Πρότυπο Μαλτέζ (65) - Ελληνική Μετάφραση


p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
17.12.2015
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πρότυπο Nº65
***(Σχόλια Επιτροπής Κριτών της F.C.I.)***
ΜΑΛΤΕΖ

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Κεντρική Λεκάνη της Μεσογείου.

ΑΝΑΔΟΧΟΣ: Ιταλία

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΈΚΔΟΣΗΣ του ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: 13.11.2015

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Σκύλος Συντροφιάς

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ Δ.Κ.Ο.: Ομάδα 9 Σκύλοι Συντροφιάς
Τμήμα 1 Μπισόν και Ομοειδείς Φυλές
Χωρίς Εξετάσεις Εργασίας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το όνομα “Μαλτέζ” δεν υποδηλώνει ότι η φυλή προέρχεται από το νησί της Μάλτας, διότι το επίθετο “μαλτέζ” προκύπτει από την σημιτική λέξη “màlat”, που σημαίνει καταφύγιο, ή λιμάνι· η σημιτική ρίζα εμφανίζεται ξανά σε μια σειρά ονομάτων παραθαλάσσιων περιοχών· π.χ. στο νησί της Αδριατικής θάλασσας, Μλιετ (Λατινικά: Melita, Ιταλικά: Meleda), στην αρχαία πόλη Μελίτη της Σικελίας και επίσης στο νησί της Μάλτας. Οι πρόγονοι του μικρού αυτού σκύλου ζούσαν στα λιμάνια και στις παραθαλάσσιες πόλεις της Κεντρικής Μεσογείου, όπου κυνηγούσαν τα ποντίκια και τους αρουραίους που βρίσκονταν σε αφθονία στις αποθήκες των λιμανιών και στα αμπάρια των πλοίων. Σε λίστα σκύλων που χρονολογείται από την εποχή του Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.) αναγράφεται μια φυλή μικρόσωμων σκύλων, στην οποία αποδίδεται το λατινικό όνομα “Canes Melitenses” (Μελιταίο Κυνίδιο). Αυτός ο σκύλος ήταν γνωστός στην αρχαία Ρώμη: αγαπημένη συντροφιά των ευυπόληπτων κυριών και δοξασμένος από τον Στράβωνα, Λατίνο ποιητή του 1ου αι. μ.Χ. Αναπαραστάσεις του Μαλτέζ από πολυάριθμους ζωγράφους της Αναγέννησης δείχνουν αυτόν τον μικρό σκύλο στα σαλόνια της περιόδου, στο πλάι όμορφων κυριών της εποχής.

Η φυλή εκτρέφεται στην Ιταλία μετά τον Β’ Π.Π. και παραμένει σε αριθμητική στασιμότητα, μέχρι το 1980. Σήμερα εκτρέφεται σε ικανοποιητικό αριθμό δειγμάτων, με καλή ποιότητα.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Μικρού μεγέθους, επιμηκυμένος κορμός. Καλυμμένος με έναν πολύ μακρύ λευκό μανδύα, πολύ κομψός, με περήφανο και χαρακτηριστικά υψηλά φερόμενο κεφάλι.

Μικρός σκύλος, αλλά με δυνατό σώμα και καλή οστεοδομή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Το μήκος του κορμού ξεπερνά κατά 1/3 περίπου το ύψος στο ακρώμιο. Το μήκος του κεφαλιού είναι ίσο με 6/11 του ύψους στο ακρώμιο. Η περιφέρεια του στήθους είναι κατά 2/3 μεγαλύτερη του ύψους στο ακρώμιο. Το μήκος του ρύγχους είναι ίσο με 4/11 του μήκους του κεφαλιού, είναι συνεπώς ελαφρώς μικρότερο από το ήμισυ του. Το βάθος του ρύγχους είναι 20% μικρότερο από το μήκος του. Το μήκος της ουράς αντιστοιχεί στο 60% περίπου του ύψους στο ακρώμιο.

