Πόσο ρόλο παίζει στην τελική ποιότητα του σκύλου ο νέος ιδιοκτήτης;

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Με αφορμή το θέμα:
"Πόσο ρόλο παίζει στην εκτροφή η ηθική του εκτροφέα"

Θέλω να ρωτήσω τους εκτροφείς του φόρουμ (και ελεύθερα κι οι υπόλοιποι να πουν την γνώμη τους) να μας πουν τα πράγματα από την δική τους σκοπιά:

Πόσο ρόλο παίζει

α) η ηθική και "ποιότητα" του νέου ιδιοκτήτη, στην τελική ποιότητα του σκύλου;

και
β) πόσο ρόλο παίζει η ποιότητα του νέου ιδιοκτήτη για τον εκτροφέα;

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Παράδειγμα:

Για εμένα στο α) είναι πολύ, πολύ εύκολο ο αδαής να "χαλάσει" το καλύτερο κουτάβι του κόσμου. Από την άλλη πολλοί καλοί ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να "φτιάξουν" σκύλους που δεν είχαν την καλύτερη αρχή (είτε στον χαρακτήρα, είτε στην μορφολογία).

Αρα παίζει ΜΕΓΑΛΟ ρόλο το ποιός έχει τον σκύλο και ΠΩΣ τον έχει. Σε φυλές που αργούν να μεγαλώσουν παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο ο ιδιοκτήτης. Μόνο το θέμα της άσκησης είναι αρκτετά πολύπλοκο στις μεγάλες φυλές.

Στο θέμα του χαρακτήρα/συμπεριφοράς, ο καλός ιδιοκτήτης παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Έχει την δύναμη να δημιουργήσει καινούργους "οπαδούς" της φυλής ή να κάνει κόσμο να την μισεί με πάθος.

Μετά στο β) γνωρίζοντας τα παραπάνω, με όλες τις λεπτομέριες, ο εκτροφέας είναι απλά ΑΝΗΘΙΚΟΣ αν δεν δίνει τεράστια βάση στο ποιός θα πάρει κουτάβι του.

Το θέμα δεν είναι όμως τόσο απλό. Από την μία ΟΦΕΙΛΕΙ να κάνει πολλές ερωτήσεις (και συχνά προσωπικές) και να προσέξει πολύ, από την άλλη όμως πρέπει να μάθει να κρίνει ανθρώπους με μεγάλη μαεστρία! Πόσοι "άσχετοι" αρχάριο, γίνονται πολύ γρήγορα υπέροχοι ιδιοκτήτες;;;; Και πόσοι "ειδήμωνες" είναι πραγματικός ΕΦΙΑΛΤΗΣ για τον σκύλο που ζεί μαζί τους; Και πόσοι ενώ έχουν μεγάλη οικονομική άνεση και ζητούν κουτάβι, στην ουσία ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΚΥΛΟ καθόλου (απλά νομίζουν πως θέλουν);

Και η σχέση "εκτροφέας-ιδιοκτήτης" να μην τελειώνει με το που φύγει το κουτάβι, αλλά μόλις να ΑΡΧΙΖΕΙ. Είναι μια πρόσθετη δουλεία (και πολύ δύσκολη φαντάζομαι) που λίγοι αναγνωρίζουν. Ίσως όμως αυτή να είναι και η πιο πολύτιμη για το κουτάβι και το τελικό αποτέλεσμα του σκύλου.

Last edited:

Panos0685

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2008
490
1
43
Anthousa Athens
Χωρις να εχω εμπειρια...θα ηθελα πολυ να γνωρισω εναν εκτροφεα που να ειναι αυστηρος με το που θα δωσει το κουταβι του. ;)

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
έχω 2-3 προχειρους....
ένα σε ντοπερμαν, ένα σε ντογκο.... και ένα σε μολοσσό....
δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ότι ενώ δεν έχουν κουτάβια έχουν λίστα αναμονής...

( ο εκτροφέας ντογκο... ειλικρινα δεν ξέω αν συνεχίζει ακόμα εκτροφή...)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
( ο εκτροφέας ντογκο... ειλικρινα δεν ξέω αν συνεχίζει ακόμα εκτροφή...)

