Προφυλάξεις για την υγεία του - ηλικιωμένο σκυλί

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Όπως πολλοί γνωρίζετε, έχω σκύλο 11 ετών (σε λίγους μήνες 12) με καρδιακή ανεπάρκεια. Παρά το πρόβλημα της υγείας του έχει ΤΡΟΜΕΡΕΣ αντοχές, ενώ με τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνει έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι αρρυθμίες του και, εδώ και λίγο καιρό βήχει πια πολύ σπάνια.

Βόλτα βγαίνουμε 2 φορές την ημέρα, πολύ πρωί (κατά τις 7 ή και νωρίτερα) και απόγευμα-βράδυ. Επίσης, έρχεται σχεδόν πάντα μαζί μου για κοντινές δουλειές (φαρμακείο, βίντεοκλαμπ, περίπτερο). Τα Σαββατοκύριακα αυτό αλλάζει. Βγαίνουμε κουκουρούκου, όποτε ξυπνήσω, συχνά μέρα μεσημέρι κ.ο.κ.

Την Παρασκευή (είχα άδεια) βγήκαμε μεσημέρι προς απόγευμα, δεύτερη βόλτα. Έκανε ζέστη, αλλά δεν είχα σκοπό να βγούμε για πάνω από 10 λεπτά. Δύο τετράγωνα και πίσω... Στα 7 λεπτά (ακριβώς, έτυχε να τσεκάρω την ώρα όταν βγήκαμε απ' το σπίτι) ο σκύλος τα 'φτυσε. Ξάπλωσε κάτω και δεν ήθελε να κουνηθεί με τίποτα. Η δική μου βλακεία: Δεν είχα νερό μαζί μου. Γύρισε σπίτι, ήπιε νερό και συνήλθε άμεσα.

Αποφάσισα τα εξής:
1. Ποτέ ξανά βόλτα μεσημέρι καλοκαιριάτικα.
2. Θα μειώσω κατά πολύ τους χρόνους της βόλτας - δεκάλεπτα.
3. Ποτέ ξανά μαζί μου στην παραλία το καλοκαίρι (αυτό θα μας στοιχίσει ΠΟΛΥ) :(

Απ' την άλλη, όπως είπα, πρόκειται για ένα τρομερά ενεργητικό σκυλάκι - αν τον βλέπατε και σας έλεγα ότι είναι 5 χρονών, οι περισσότεροι από δω θα το πιστεύατε. Δεν θέλω να του στερήσω τις μεγάλες χαρές τις ζωής (ήδη του έχω στερήσει πολλά απ' τη διατροφή του). Άλλωστε μπορεί (κι ελπίζω) να ζήσει ΠΟΛΛΑ ακόμη χρόνια.

Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε με τις αποφάσεις μου, αν πιστεύετε ότι είμαι υπερβολική κι αν έχετε κάτι άλλο να προτείνετε. (Εννοείται δεν τον πιέζω να τρέχει/παίζει/χοροπηδάει κι έχουμε κόψει εδώ και πολύ καιρό τις σκάλες).

kat201161

Well-Known Member
5 Μαϊου 2009
436
7
ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΑΘΗΝΑ
Είμαι πολύ καινούργια για να δίνω συμβουλές, αλλά για τη ζέστη είμαι κατηγορηματική...ποτέ και με τίποτα!΄Ισως επειδή εγώ τώρα πιά δεν την αντέχω (παθαίνω φωτοδερματίτιδα, δεν μπορώ καθόλου να μείνω στον ήλιο) συν την δυσφορία που νοιώθω ακόμα κι αν είμαι στον ίσκιο. Κάπως έτσι, φαντάζομαι, θα νοιώθουν κι αυτά τα καημένα.
Χθες είχαμε παει βόλτα, το απόγευμα. Με είχαν φαει τα παιδιά μου να πάρουν και τα ποδήλατα και βγήκαμε μία ώρα νωρίτερα, στις επτά αντί για τις οκτώ που βγαίνουμε συνήθως. Το ζουζούνι προς το τέλος της διαδρομής άρχισε να λαχανιάζει και να με ακολουθεί, αντί να πηγαίνει μπροστά ως συνήθως. ΄Εβαλα από το νερό των παιδιών στη χούφτα μου και ήπιε από κει, αρκετά. Συνήλθε αμέσως και ξανάρχισε να χοροπηδάει. Και ξέρεις πως είναι μικρό σκυλάκι, ούτε δέκα μηνών. Ωστόσο η ζέστη το πείραξε!
Πόσο μάλλον το δικό σου:(

TruthHunter

Well-Known Member
8 Φεβρουαρίου 2009
200
3
Έχω επίσης ένα υπέροχο σκυλί 13 ετών και ακολουθώ την διορθωμένη τακτική που προτείνεις Chloe .

