Πώς να μιλάω στο σκύλο?

steve

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2008
73
1
athina
στο κουταβι και αργοτερα στο σκυλο πρεπει να του μιλαω αποτομα?δεν πρεπει να του μιλαω ας πουμε αγρια οταν κανει καποια ζημια ή κατι που δεν κρινω εγω σωστο?δεν θελω να με βλεπει και να με φοβαται αλλα να ειμαστε φιλοι οκ ζωο ειναι θα κανει τις αταξιες του.

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Οχι αποτομα.απλα λιγα λογια και ''κοφτα'' οσον αφορα της εντολες...παλια εγω ελεγα στη Χιονα ''δωστο μου Χιονουλα...'',γρααααψιμο η Χιονα...τωρα αυτο αντικατασταθηκε απο το ''Αστο!''...και με τον καιρο θα συνενοειστε και με τα ματια...ειναι μια σχεση που τη χτιζεις...
Το πως θα το μαλωσεις εχει ν κανει και παλι με τον τονο...δεν ειναι αναγκη να γκαριζεις...απλα υψωνεις λιγο τον τονο...αυτα τα κανω εγω με το σκυλο μου...τωρα αν κανω λαθος...:confused:

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
στο κουταβι και αργοτερα στο σκυλο πρεπει να του μιλαω αποτομα?δεν πρεπει να του μιλαω ας πουμε αγρια οταν κανει καποια ζημια ή κατι που δεν κρινω εγω σωστο?δεν θελω να με βλεπει και να με φοβαται αλλα να ειμαστε φιλοι οκ ζωο ειναι θα κανει τις αταξιες του.
Αυτό είναι ίσως το συχνότερο λάθος που γίνεται. Όσο και αν εσύ θέλεις να είσαι ο φίλος του σκύλου σου, για το σκύλο κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Γι' αυτόν θα είσαι είτε από κάτω, είτε από πάνω.

Απο κάτω σημαίνει:
Ο σκύλος κάνει ότι θέλει, γαυγίζει, πηδάει, μασουλαέι ότι θέλει, σπρώχνει, χώνεται, κλπ.

Από πάνω σημαίνει:
Ο σκύλος κάνει ότι τον αφήνουμε (συν πλήν.....)

Το κουτάβι σου δεν πρέπει να του μιλάς μωρουδίστικα ή γλυκά. Το να το χαϊδεύεις "ζεστά" είναι πιό αποτελεσματικό από τα λόγια. Οι εντολές σου πρέπει να είναι ήπιες, αλλά με σταθερή φωνή και ένταση που δείχνει έλεγχο.

Το πιό σημαντικό όλων ίσως: Όταν θα επιστρέφεις στο κουτάβι σου μετά από έναν αποχωρισμό (γυρνάς από τη δουλειά ή απ' έξω) δε θα πρέπει να του δίνεις καθόλου σημασία όση ώρα αυτό προσπαθεί να σε κερδίσει (το ξέρω είναι σκληρό αλλά είναι ότι πιό αποτελεσματικό για τη δημιουργία της σωστής σχέσης). Καθόλου σημασία σημαίνει, ότι μπαίνεις στο σπίτι σου χωρίς καν να το κοιτάξεις (το βλέμα είναι ότι πιό σημαντικό) και κάνεις ότι έκανες πριν έρθει το κουτάβι (βγάζεις παπούτσια, ξεντύνεσαι, πας στη κουζίνα πίνεις ένα νερό). Η διαδικασία λέει ότι όταν το κουτάβι ηρεμήσει, τότε και μόνο τότε το καλείς κοντά σου με το όνομα του.

Επειδή έχουμε δει ότι αυτό εφαρμόζεται δύσκολα από τους νέους ιδιοκτήτες, καλό θα είναι να κρατάς αυτή την παράσταση αδιαφορίας όσο το δυνατόν πιό πολύ μπορείς (2-3 λεπτά το ελάχιστο), που είναι και ο χρόνος που χρειάζεσαι για να κάνεις αυτά τα πράγματα που σου είπα.