1596302003578.png
Σωστές Αναλογίες
1596302161073.png

Λανθασμένες Αναλογίες
1596302188233.png
Ψηλά πόδια & κοντός κορμός - - - - - ------- - - - - - - Κοντά πόδια & μακρύς κορμός


ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ / ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ζωηρό, στοργικό, πολύ γαλήνιο και πολύ έξυπνο.

Του αρέσει να παίζει, είναι πολύ ενεργητικό, αλλά ποτέ επιθετικό, αντικατοπτρίζοντας τον ρόλο του, ως σκύλος συντροφιάς.

ΚΕΦΑΛΙ: Αρκετά ευρύ, που ξεπερνά ελαφρά το μισό του μήκους της κεφαλής.

Η αναλογία του ρύγχους με το κεφάλι είναι πολύ σημαντική για την φυλή. Επί των ημερών μας, υπάρχει η τάση να εκτρέφονται Μαλτέζ με πολύ κοντά, ή σε μερικές περιπτώσεις πολύ μακριά ρύγχη και αυτό αλλάζει αρκετά την χαρακτηριστική τους έκφραση.

Σωστή Αναλογία Κρανίου – Ρύγχους
1596303822221.png
 
Last edited:


p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ:
Κρανίο: Το κρανίο είναι ελαφρώς μακρύτερο του ρύγχους· το διζυγωματικό εύρος είναι ίσο με το μήκος του. Το προφίλ του κρανίου, είναι ελαφρώς οβάλ, το επάνω μέρος είναι επίπεδο με την ινιακή απόφυση ελαφρώς διακριτή. Η προεξοχή του μετωπιαίου οστού και τα υπερόφρυα τόξα είναι καλά ανεπτυγμένα· η μετωπική αύλακα είναι πολύ μικρή ή δεν διακρίνεται, οι πλευρικές όψεις των βρεγματικών οστών είναι κάπως κυρτές.

Το μήκος του κρανίου είναι σχεδόν διπλάσιο του ρύγχους.

Ρινομετωπικό Κοίλωμα: Καθορίζεται έντονα σχηματίζοντας γωνία 90°.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:
Μύτη: Στην προέκταση της ρινικής γέφυρας, από την πλαϊνή όψη, το έμπροσθεν μέρος είναι κάθετο. Ογκώδης με ανοιχτά ρουθούνια, στρογγυλή και απολύτως μαύρη.
Ρύγχος: Το μήκος του ρύγχους είναι ελαφρώς μικρότερο από το μισό του μήκους του κεφαλιού. Η υποκόγχια περιοχή είναι καλά σμιλεμένη. Το βάθος είναι πολύ μικρότερο από το μήκος. Οι πλευρές του ρύγχους είναι παράλληλες, αλλά το ρύγχος, από την μπροστινή όψη, δεν πρέπει να δείχνει τετράγωνο, καθώς το πρόσθιο μέρος του ενώνεται με τις πλαϊνές πλευρές με καμπύλες. Το ρύγχος είναι ευθύγραμμο με έναν ξεκάθαρα διακριτό αύλακα στο κεντρικό του τμήμα.

1596304126208.png
Πολύ κοντό ρύγχος ------------------------------------ Πολύ μακρύ ρύγχος

Χείλη: Από την μπροστινή όψη, τα άνω χείλη στην ένωσή τους, έχουν το σχήμα μιας πολύ ανοιχτής καμάρας. Αναπτύσσονται ελαφρώς σε βάθος και η χειλική σχισμή δεν είναι ορατή. Τα άνω χείλη προσαρμόζουν τέλεια στα κάτω χείλη με τέτοιο τρόπο, ώστε το κάτω προφίλ του ρύγχους να καθορίζεται από την κάτω γνάθο. Τα άκρα των χειλιών πρέπει να είναι απολύτως μαύρα.
Σιαγόνες/Δόντια: Φυσιολογικά ανεπτυγμένες και λεπτές στην εμφάνιση, με τέλεια συναρμογή. Η κάτω γνάθος, με τους κλάδους ευθείς, δεν είναι ούτε προεξέχουσα ούτε υποχωρεί στο πρόσθιο τμήμα της. Οι οδοντικές καμάρες εφαρμόζουν τέλεια, με τους κοπτήρες σε διάρθρωση ψαλιδιού. Τα δόντια είναι λευκά και η οδοντοστοιχία είναι καλά ανεπτυγμένη και ολοκληρωμένη.
Η απουσία του προγόμφιου (Ρ1) είναι αποδεκτή.
Μάτια: Με έκφραση ζωηρή και σε ετοιμότητα, μεγαλύτερα σε μέγεθος από το αναμενόμενο, το σχήμα τείνει να είναι στρογγυλωπό. Βλέφαρα σφιχτά στον βολβό του ματιού, ο οποίος δεν είναι ποτέ βαθουλωτός, αλλά αρκετά ισόπεδος με το κεφάλι, ελαφρώς προεξέχων. Τα μάτια βρίσκονται στο ίδιο σχεδόν μετωπιαίο επίπεδο. Από την μπροστινή όψη: στα μάτια δεν πρέπει να είναι εμφανής ο σκληρός (λευκός χιτώνας βολβού)· έχουν χρώμα σκούρας ώχρας· το περίγραμμα των ματιών και η νηκτική μεμβράνη (τρίτο βλέφαρο) είναι μαύρα.

Η θέση και το χρώμα των ματιών είναι πολύ σημαντικά, για να διατηρείται η σωστή έκφραση της φυλής. Τα μάτια δεν πρέπει ποτέ να είναι μαύρα και δεν πρέπει να είναι εμφανής ο σκληρός. Τα μαύρα μάτια δίνουν μια υπεροπτική έκφραση στην φυλή, που δεν είναι η σωστή. Ελάττωμα με επιβολή ποινής.

1596304244682.png

Τέλεια Μάτια ------------------------------------- Τα μάτια θα μπορούσαν να είναι πιο στρογγυλά

Μάτια: Σε ανοιχτή θέση (αλλά σχεδόν μετωπιαία), στρογγυλά, ελαφρώς προεξέχοντα, σκούρας ώχρας· επί των ημερών μας, παρατηρούνται πολύ προεξέχοντα μάτια και σε τέλεια μετωπιαία θέση, σε αυτήν την περίπτωση το Μαλτέζ έχει πολύ κοντό ρύγχος.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ
1596304381380.png

Αυτιά: Σχεδόν τριγωνικά σε σχήμα, το φάρδος είναι περίπου το 1/3 του μήκους. Είναι τοποθετημένα αρκετά πάνω από το ζυγωματικό τόξο, κρέμονται κοντά στις πλευρές του κρανίου, ελαφρώς ανασηκωμένα στην βάση.

ΛΑΙΜΟΣ: Αν και καλύπτεται με άφθονο τρίχωμα, η οριοθέτηση του αυχένα είναι εμφανής. Το άνω προφίλ είναι τοξωτό. Το μήκος του λαιμού είναι περίπου το μισό του ύψους στο ακρώμιο. Ο λαιμός στέκεται όρθιος και δεν εμφανίζει καθόλου δερματική χαλάρωση.
 


p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
ΚΟΡΜΟΣ: Το μήκος, από το σημείο των ώμων μέχρι το σημείο των γλουτών είναι κατά 1/3 μεγαλύτερο από το ύψος στο ακρώμιο.

1596304761986.png
Ο βραχίονας είναι ελαφρώς μακρύτερος από τον πήχυ
Άνω γραμμή σώματος: Ευθύγραμμη μέχρι την ουρά.
Ακρώμιο: Ελαφρά ανυψωμένο της άνω γραμμής.
Πλάτη: Το μήκος υπερτερεί του μισού ύψους στο ακρώμιο.
Λεκάνη: Κατά την προέκταση της οσφυϊκής-ραχιαίας γραμμής, η λεκάνη είναι πολύ ευρεία και μακρά, επικλινής κατά 10°.
Στέρνο: Φαρδύ, βαθύ, καλά ανεπτυγμένο, κατέρχεται κάτω από τους αγκώνες με τα πλευρά όχι πολύ εκτεταμένα. Η θωρακική περιοχή είναι πολύ μακρά.

ΟΥΡΑ: Φύεται στο επίπεδο της λεκάνης, παχυλή στη ρίζα και λεπτή στην άκρη. Σχηματίζει μονή περιστροφή και η άκρη της πέφτει ανάμεσα στους γλουτούς, ακουμπώντας την λεκάνη. Η ουρά που περιστρέφεται στην μια πλευρά του κορμού, είναι αποδεκτή.

1596304851727.png
Η λεκάνη είναι ελαφρώς επικλινής, η βάση της ουράς είναι ψηλά.

ΆΚΡΑ:

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΑΚΡΑ:
Γενική εμφάνιση: Σκέλη κοντά στον κορμό, ίσια και παράλληλα.
Ώμος: Το μήκος αντιπροσωπεύει το 1/3 του ύψους στο ακρώμιο, με το επάνω μέρος των ώμων αρκετά απομακρυσμένους και καλά τοποθετημένους πίσω.
Βραχιόνιο Οστό: Μακρύτερο από την ωμοπλάτη, με καλή γωνίωση.
Αγκώνας: Δεν στρέφει προς τα μέσα, ή προς τα έξω.
Πήχυς: Ισχνός, με λίγους ορατούς μύες, αλλά με στιβαρή κατασκευή οστών σε σχέση με το μέγεθος της φυλής.
Καρπός: Στην κάθετη γραμμή του πήχυ, ευκίνητος. Δεν πρέπει να είναι διεσταλμένος. Καλύπτεται με λεπτό δέρμα.
Μετακάρπιο: Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον καρπό και λόγω του μικρού του μήκους, είναι κάθετο.
Πρόσθια πέλματα: Στρογγυλωπά, δάχτυλα σφιχτά και καμπυλωτά· τα μαξιλαράκια πρέπει να είναι μαύρα, τα νύχια πρέπει επίσης να είναι μαύρα ή τουλάχιστον σκούρου χρώματος.
Τα κερατοειδή νύχια είναι πλήρως αποδεκτά.

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ:
Γενική εμφάνιση: Στιβαρή κατασκευή οστών. Από την πίσω όψη, σκέλη παράλληλα και κάθετα, από το σημείο των γλουτών μέχρι το έδαφος.
Μηρός: Αρκετά μυώδης, με το πίσω μέρος κυρτό. Η κατεύθυνση του, προς τα κάτω και εμπρός, είναι κάπως λοξή σε σχέση με την κάθετο.
Γόνατο: Η άρθρωση είναι ελεύθερη, χωρίς να στρέφει προς τα μέσα, ή προς τα έξω.
Χαμηλό Τμήμα Μηρού: Με ένα στρίψιμο μεταξύ του τένοντα και του οστού, που είναι ελάχιστα αισθητό. Επικλινές κατά 55°. Είναι ελαφρώς μακρύτερο του μηρού.
Ταρσός: Η μπροστινή γωνίωση του ταρσού είναι 140°.
Μετατάρσιο: Η απόσταση από το έδαφος έως το σημείο του ταρσού είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το 1/3 του ύψους στο ακρώμιο. Τα μετατάρσια είναι τοποθετημένα αρκετά χαμηλά και απολύτως όρθια.
Οπίσθια πέλματα: Στρογγυλωπά, δάχτυλα σφιχτά και καμπυλωτά· τα μαξιλαράκια πρέπει να είναι μαύρα, τα νύχια πρέπει επίσης να είναι μαύρα ή τουλάχιστον σκούρου χρώματος.

ΒΑΔΙΣΜΑ / ΚΙΝΗΣΗ: Ομοιόμορφη, γλιστρώντας ελαφρά στο έδαφος, ελεύθερη, με μικρά και πολύ γρήγορα βήματα στον τροχασμό.

Το Μαλτέζ δίνει την εντύπωση ότι κινείται επάνω σε πατίνια.

1596304998425.png

ΔΕΡΜΑ: Πολύ σφιχτό σε όλα τα σημεία του σώματος, στιγματισμένο με σκούρες κηλίδες και κηλίδες χρώματος κόκκινου κρασιού, ειδικά στην πλάτη.

ΜΑΝΔΥΑΣ:
Τρίχωμα: Πυκνό, λαμπερό, γυαλιστερό - που πέφτει βαρύ και με μεταξωτή υφή, πολύ μακρύ σε όλον τον κορμό και ίσιο σε όλο το μήκος του, χωρίς ίχνος κυμματισμού ή σγουρώματος. Στον κορμό πρέπει να είναι μακρύτερο από το ύψος στο ακρώμιο και να πέφτει βαρύ στο έδαφος, σαν κάπα που εφαρμόζει κοντά στον κορμό, χωρίς να ανοίγει ή να σχηματίζει τούφες ή πλεξίδες. Οι τούφες και οι πλεξίδες είναι αποδεκτές στα μπροστινά άκρα, από τον αγκώνα μέχρι το πέλμα και στα πίσω άκρα από το γόνατο μέχρι το πέλμα. Δεν υπάρχει υπομανδύας. Στο κεφάλι ο μανδύας είναι πολύ μακρύς – όπως και στο πρόσωπο, αναμιγνύεται με την γενειάδα και επίσης με το κρανίο, όπου πέφτει καταλήγοντας να αναμιγνύεται με το τρίχωμα που καλύπτει τα αυτιά. Στην ουρά, το τρίχωμα πέφτει πίσω στη μια πλευρά του σώματος, π.χ. χαμηλά στην κοιλιά και στον μηρό, με τέτοιο μήκος που να αγγίζει τον ταρσό.
Χρώμα: Καθαρό λευκό, μια απαλή απόχρωση ιβουάρ είναι επιτρεπτή. Ίχνη από απαλές πορτοκαλί αποχρώσεις είναι αποδεκτές, αλλά όχι επιθυμητές και αποτελούν ατέλεια.

1596305092444.png
1596305102679.png

Σοβαρό ελάττωμα: Μάλλινο τρίχωμα. Η σωστή υφή συχνά αμελείται. Το μάλλινο τρίχωμα δίνει την εντύπωση μεγαλύτερου όγκου. Η υφή του μανδύα είναι μεταξωτή, βαριά και πρέπει να εφάπτεται στο σώμα. Δεν υπάρχει υπομανδύας. Κατά την αφή, πρέπει να υπάρχει η αίσθηση δροσιάς, χαρακτηριστικό του μεταξιού.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ:

Ύψος στο ακρώμιο:
Αρσενικά από 21-25 εκ.
Θηλυκά από 20-23 εκ.

Βάρος: 3-4 Κιλά

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Κάθε παρέκκλιση από τα προηγούμενα σημεία θα πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πρέπει να είναι σε ευθεία αναλογία με τον βαθμό και την επίδραση του στην υγεία και την ευημερία του σκύλου.
  • Αμφοτερόπλευρος στραβισμός.
  • Υπερμήκης κορμός.
ΣΟΒΑΡΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ:
  • Κυρτή μύτη.
  • Οξυμένος προγναθισμός κάτω γνάθου.
  • Ύψος αρσενικού πάνω από 26 εκ, ή κάτω από 19 εκ. Ύψος θηλυκού πάνω από 25 εκ. ή κάτω από 18 εκ.
ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ:
  • Επιθετικοί ή υπερβολικά ντροπαλοί σκύλοι.
  • Κάθε σκύλος που εμφανίζει σαφείς φυσικές ή συμπεριφορικές ανωμαλίες θα αποκλείεται.
  • Ενισχυμένη απόκλιση ή σύγκλιση του επιπέδου του κεφαλιού.
  • Πλήρης αποχρωματισμός της μύτης ή μύτη άλλου χρώματος, πλην του μαύρου.
  • Προγναθισμός άνω γνάθου.
  • Εξωτροπία.
  • Πλήρης αποχρωματισμός των βλεφάρων.
  • Άνουρα, βραχύουρα, είτε εκ γενετής είτε επίκτητα.
  • Σγουρός μανδύας.
  • Οποιοδήποτε χρώμα πλην του λευκού, με εξαίρεση το απαλό ιβουάρ.
  • Κηλίδες διαφορετικών χρωμάτων, οποιασδήποτε έκτασης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
  • Τα αρσενικά ζώα θα πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις, πλήρως κατεβασμένους εντός του οσχέου.
  • Μόνο λειτουργικοί και κλινικά υγιείς σκύλοι, με τις τυπικές διαμορφώσεις της φυλής, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Πολύ ενδιαφέρον και πολύ ενημερωτικό κατά την γνώμη μου το ότι συνοδεύεται με φωτογραφικο υλικό. Ευχαριστούμε πολύ. (y) :)

