Πως να χειριστώ το κουτάβι μου;


apostolosx

Member
11 Δεκεμβρίου 2020
21
7
36
Γεια σας,

Εδώ και λίγες μέρες υϊοθετήσαμε ένα αδέσποτο κουταβάκι 2,5 μηνών.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε εφοδιαστεί με πάνες ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τα "ατυχήματα". Τις πρώτες ημέρες, 1-2 φορές από τις 7-8 συνολικά, πήγαινε στην πάνα. Τις υπόλοιπες πάνω σε χαλιά ή στο πάτωμα. Όταν τα κάνει στην πάνα του το επιβραβεύουμε με ΜΠΡΑΒΟ ή λιχουδιές. Εδώ και λίγες ημέρες όμως έχει κόψει την πάνα εντελώς και πηγαίνει όπου να'ναι όσο και αν προσπαθήσαμε να του το μάθουμε (είμαστε πάνω από το κεφάλι του όλη την ώρα, το πηγαίνουμε κοντά στην πάνα και περιμένουμε μόλις καταλαβαίνουμε ότι θέλει να κάνει κάτι).

Επίσης ένα ακόμα θέμα, δεν θέλει να μας αποχωρίζεται. Ειδικά στον ύπνο, θέλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έρχεται και να κοιμάται μαζί μας. Σε όσες προσπάθειες κάναμε για να του μάθουμε να κοιμάται κάτω ή να του περιορίσουμε την πρόσβαση κλαίει ακατάπαυστα.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το καθοδηγήσουμε σωστά και αποτελεσματικά;
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Καλησπέρα, να σας ζήσει το κουτάβι!

Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε: υπομονή και επανάληψη :p Πόση υπομονή και επανάληψη, εξαρτάται από τον κάθε σκύλο.

Εϊναι πολύ μικρό, και είναι στα χέρια σας ελάχιστο χρονικό διάστημα για να έχετε την παραμικρή απαίτηση. Ότι πήγε δυο φορές στην πάνα θεωρείστε το τυχαίο γεγονός, και όχι ότι έμαθε κάτι και απλά στη συνέχεια το αγνοεί.
Για τη δεύτερη ερώτηση, θα πρότεινα επίσης να το περιορίσετε κάπου την ώρα που κοιμάστε ή λείπετε (αν λείπετε, δεδομένης της κατάστασης...). Απλά φροντίστε να είναι ασφαλές, οπότε ή σε crate ή αν υπάρχει κάποιο δωμάτιο χωρίς τίποτα να τραυματίσει το κουτάβι (ή να το καταστρέψει).
Υπάρχουν πάρα πολλά σχετικά θέματα στο φόρουμ, με μια αναζήτηση θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες.
Άνοιξε αν θέλεις κι ένα θέμα να μας συστήσεις το κουτάβι σου και να μας πεις την ιστορία σας!
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.221
7.753
Ισως επίσης να κάνατε ενα ραντεβου με κάποιον εκπαιδευτη να σας δώσει κάποια καθοδήγηση.... Και ισως να σας εξηγησει την χρήση του κρεητ, παρκου κ.τ.λ , θα σας σώσει. Τωρα που είναι μικρό, θα γλιτώσετε πολυ ταλαιπωρία στο μέλλον!
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Κάτι που θα σας βοηθήσει πολύ στην τουαλέτα του, είναι αρχικά να μην έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους του σπιτιού.
Διαρκή παρακολούθηση και ανάλογα την πρόοδο προχωράτε.
Αν το κουτάβι μείνει χωρίς επίβλεψη, είναι δεδομένο πως θα τα κάνει όπου βρει. Ειδικά τα βράδια.
Για αυτό είναι πολύ καλή λύση ένας περιορισμένος χώρος για αυτόν τον σκοπό (κατά προτίμηση εκεί που έχετε και την πάνα του) και σιγά σιγά εκμάθηση και του crate.

Επίσης βάζουμε μια πάνα σε χώρο που βολεύει (βρέξει χιονίσει). Δεν βάζουμε πάνες παντού στο σπίτι.

Εδώ θα βρεις πολλές περισσότερες λεπτομέρειες
 
  • Like
Reactions: apostolosx


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
41
Εγώ είμαι κατά της πανας, απ' την στιγμή που θέλετε το σκυλάκι κάποια στιγμή να μάθει να πηγαίνει έξω θα σας συμβουλευα να το βάζετε στο μπαλκόνι ή στην πιλωτη εφόσον υπάρχει.
Αν μάθει τελικά στην πάνα μετά θα ταλαιπωρηθητε αφάνταστα.

