Πάλι απο την αρχή

Μάης

New Member
30 Αυγούστου 2018
1
0
47
Καλησπέρα , είμαι κάτοχος ενός αρσενικού σκύλου ημίαιμου (τσοπανοσκυλου με λυκόσκυλου) 5 μηνών και 2 αγοριών 5 και 7 (με ότι αυτό συνεπάγετε) .
Άρχισα να του κάνω με κάποιον εκπάιδευση απο 3,5 μηνών αλλά δεν έκατσε καλά λόγω ωραρίου και σταμάτησα . Τώρα λόγω και οικονομικών δυσκολιών θα ήθελα να διορθώσω μόνος μου κάποια πράγματα στον σκύλο μου που ίσως να τον έχω βοηθήσει και εγώ να τα έχει .
Γενικά για να μην παρεξηγηθώ ο σκύλος είναι πολύ καλός σαν χαρακτήρας παιχνιδιάρης φιλικός και τα παιδιά μου και την γυναίκα μου αλλα ............
θα σας τα παρουσιάσω αναλυτικά τα θέματα του για να καταλάβετε τί λέω .
1) Ανεβαίνει στον καναπέ και δεν κατεβάινει παρα μόνο ένα τον τραβήξω εγώ , και όταν το κάνω αυτό τραβώντας τον απο το κολάρο προσπαθεί να με δαγκώσει αλλά όχι για να με πληγώσει αλλα για να τον αφήσω .
2) Τραβάει στην βόλτα
3) Ανεβαίνει στο κρεβάτι και κατεβαίνει πάρα μόνο εάν τον κυνηγήσω και τότε πάει απο κάτω του .
4) Πηδάει στο τραπέζι με τα πόδια όταν τρώμε
Για το 1 και το 3 η μόνη αντίδραση που έχω είναι να τον δένω μέσα στο σπίτι σε κοινή θέα με μάς για τιμωρία , για το 2 μου είπαν να έχω κοντό λουρί στο 1 μέτρο και να μην τον αφήνω ποιό πέρα και για το 4 απλά τον μαλώνω ( του φωνάζω όχι ουρλιάζω ) με συνέχεια να τον δένω εάν επιμένει να τον δένω .

Προφανώς τα κάνω όλα λάθος αλλά δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό .

Ελπίζω να ήμουν κατανοητός και να μην σας κούρασα .
Ευχαριστώ

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Καταρχήν πριν τον σκύλο πρέπει να εκπαιδεύσεις τα παιδιά σου και ολα τα μέλη της οικογένειας ώστε να έχετε όλοι ακριβώς την ίδια συμπεριφορά προς τον σκύλο. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Αν δεν γίνει αυτό ότι εκπαίδευση και να του κάνεις, στον καλυτερο εκπαιδευτή του κόσμου να απευθυνθείς, δεν πρόκειται να δεις βελτίωση στην συμπεριφορά του.
Όσον αφορά το 3 είναι το πιο εύκολο. Του κόβεις την πρόσβαση στα υπνοδωμάτια. Για το 1 αν δεν θέλεις να ανεβαίνει στον καναπέ, δεν του επιτρέπεις να ξανανέβει ποτέ. Κάποια στιγμή θα το καταλάβει. Καλό θα ήταν να αν δεν ήθελες να ανεβαίνει να μην τον ανέβαζες ποτέ από την πρώτη μέρα. Τώρα δεν θα είχες θέμα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Το 1 και το 4 θέλουν συνέπεια και επιμονή και διωρθονονται. Το πώς θα τα καταφέρεις αυτα υπάρχουν πολλά σχετικά θέματα στην ενότητα εκπαίδευση και συμπεριφορά του φόρουμ. Ψάξτε λίγο και θα σου λυθούν πολλές απορίες.
Αλλα το βασικότερο είναι αυτό που σου έγραψα στην αρχή. Αν δεν λύσεις πρώτα αυτό δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα.

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Ναι ολα λαθος τα κανεις :)
Αλλα ενταξει, ακομα δεν εχεις χασει πολυ χρονο
Θα τα πω πολυ απλα γτ δεν εχω κ πολυ χρονο, πιο αναλυτικα ας με συμπληρωσουν αλλοι η κανε κ αναζητηση στα παλια θεματα.
Το δεσιμο δεν βοηθαει σε τπτ, μονο χειροτερευει την κατασταση.
Δουλεψε εντατικα την εντολη ΜΗ (θα βρεις εδω πληροφοριες)
Επιβραβευε τον σκυλο με λιχουδιες και χαδια οταν την εκτελει
Χτισε μια σχεση εμπιστοσυνης μαζι του
Αρχισε σιγα σιγα να δουλευεις το διπλα (οι λιχουδιες να γινουν φιλες σου)
Μαθε να χρησιμοποιεις σωστα τον οδηγο, δεν ειναι απλα σκοινι αλλα φρενο και τιμονι
Και πολυ βασικο αυτο που ειπε ο Μανος, ολοι πρεπει να φερεστε με τον ιδιο τροπο

• Like
Reactions: Hiraeth and manolo

stefanosk

Well-Known Member
9 Μαρτίου 2018
261
295
Ανάβυσσος
Ναι ολα λαθος τα κανεις :)
Αλλα ενταξει, ακομα δεν εχεις χασει πολυ χρονο
Θα τα πω πολυ απλα γτ δεν εχω κ πολυ χρονο, πιο αναλυτικα ας με συμπληρωσουν αλλοι η κανε κ αναζητηση στα παλια θεματα.
Το δεσιμο δεν βοηθαει σε τπτ, μονο χειροτερευει την κατασταση.
Δουλεψε εντατικα την εντολη ΜΗ (θα βρεις εδω πληροφοριες)
Επιβραβευε τον σκυλο με λιχουδιες και χαδια οταν την εκτελει
Χτισε μια σχεση εμπιστοσυνης μαζι του
Αρχισε σιγα σιγα να δουλευεις το διπλα (οι λιχουδιες να γινουν φιλες σου)
Μαθε να χρησιμοποιεις σωστα τον οδηγο, δεν ειναι απλα σκοινι αλλα φρενο και τιμονι
Και πολυ βασικο αυτο που ειπε ο Μανος, ολοι πρεπει να φερεστε με τον ιδιο τροπο

Βασικα δεν επιβραβευουμε ποτε αρνητικες συμπεριφορες. Ποσα μη ή οχι μπορεις να επιβαλεις σε ενα κουταβι. Τιμωρια - απομονωση τον βαζουμαι αμεσως μετα την ανεπιθυμητη συμπεριφορα και παντα χωρις οπτικη επαφη ωστε να καταλαβει το λογο και για ποια συμπεριφορα μπηκε σε τιμωρια. Το ΟΧΙ-ΜΗ και το ΕΛΑ με μετρο για να μην καει και για να εχει αποτελεσμα. Στις θετικες εντολες παντα υλικη και λεκτικη επιβραβευση. Υπομονη, επιμονη και χρονος αφιερωμενος στο σκυλακο. Επισης στην εκμαθηση 3 με 4 επαναληψεις φτανουν καθε φορα για να μην κουραστει ο σκυλακος οποτε σταματαει να εκτελει.
Ολα τα αλλα ειναι πολυ σωστα και του Μανου και της Eroe.

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
Βασικα δεν επιβραβευουμε ποτε αρνητικες συμπεριφορες. Ποσα μη ή οχι μπορεις να επιβαλεις σε ενα κουταβι. Τιμωρια - απομονωση τον βαζουμαι αμεσως μετα την ανεπιθυμητη συμπεριφορα και παντα χωρις οπτικη επαφη ωστε να καταλαβει το λογο και για ποια συμπεριφορα μπηκε σε τιμωρια.
επιβραβευεις το μη οταν το ακουει ειπε
τιμωρια-απομονοση το βαζεις καπου αλλου πχ δωματιο για να καταλαβει οτι εκανε μαλακια και αυτο η θα βρει κατι να παιξει η θα του ερθει η ωρα να σου σπασει τα μπρικια με κλαψουρισματα.δεν πιστευω να πιανει η να καταλαβαινει.

• Like
Reactions: Eroe

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Πολλοι μιλανε για απομονωση
Δεν εχω δει να εμπεδωνει κατι ο σκυλος μετα απο αυτην.

Απλα πχ αν θες να φας με την ησυχια σου ειναι κι αυτο μια (προχειρη) λυση.
Απ το να λες μη και μη και να δουλευεις την ΒΥ, πιο ευκολο παντως*

*sarcasm

stefanosk

Well-Known Member
9 Μαρτίου 2018
261
295
Ανάβυσσος
Πολλοι μιλανε για απομονωση
Δεν εχω δει να εμπεδωνει κατι ο σκυλος μετα απο αυτην.

Απλα πχ αν θες να φας με την ησυχια σου ειναι κι αυτο μια (προχειρη) λυση.
Απ το να λες μη και μη και να δουλευεις την ΒΥ, πιο ευκολο παντως*

*sarcasm
Εννοω οτι τον απομονωνεις για πεντε με δεκα λεπτα χωρις να του πεις τιποτα και μετα πας και τον παιρνεις χωρις παλι να του πεις τιποτα.
Σε μενα δουλεψε οταν προ δυο μηνων το κουταβια εριξαν αγριο σκυλοκαυγα 3-4 φορες με αιτια το φαγητο επειδη ετρωγαν μεχρι τοτε διπλα διπλα αλλα σε ξεχωριστα πιατα. Εδενα οποιον αρχιζε τον καυγα σε ενα σημειο του κηπου για 5 λεπτα και που δεν μπορουσε να με βλεπει. Οταν πηγαινα να τον παρω παλι δεν ελεγα τιποτα, ηταν ησυχος και εδειχνε να εχει καταλαβει οτι μπηκε τιμωρια και για ποιο λογο. Παντως οι καυγαδες σταματησαν. Αυτο τον τροπο τιμωριας μου τον ειπε εκπαιδευτρια απο την ομαδα του Δ. Κοττακου οταν την ειχα φερει για να αξιολογησει τα κουταβια.
Εντολες ΒΥ εκτελουν απο τριων μηνων και τωρα που ειναι οκτω εκτελουν ολες στο 99%.

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Αλλο ειναι αυτο που περιγραφεις.
Σε περιπτωση καυγα ναι, τα χωριζεις και τα περιοριζεις.
Αυτο δεν σημαινει οτι θα το δει σαν τιμωρια ομως.
Απλα ηρεμει οσο ειναι δεμενο. Με το ιδιο αποτελεσμα θα μπορουσες να βγαλεις βολτα τον αδερφο του πχ.
Αλλα το να σου φαει ενα παπουτσι κι εσυ να το δεσεις ή απομονωσεις για τιμωρια... ε οχι

elen/malu

Member
1 Σεπτεμβρίου 2018
9
4
37
Καλησπέρα,
Δν κατεβαίνει απ τον καναπέ; του αρέσει ο καναπές λοιπόν οκ θα κατέβει αλλά αφού του αρέσει έχω θα σου προτεινα να του προσφέρεις κάτι δηλαδή μια παλιά πολυθρόνα; οτιδήποτε που μπορεί να ανεβαίνει κ να είναι δικό του κ να ξέρει ότι μόνο εκεί μπορεί να ανέβαινει. Είναι εύκολο δοκιμάσετο!
Στην τιμωρια είμαι σύμφωνη αλλά όχι στο δέσιμο όχι στο σπίτι κ όχι να σας βλέπει. Περιορισετον σε ένα δωμάτιο μόνο του χωρίς να έχει οπτική επαφή μαζί σας.