Μετά, άρπαξέ το, χάιδεψέ το, κάντο ότι θες. Το μήνυμα το έχει πάρει. Εσύ ελέγχεις την επαφή, το παιχνίδι, εσύ ελέγχεις την κατάσταση.

steve

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2008
73
1
athina
γλυκια μου gaia lykaia αυτο ειναι τοσο ευκολο οσο ακουγετε?
Διοτι στα λογια ειμαστε ολοι ωραιοι, η πραξη κανει την διαφορα.
να σου πω την καθαρη μου αληθεια εγω αμα ειμαι εξω δεν θα βλεπω την ωρα να γυρισω στο σπιτι να την δω,κ θα ερθει κοντα μου κ θα μου κανει χαρες για χαδια κ εγω θα πρεπει να μην δωσω καθολου σημασια?δηλ. πες γυρισα απο την δουλεια το βραδυ κ μπαινω στο σπιτι αυτη θα κανει χαρες μολις με δει,εγω δεν δινω σημασια καθολου κ παω ας πουμε να πλυνω χερια,να φαω,να δω τηλεωραση κ μολις βαρεθει να ζητιανευει τοτε θα της πω εγω ελα εδω κ θα την χαιδεψω?
καλα καταλαβα?

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Θεωρητικά πρέπει να τα αγνοούμε ναι... Καλά εγώ το κάνω μόνο όταν χρειάζομαι τουαλέτα επειγόντως κι έτσι πραγματικά είτε κάνει χαρούλες είτε δεν κάνει (που κάνει) ένα και το αυτό. Το γοερό του κλάμμα όμως μετά το "φτύσιμο" επιβεβαιώνει ότι ο σκύλος μου έχει απαιτήσεις από μένα / άρα θεωρεί κάποια πράγματα κεκτημένα / άρα σε κάποια θέματα δεν δέχεται την κατώτερη θέση του στην αγέλη μας.

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο... Κανείς δεν είπε "πάρε ένα σκυλί, είναι εύκολο.."

Απεναντίας όλοι πιστεύω ότι λέμε:

"Πρόσεξε, παίρνεις ένα σκυλί, δεν είναι εύκολο!"​

Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις και δεν είναι εύκολο είναι αυτό που σου είπα.... ακολουθούν και άλλα αργότερα, που μπορεί να έρθουν, μπορεί και όχι....​

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Εγω παντως οταν ειπα στην αδερφη μου και στη μαμα μου οτι ισως σε καποια θεματα η Ριτα ισως να θεωρει ευατον ανωτερο απο εμας συμφωνα με αυτα που λεγονται εδω απαντησαν πολυ περηφανα, "Βεβαια και το θεωρει το χρυσο μας ειχες καποια αμφιβολια"?:eek::cool::shock:
Αυτο που θελω να πω οτι στη θεωρια ναι ετσι γινονται αλλα στην πραξη ειναι το τι σκυλο περνεις τι ζητας απο αυτον και σε πoια πραγματα θες να ειναι πανω η κατω.

Last edited:

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
........αλλα στην πραξη ειναι το τι σκυλο περνεις τι ζητας απο αυτον και σε πια πραγματα θες να ειναι πανω η κατω.
Το οποίο είναι πιό εύκολο να πετύχεις αν είσαι από πάνω παρά από κάτω.

Γι' αυτό είναι καλό να θέσεις τη θέση των πραγμάτων και των σχέσεων στην αρχή, όταν το κουτάβι είναι ακόμα δεκτικό και περιμένει εκ φύσεως να του τεθούν κάποιοι περιορισμοί, παρά να προσπαθείς μετά, αφού έχει αποφασίσει πως έχουν τα πράγματα (τι επιτρέπετε και τι όχι), να το φέρεις εκεί που εσύ θέλεις (στο "σωστό δρόμο")...

kotsidas

Well-Known Member
16 Ιουνίου 2008
381
13
Πιστευω απλοποιοντας αυτα που ειπε ο gaia lykaia οτι ενα σκυλι ειναι πολυ πιο ευτυχισμενο οταν ξερει ακριβως τη θεση του στην αγελη ολες τις στιγμες, παρα κανοντας του χαρουλες στην επιστροφη.

