Καλησπέρα και από εμένα. Συγνώμη που καθυστέρησα να σου απαντήσω αλλά τώρα είδα το μήνυμά σου. Κι εγώ το σκυλάκι μου το πήρα σε ηλικία 1 έτους. Από τις πρώτες μέρες που τον πήρα έκανε εμετό ό,τι έτρωγε ακόμα και το νερό. Πήγα σε όλους τους κτηνιάτρους της περιοχής μου του έδωσα κατά καιρούς και διαφορετικές θεραπείες αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς κανείς δεν μπορούσε να διαγνώσει τι πρόβλημα είχε. Άλλος μου έλεγε για την γλωττίδα, άλλος για το στομάχι, άλλος για γαστρίτιδα. Ο τελευταίος λοιπόν κτηνίατρος που επισκέφθηκα με παρέπεμψε στην κτηνιατρική σχολή της Θεσ/κης. Τον πήγα κι εκεί και του έκαναν οισοφαγοσκόπηση και διέγνωσαν μεγα-οισοφάγο. Μου έδωσαν κι από εκεί κάμποσα χάπια, θεραπευτική τροφή καθώς και οδηγίες για να τον ταΐζω. Έπρεπε να του δίνω μικρές ποσότητες τροφής ανά οχτάωρο μαζί με τα φάρμακά του. Επίσης τον τάιζα όρθιο και έπρεπε να τον έχω σε όρθια στάση για κανένα 20λεπτο μετά το φαγητό για να τον βοηθά να κατεβαίνει πιο γρήγορα στο στομάχι. Είχε εξασθενήσει εντελώς ο Μάρκο με τόσα φάρμακα και πρόοδος καμία. Σε συνεννόηση με τον γιατρό της κλινικής διέκοψα όλα τα φάρμακα και του έδινα μόνο την τροφή σε όρθια στάση. Σε λίγο καιρό σταμάτησα και τη θεραπευτική τροφή. Με τον καιρό άρχισε να καλυτερεύει και δεν έκανε τόσους εμετούς. Δοκίμασα πολλές τροφές και πολλές μεθόδους ταΐσματος για να δω πώς θα σταματήσει εντελώς. Αυτή η κατάσταση κράτησε σχεδόν 6 μήνες. Ο θυρεοειδής του διαγνώστηκε πολύ αργότερα κι εφόσον του είχαν σταματήσει οι εμετοί. Μπορεί να κάνει μία στο τόσο αλλά όχι εκείνο το πράγμα να μην μπορεί να σταματήσει καθόλου από τους εμετούς. Τώρα είναι σχετικά καλά αλλά αρκετά αδύνατος.
Αν κάποιος κτηνίατρος της περιοχής σου έχει τα κατάλληλα μέσα για ενδοσκόπηση κάντην για να δεις τι έχει εσωτερικά το σκυλάκι σου. Διαφορετικά θα πρέπει να απευθυνθείς στη σχολή στη Θεσ/κη. Αν έχει μεγα-οισοφάγο δεν είναι κάτι θεραπεύσιμο. Θα τον πιάνει κάθε τόσο και πρέπει να είσαι προσεκτικός. Εμένα τον πιάνει όταν έχει υγρασία και βρέχει ας πούμε. Το καλοκαίρι και τις καλές μέρες είναι περδίκι. Αυτό είναι κάτι που δεν μπόρεσε να μου το εξηγήσει κανείς κτηνίατρος. Και να σου πω την αλήθεια, δεν νομίζω να του έκαναν κάτι όλα αυτά που δοκίμασα. Απλά πιστεύω ότι βελτιώθηκε ο καιρός και καλυτέρεψε κι αυτός. Αυτό στο λέω χωρίς να σε αποτρέψω από το να ασχοληθείς με ό,τι σε συμβουλέψει ο κτηνίατρος. Χθες και σήμερα που βρέχει ας πούμε δεν είναι και τόσο στα καλά του. Δεν κάνει εμετούς αλλά έχει απίστευτα σάλια και κρατιέται ο καημένος για να μην τα βγάλει, δεν έχει όρεξη για τίποτα.
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα και πόσο. Εύχομαι όλα να πάνε καλά αλήθεια γιατί καταλαβαίνω τι περνάς.
ΥΓ: Όσον αφορά στην τροφή, ο κτηνίατρος μου συνέστησε να μην του δίνω ξηρά τροφή αλλά καλύτερα κονσέρβα για να είναι πιο μαλακή. Δοκίμασα και κροκέτα αλεσμένη με νεράκι σε χυλό, ρύζι για σκύλους σε σούπα με κοτόπουλο, κονσέρβες θεραπευτικές και μη (όλες τις μάρκες) αλλά αποτέλεσμα κανένα. Αυτή που του δίνω εδώ και αρκετούς μήνες και είναι καλά είναι η Optidog πατέ που την προμηθεύομαι από τα Lidl. Είναι η μόνη με την οποία είναι καλά. Το είπα στον κτηνίατρο και μου είπε να του δίνω ό,τι τον κάνει να είναι καλύτερα εφόσον είχαμε δοκιμάσει τόσα χωρίς ουσιαστική πρόοδο στην κατάστασή του.
Α, επίσης του δίνω και 3-4 φρυγανιές χωρίς αλάτι και ζάχαρη την ημέρα όταν δεν είναι καλά για να συγκρατούν τα υγρά της τροφής. Όπως κάνουμε και στους ανθρώπους. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι θεμιτό αλλά έχει αποτέλεσμα.
Σου εύχομαι και πάλι καλή τύχη. Ό,τι άλλο θελήσεις να με ρωτήσεις ευχαρίστως να σου απαντήσω.