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απαγοητεύτηκαν από την έλλειψη "ποιότητας" στους ιδιοκτήτες.... αυτούς είχα στο μυαλό (εν μέρη) όταν ξεκίνησα αυτό το θρέντ.

Προσωπικά είναι ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ λόγος που δεν νομίζω να ασχοληθώ με την εκτροφή στην Ελλάδα ποτέ. Δεν έχω την απαιτούμενη υπομονή με τους ανθρώπους (ενώ με τους σκύλους, την μελέτη και την σκληρή δουλειά, μια χαρά τα πάω!).

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Παράδειγμα:

Για εμένα στο α) είναι πολύ, πολύ εύκολο ο αδαής να "χαλάσει" το καλύτερο κουτάβι του κόσμου. Από την άλλη πολλοί καλοί ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να "φτιάξουν" σκύλους που δεν είχαν την καλύτερη αρχή (είτε στον χαρακτήρα, είτε στην μορφολογία).

Αρα παίζει ΜΕΓΑΛΟ ρόλο το ποιός έχει τον σκύλο και ΠΩΣ τον έχει. Σε φυλές που αργούν να μεγαλώσουν παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο ο ιδιοκτήτης. Μόνο το θέμα της άσκησης είναι αρκτετά πολύπλοκο στις μεγάλες φυλές.

Στο θέμα του χαρακτήρα/συμπεριφοράς, ο καλός ιδιοκτήτης παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Έχει την δύναμη να δημιουργήσει καινούργους "οπαδούς" της φυλής ή να κάνει κόσμο να την μισεί με πάθος.

Μετά στο β) γνωρίζοντας τα παραπάνω, με όλες τις λεπτομέριες, ο εκτροφέας είναι απλά ΑΝΗΘΙΚΟΣ αν δεν δίνει τεράστια βάση στο ποιός θα πάρει κουτάβι του.

Το θέμα δεν είναι όμως τόσο απλό. Από την μία ΟΦΕΙΛΕΙ να κάνει πολλές ερωτήσεις (και συχνά προσωπικές) και να προσέξει πολύ, από την άλλη όμως πρέπει να μάθει να κρίνει ανθρώπους με μεγάλη μαεστρία! Πόσοι "άσχετοι" αρχάριο, γίνονται πολύ γρήγορα υπέροχοι ιδιοκτήτες;;;; Και πόσοι "ειδήμωνες" είναι πραγματικός ΕΦΙΑΛΤΗΣ για τον σκύλο που ζεί μαζί τους; Και πόσοι ενώ έχουν μεγάλη οικονομική άνεση και ζητούν κουτάβι, στην ουσία ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΚΥΛΟ καθόλου (απλά νομίζουν πως θέλουν);

Και η σχέση "εκτροφέας-ιδιοκτήτης" να μην τελειώνει με το που φύγει το κουτάβι, αλλά μόλις να ΑΡΧΙΖΕΙ. Είναι μια πρόσθετη δουλεία (και πολύ δύσκολη φαντάζομαι) που λίγοι αναγνωρίζουν. Ίσως όμως αυτή να είναι και η πιο πολύτιμη για το κουτάβι και το τελικό αποτέλεσμα του σκύλου.
Το αυτό :)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
α) η ηθική και "ποιότητα" του νέου ιδιοκτήτη, στην τελική ποιότητα του σκύλου;
Είναι σαν να πάρεις ένα αυτοκίνητο π.χ το EVO..και να μιλήσουμε για επιδόσεις, στρίψιμο κλπ οδηγώντας το ένας νέος οδηγός..

η να έχουμε ένα καλο πιανο και να περιμένουμε να δούμε τις επιδόσεις του από έναν αρχάριο..

Eνα σκυλί αν δεν είσαι σωστός ιδιοκτητης, ευσυνείδητος, να ξέρεις τι θέλεις και τι παίρνεις.., να μπορείς να σεβαστείς και να αξιοποιήσεις έναν καλο σκύλο η εναν οποιοδηποτε σκυλο..
Μπορείς κάλλιστα να τον καταστρέψεις..

β) πόσο ρόλο παίζει η ποιότητα του νέου ιδιοκτήτη για τον εκτροφέα
Δεν είμαι εκτροφέας αλλα για εμενα ένας καλός εκτροφέας ισοδύναμει και με πολύ αυστηρή κρίση των πελατών του..

