θεωρώ πως δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε σωστό ή λάθος χωρίς να χρησιμοποιούμε σαν αλφάδι-σαν σταθερό σημείο εννοώ- την ελεύθερη άγρια φύση.
Όπως προανέφερα δεν υπάρχουν σκυλιά όπως τα τσιουάουα χωρίς τον άνθρωπο. ΟΛΑ τα σκυλιά θα εξαφανιστούν βάσει της φυσικής επιλογής σταδακά, σε περίπτωση εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους. Θα εξελιχθούν σε λύκους και θα σχηματίσουν κοινωνικές δομές όπως οι λύκοι - στις οποίες, όπως ειπώθηκε, η αναπαραγωγή είναι δικαίωμα μόνο του κυρίαρχου ζεύγους.
Τώρα στην διεστραμένη κατάσταση που ζούμε μπορεί για ειδικά θέματα οπως τα αδέσποτα στην ελλάδα τώρα να αποτελεί σωστό τροπο αντιμετώπισης η στείρωση-δεν έχω στοιχεία και γνώσεις για να κρίνω.
ΜΟΝΟ σωστό τρόπο αντιμετώπισης. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Με το ρυθμό που αναπαράγονται οι αστείρωτοι σκύλοι, αν συνυπολογίσεις μάλιστα τον τεράστιο ήδη αριθμό τους, καθώς και τον αριθμό των κουταβιών που γεννάει κάθε σκύλα, η στείρωση βλέπεις, είναι μονόδρομος. Εκτός αν θεωρείς σωστό να γεμίσουν τα αστικά κέντρα και η επαρχία δυστυχισμένα, πεινασμένα αδέσποτα, ενοχλητικά για τους ανθρώπους και να αρχίσουν μαζικές δηλητηριάσεις, δικαιολογημένες μάλιστα! Ακόμα κι αν προνοούσαν οι αρμόδιοι για την καλή τους διαβίωση, χωρίς τη στείρωση ολόκληρος ο κρατικός προϋπολογισμός θα έπρεπε να πηγαίνει στα αδέσποτα.
αλλά προληπτικά στείρωση στα σκυλιά μας το βρίσκω εύκολη λύση για τον άνθρωπο και ανούσια φθορά του σκύλου.
Και εμείς κάνουμε προληπτικές επεμβάσεις. Αν σου έλεγαν ότι στα 50 σου υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να παρουσιάσεις καρκίνο προστάτη (για παράδειγμα -γιατί τεράστιος είναι ο κίνδυνος για καρκίνους και πυομήτρα στα θηλυκά) κι εσύ ήξερες ότι ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ και ούτε έχεις ανάγκη να έχεις σεξουαλική ζωή ή να τεκνοποιήσεις δε θα προτιμούσες μια προληπτική επέμβαση ρουτίνας?
τα σκυλιά μου τα ζευγάρωνα γιατί μου ζήταγαν κουτάβια κυρίως οι εργαζόμενοι και οι πελάτες.και όχι συνέχεια- μία φορά στα 3 και μια στα 5.
Ζευγάρωνες τα ημίαιμά σου λοιπόν. Ήξερες εκ των προτέρων ότι τα σκυλιά αυτά θα βγουν καλά στο χαρακτήρα και υγιή? Όλοι όσοι πήραν σκυλιά από σένα δεν τα άφησαν να ζευγαρώσουν? Όλα αυτά τα σκυλιά έμαθες τι έγιναν? Ξέρεις αν έκανες με πράξεις σου χειρότερο το πρόβλημα των αδέσποτων? Ελέγχεις όλους τους κρίκους μιας αλυσίδας που ξεκίνησε από σένα? Οι απόγονοι, έστω και μακρινοί των δικών σου? Όπως είδες η Rottie και χιλιάδες άλλοι κυνόφιλοι την έχουν πατήσει άσχημα λόγω των ζευγαρωμάτων των ιδιωτών. Στη φύση που λες κι εσύ το κυρίαρχο ζεύγος είναι το πιο δυνατό και υγιές κι αυτά τα γονίδια περνάει στους απογόνους του. Έτσι επιβιώνει το είδος του λύκου και εξελίσσεται ακόμα.