Τα σχόλια με κόκκινο χρώμα, της επιτροπής κριτών της fci, που μπορεί κανείς να τα βρει για άλλες φυλές;
 
  • Like
Reactions: p__nat


p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Σ’ ευχαριστώ πολύ!

Δυστυχώς, απ’ ότι είδα, υπάρχουν ελάχιστα αρχεία τέτοιου τύπου. Βρίσκονται στην ιστοσελίδα της FCI, στην υποενότητα “Breed-specific education” και μπορείς να δεις την λίστα “εδώ”.

Πρέπει ωστόσο να διευκρινήσω, πως τα σχόλια δεν προέρχονται από τους κριτές, αλλά απευθύνονται σε αυτούς, (μελλοντικούς ή υποψήφιους) και στους εκτροφείς. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά πως το "...national canine organisation (member of the FCI) of the country of origin of the breed" αναφέρεται στον μητρικό όμιλο της εκάστοτε φυλής, μου προξενεί εντύπωση που δεν υπάρχουν αντίστοιχα αρχεία για όλες τις φυλές.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ευχαριστώ πολύ!
Από ότι βλέπω και οι φωτογραφίες από εκεί προέρχονται.
Στην Αμερική υπάρχει κάτι αντίστοιχο που το ονομάζουν "illustrated discussion of the breed standard". Πρόκειται για μια επεξήγηση του προτύπου με εικόνες και κάποιες επιπρόσθετες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες, που απευθύνεται σε κριτές και εκτροφείς της φυλής. Eνα παράδειγμα πχ είναι αυτό που έχει επιμεληθεί ο Αμερικάνικος όμιλος φυλής των γιορκίων.
Αντίθετα ό,τι αφορά τον μητρικό όμιλο της φυλής (UK) αλλά και την FCI, υπάρχει μόνο το πρότυπο, ξερό. Δεν υπάρχει καμία επεξήγηση, καμία βοήθεια, επίσημα τουλάχιστον, να ξέρεις πως αυτά που διαβάζεις είναι όσο γίνεται πιο αντικειμενικά και δεν είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Είστε λοιπόν από τους τυχερούς.
 
  • Like
Reactions: p__nat and spyv


p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Διόρθωσε με αν κάνω λάθος, αλλά αυτό που έχω συμπεράνει, εστιάζοντας όμως μόνο στην συγκεκριμένη φυλή, είναι πως οι οργανισμοί δρουν κάπως αντίρροπα:
στην αντίπερα όχθη, βλέπω ένα πρότυπο το οποίο αποτελείται από μια ξερή σελίδα, με γενικόλογες περιγραφές (π.χ. κρανίο, ρύγχος, μάτια, αυτιά, σιαγόνες, περιγράφονται σε μόλις 5 γραμμές), σε αντίθεση με τη γηραιά ήπειρο, που εξαντλεί αναλογίες και ποσοστά.
Παράπλευρα όμως, στην Ευρώπη οι πληροφορίες εξαντλούνται στο πρότυπο, ενώ στην Αμερική η επίσημη πληροφόρηση* είναι τόσο σφαιρική, που ο ενδιαφερόμενος, ίσως να μην χρειάζεται να κοιτάξει καν, δεύτερη ιστοσελίδα!
Διατροφή, άσκηση, υγεία, ιατρικές εξετάσεις που κάθε υπεύθυνος εκτροφέας θα πρέπει να κάνει, grooming, στοιχεία επικοινωνίας εκτροφείων με σύντομο βιογραφικό σημείωμα, γέννες κτλ. Δεν τους ψάχνει ο κόσμος τυχαία στο ιντερνετ ή στο facebook....

* μέσω AKC και American Maltese Association

Σχετικά με τις φωτογραφίες, νομίζω ότι δικαιωματικά κερδίζει τη θέση της μια από το "κορμάκι" μου, μόνο και μόνο για την υπομονή της να την γυροφέρνω όλη μέρα με την μεζούρα!!:love:
Μπαλκονήσι.jpg
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Στα γιόρκι βλέπεις πως είναι αντίθετα. :)
Πιο πολλές πληροφορίες θα βρεις σε επίσημους φορείς στην Αμερική, παρά στην Ευρώπη. Ακόμα και το site του μητρικού ομίλου στο ΗΒ, δεν έχει τις πληροφορίες που ψάχνει ο "ανήσυχος" και φιλομαθής λάτρης της φυλής.
Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες για το site του AKC και τις πληροφορίες που βρίσκει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος. Το ίδιο ισχύει και με το site του KC.
 
  • Like
Reactions: p__nat




p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον ο καθένας στην φυλή του, να κάνει μια ιστορική αναδρομή στις αλλαγές που έχει υποστεί το πρότυπο και τους λόγους που οδήγησαν στις όποιες αλλαγές.
Από τότε που μετέφραζα το τρέχον πρότυπο, είχα προσπαθήσει να βρω το προηγούμενο της FCI (1955), δυστυχώς χωρίς επιτυχία. Αν έχει πέσει κάτι στην αντίληψη σου και μπορείς να με βοηθήσεις, θα το εκτιμούσα!

Ωστόσο, στην ιστορική αναδρομή της φυλής, έχω διαβάσει τα εξής:
Η φυλή πρωτοεμφανίστηκε σε έκθεση, το 1862 στο Λονδίνο, με την συμμετοχή 20 σκύλων. Το Kennel Club ιδρύθηκε το 1873 και στις πρώτες του δραστηριότητας ήταν η δημιουργία γενεαλογικού βιβλίου. Εγγράφηκαν 24 μαλτέζ. Μια πολύ φημισμένη εκτροφέας της εποχής ήταν η Lady Giffard kαι οι σκύλοι της διακρίνονταν για τον μακρύ, μεταξωτό τους μανδύα. Δύο από τους πιο διάσημους σκύλους της ήταν ο Hugh (1,800gr) kαι η αδερφή του Queenie (1,300gr).
Από το 1902 έως το 1913 υπήρχε και κατηγορία για έγχρωμα μαλτέζ.
Το αγγλικό πρότυπο για τα λευκά μαλτέζ είχε ως όριο βάρους τα 5,440gr ενώ για τα έγχρωμα τα 3,850gr.
Στην κατηγορία των έγχρωμων, ήταν αποδεκτά όλα τα χρώματα, ενώ τα λευκά έπρεπε να είναι απολύτως λευκά. Τα έγχρωμα μαλτέζ είχαν τραχύτερο τρίχωμα, κοντύτερο ρύγχος και πλατύτερο κρανίο από τα λευκά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο γνωστό μαλτέζ γεννήθηκε το 1873, λευκό με μαύρα αυτιά και εμφανίστηκε στην έκθεση του Westminster το 1879, ως “Maltese Skye Terrier”.
Το πρώτο λευκό μαλτέζ, εμφανίστηκε στο Westminster το 1877, ως “Maltese Lion Dog”.
Η πρώτη εγγραφή μαλτέζ στο γενεαλογικό βιβλίο του AKC έγινε το 1888, με τις θηλυκές “Snips” & “Topsy”.
Από το 1900 έως το 1910 πολλοί εκτροφείς κανίς χρησιμοποίησαν το μαλτέζ για να “κλειδώσουν” τη χρώση του δέρματος, το λευκό τρίχωμα και το μέγεθος του λευκού toy κανίς, με κάποια ανεπιθύμητα στοιχεία της διασταύρωσης, να διατηρούνται έως σήμερα: στα μεν κανίς, τα στρογγυλά μάτια, σε αντίθεση με τα αμυγδαλωτά που ορίζει το πρότυπο τους και στα μαλτέζ το πιο “κανισοειδές” τρίχωμα.
Το 1918 εξαλείφεται ο όρος “terrier” από την ονομασία και το 1924 καταχωρείται στην νεοσύστατη κατηγορία “Toy”.
Από το 1930 φαίνεται πως επανακαθορίζεται η φυλή, με το συγκεκριμένο σχήμα κεφαλής, τον μονό ίσιο μανδύα, χωρίς κυμματισμούς και αποχρώσεις και από την δεκαετία του 1950, με εκτεταμένη εκτροφή, η φυλή γίνεται πλέον ευρέως γνωστή και δημοφιλής (για να επαυξήσουμε και στην άποψη του @spyv :p)
To 1961 μετά την εμφάνιση εθνικού ομίλου καταργείται το μη ρεαλιστικό όριο των 1,360gr και στην αναθεώρηση του προτύπου το 1964 προστίθεται ότι τα μακριά μαλλιά του κεφαλιού μπορούν να πιάνονται σε κότσο (topknot).

