Προληπτικές Εξετάσεις

kiriakos22

Well-Known Member
26 Μαϊου 2012
224
0
Ανοιγω αυτο το θεμα γιατι ο Εκτορας κλεινει σε λιγο τους 12 μηνες και θελω να τον παω για προληπτικες εξετασεις.Το ερωτημα μου ειναι ποιες ειναι οι βασικες εξετασεις που πρεπει να κανουμε οταν το σκυλι μας δεν δειχνει κατι περιεργο.

Φυσικα ειναι κατι που θα μπορουσε να μου απαντησει ο κτηνιατρος μου αλλα επειδη δεν εχουν ολοι εναν καλο κτηνιατρο διπλα τους(υπαρχουν πολλοι που θα σε φορτωσουν εξετασεις για τα $$) θεωρησα πως ειναι καλο να ξερουμε ποια ειναι τα βασικα που πρεπει να γινονται καθε χρονο.

Πιστευω πως οι εξετασεις θα διαφερουν αναλογα τη φυλη,το μεγεθος και την ηλικια και γιαυτο θα ηταν ωραιο να ξερουμε για ολες τις περιπτωσεις.

Επισης να σημειωσω πως δεν βρηκα καποιο αλλο θρεντ να απανταει ολοκληρωμενα στο ερωτημα αυτο γιαυτο και ανοιξα νεο.

Ευχαριστω
Κυριακος

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Για μένα αυτές που πρέπει να γίνονται δύο φορές τον χρόνο είναι γενικές, βιοχημικές, ερλίχεια και λεϊσμανίαση.
Αυτό δε πιστεύω να αλλάζει ουτε με τη φυλή, ούτε με το μέγεθος! Και 2 κιλο σκύλο να ειχα και 60κιλο τις ίδιες θα έκανα. Για την ηλικία ίσως απλά να πρόσθετα και κανενα υπέρηχο ή κάποια εξέταση ούρων... Φαντάζομαι..

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Κάθε 6 μήνες κάνω γενική αίματος, βιοχημικές και για καλααζάρ, ερλίχια και διροφιλάρια.
Τώρα ανάλογα τη φυλή υπάρχουν διάφορες παθήσεις, εγώ έκανα εξετάσεις ματιών και για εξάρθρωση επιγονατίδας (είναι μικρόσωμη φυλή). Όπως βλέπω έχει ΓΠ οπότε μάλλον θα κάνεις για δυσπλασίες ισχύου και αγκώνα. Για άλλες εξετάσεις θα σου απαντήσουν καλύτερα οι γνώστες της φυλής και είναι πολλοί εδώ μέσα :)

kiriakos22

Well-Known Member
26 Μαϊου 2012
224
0
Για μένα αυτές που πρέπει να γίνονται δύο φορές τον χρόνο είναι γενικές, βιοχημικές, ερλίχεια και λεϊσμανίαση.
Αυτό δε πιστεύω να αλλάζει ουτε με τη φυλή, ούτε με το μέγεθος! Και 2 κιλο σκύλο να ειχα και 60κιλο τις ίδιες θα έκανα. Για την ηλικία ίσως απλά να πρόσθετα και κανενα υπέρηχο ή κάποια εξέταση ούρων... Φαντάζομαι..
Αυτες θα ειναι οι "Στανταρ" εξετασεις που πρεπει να κανουμε αλλα αναλογως το μεγεθος/φυλη/ηλικια προσθετεις και αλλες οπως πολυ σωστα ανεφερε απο κατω τις εξετασεις δυσπλασιας στις μεγαλοσωμες φυλες.

Κάθε 6 μήνες κάνω γενική αίματος, βιοχημικές και για καλααζάρ, ερλίχια και διροφιλάρια.
Τώρα ανάλογα τη φυλή υπάρχουν διάφορες παθήσεις, εγώ έκανα εξετάσεις ματιών και για εξάρθρωση επιγονατίδας (είναι μικρόσωμη φυλή). Όπως βλέπω έχει ΓΠ οπότε μάλλον θα κάνεις για δυσπλασίες ισχύου και αγκώνα. Για άλλες εξετάσεις θα σου απαντήσουν καλύτερα οι γνώστες της φυλής και είναι πολλοί εδώ μέσα :)
Ευχαριστω για τις απαντησεις.

giannis21r

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
234
2
Χαϊδαρι
Κοιτα οταν εκλεισε ο δικος μου 12 μηνες τις εκανα ολες.Γενικες αιματος,Βιοχημικες,Καλααζαρ,ερλιχια,Υπερηχο σε ολα τα ζωτικα οργανα και δυσπλασιας.