Τα ημίαιμα είναι ανθεκτικότερα και συχνά ικανότερα ή είναι μύθος?
Ναι είναι μύθος. Ειναι υγιή αυτά που μεγαλώνουν γιατί τα μη υγιή και μη ανθεκτικά δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν. Δηλαδή πολλά απ' τα ημίαιμα αδέσποτα που βλέπεις είναι υγιή σκυλιά εκ των πραγμάτων. ΑΥΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΑΝ των κακουχιών. Τα άλλα πέθαναν. Αυτό δε σημαίνει ότι ποικιλία στα αίματα (όπως θες πες το) = υγεία!
και ναι- αν ο άνθρωπος σεβαστεί το περιβάλλον του όπως παλιά η βελτίωση σε όλα θα είναι τόσο μεγάλη που και τα αδέσποτα ακόμα σιγά σιγά και με κάποιον πιο φιλικό τρόπο θα εκλείψουν.γιατί αμφιβάλεις?
Η τελευταία φορά που ο άνθρωπος σεβάστηκε το περιβάλλον του ήταν τότε που το σεβόταν αναγκαστικά γιατί δεν μπορούσε να επέμβει σ' αυτό. ΤΟΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΘΗΡΑΜΑ.
Έκτοτε επεμβαίνει ποικιλοτρόπως. Και μόνο η εξημέρωση ζώων και η αιχμαλωσία τους για ανθρώπινες δουλειές είναι έλλειψη σεβασμού απέναντί τους αν δεις κι αλλιώς. Όμως έστω ότι δέχομαι ότι αντιλαμβάνεσαι το σεβασμό αλλιώς. Θέλω να μου πεις: Με τη δική σου αντίληψη περί σεβασμού με ποιον ακριβώς τρόπο θα εξαλειφθούν τα αδέσποτα?
και να πώ και κάτι ακόμα- γιατί δεν εκτελούμε όλα τα αδέσποτα-έτσι θα εξαφανιστούν γρήγορότατα.
Γιατί, ακόμα κι αν τα εκτελέσουμε, όσο υπάρχουν άνθρωποι (μη επαγγελματίες) που ζευγαρώνουν τα σκυλιά τους επειδή κάποιος τους ζήτησε κουτάβι, θα υπάρχουν και αδέσποτα.
πιστεύω πως είναι άκομψο ας πούμε να στειρώνουμε όλα τα αδέσποτα-αλλά πιστεύω πως είναι μια αποτελεσματική λύση για ένα πρόβλημα σοβαρό πριν γίνει πάρα πολύ σοβαρό- όπως και η μαστεκτομή στον καρκίνο ε? προκείμένου να πεθάνει κάποιος είναι καλύτερα να κάνει μαστεκτομή
ΤΟ ΣΩΣΤΟ όμως είναι η πρόληψη-η σωστή διατροφή-η αποφυγή μολυσματικών ουσιών. αυτό είναι το σωστό-η μαστεκτομή είναι το λιγότερα χειρότερο
Αν ακολούθησα καλά τον ειρμό του σκεπτικού σου, εννοείς ότι η στείρωση είναι αναγκαίο κακό που όμως μπορεί να αποφευχθεί με πρόληψη. Ποια είναι η σωστή πρόληψη, λοιπόν, κατά τη γνώμη σου?
ΟΜΩΣ προσωπικά δεν είχα κανένα λόγο να συμφωνήσω νωρίτερα(με τα λάθος στοιχεία που είχα) -σε αυτό συμφωνείς μαζί μου?