Δεν Ξεχνώ ότι η ηλικία αντιστοιχεί σε αιωνόβιο άνθρωπο και συνεπάγεται γενική ευαισθησία...

Της προσφέρω τη μεταχείρηση που θα ήθελα για μένα σε αυτή την ηλικία με πολύ πολύ εκτίμηση, αγάπη

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
Δεν Ξεχνώ ότι η ηλικία αντιστοιχεί σε αιωνόβιο άνθρωπο
Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και τη φυλή του κάθε σκύλου. Στον δικό μου, ένα toy poodle, τα χρόνια του αντιστοιχούν σ' αυτά ενός ανθρώπου που μόλις τώρα μπαίνει στην τρίτη ηλικία.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Την Παρασκευή (είχα άδεια) βγήκαμε μεσημέρι προς απόγευμα, δεύτερη βόλτα. Έκανε ζέστη, αλλά δεν είχα σκοπό να βγούμε για πάνω από 10 λεπτά. Δύο τετράγωνα και πίσω... Στα 7 λεπτά (ακριβώς, έτυχε να τσεκάρω την ώρα όταν βγήκαμε απ' το σπίτι) ο σκύλος τα 'φτυσε. Ξάπλωσε κάτω και δεν ήθελε να κουνηθεί με τίποτα.
Και ο σκύλος μου (3 ετών) το ίδιο θα έκανε. Ακόμα και η Myra (3 μηνών), εάν παίξουμε έντονα μεσημεριάτικα με τόση ζεστή, το ίδιο θα κάνει (το πολύ πολύ να σκάψει το μπωλ με το νερό της, να κάνει το σπίτι λούτσα και να ξαπλώσει από πάνω :D).
Εν ολιγοις, το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, βόλτα και έντονο παιχνίδι νωρίς το πρωί και το βράδυ με τη δροσουλα.

Κατά τα άλλα, οι αποφάσεις σου (δεδομένου του προβλήματος υγείας του μικρού) είναι πολύ σωστές. :)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Kαλά έκανες.
Ο,τι είπες ότι θα προσέχεις πρέπει να προσέχεις.
Επίσης είπες ότι δεν είχες νερό.
Πρόσεξε την υπερβολική κατανάλωση νερού σε τέτοιες περιπτώσεις, το σκυλί δεν δροσίζεται τόσο όσο νομίζουμε για να ρισκάρουμε πιθανή καταπόνηση του κυκλοφορικού. Οταν έχεις τέτοιο πρόβλημα "υπερθέρμανσης" σε σκυλί με αυτές τις ιδιαιτερότητες (αλλά και γενικά) προτίμησε την ψύξη του με άλλους τρόπους (πχ κομπρέσσα στην κοιλιά και στις μασχάλες) παρά την ασυλλόγιστη χορήγηση νερού. Είναι νερό , ναι ο σκύλος δροσίζεται αλλά για το πεπτικό (και κατά συνέπεια το κυκλοφορικό) είναι σαν να τον τάιζες. Και δεν θα τον τάιζες σε αντίστοιχη περίπτωση.
Επίσης σε σκυλί με καρδιακό πρόβλημα ΟΛΕΣ οι αλλαγές (ακόμα και η ψύξη του ή μάλλον και ειδικά η ψύξη του) πρέπει να γίνονται ΣΤΑΔΙΑΚΑ. Ακραίο παράδειγμα αλλά αν ένα τέτοιο σκυλί πέσει με θερμοπληξία το χειρότερο που έχεις να κάνεις (ακόμα και αν μπορείς πρέπει να το αποφύγεις) είναι να το ψύξεις άμεσα. Μπορεί να σωθεί από την θερμοπληξία αλλά δεν θα αντέξει η καρδιά του.

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Denis σ' ευχαριστώ!!! Γιατί δεν ενημερώνουν οι κτηνίατροι γι' αυτά τα πράγματα? :mad:
τους ειπες οτι εχεις σκοπο να πας τον σκυλο με καρδιακο πρόβλημα, βολτα μεσημερι με 38 βαθμούς :confused::confused::confused::confused:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
Κατ' αρχήν φταίω εγώ και όχι ο κτηνίατρος. Δεν είπα αυτό το πράγμα.
Μάκη εσύ δυο τετράγωνα το λες "βόλτα"? Εγώ το λέω "πεταγόμαστε μέχρι το τάδε μαγαζί και επιστρέφουμε".
Την Παρασκευή, αν θυμάσαι, φυσούσε αρκετά και, παρ' ότι γενικά προσέχω, δεν φαντάστηκα ότι θα γινόταν αυτό. Για να δικαιολογηθώ κι άλλο, ο σκύλος είχε τρελή όρεξη για βόλτα.
Όντως. Μαλακία.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αναλαμβάνω την ευθύνη μου, από κει και πέρα ένας κτηνίατρος πέρα από οδηγίες τύπου "δώσε αυτά τα χάπια / δώσε την τάδε τροφή" ΝΟΜΙΖΩ ότι οφείλει να ενημερώνει για πέντε πράγματα παραπάνω.
Πες ότι γίνεται η στραβή, δεν πρέπει να ξέρω πώς να αντιδράσω? Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις θερμοπληξίας?
Αν δεν μου τα έλεγε ο Denis τα παραπάνω πώς θα μπορούσα να ξέρω ότι όταν ο σκύλος φαινομενικά λυσσάει για νερό εγώ δεν πρέπει να του δίνω όσο θέλει?