Βασικα τοτε δε πληρωσα γιατι ειχε αναλαβει ο εκτροφεας τα εξοδα.
Απο τοτε καθε 6 μηνες κανω Γενικες αιματος,Καλααζαρ,ερλιχια
Καθε ενα χρονο Βιοχημικες
Και καθε 1,5 χρονο περιπου υπερηχους.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Το μέγεθος δεν παίζει ρόλλο.
Οι εξειδικευμένες εξετάσεις που αφορούν κάποιες φυλές, δεν γίνονται κάθε χρόνο. Τις κάνεις μια φορά, όποτε επιτάσσει η ανάγκη της φυλής, και καλώς εχόντων, δεν ξανακάνεις.
Η ηλικία παίζει ρόλλο, ειδικά αν το σκυλί δεν είνα στειρωμένο. Πχ έλεγχο προστάτη, όραση, ακοή, καρδιά κλπ ζωτικές λειτουργίες. Αυτά, χρειάζονται πιο ειδικές εξετάσεις. Ούρων, κοπράνων, υπερήχους. Αλλά...αργούν πολύ ακόμα, να μπουν στο πρόγραμμά σου. Σε νεαρό ζώο, μπορεί και οι βιοχημικές δυό φορές τον χρόνο, να είναι υπερβολή. Αν η κλινική του εικόνα και οι γενικές του είναι καλές, είσαι εντάξει. Αλλά και πάλι, αν αντέχει η τσέπη σου, δική σου απόφαση να κάνει ότι περισσότερο θέλεις. Κακό δεν είναι.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.977
7.561
A μπράβο ρε παιδιά, ότι πρέπει το θρεντ, και σκεφτόμουν να πάω για γενικές σήμερα. Λοιπόν ερλιχεία-καλαζάρ έκανε τον Αύγουστο αν θυμάμαι καλά, αλλά έκανε ξανά αιματολογικές-βιοχημικές (δις μετά από θεραπεία γιατί είχε χαμηλά αιμοπετάλια) το Δεκέμβριο. Έκανε και υπέρηχο καρδιάς (αυτό δε θυμάμαι αν έγινε Αύγουστο ή Δεκέμβριο, θα δω το βιβλιάριο), είχε δείξει μικρή αρρυθμία. Να τον πάω σήμερα για γενικές πάλι λέτε ή σε κανα δίμηνο?

Είναι που μπαίνει η άνοιξη και θέλω να ελέγξω αν η αποπαρασίτωση που ήταν ελαφρότερη το χειμώνα τον κάλυψε (μετά κι από αυτό που είδα με το σκύλο της Berna τρόμαξα λίγο), είχε αυτή την αρρυθμία και πέρασε δάγκωματα, χτύπημα, μυκητίαση και άρα πολλές αντιβιώσεις και φάρμακα αυτό το χειμώνα. Έχει και αυτό με τα συχνά μαλακά κακά και σκεφτόμουν να του κάνω τώρα τις γενικές και ξανά μετά το καλοκαίρι. Τι λέτε, υπερβολή? Να περιμένω λίγο?

Last edited:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Ερλίχεια/λεισμάνεια, τέλη φθινοπώρου και τέλη άνοιξης, για να έχουν νόημα.
Γενικές όποτε θέλεις. Συνήθως μαζί με τις απο πάνω. Μην χρεωνόμαστε και έξτρα ραντεβού.
Εκτός, αν υπάρχει λόγος, που θα στο πει, ο γιατρός σου.

kiriakos22

Well-Known Member
26 Μαϊου 2012
224
0
Ερλίχεια/λεισμάνεια, τέλη φθινοπώρου και τέλη άνοιξης, για να έχουν νόημα.
Γενικές όποτε θέλεις. Συνήθως μαζί με τις απο πάνω. Μην χρεωνόμαστε και έξτρα ραντεβού.
Εκτός, αν υπάρχει λόγος, που θα στο πει, ο γιατρός σου.
Γιατι τελος ανοιξης;Εγω σκεφτομουν να παω να τα κανω τωρα.Λες να παω να κανω μονο ακτινογραφιες και γενικες αιματος και τελος ανοιξης για ερλιχεια/λεισμανεια;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Περίμενε λίγο, να πας κατά το τέλος του μήνα.