Εγώ ναι και μου άρεσε όπως το έθεσες
Είμαι καθημερινά με τους κατόχους των κουταβιών μου και μιλάμε για την δυναστεία του Ρικου του Ιβαν και τις Ριτας.
Ξαναρωτάω. Ξέρεις τι απέγιναν ΟΛΑ τα μέλη αυτής της δυναστείας? Τα εγγόνια τους ας πούμε? Τα δισέγγονά τους?
Τώρα αρχίζω όμως να καταλαβαίνω τις εκθέσεις και τα pedigree.
Είναι μια συγχρονοποίηση της φυσικής επιλογής έτσι?
Έστω κι έτσι. Προϊόν μας είναι ο σκύλος και καλό ειναι, όσο κυνικό κι αν ακούγεται, οι ειδικοί να φροντίζουν για την καλή ποιότητα του προϊόντος.
η δυσπλασία είναι κληρονομική?
ΝΑΙ! Και η υπεύθυνη εκτροφή έχει εξαλείψει σχεδόν τη δυσπλασία στις φυλές με τα μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου εμφάνισής της.
Έστω ότι έχεις ένα σκύλο και καμία ενημέρωση. και τι πιο φυσικό να τον βάλεις να γεννήσει. χωρίς να ξέρεις περί του τίποτα άλλο.
Γι' αυτό είμαστε όλοι εδώ. Για να μαθαίνουμε και να αλλάζουμε γνώμη όταν δούμε ότι πρέπει

Υπ' όψιν κι εγώ κάποτε πίστευα ότι όλα τα θηλυκά πρέπει να γεννούν, άσε που μια φορά άφησα τον πατριό μου να πάει το σκύλο μου για ζευγάρωμα. Ευτυχώς δεν της έκατσε της σκυλίτσας
για το δεύτερο σκέλος ευχαριστώ και θέλω να πω ότι θα έπρεπε να περνάνε και εξετάσεις έργων και όχι μόνο εμφάνισης
Νομίζω ότι στις εκθέσεις κρίνονται τα πάντα κι όχι μόνο η εμφάνιση. Ας με διορθώσουν οι ειδικοί.
ο ράιχ έλεγε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιος να είναι περήφανος για την φυλετική του καθαρότητα και όχι κάποιος άλλος για την φυλετική του ποικιλότητα
Σύμφωνοι, αλλά τα σκυλιά δεν είναι περήφανα για τίποτε απ' τα δύο. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι τα καθαρόαιμα προέκυψαν αρχικά από συνδυασμούς φυλών.
τώρα ειδικά με την στείρωση και τα αδέσποτα όπως και να έχει δεν προκειται να σηκωθούμε από τα πληκτρολόγια και να αρχίσουμε τις στειρώσεις δα!!!!
Γιατί όχι? Πολλοί το κάνουν!
ίσα ίσα που με το φόρουμ σας και αυτά τα μέιλ -άλλος ένας (δηλαδή εγώ) ενημερώνεται και ευαισθητοποιείται περισσότερο προς μια κάποια λύση.
Χαίρομαι πολύ
ακόμα και από δύο μη δυσπλασικούς γονείς μπορεί να βγει δυσπλασικό και ότι ειδικά τα ροτ έχουν έντονο αυτό το πρόβλημα
Η δουλειά των σωστών εκτροφέων είναι να περιορίζουν στο ελάχιστο το πρόβλημα. Και το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Ναι υπάρχει πρόβλημα που διαιωνίζουν αυτοί που ζευγαρώνουν ανεύθυνα τα ζώα τους.
μόλις ξύπνησα είδα ένα ροτβάιλερ κολλημένο στη μούρη μου με τα χνώτα του να μυρίζουν...
Τα ροτβάιλερ είναι πολύ γλυκούλια! Τα έχεις παρεξηγήσει μου φαίνεται? Άσε που τα χνώτα τους μυρίζουν τέλεια! Η σκυλίλα σε όλο της το μεγαλείο!