Τέλος πάντων, σωστό κι αυτό που λες. Κοντά στο νου κι η γνώση. :(

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Συμφωνω απολυτα με τους προλαλισαντες..!!!

Μειωση βολτας.., απαραιτητα..

Το δηλωσε ο σκυλος μονος του..

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
βασικα δεν ξερω αν ειχε αερα ή όχι την παρασκευη

εδω ειχε ζεστη και νηνεμια πάντως

το δυο τετράγωνα δεν το λέω βόλτα για ενα μεγαλόσωμο

για ενα μικρόσωμο οπως το δικό σου ........

κατα τα αλλα....

ειμαι το γνωμης οτι καποια πράγματα εννοούντε

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Έχω επίσης ένα υπέροχο σκυλί 13 ετών και ακολουθώ την διορθωμένη τακτική που προτείνεις Chloe .

Δεν Ξεχνώ ότι η ηλικία αντιστοιχεί σε αιωνόβιο άνθρωπο και συνεπάγεται γενική ευαισθησία...

Της προσφέρω τη μεταχείρηση που θα ήθελα για μένα σε αυτή την ηλικία με πολύ πολύ εκτίμηση, αγάπη
Απλά υπεροχη τοποθετηση.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
Αγαπητέ μου Μάκη

το δυο τετράγωνα δεν το λέω βόλτα για ενα μεγαλόσωμο

για ενα μικρόσωμο οπως το δικό σου ........
Όταν το μικρό μου ήταν μικρό και ηλικιακά με τρέλαινε στη βόλτα για να εκτονωθεί. Μπορούσε να κάνει χιλιόμετρα, να τρέχει, κυριολεκτικά, για ώρες.
Δεν γέρασε ξαφνικά και πλέον του αρκεί το γύρω γύρω στο τετράγωνο.
Δεν είναι μπουλντόγκ, κανίς είναι.
Λυπάμαι πολύ για όλες τις προσαρμογές που έχω αναγκαστεί να κάνω στη ζωή του, λόγω της ηλικίας και του προβλήματος της υγείας του (που πλέον δε φαίνεται).

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Eγώ πάλι θα πηγαινα μέχρι εκεί που με αφήνει ο σκύλος...... πχ, δεν θα έκοβα τη βόλτα στο δεκάλεπτο άν ο σκύλος ηταν μες στην τρελή χαρά (οχι φυσικά μεσα στη ζέστη, αλλά είδες ότι οταν χρειάστηκε στο "ειπε" κι απο μόνος του....)..... δεν θα έκοβα την παραλία που φαίνεται απο τις φωτογραφίες ότι τη γουστάρει τρελά.... τι νόημα έχει η ζωή του αν είναι να μη μοιράζεται τέτοια πράγματα μαζί σας?

Με άλλα λόγια συμφωνώ με τα μέτρα που θέλεις να πάρεις αλλά με λίγη ελαστικότητα (πχ οχι "ΠΟΤΕ" πια στην παραλία ή να κρατάς χρονόμετρο στο δεκάλεπτο επειδή έτυχε μια φορά να κουραστεί στα 9 λεπτά).

:)

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
Μεγαλοκαρδία ασυμπτωματική στα νιάτα του, που προκάλεσε αρχικά αρρυθμίες και πλέον καρδιακή ανεπάρκεια. Παίρνει μόνο renitec και τρώει ειδική ξηρά. Είχε πολύ έντονα συμπτώματα βήχα, αλλά μας πήρε καιρό για τη διάγνωση. Τώρα μπορώ να πω ότι δε βήχει σχεδόν καθόλου!

Στη βόλτα πώς θα γίνει? Θα περιμένω να ξαπλώσει και να μη σηκώνεται? Γιατί παιδιά έγινε απότομα. Έτρεχε-έτρεχε και μέσα σε ένα λεπτό σταμάτησε, μύρισε και κατούρησε ένα δέντρο και μετά έκατσε εκεί πέρα και δεν ήθελε να φύγει.