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Έτσι όπως λέει ο kotsidas είναι. Το ποιό σημαντικό πράγμα, το πρώτο που ένα σκυλί θα ψάξει να απαντήσει σε ένα καινούργιο περιβάλλον είναι το που είναι η θέση του ιεραρχικά. Όχι γιατί λατρεύει την εξουσία, αλλά γιατί λατρεύει την Τάξη. Η Τάξη είναι το πρώτο πράγμα που κάνει μια ομάδα σκυλιών, μια αγέλη λειτουργική. Γιαυτό και είναι το πρώτο που χρειάζεται ξεκαθάρισμα. Γιατί από αυτό εξαρτώνται όλα. Ποιος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη της αγέλης, άρα ποιος θα προϋπαντήσει το ξένο που θα έρθει, ποιος θα υπερασπιστεί το χώρο της αγέλης (γι' αυτό βλέπεις τόσα μικρόσωμα σκυλιά να τρέχουν στα μπαλκόνια της Ελλάδας να ξεφωνίζονται), ποιός θα φάει πρώτος, ποιος θα κοιμηθεί όπου θέλει και ποιος θα κοιμηθεί όπου περισσέψει. Απλά, αλλά σημαντικά πράγματα σε μια αγέλη για να λειτουργήσει σα σύνολο και όχι σα μπουλούκι.

Οπότε, όσο σκληρό και αν εσύ το θεωρείς, τόσο σωστό είναι και το να αδιαφορείς για το κουτάβι που χτυπιέται σα ψάρι όταν μπαίνεις στο σπίτι σου. Γιατί εσύ βλέπεις ένα γλυκό, αδύναμο ζωάκι να υποφέρει για την αγκαλιά σου και αυτό βλέπει ένα κυνήγι εξουσίας (άντε ιεραρχίας) για το ποιος θα ενδώσει σε ποιόν...... αυτός/η, ή εσύ που γυρνάς στο χώρο ΤΟΥ και αυτό σαν αρχηγός πρέπει να υπερασπίσει, να δηλώσει ότι αυτός ορίζει...

Γιατί σε μία αγέλη, αυτός που χρίζει αναγνώρισης είναι και ο αρχηγός της...

Απλά τα πράγματα....

steve

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2008
73
1
athina
οκ gaia lykaia μου πες πως εγω το εκανα.Εγω δεν ζω μονος μου ζω με τους γονεις μου,αυτο πρεπει να το κανουν κ αυτοι? ή μονο εγω πρεπει να φερωμαι ετσι?
τι να κανω αμα ειναι για το καλο του κ για το δικο μου το καλο θα το κανω αφου κανω πρωτα την καρδια μου πετρα.
Κατι αλλο:πχ εγω θελω να κοιματε παντα διπλα μου στο κρεβατι,θα του παρω ενα μεγαλο μαξιλαρι κ θα το εχω διπλα στο κρεβατι μου.Ειναι δυσκολο να μαθει να κοιματε εκει?
Και μετα ασε μολις μπω μεσα στο σπιτι οταν ειμαι εκει,οταν ειμαστε εξω γενικα πως πρεπει να του συμπεριφερωμαι?

Το σκυλι ειναι 2 μηνων μπορω να το βγαλω βολτα εξω ή να το παρω μαζι μου στο μαγαζι που δουλευω?

Τωρα που ειναι 2 μηνων ποση ωρα θελει βολτα την ημερα?
Οταν το παρω μαζι μου στις διακοπες που θα παω μπορει να κανει μπανιο στην θαλασσα μαζι μου ή ειναι πολυ μικρο ακομα?

Μπανιο στην μπανιερα ποτε μπορω να το κανω?
Προς το παρον θα την βγαλουμε με μωρομαντηλα αν δεν κανει μπανιο να κανουμε.

Σε γενικες γραμμες ευκολα ειναι αλλα θελει δουλιτσα αρκετη,αλλα αυτο θελω να με βλεπει σαν αρχηγο στην αγελη κ δεν ξερω τη συμπεριφορα πρεπει να εχω κ τη σταση απεναντη του.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Κατι αλλο:πχ εγω θελω να κοιματε παντα διπλα μου στο κρεβατι,θα του παρω ενα μεγαλο μαξιλαρι κ θα το εχω διπλα στο κρεβατι μου.Ειναι δυσκολο να μαθει να κοιματε εκει? ΟΧΙ
Και μετα ασε μολις μπω μεσα στο σπιτι οταν ειμαι εκει,οταν ειμαστε εξω γενικα πως πρεπει να του συμπεριφερωμαι? οΠΩΣ ΣΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ, ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΗ, ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΦΕΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΝΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ.

Το σκυλι ειναι 2 μηνων μπορω να το βγαλω βολτα εξω ή να το παρω μαζι μου στο μαγαζι που δουλευω? ΟΧΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Τωρα που ειναι 2 μηνων ποση ωρα θελει βολτα την ημερα? ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΒΙΑΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΠΝΟ
Οταν το παρω μαζι μου στις διακοπες που θα παω μπορει να κανει μπανιο στην θαλασσα μαζι μου ή ειναι πολυ μικρο ακομα? ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΕΣΤΗ. ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ? δΕΝ ΠΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ?

