Παλιός ιδιοκτήτης , νέος φίλος

earthdog

Member
5 Μαρτίου 2012
23
4
Τωρα που ειναι κουταβι το λες αυτο ως προς την συμπεριφορα... οταν ενηλικιωθει μπορει να δεις αλλαγη 180 μοιρων εαν δεν του βαλεις περιορισμους απο τωρα.
Δωσε προσοχη σε αυτο που λεει ο @Michalis-Maya για τα χαδια και διαβασε αυτο το νημα αλλα και τα σχολια που το ακολουθουν.

Υ.Γ. Επειδη οι σωστη λειτουργια του φορουμ στηριζεται στις ανοιχτες συζητησεις, θα προτεινα οι μελλοντικες αποριες και συμβουλες να γινουν δημοσια ουτως ωστε να ειναι προσβασιμες και απο μελλοντικους αναγνωστες που θα εχουν παρομοιες αποριες.
Το είχα διαβάσει χτες το βράδυ. Συμφωνώ σε αυτό που λες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το μάθουμε ποια είναι τα όρια συμπεριφοράς του, αλλιώς θα γίνει το ίδιο δυστυχισμένο και γεμάτο στρες. ηδη μαθαίνει γρήογορα. Χτες μόνο ψιλοέμαθε να μην δαγκώνει την κουρτίνα και να παίρνει το παιχνίδι της.

Επίσης άρχισε να μαθαίνει ότι εγώ είμαι ο "κακός" που λέει μη και δείχνει προτίμηση στις άλλες όταν θέλει κάτι..Σε εμένα έρχεται χοροπηδηχτή με σηκωμένη ουρά και περιμένει να δει τι κάνω εγώ και μετά εκδηλώνεται..γυναίκες....:)

Το Υ.Γ προφανώς το λες για την αναφορά σε πμ. Τα πμ είναι για καθαρά προσωπικές επικοινωνίες, συμφωνώ...

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Και εξίσου βασικό: ΟΛΟΙ στην οικογένεια ίδια συμπεριφορά. Όχι πχ εσύ να μην το ανεβάζεις σε καναπέ και να το ανεβάζουν οι άλλοι, ή να μην ταΐζεις εσύ, αλλά να ταΐζουν οι αλλοι.

earthdog

Member
5 Μαρτίου 2012
23
4
Και εξίσου βασικό: ΟΛΟΙ στην οικογένεια ίδια συμπεριφορά. Όχι πχ εσύ να μην το ανεβάζεις σε καναπέ και να το ανεβάζουν οι άλλοι, ή να μην ταΐζεις εσύ, αλλά να ταΐζουν οι αλλοι.
Καλή πρόκληση...Συμφωνώ...Κοινοί κανόνες και βουρ....

• Like
Reactions: ghelly

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
49
Νίκαια
Επίσης άρχισε να μαθαίνει ότι εγώ είμαι ο "κακός" που λέει μη και δείχνει προτίμηση στις άλλες όταν θέλει κάτι..
Για να μην γίνεσαι "κακός" και για να μην έχεις το "μη" καραμέλα, προσπάθησε να δεις από τα μάτια του σκύλου τον χώρο στο οποίον ζει.
Καλύτερα να είσαι proactive παρά reactive.

Να σου δώσω ένα παράδειγμα:
Ο δικός μου κούταβος, όπως και τα περισσότερα άλλωστε, έχει τρελό κόλλημα με τις κάλτσες. Αν υπάρχει κάλτσα μέσα σε παπούτσι ή στο πάτωμα, σε κλάσματα έχει εξαφανιστεί και έχει βρεθεί τρύπια στο μπαλκόνι.
Πως το αντιμετωπίσαμε; Δεν υπάρχει καμία κάλτσα και παπούτσι σε κοινή θέα, όπως και δεν υπάρχει καμία σακούλα σκουπιδιών κλπ.
Στην περίπτωση τώρα που τύχει να βουτήξει κάτι που δεν πρέπει, από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε ήταν η ανταλλαγή. Θα μου το φέρει μόνος του και θα πάρει κάτι υψηλότερης για αυτόν αξίας και θα τον απασχολήσω με κάτι άλλο.
Ποτέ δεν θα του το αρπάξω από το στόμα, δεν θα έρθω σε αντιπαράθεση μαζί του και το κυριότερο δεν θα τον μαλώσω. Δικό μου λάθος ήταν και όχι δικό του.