Επίσης αναλόγως τις πρώτες πρώτες μέρες δεν είναι κακό το σκυλάκι να κοιμηθεί μαζί μας, σιγά σιγά όμως θα πρέπει να αρχίσει να απομακρύνεται.
Όσο για το συνέχεια μαζί σας λογικό είναι, και ίσως λόγο καραντίνας να μπορεί και να το καταφέρνει. Μάθετε το από τώρα πως πρέπει να μένει και μόνο του, έχετε και την πολυτέλεια να δώσετε τον χρόνο που χρειάζεται.
Αν το αμελησετε θα πάθει σοκ όταν γυρίσετε στις δουλειές σας.

Και βέβαια όπως είπαν όλοι σωτήριο εργαλείο είναι το κλουβακι
 


apostolosx

Member
11 Δεκεμβρίου 2020
21
7
36
Επειδή μένουμε σε ισόγειο σπίτι και έξω κυκλοφορούν γάτες δεν μπορούμε να το βγάλουμε γιατί δεν έχει κάνει ακόμα τα εμβόλια.
Έχουμε πάρει ένα πλαστικό crate αλλά όταν το ξεγαλάμε με τροφή και μπαίνει μέσα, κλαίει συνέχεια με λιγμούς.
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
810
921
27
Δεν μπορούμε να το βγάλουμε έξω γιατί δεν έχει κάνει ακόμα τα εμβόλια.
Έχουμε πάρει ένα πλαστικό crate αλλά όταν το ξεγαλάμε με τροφή και μπαίνει μέσα, κλαίει συνέχεια με λιγμούς.
Και χωρις τα εμβολια, εφοσον δεν θα ερχεται ακομα σε επαφη με αλλα ζωα και με χωματα κλπ κλπ, δεν υπαρχει κανενα προβλημα να το βγαζεις για 5-10 λεπτα στο μπαλκονι η στην ταρατσα.

Οσο για το crate, το σκυλακι κλαιει γιατι το βλεπει σαν τιμωρια. Το κλουβι ΔΕΝ πρεπει να ειναι ενας χωρος που κλεινουμε μεσα το σκυλι για τιμωρια, οταν θελουμε να το ξεφορτωθουμε η για 8 ωρες μεχρι να ερθουμε απο την δουλεια. Το κλουβι πρεπει να ειναι ενας χωρος που το σκυλι θα βλεπει σαν την φωλια του, σαν τον χωρο που μπορει να παει και να χαλαρωσει. Στην αρχη εννοειται οτι θα του φανει περιεργο, γιατι θα ειναι μακρια σας, γι αυτο φροντιζουμε παντα να κανουμε το κλουβι οσο πιο ανετο γινεται. Καλο θα ηταν, για να νιωθει και αυτο πιο κοντα σας οταν ειναι μεσα στο κλουβι, να βρισκεται στο δωματιο σας. Πρεπει απαραιτητα να εχει μεσα μαξιλαρακι, κουβερτα (ισως και πανω απτο κλουβι μια, για να ειναι σαν κρυψωνα) και 1-2 παιχνιδια (ισως ενα KONG που να εχει μεσα πολυ λιγη τροφη). Μερικοι ακομα, επιλεγουν να βαλουν ενα μπολακι με νερο και ενα με λιγο φαγητο μεσα επισης. Κατι σαν αυτο: DSC_0415-2-800x531.jpg
(βρηκα την εικονα στο γκουγκλ.)

Να πω επισης οτι το κουταβι ΔΕΝ θα μαθει το κλουβι μεσα σε ενα βραδυ. Υπαρχουνε βηματα στο πως να μαθει σιγα σιγα να μενει ολο και περισσοτερο μεσα στο κλουβι. (και εννοειται πως ο τελικος μας στοχος πρεπει παντα να ειναι το σκυλι να ΘΕΛΕΙ να παει μεσα στο κλουβι μονο του, με ανοιχτη την πορτα, τα βραδια ας πουμε. Εαν πρεπει να μεινει μονο του στο σπιτι οταν πρεπει να πατε δουλεια η καπου αλλου, δεν προτεινω να το κλειδωνετε μεσα στο κλουβι, αλλα σε ενα δωματιο του σπιτιου που να μην εχει μεσα γυαλικα κλπ κλπ. Σε πολλες χωρες το να μενει ενα σκυλι μεσα στο κλουβι για πανω απο 1-2 ωρες δεν θεωρειται μια καλη και ανθρωπινη πρακτικη.) Τελευταια, η εκμαθηση του κλουβιου δεν γινεται μονο το βραδυ οταν παμε να το βαλουμε μεσα, ειναι κατι που πρεπει να εξασκουμε αρκετες φορες την ημερα.