Μπανιο στην μπανιερα ποτε μπορω να το κανω? ΟΠΟΤΕ ΣΟΥ ΠΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ
Προς το παρον θα την βγαλουμε με μωρομαντηλα αν δεν κανει μπανιο να κανουμε.

Σε γενικες γραμμες ευκολα ειναι αλλα θελει δουλιτσα αρκετη,αλλα αυτο θελω να με βλεπει σαν αρχηγο στην αγελη κ δεν ξερω τη συμπεριφορα πρεπει να εχω κ τη σταση απεναντη του. ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ''ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ''

steve

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2008
73
1
athina
σωστος ο denis κοιτα αν το παρω μαζι μου διακοπες κ ειναι μεσα στο σπιτι κ δεν βγαινει εξω?

steve

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2008
73
1
athina
παιδια εγω δεν παω σε ξενοδωχειο,εχουμε σπιτι δικο μας στην σαντορινη μεσα στο σπιτι θα ειναι δεν θα βγαινει εξω.
Τωρα δεν ξερω θα μας πει κ ο κτηνιατρος αλλα εχω κλεισει να παω διακοπες κ εχω κ το σκυλι.
Ρε παιδια κριμα δεν ειναι να μεινει μονο του σπιτι?

Diogenes

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
155
0
33
Κομοτηνή
Αυτό είναι ίσως το συχνότερο λάθος που γίνεται. Όσο και αν εσύ θέλεις να είσαι ο φίλος του σκύλου σου, για το σκύλο κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Γι' αυτόν θα είσαι είτε από κάτω, είτε από πάνω.

Απο κάτω σημαίνει:
Ο σκύλος κάνει ότι θέλει, γαυγίζει, πηδάει, μασουλαέι ότι θέλει, σπρώχνει, χώνεται, κλπ.

Από πάνω σημαίνει:
Ο σκύλος κάνει ότι τον αφήνουμε (συν πλήν.....)

Το κουτάβι σου δεν πρέπει να του μιλάς μωρουδίστικα ή γλυκά. Το να το χαϊδεύεις "ζεστά" είναι πιό αποτελεσματικό από τα λόγια. Οι εντολές σου πρέπει να είναι ήπιες, αλλά με σταθερή φωνή και ένταση που δείχνει έλεγχο.

Το πιό σημαντικό όλων ίσως: Όταν θα επιστρέφεις στο κουτάβι σου μετά από έναν αποχωρισμό (γυρνάς από τη δουλειά ή απ' έξω) δε θα πρέπει να του δίνεις καθόλου σημασία όση ώρα αυτό προσπαθεί να σε κερδίσει (το ξέρω είναι σκληρό αλλά είναι ότι πιό αποτελεσματικό για τη δημιουργία της σωστής σχέσης). Καθόλου σημασία σημαίνει, ότι μπαίνεις στο σπίτι σου χωρίς καν να το κοιτάξεις (το βλέμα είναι ότι πιό σημαντικό) και κάνεις ότι έκανες πριν έρθει το κουτάβι (βγάζεις παπούτσια, ξεντύνεσαι, πας στη κουζίνα πίνεις ένα νερό). Η διαδικασία λέει ότι όταν το κουτάβι ηρεμήσει, τότε και μόνο τότε το καλείς κοντά σου με το όνομα του.

Επειδή έχουμε δει ότι αυτό εφαρμόζεται δύσκολα από τους νέους ιδιοκτήτες, καλό θα είναι να κρατάς αυτή την παράσταση αδιαφορίας όσο το δυνατόν πιό πολύ μπορείς (2-3 λεπτά το ελάχιστο), που είναι και ο χρόνος που χρειάζεσαι για να κάνεις αυτά τα πράγματα που σου είπα.

Μετά, άρπαξέ το, χάιδεψέ το, κάντο ότι θες. Το μήνυμα το έχει πάρει. Εσύ ελέγχεις την επαφή, το παιχνίδι, εσύ ελέγχεις την κατάσταση.
Πολύ σωστά..
Έχω πρόβλημα με αυτό τπ θέμα της " αδιαφορίας" γιατί δεν με αφήνουνε να μπω μέσα.. χαχα
Θα προσπαθήσω να το δοκιμάσω :)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.322
Μέλη
20.086
Νεότερο μέλος
xaskoulini