Πάντα έχει παιχνίδια στο πάτωμα, με τα οποία μπορεί να αποσχοληθεί (αν δεν ασχολείται με τη Maya).

Προνοητικότητα, Υπομονή, Επιμονή και Σταθερότητα.
Επιβράβευση των συμπεριφορών που θέλουμε.
Ανακατεύθυνση των συμπεριφορών που δεν επιτρέπονται σε κάτι επιτρεπτό. Το "μη" προσπάθησε να το αποφεύγεις, όσο γίνεται. Προτιμότερο να της δίνεις μία εντολή να κάνει κάτι άλλο, αφού της το έχεις μάθει πρώτα βέβαια. Πχ. μυρίζει το φαγητό στον πάγκο, πες της "Άστο" για παράδειγμα, αντί για "μη" και επιβράβευσέ την που το "άφησε".

Καλή πρόκληση...Συμφωνώ...Κοινοί κανόνες και βουρ....
Το αυτό, όπως ισχύει άλλωστε και στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.

Last edited:

DimitrisMaltesse

Well-Known Member
1 Ιουνίου 2015
83
29
28
Συμφωνω με τον @Aslan σε αυτό που λεει ότι από κουταβι μεχρι την ενηλικιωση η συμπεριφορα θα αλλαξει πολύ, ειδικα στην σκυλισια εφηβια....... Αλλα εγω που εχω ζησει αυτή τη φυλη και όχι μονο με ένα σκυλο θεωρω το προτυπο συμπεριφορας της φυλης πως είναι αυτό βεβαια από σκυλο σε σκυλο η συμπεριφορα διαφερει εξαλλου είναι και το πως θα το μαθεις εσυ το σκυλι. Εμενα παντως κανενα μου μαλτεζ δεν ειχε ποτε επιθετικη συμπεριφορα σε παιδια η αλλα σκυλια, δεν ητανε ποτε απομακρα και παντα αναζητουσαν παιχνίδια και χαδια, ακομα και όταν τρωει η κοιματε εχει ορεξει να παιξει μαζι μου. Σε αυτό που αναφέρατε με τις καλτσες η δικια μου ειχε τρελη μανια και τις ξεσκιζε οπου τις ευρισκε, μετα από λιγο καιρο βεβαια σταματισε να ασχολητε όπως και σταματισε να ξεσκιζει τα παιχνίδια της(ότι ηταν για μασουλιμα το ξεσκιζε από την πρωτη μερα που εμπενα στο σπιτι), αυτές είναι πολύ κακες συνήθειες παντως και θετουν σε κυνδινο τους σκυλους, ουκ ολιγα σκυλια εχουν πνιγει και πεθανει από καλτσες και πλαστικα. Για την ερωτηση σου σχετικα με την τροφη εννοω τροφη για κουταβια κοιτα να είναι καλης ποιοτητας για να αναπτυχθουν καλα τα κοκαλάκια της και μετα κοιτα να είναι μαλακες και με πολύ μικρα κωμματακια για να τα μασουλάει ευκολα, αν δεν τρωει ριχτείς μεσα λιγο γαλατακι(ρωτα τον κτηνιατρο σου καλυτερα πρωτα βεβαια) εγω θυμαμαι στην αρχη της εβραζα συνεχεια και ρυζι και κοτοπουλακι χωρεις μπαχαρια εννωειτε νερόβραστα και τις εδινα αλλα ρωτα καλυτερα τον κτηνιατρο σου για την διατροφή της. Τελος θα σταθω σε αυτό που ειπαν τα παιδια περι αγαπης και θα σου ξαναπω μην την κακομαθεις αυτό που ειπεςοτι πηγες μια φορα να την δεις μολις ηρεμησε δεν τρεχει και τιποτα απλα καλυτερα μην το ξανακανεις, η δικια μου όταν την φεραμε σπιτι το βραδυ κοιμοταν στο παρκακι της τις 2-3 πρωτες μερες εκλαιγε μετα καταλαβε ότι δεν αλλαζε τιποτα και δεν το ξαναεκανε, παντως προσεχε μην παρει το πανω χερι γιατι κακομαθενουν ευκολα αλλα επισεις ευκολα καταλαβενουν ποιος εχει το πανω χερι.

Υ.Γ εμενα η δικια μου η μικρη όταν την ειχα παρει ηταν 700γραμμαρια αν μπορεις πες μου ποσο είναι η δικια σου. Και για την απορια σου με την κοινονικοποιηση εννοείτε ότι με αλλα σκυλια θα κοινονικοποιηθει σιγα σιγα όταν κανει και τα εμβολια της, αλλα καλο είναι να γνωριζει σιγα σιγα κοσμο και να καταλαυενει ότι δεν ερχονται ολοι για να παιξουν μαζι της

• Like
Reactions: earthdog

earthdog

Member
5 Μαρτίου 2012
23
4
Καλημέρα,

Δημήτρη σε ευχαριστώ

Λοιπόν, η ronnie έχει γεννηθεί 5/3/2015 και είναι 1.600 γραμμάρια. Την έχω από την Δευτέρα 6/7.
  1. Οσον αφορά τις ανάγκες της , έχουμε επιτυχία 60/40. 60 τα κάνει στην απλωμένη πάνα , 40 τα κάνει όπου βρει. θέλω να το αντιμετωπίσω αυτό και σιγά σιγά να την βγάλω να τα κάνει στο μπαλκόνι της κουζίνας αφού φτιάξω μια πορτούλα να βγαίνει.
  2. Από δευτέρα που ήρθε, της αρέσει πολύ το γάλα, και λιγότερο όλα τα άλλα. Ξέρω ότι έτρωγε κροκέτες αλλά τώρα δεν φαίνεται να τρώει όσο πρέπει (70-80γρ). Και μουλιασμένες και στεγνές. Δεν έχω δοκιμάσει να τις μουλιάσω με γάλα. Θα το δοκιμάσω. Με ρύζι μαζί ούτε πλησιάζει.
  3. Δεν κλαίει όταν φεύγουμε. Οι μόνες φορές που την ακούς είναι όταν παίζει και κυνηγαέι κάτι πάνινα σκυλιά γατιά και μπάλες. Επίσης δυστυχώς δεν έχω βρει τρόπο να την περιορίσω στο χώρο που κοιμάται, γιατί σκαρφαλώνει και βγαίνει, χτες το βράδυ την άφησα ελεύεθερη. Κοιμήθηκε ήσυχη και δεν έκανε τίποτα.
  4. Ναι δαγκώνει σχεδόν τα πάντα, οπότε κάνω ότι έκανα και με την κόρη όταν ήταν πιο μικρή. Προσπαθώ να μην τις δίνω αφορμή να έχει κάτι να δαγκώνει, όμως αυτό δεν είναι εφικτό για τα πάντα. Ας πούμε τα καλώδια του συναγερμου΄στον τοίχο δεν μπορώ να τα βγάλω :) . Οπότε εκεί ακούει το μη ήρεμα και ωραία.

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Καλωσήρθες και να χαίρεσαι το κουτάβι.

