοξασιες και θεωριες ειναι.. :)

ο Αγιος Χριστοφορος δεν ξερω τι φυλη ειναι.. αναλογα τα γουστα βρε αδελφε.. απο αδεσποτο αν ειναι για λαικους.. μεχρι καθαροαιμο με πεντιγκρι αν ειναι για αριστοκρατες..

• Like
Reactions: d-friend