Και βέβαια, παίζει ρόλο και η περιοχή που μένεις. Αν πχ, μένεις σε μέρος με υγρασία, εξέταση για λεισμάνεια, ακόμη και κάθε 3μηνο να κάνεις, χαμένη δεν πάει.

Γενικά...όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός [ο χειμώνας], τόσο πιο επικίνδυνα τα πράγματα.

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Γιατι τελος ανοιξης;Εγω σκεφτομουν να παω να τα κανω τωρα.Λες να παω να κανω μονο ακτινογραφιες και γενικες αιματος και τελος ανοιξης για ερλιχεια/λεισμανεια;
Λογικα γιατι αν εχει κολλησει κατι το χειμωνα θα δειξει καλυτερα τοτε? και τελος φθινοπωρου γιατι απο τελος ανοιξης μεχρι και τελος φθινοπωρου ειναι η πιο επικυνδυνη περιοδος και θα το προλαβουμε στην αρχη? δεν ξερω απλα υποθετω!

kiriakos22

Well-Known Member
26 Μαϊου 2012
224
0
Περίμενε λίγο, να πας κατά το τέλος του μήνα.

Και βέβαια, παίζει ρόλο και η περιοχή που μένεις. Αν πχ, μένεις σε μέρος με υγρασία, εξέταση για λεισμάνεια, ακόμη και κάθε 3μηνο να κάνεις, χαμένη δεν πάει.

Γενικά...όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός [ο χειμώνας], τόσο πιο επικίνδυνα τα πράγματα.
Μαλλον αυτο θα κανω.Ευχαριστω!Φετος δεν ειχαμε κρυο τον χειμωνα οποτε φανταζομαι θα ειναι σε εξαρση τα κουνουπια.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Λογικα γιατι αν εχει κολλησει κατι το χειμωνα θα δειξει καλυτερα τοτε? και τελος φθινοπωρου γιατι απο τελος ανοιξης μεχρι και τελος φθινοπωρου ειναι η πιο επικυνδυνη περιοδος και θα το προλαβουμε στην αρχη? δεν ξερω απλα υποθετω!
Sorry ξεχάστηκα. Γι'αυτό, ναι. Οτι και να κολλήσει ο σκύλος, μέσα σ' ένα εξάμηνο, δεν προλαβαίνει να κάνει ζημιά. Οπότε, ακριβώς επειδή κυρίως το καλοκαίρι είναι το επικίνδυνο [αν και πλέον με τις θερμοκρασίες που έχουμε, δεν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός], για να πιάσεις ότι έχει γίνει το καλοκαίρι ή τέλος πάντων, μέχρι να πέσουν κάπως οι ζέστες, κάπου στα τέλη Οκτωβρίου, είναι μια σωστή εποχή για ψάξιμο. Και αν υπολογίσεις και ένα 6μηνο after, που πάμε; τέλη Απριλίου πάμε ;-) Κάπως έτσι :)

deliaki

Well-Known Member
26 Μαϊου 2011
447
45
41
ελληνορωσων
εγω στο τζακ εκανα καθε 6 μηνες,οπως και τωρα στη κιρκη κανω καθε 6 μηνες και πολλες φορες σε συννενοηση με το γιατρο,που θα μου πει αστο ακομα εχει ζεστη σε κανα μηνα κτλ.οπως και στα σκυλια του κυριακου,απο τοτε που τον γνωρισα προσπαθουσα να βαλω ολη του την οικογενεια σε αυτη την νοοτροπια,του γιατρου και των προληπτικων εξετασεων που πρεπει να γινοντε.αργησα λιγο αλλα τα καταφερα,δυστηχως η πανδωρα ειχε να κανει πολυ καιρο εξετασεις και εγινε οτι εγινε,δε ριχνω ευθυνες πουθενα γιατι δε κλαιω πανω απο το χυμενο γαλα αλλα πολλα θα ειχαν προληφθει και πανω απο ολα η ταλαιπωρια του σκυλου αν ολοι ειχαμε ενα πλανο σε αυτο που πρεπει να γινοντε οσων αφορα τα ζωα μας. αλλωστε η καλυτερη θεραπεια ειναι η προληψη.

kiriakos22

Well-Known Member
26 Μαϊου 2012
224
0
οπως και στα σκυλια του κυριακου,απο τοτε που τον γνωρισα προσπαθουσα να βαλω ολη του την οικογενεια σε αυτη την νοοτροπια
Σορρυ αλλα εδω μπερδευτικα λιγο...για ποιον Κυριακο μιλας;

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.338
Μέλη
20.109
Νεότερο μέλος
DarthVader3