 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Γράφει στο CBM

"... today in Italy there is no club recognized by the National Ente della Cinofilia Italiana (ENCI) to protect the aforementioned breeds.

This situation is to be considered anomalous if we look at the fact that these are two Italian breeds that must be safeguarded and promoted both in our country and abroad and considering what happens in most countries of the world, where there are clubs that protect these breeds, despite the fact that they do not hold their standards. "

Ποιο κάτω δε αναφέρει για τον προηγούμενο όμιλο όπου... αγνοείται η τύχη του (μεταφορικά το λέω)
Την θέση του ευελπιστεί (τότε που γράφτηκε το άρθρο) να πάρει το CBM, οταν αναγνωριστεί.
Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει χρονολογία συνεπώς δεν ξέρω τι έγινε στην συνέχεια.

Στον Κυνολογικο της Ιταλίας όμως υπάρχει παραπομπή (σήμερα που μιλάμε) για το CBM.
Άρα αναγνωριστηκε;
Αυτός είναι πλέον ο μητρικός;
Μάλλον θα πω, με επιφύλαξη μέχρι να τσεκαριστει.

Λογικά το πρότυπο του 15 (που είναι σε ισχύ) το εισηγήθηκε ο προηγούμενος όμιλος.
 
  • Like
Reactions: zerom0


zerom0

Well-Known Member
14 Οκτωβρίου 2015
490
728
Αθήνα
Ευχαριστώ πολύ για όσα κόπιασες να παραθέσεις.
Προφανώς θα βάλω μεταφραστή γιατί ιταλικά δεεεεν...
Και δεν είδα δυνατότητα αλλαγής γλώσσας
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Εγώ βασικά, ενδιαφέρομαι να βρω το αρχικό πρότυπο του 1955.
Να δω τι άλλαξε και γιατί... Ούτε και στο CBM βλέπω να υπάρχει.:mad:
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Δυστυχώς ούτε εγώ έχω καταφέρει.
Το προσπάθησα και μέσω fci.
Είχα βρει για άλλη φυλή παλαιότερο πρότυπο μέσα από τα media της fci.
Το πρόβλημα είναι πως ή δεν δουλεύει σωστά το ψαχτηρι τους ή κάνω εγώ κάτι λάθος.

Η άλλη λύση είναι να βρεις κάποιον παλιό της φυλής μέσω fb πχ και να ρωτήσεις αν έχει κρατήσει αρχείο.
 
  • Like
Reactions: p__nat


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.597
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3