Με λίγα λόγια ο εκτροφέας βαζει την ζύμη..και ο ιδιοκτητης την μαγια..

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Συμφωνώ με τα λεγόμενα της Dr, έχω αναρωτηθεί κι εγώ πολλές φορές, άσε που εδώ στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, δεν μιλάμε για χτίσιμο χαρακτήρα από τον ιδιοκτήτη, είμαστε μακράν απ΄αυτό, τα βασικά πράγματα διαβίωσης του σκύλου δεν τηρούνται πάρα πολλές φορές...(εμβόλια, δεσίματα, μπαλκόνια, ταράτσες, τροφή τη χειρότερη και ουκ έστε τέλος στη λίστα):(
Εδώ φοβούνται μη και ξοδέψουν παραπάνω δραχμή για την αγορά του σκύλου που όλα τ΄άλλα...
Με τίποτα δεν θα γινόμουν εκτροφέας για τον λόγο αυτό, νομίζω θα μου έμεναν όλα τα σκυλιά στο τέλος...
Και σίγουρα θέλει καλό μάτι και κυρίως να βλέπουν αν υπάρχει εμπειρία στο θέμα σκυλιά και κάποιες ράτσες να μη δίνονται καθόλου σε κάποιους ιδιοκτήτες...πχ δεν θα έδινα ποτέ ΜΤ σε κάποιον που δεν έχει χρόνο ν΄ασχοληθεί ή δεν του αρέσει ο καλλωπισμός, με τίποτα...Θα τα έλεγα τρισχειρότερα απ΄ότι είναι για ν΄αποτρέψω την αγορά...

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
πολύ καλό ποστ Dr :)

φυσικά πιστεύω ότι παίζει ρόλο ο νέος ιδιοκτήτης που θα δοθεί το κουτάβι.

Η αμάθεια κ η έλλειψη ενδιαφέροντος είναι αυτή που συνήθως χαλάει τα κουτάβια ακόμη κ με τις καλύτερες βάσεις, όπως είπες.

Ο εκτροφέας πρέπει να είναι επιλεκτικός με τους 'πελάτες' του, αλλά κ οι νέοι ιδιοκτήτες να είναι ενημερωμένοι κ να ξέρουν πραγματικά τί ζητούν από το νέο τους 'απόκτημα'.

THEODOROF

Well-Known Member
3 Νοεμβρίου 2009
152
0
ΠΑΤΡΑ
Χωρις να εχω εμπειρια...θα ηθελα πολυ να γνωρισω εναν εκτροφεα που να ειναι αυστηρος με το που θα δωσει το κουταβι του. ;)
Όλοι αυτό πρέπει να κάνουν,ο εκτροφέας πρώτα ψυχολογεί τον υποψηφιο ιδιοκτήτη και μετα δίνει ή όχι κουτάβι.Υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται.Χωρίς να έχεις εμπειρία (όπως λες),πως ξέρεις αν υπάρχουν αυστηροί εκτροφείς,με την επιλογή κουτάβι-ιδιοκτήτης?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Πίστεψέ με (και έχω ΠΟΛΛΗ εμπειρία) ο σωστός εκτροφέας είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αυστηρός στο που θα δώσει τα κουτάβια του.

Αυτό είναι ένα από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον καλό από τον κακό εκτροφέα.

Ο καλός εκτροφέας γνωρίζει πως ο ιδιοκτήτης παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική ποιότητα του σκύλου. Όχι μόνο στον χαρακτήρα όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά ΚΑΙ στην μορφολογία.

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Περα από την γενικη τοποθετηση, θα με ενδιεφερε ως νέο ιδιοκτητη μια αναλυση επι του πρακτέου.
Πιο απλά, πώς χαλάει ο καλος σκυλος και πώς φτιαχνει ο προβληματικος σκυλος.

Επισης υπαρχει το θεμα του χρονου. Πολλοι ειμαστε εργαζόμενοι οικογενειαρχες, με πολλες έγνοιες και λιγο ελευθερο χρονο. Ορισμενες φορες δεν μπορουμε να κανουμε το καλυτερο ουτε για τα παιδια μας.

Θα παρακαλουσα τους θερμόαιμους να μην βιαστουν να απαντησουν «τοτε να μην παρεις σκυλο!» γιατι αυτοι που σημερα είναι φοιτητες ή εργενηδες, αυριο θα είναι εργαζόμενοι οικογενειαρχες.