1. Το θέμα της τουαλέτας θέλει υπομονή, χρόνο και σταθερότητα. Ρίξε μια ματιά και σε αυτό το βιντεάκι για το θέμα της πάνας -->
'Ενα πολύ χρήσιμο εργαλείο εκπαίδευσης, και όχι μόνο, είναι το crate. Κάνε μια αναζήτηση στο φόρουμ, διάβασε, ενημερώσου και σκέψου σοβαρά την αγορά του.
2. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνεις στο σκυλί γάλα -- φαντάζομαι εννοείς γάλα για ανθρώπινη χρήση. Η λακτόζη δε χωνεύεται σωστά από τα περισσότερα σκυλιά και, γενικότερα, δεν προσφέρει κάτι χρήσιμο. Επέλεξε μιας καλής ποιότητας ξηρά τροφή για κουτάβια και μείνει σε αυτήν: αν αρχίσει από τώρα να σας επιβάλλει τί και πώς θέλει να (το) τρώει, το 'χάσατε' το παιχνίδι!
3. Ο τρόπος να την περιορίσεις στο χώρο που κοιμάται είναι το crate ή πάρκο. Και πάλι, δεδομένου ότι είναι πολύ κρίσιμη αυτή η περίοδος για την επιβολή ορίων, θεωρώ ότι είναι λάθος να την αφήνετε να επιλέγει εκείνη πού θα κοιμάται, κτλ.

Καλή συνέχεια!

DimitrisMaltesse

Well-Known Member
1 Ιουνίου 2015
83
29
28
Καλημέρα,

Δημήτρη σε ευχαριστώ

Λοιπόν, η ronnie έχει γεννηθεί 5/3/2015 και είναι 1.600 γραμμάρια. Την έχω από την Δευτέρα 6/7.
  1. Οσον αφορά τις ανάγκες της , έχουμε επιτυχία 60/40. 60 τα κάνει στην απλωμένη πάνα , 40 τα κάνει όπου βρει. θέλω να το αντιμετωπίσω αυτό και σιγά σιγά να την βγάλω να τα κάνει στο μπαλκόνι της κουζίνας αφού φτιάξω μια πορτούλα να βγαίνει.
  2. Από δευτέρα που ήρθε, της αρέσει πολύ το γάλα, και λιγότερο όλα τα άλλα. Ξέρω ότι έτρωγε κροκέτες αλλά τώρα δεν φαίνεται να τρώει όσο πρέπει (70-80γρ). Και μουλιασμένες και στεγνές. Δεν έχω δοκιμάσει να τις μουλιάσω με γάλα. Θα το δοκιμάσω. Με ρύζι μαζί ούτε πλησιάζει.
  3. Δεν κλαίει όταν φεύγουμε. Οι μόνες φορές που την ακούς είναι όταν παίζει και κυνηγαέι κάτι πάνινα σκυλιά γατιά και μπάλες. Επίσης δυστυχώς δεν έχω βρει τρόπο να την περιορίσω στο χώρο που κοιμάται, γιατί σκαρφαλώνει και βγαίνει, χτες το βράδυ την άφησα ελεύεθερη. Κοιμήθηκε ήσυχη και δεν έκανε τίποτα.
  4. Ναι δαγκώνει σχεδόν τα πάντα, οπότε κάνω ότι έκανα και με την κόρη όταν ήταν πιο μικρή. Προσπαθώ να μην τις δίνω αφορμή να έχει κάτι να δαγκώνει, όμως αυτό δεν είναι εφικτό για τα πάντα. Ας πούμε τα καλώδια του συναγερμου΄στον τοίχο δεν μπορώ να τα βγάλω :) . Οπότε εκεί ακούει το μη ήρεμα και ωραία.
Για εμενα η καλυτερη λυση για να περιορισεις τον χωρο της είναι το παρκο γιατι ένα μεγαλο παρκο
1ον) είναι ποιο οικονομικο από κρειτ
2ον)σε καποια παρκα μπορεις να αλλαξεις το μέγεθος τους προσθετοντας η αφεροντας κωμματια
3ον)το κρειτ είναι κατά την αποψη μου για μεγαλοσομες φιλες που μπορουν να βγουν από πανω από το παρκο
Συμφωνω παντος και εγω ότι είναι σε πολύ κρισιμη ηλικια οπου πρεπει να καταλαυει τα ορια της
εγω πρωσωποπικα της ειχα πανα μεσα σε ολο το παρκο σιγα σιαγα εβγαζα και από μια πανα μεχρι που της εμεινε μονο μια και πηγαινε μονο εκει, γενικα παντος καλο ηταν να την μαθει την πανα γιατι μπορει καποιες εποχές να μην μπορεις να την βγαλεις εξω για τουαλετα(χειμωνα π.χ δεν μπορεις ευκολα γιατι η υγρασία και το κρυο κανει κακο στην συγκεκριμενει φυλη), εγω να σου πω την αληθεια και το καλοκαιρι εχω πανα στο μπαλκονι παροτι βγαινει καθημερινες βολτες γιατι πινει πολύ νερο από το οποιο μεγαλο ποσοστο μενει μεσα τα σκυλια δεν υδρονουν οποτε την ποιανει συχνοουρια καποιες μερεςκαι δεν θελω να την καταπιεζω μου γαβγιζει στο τζαμι της ανοιγω βγαινει κατουραει και τελος. Προσεχε με την πανα μην την σκιζει και καταπιει κανα κωμματι, επισεις η πανες σκυλων εχουν μια μυρωδια που τραβαει τα σκυλια να πανε αλλα επιδη τα σκυλια δεν τα τραβαει μονο η μυρωδια αλλα ψαχνουν κατι αποροφητικο μπορεις να παρεις και ανθρώπινες πανες υπνοσεντωνα, όπως και να εχει παντως να κανεις συχνες αλλαγες ης πανας. Για εμενα το γαλα δεν είναι κατι κακο εκτος αν ο σκυλος εχει λακτωζει, αυτό που αναφερθηκε σχετικα με την χωνεψη του δεν το γνωριζω(νταξει σιγουρα αν πιει πολύ γαλα θα εχει πρόβλημα), παντως ξερω πως το σκυλισιο στομαχι μπορει να χωνεψει δοντια και κοκκαλα οποτε δεν ξερω κατά ποσο ισχυει, παντος εγω θεωρω καλο το να συνιθιζει στο γαλα γιατι μετα μπορει να παθει κατι και να χρειαστεί χαπια(πχ ένα τραβιγμα) θα χρειαζετε να τρωει γιαουρτια και να πινει γαλα πριν πιει χαπια οποτε... για εμενα καλο θα ηταν να το συνιθισει αλλα σιγουρα δεν είμαι ιδικος σε θεματα διατροφης. Εγω δεν ειχα καλωδια σε κοινη θεα μεσα στο σπιτι(ειχα κανα δυο το πολύ) αλλα να σου πω την αληθεια δεν είχαμε ποτε θεμα με αυτά γιατι ποτε δεν ενιωσε ελξη στο να μασουλα καλωδια ,δεν το εκανε ποτε παρολα αυτά στα αλλα αντικειμεν;α που δαγκωνε προσπαθισα να της δειξω ότι δεν κανει να τα δαγκωνει ειτε ριχνωντας της αγρια βλεματα ειτε λεγοντας της αστο και μετα το επερνα και δεν της το ξαναδινα, αυτή πιστευει τωρα πως ότι είναι κατω στο πατωμα της ανηκει (καλτσες, παπούτσια, παντοφλες, τα ποδια σου.........)και θελει να παιξει με αυτά αν της δειξεις με τον τροπο σου ότι δεν κανει να παιζει με αυτά τοτε πιστευω θα σταματισει μονη της και δεν θα καταλάβεις καν πως στα κατάφερες αλλα αυτό θελει πολύ χρονο και υπομονη. Να ξερεις παντος κατ εμε πως ακομα και με μια καλη εκπαιδευση τα μοναδικα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις θα ναι μικρο ζημιες (να σκισει την πανα, να σκισει τα παιχνιδια της) και αυτά κατά την σκυλισια εφηβια όπως αλλωστε θα αντιμετώπιζες με οποιονδηποτε σκυλο, μετα δεν θα εχεις ποτε προβλήματα με την συμπεριφορα της