Επισης δεν ξερω τι εννοεις οταν λες πλαστικο κρειτ. Εννοεις το κλουβακι μεταφορας? Αν ναι, τοτε αυτο κατα τη γνωμη μου δεν ειναι καταλληλο.

Παρακατω ειναι ενα αρθρο που λεει τα βηματα για εκπαιδευση κλουβιου:

Τα πρώτα βήματα της εκπαίδευσης στο κλουβί, (crate) - k9doorways
 
Last edited:


apostolosx

Member
11 Δεκεμβρίου 2020
21
7
36
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Ναι το κλουβί μεταφοράς εννοώ αλλά και σε εμένα τελικά δεν φαίνεται κατάλληλο.
Όταν την περιορίζουμε σε ένα άνετο δωματιάκι κλαίει με λυγμούς και βαριανασαίνει σαν να πνίγεται οπότε δεν μου πάει η καρδιά να την αφήσω εκεί. Υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι από την στενοχώρια της, τους λυγμούς κτλπ;
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
810
921
27
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Ναι το κλουβί μεταφοράς εννοώ αλλά και σε εμένα τελικά δεν φαίνεται κατάλληλο.
Όταν την περιορίζουμε σε ένα άνετο δωματιάκι κλαίει με λυγμούς και βαριανασαίνει σαν να πνίγεται οπότε δεν μου πάει η καρδιά να την αφήσω εκεί. Υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι από την στενοχώρια της, τους λυγμούς κτλπ;
Εαν προς το παρον δεν υπαρχει δυνατοτητα αποκτησης κανονικου κρειτ ή παρκου, και το δωματιο μια χαρα ειναι, ομως και εκει ισχυουν τα του κρειτ, κουβερτουλα, κρεβατακι, παιχνιδια, ζεστασια ειδικα τωρα με τα κρυα και λιγο φαγακι και νερακι. (και πανα/ες) Και φυσικα και αυτο θελει τον χρονο του, δεν μπορεις να το αφησεις με το καλημερα στο δωματιο ολο το βραδυ και να περιμενεις να μαθει οτι ολα οκ, θα φρικαρει και με το δικιο του. Οπως και με το κρειτ, σιγα σιγα θα μαθει να μενει μονο του στο δωματιο, ολο και περισσοτερη ωρα. Στην αρχη για 2-3 λεπτακια, μετα για 5-6 λεπτακια, μετα για 10-15 λεπτακια, μεχρι να φτασεις την μιση ωρα που απο κει και μετα οσο και να μεινει θα ειναι οκ. Δεν θα παθει τιποτα απο την στεναχωρια του, ισα ισα αμα κανεις αυτο τωρα που ειναι κουταβι, θα γλιτωσεις το αγχος αποχωρισμου οταν μεγαλωσει. Ενα σκυλι με χρονιο αγχος αποχωρισμου ρισκαρει πολλα πραγματα, οπως και στους ανθρωπους, το εντονο και συνεχες στρες κανει τεραστιο κακο στην υγεια, οποτε καλυτερα να φαει το λουκι και αυτο και εσεις για κανα 2 μηνες τωρα, παρα για ολη του την ζωη αργοτερα. Οσο και να κλαιει, δεν πρεπει να του μιλατε η να καθεστε εξω απτην πορτα. Εαν μεσα στο δωματιο εκεινο υπαρχει μια τηλεοραση, η ενα ραδιοφωνο, η οτι αλλο κανει απαλο ηχο ομιλιας, τοτε αφηστε το ανοιχτο σε χαμηλη ενταση. Θα το βοηθησει να μην αισθανεται τοσο μονο του. Επισης, οταν ερθει ωρα να το βγαλετε και να το βαλετε στο δωματιο, δεν θελει χαρες και κουβεντες. Πρεπει να αρχισει να το βλεπει ως μια απολυτα νορμαλ, καθημερινη διαδικασια.
 


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
41
Εγώ διαφωνώ στο ότι πρέπει να έχει μέσα στο κλουβί του τόσα πράγματα.
Επίσης θέλει σιγά σιγά να του μάθεις να περιορίζεται, δεν θα πάθει τίποτα από το κλάμα σωματικά αλλά σίγουρα μπορείτε να το αποφύγετε.

Ρώτα τον γιατρό σου αν μπορεί να έρθει το σκυλάκι σε επαφή με ανεμβολιαστες γάτες δεν το ξέρω αυτό.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
το κουτάβι είναι 2,5 μηνών...
πόσα κιλά είναι?
συγκεκριμένη φυλή?
θα πρότεινα να πάρετε πάρκο γι αρχή ... έχει το καλό ότι μπορεί να περιορίζεται σε μεγαλύτερο χώρο χωρίς να νοιωθει αποκλεισμένο και να διαμαρτύρεται... επίσης είναι ευέλικτο στο πόσο μεγάλο ή μικρό είναι οπότε σταδιακά μειώνετε το μέγεθος του μέχρι το μέγεθος του τελικού κλουβιού......
ακόμα και σε αυτό που πρότεινε η @ΒασιλικηΖ μπορείτε να β'αλετε το πάρκο δίπλα στο κρεβάτι σας δεν έχει ουρανό ... οπότε να έχετε το χέρι σας μέσα ώστε να μαθει να κοιμάται διπλα σας μεν και με την παρουσια σας κι όχι στο κρεβατι σας ...
αυτό σταδιακά θα βοηθήσει στο να μάθει να κοιμαται μόνο του...
σε περίπτωση πάντα που δεν θελετε να κοιμαται μαζί σας... κάτι που όπως λέει ο @Yorkaddict δεν είναι κακό...
 


apostolosx

Member
11 Δεκεμβρίου 2020
21
7
36
Είναι 2,5-3 κιλά. Φυλή δεν ξέρω... Έχω παραγγείλει ένα μεγαλούτσικο crate και περιμένω να ξεκινήσω "εκπαίδευση". Πρέπει να συνηθίσει να μένει και μόνο του, δεν γίνεται διαφορετικά... ακόμα και στην τουαλέτα να πάω έρχεται και κλαίει από έξω.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Προσπαθείστε να βγαίνετε έξω και να την αφήνετε μόνη της. Καταλαβαίνω τις πρακτικές δυσκολίες, αλλά κάντε ό,τι μπορείτε. έστω κι αν είναι να ανεβείτε τη σκάλα, ή να βγείτε στον ακάλυπτο/κοινόχρηστο χώρο.
Μπείτε/βγείτε ήρεμα, χωρίς πολλά πολλά, σα να μη συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο. Από το κλάμα δεν παθαίνει τίποτα... το πολύ πολύ αγοράστε μερικά κιλά μελομακάρονα να κεράσετε τους γείτονες και ζητήστε την κατανόησή τους για τυχόν ενοχλήσεις!
Μπορείτε να το ξεκινήσετε και πριν το κρέιτ, βγείτε έξω για 2-3 λεπτά, αρκεί και αυτό.
 


apostolosx

Member
11 Δεκεμβρίου 2020
21
7
36
Την Τρίτη και Τετάρτη της εβδομάδας που πέρασε, καταφέραμε να πηγαίνει στην πάνα κατά πολύ μεγάλο ποσοστό π.χ. από τις 10 φορές που θα κάνει κάτι οι 8 ήταν στην πάνα. Από την Πέμπτη που ήρθε το crate και το στήσαμε, η μικρή δεν ξαναπήγε στην πάνα ενώ δεν την πιέσαμε να μπει μέσα. Υπάρχει περίπτωση τα κάγκελα να την αγχώνουν και να δημιούργησαν πρόβλημα στην ψυχολογία της; Ρωτάω γιατί στο Pettaxi μέχρι να έρθει εδώ ήταν σε κλουβί με άλλα σκυλιά.

Επίσης έχουμε φτιάξει έναν μικρό χώρο για να της περιορίζουμε την πρόσβαση σε όλο το σπίτι. Εκεί έχουμε το crate, απ'εξω κουπες φαγητου και νερου και διπλα την πάνα της. Με το που απομακρυνόμαστε κλαίει με λυγμούς σε σημείο που νομίζεις ότι θα πάθει κάτι.
 


jo&zaxarias

Active Member
12 Ιουνίου 2020
43
74
32
Πάντως πραγματικά είναι θέμα επιμονής και επανάληψης... Με σταθερή αντιμετώπιση πιστευω θα φτιαξουν τα πραγματα συντομα. Δεν εχω εμπειρία με τόσο μωρο αλλα π.χ. ο δικός μας (μας ηρθε 4 μηνών), τα 2-3 πρωτα βραδια ερχοταν και εκλαιγε εξω απο την πορτα του υπνοδωματιου (του ειχαμε κρεβατακι στο σαλονι και εμεις πηγαιναμε μεσα με κλειστη την πόρτα), σταθερά τον οδηγούσαμε ξανα και ξανα πίσω στο κρεβατακι του μέχρι που το αποδέχτηκε και τελικά έμενε όλο το βραδυ αδιαμαρτύρητα.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
41
Αν δεν είναι κλειδωμένη μέσα μου φαίνεται λίγο τρελό να την αγχωνει η ύπαρξη τους μόνο.
Το να κλαίει το έπαθε από τότε που μπήκε το κλουβί στον χώρο της ή συνέπεσε ο περιορισμός στον χώρο με την άφιξη του κλουβιου;
 


apostolosx

Member
11 Δεκεμβρίου 2020
21
7
36
Από την πρώτη μέρα που ήρθε η μικρή στο σπίτι, δεν ήθελε περιορισμό και έκλαιγε. Της είχαμε βάλει αρχικά ένα μικρό εμπόδιο που τελικά το σκαρφάλωσε και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο που δεν μπορούσε οπότε έκλαιγε με λυγμούς. Θέλει συνέχεια να είναι πάνω ή δίπλα μας για να μας ακουμπάει.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Αστη να κλαίει :) Πραγματικά, είναι κάτι που όσο πιο νωρίς καταφέρετε να το λύσετε, τόσο το καλύτερο θα είναι στη συνέχεια. Δεν είναι υποχρεωτικά κάτι που θα περάσει από μόνο του όσο μεγαλώνει το κουτάβι, και εφόσον αναγκαστικά είστε μαζί 24/7 , δεν ξέρετε ούτε πόσο σοβαρό είναι, ούτε αν επιδεινώνεται με τη συνεχή παρουσία σας στο σπίτι.
Για μένα, ξεκινήστε να το δουλεύετε χθες (και το κρέιτ, και το να μείνει μόνη της για 5 λεπτά, και το να είναι χύμα στο σπίτι αλλά χωρίς να αγγίζεστε).
Είναι μικρόσωμη σχετικά; Αντέχετε να τη βγάλετε αγκαλιά έξω για 5-10 λεπτά για βόλτα στο τετράγωνο, να δει ανθρώπους (ναι, γελάσαμε, το ξέρω), να ακούσει θορύβους, αυτοκίνητα...); Αν ναι, βάλτε κι αυτό στο πρόγραμμα.
 
  • Like
Reactions: TheBestBoi


apostolosx

Member
11 Δεκεμβρίου 2020
21
7
36
Βόλτες την κάνουμε ήδη π.χ. εχθές πήγαμε σε Petshop και την είχαμε αγκαλιά όσο της ψωνίζαμε πραγματάκια.
Λόγω καραντίνας που βρισκόμαστε 24/7 στο σπίτι, προσπαθούμε να μη της δίνουμε συνέχεια σημασία αλλά από μόνη της έρχεται πάνω μας. Ήδη έχει μεγαλώσει αισθητά το κορμάκι της και φαίνεται να καταλαβαίνει περισσότερα.
Στο crate πηγαίνει μερικές φορές και κάθεται για λίγα δευτερόλεπτα... Πιο πολύ με προβληματίζει η τουαλέτα... ενώ την παρακολουθώ και όταν τη βλέπω να μυρίζει την πηγαίνω στην πάνα της, με κοιτάει σαν χαζή! Αν την αφήσω λίγο πάει και τα κάνει αλλού σαν να με κοροϊδεύει ή να φοβάται κάτι... Βέβαια υπάρχουν και κάποιες σπάνιες φορές που πηγαίνει στην πάνα μόνη της. Δεν έχω βγάλει ακόμα άκρη πως το βλέπει.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Είχα κουτάβι που έμαθε την τουαλέτα σε μια εβδομάδα περίπου, και άλλο που το έμαθε μετά από ένα τρίμηνο...
Ένα άλλο αστροπελέκι έμαθε να λερώνει στον κήπο, το συνέχισε σταθερά για ένα δίμηνο ενώ είχε ξεκινήσει να βγαίνει βόλτα - με αποτέλεσμα στην επιτστροφή να τρέχουμε πίσω γιατί κατουριόταν. Μετά αποφάσισε ότι πρέπει να τα χωρίσει - τσίσα στον κήπο, κακά στη βόλτα. Ή στο αυτοκίνητο ενώ οδηγούμε για να πάμε σε πάρκο για βόλτα, και αφού έχει βγει 5-6 φορές σε παρτέρια με χώμα της γειτονιάς πριν μπει στο αυτοκίνητο , ακριβώς για να λερώσει στο αυτοκίνητο :mad: :mad:
Οπότε, όταν ξεμπερδέψεις με τη λογική ανάλυση της κουτάβας σου, μπορείς αν θέλεις να ασχοληθείς και με τη δική μου περίπτωση...
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.595
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3