Οσον αφορά στον πολύ «αυστηρο» εκτροφεα στην επιλογη νεου ιδιοκτητη, παντα ειχα την απορια τι θα κανει τα κουταβια που θα του μεινουν λογω αυτης της αυστηροτητας.

Γιατι τα κουταβια γρηγορα μεγαλωνουν. Τι γινεται τοτε? Αποκτά πιο ελαστικά κριτηρια όταν δει ότι με την τακτικη αυτή θα του μεινουν? Τα κραταει ο ιδιος? Πόσα μπορει να συντηρει?

THEODOROF

Well-Known Member
3 Νοεμβρίου 2009
152
0
ΠΑΤΡΑ
Πίστεψέ με (και έχω ΠΟΛΛΗ εμπειρία) ο σωστός εκτροφέας είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αυστηρός στο που θα δώσει τα κουτάβια του.
H απάντησή μου ¨πήγαινε¨ προς τον Panos0685.Σ' αυτόν απευθήνθηκα όσο αφορά στην εμπειρία.Έχω διάβασει αρκετά post δικά σας Dr Zhivago και κατάλαβα περίπου τι παίζει.Άλλωστε έχω μάθει αρκετά από αυτά που γράφετε.
Αν δεν απαντήσατε σ' εμένα θεωρείστε άκυρο το post μου.:D

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Άρη να μην πάρεις σκύλο!!!!
Κι ασε τις δικαιολογίες !!!!!!:p:p:p:D:D:D:D

Δε πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να αναλυθεί το πως μπορεί να χαλάσει ή να φτιάξει ένα σκυλί!

Ας πούμε, δεν μπορώ να πιστεψω ότι ένα συμβάν, οποιοδήποτε, μπορεί σε όλα τα σκυλιά να έχει το ίδιο αντίκτυπο...

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Γιατι τα κουταβια γρηγορα μεγαλωνουν. Τι γινεται τοτε? Αποκτά πιο ελαστικά κριτηρια όταν δει ότι με την τακτικη αυτή θα του μεινουν? Τα κραταει ο ιδιος? Πόσα μπορει να συντηρει?
για τα λάμπραντορ μπορώ να σου πώ ότι συνήθως έχουν κλειστεί πριν την γέννα ή αμέσως μετά πολύ σπάνια να μείνει κουτάβι πάνω απο 2 μήνες και αυτά όχι για πολύ.
Με πολύ αυστηρή επιλογή.

THEODOROF

Well-Known Member
3 Νοεμβρίου 2009
152
0
ΠΑΤΡΑ
Οσον αφορά στον πολύ «αυστηρο» εκτροφεα στην επιλογη νεου ιδιοκτητη, παντα ειχα την απορια τι θα κανει τα κουταβια που θα του μεινουν λογω αυτης της αυστηροτητας.
Τα αυστηρός δε σημαίνει Κέρβερος,απλά για όλους ισχύουν προϋποθέσεις.Επίσης ο καλός εκτροφέας δεν πέφτει εύκολα έξω στην εκτίμηση που κάνει για τον ιδιοκτήτη.Έχω συζητήσει με εκτροφέα που σου δίνει την επιλογή να επιστρέψεις το σκύλο μέσα στον 1 χρόνο της ζωής του αν κάτι πάει στραβά (πολύστραβά όμως στη συμπεριφορά του σκύλου).
Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει ο εκτροφέασ αλλά στο τι έκανε ο ιδιοκτήτης μέσα σ' αυτό το χρόνο

THEODOROF

Well-Known Member
3 Νοεμβρίου 2009
152
0
ΠΑΤΡΑ
συνήθως έχουν κλειστεί πριν την γέννα
Συμφωνώ!
Απο τη μικρή μου εμπειρία ξέρω ότι ο εκτροφέας πρώτα βρίσκει υποψήφιους αγοραστές και μετά προχωράει στο ζευγάρωμα

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Απο τη μικρή μου εμπειρία ξέρω ότι ο εκτροφέας πρώτα βρίσκει υποψήφιους αγοραστές και μετά προχωράει στο ζευγάρωμα
όχι ακριβώς, αμα ήταν έτσι δεν θα είχαμε γέννες :p