Με το θέμα της παραλίας στενοχωριέμαι όσο δε φαντάζεστε. Όμως τι να κάνουμε? Να πηγαίνουμε βράδυ για μπάνιο ή μόνο το χάραμα? Και υπό σκιά η θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι πολύ υψηλή. Άλλωστε, σύμφωνα και με όσα είπε ο denis, δεν είναι ασφαλές για το σκυλί να θερμαίνεται στον ήλιο και ξαφνικά να μπαίνει στο νερό. Αν κατάλαβα καλά δηλαδή.
Τι άλλο να κάνω? :-|

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Στη βόλτα πώς θα γίνει? Θα περιμένω να ξαπλώσει και να μη σηκώνεται? Γιατί παιδιά έγινε απότομα. Έτρεχε-έτρεχε και μέσα σε ένα λεπτό σταμάτησε, μύρισε και κατούρησε ένα δέντρο και μετά έκατσε εκεί πέρα και δεν ήθελε να φύγει.

:-|
E, εντάξει συμβαίνουν αυτά. Φρόντιζε να μην τον βγάζεις μεσα στη ζέστη, να έχεις λιγο νεράκι αν και δεν πιστεύω ότι ακόμα και καρδιακός σκύλος παθαίνει κάτι αν μείνει μισή ώρα χωρίς νερό, κι αν ξανασυμβεί τον παιρνεις αγκαλιά (μισή μερίδα είναι άλλωστε, οπότε έχεις αυτην τη πολυτέλεια :p) και τον γυρίζεις πίσω..... δε λέω να τον πάρεις να ανεβείτε την Πάρνηθα το Δεκαπεντάυγουστο, αλλά βρε παιδί μου όχι και με το το ρολόι στο χέρι.... είμαι σίγουρη ότι δε θα το ήθελε και ο ίδιος!:D

Τώρα για την παραλία, πάλι δε θα πήγαινα 3 η ώρα , αλλά δεν είναι ανάγκη να πάει κανείς και το χαραμα! Ο Denis έχει φυσικά μεγάλύτερη εμπειρία, αλλά βρεμένος ο σκύλος υπο σκιά και με δροσερό νεράκι, νομίζετε ότι θα είχε πρόβλημα? Kαι τέλος πάντων αν είναι να πάει (χτύπα ξύλο, φτου φτου φτου!!!!!), ας πάει παίζοντας στη παραλία μαζί σας, βρε παιδί μου...

Μη σε πάρω και στο λαιμό μου, φιλοσοφικό είναι το ζήτημα.... εσύ τον ξέρεις το σκύλο τόσα χρόνια και ξέρεις τι τον ευχαριστεί..... αλλά πρεπει να αποφασίσεις τι ρίσκο είσαι διατεθημένη να παρεις προκειμένου να μην του στερήσεις το νόημα της ζωής και της συμβίωσης μαζί σας.:)

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
βρεμένος ο σκύλος υπο σκιά και με δροσερό νεράκι, νομίζετε ότι θα είχε πρόβλημα?
Να σου πω την αλήθεια, σκεφτόμουν περισσότερο την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από την άμμο και τον ήλιο στο νερό. (Και, φυσικά, την παραμονή στην παραλία, με τη ζέστη, όσο δεν είναι βρεγμένος).
αλλά πρεπει να αποφασίσεις τι ρίσκο είσαι διατεθημένη να παρεις προκειμένου να μην του στερήσεις το νόημα της ζωής και της συμβίωσης μαζί σας.
Ναι ρε γαμώ το με απασχολεί πάρα πολύ αυτό :-|

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Και εγώ πιστεύω ότι άμα είσαι προσεκτική και δεν τον ζορίζεις ότι δεν υπάρχει λόγος να του κόψεις τις χαρές της ζωής.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Να σου πω την αλήθεια, σκεφτόμουν περισσότερο την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από την άμμο και τον ήλιο στο νερό. (Και, φυσικά, την παραμονή στην παραλία, με τη ζέστη, όσο δεν είναι βρεγμένος).
Κοίτα, εγώ θα ρώταγα κι ενα καλο κτηνίατρο... πόσο ευαίσθητη είναι η καρδιά του? Γιατι απ'αυτά που λες φαίνεται οτι με την αγωγή είναι μια χαρά ο σκύλος..... δεν είναι οτι σταματάει από ώρα σε ώρα η καρδιά του...... ούτε πια είναι τόσο γέρος..... αλλο να βλέπεις οτι υποφέρει το σκυλί πραγματικά και έχει συμπτώματα (κούραση, υποτονικότητα, δυσκολία στην αναπνοή κτλ) κι αλλο να είναι οπως περιγράφεις εσύ το δικό σου.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr