Σε αναζήτηση Presa Canario .....


ripper2.1

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2015
489
1.386
39
Κω
Αφου πρωτα ευχηθω στον φιλο @ripper2.1 να βρει το σκυλο που ψαχνει (με τοση ερευνα δεν εχω αμφιβολιες) και να ζησει μια ευτυχισμενη ζωη μαζι του, τωρα που μπηκε στον..... ισιο δρομο των μαστιφ,

θα σταθω λιγο εδω:



Ποιοι τα ονομασαν κ ποιοι τα αναγνωρισαν ετσι;;
Στην Αμερικη (γιατι μαλλον εκει αναφερεσαι) ακομα και σημερα, ονομαζουν κ χαρακτηριζουν ο, τι να ναι οπως να ναι.
Αν ομως μιλαμε για την ΚΑΤΑΓΩΓΗ της φυλης κ την σημερινη υπαρξη στις χωρες καταγωγης, τοτε οχι το παραπανω ειναι ανακριβες, τουλαχιστον για τα corso, εκτος αν θεωρησουμε οτι "πιτ" λεγονται ολα τα μαστιφοειδη σκυλια, το οποιο ομως ομοιως ειναι λαθος.

Και τα corso και τα presa στην χωρα καταγωγης τους, φυσικα κ ηταν απογονοι αναμιξης φυλων, μιας κ τοτε δεν υπηρχε μια φυλη με την σημερινη εννοια(αναλογα με την χρησιμοτητα τους - σκυλοι φυλαξης κτηματων, ζωων σκυλοι κυνηγιου κλπ) κ φαινεται να εχουν μια συνδεση μεταξυ τους στο μακρινο παρελθον απο μετακινησεις πληθυσμων κλπ αλλα σιγουρα δεν ειναι "μαστιφ με πιτ".

Τουλαχιστον τα κορσο με τον οποιων την ιστορια εχω ασχοληθει αρκετα, εχουν επιρροες πολλες περισσοτερες απο αλλες φυλες που μπηκαν μεσα (στον προ αναγνωρισης σκυλο του 60-70-80) για να προσδοσουν χαρακτηριστικα αναλογα με την εργασια, παρα να πουμε το λανθασμενο ειναι "μαστιφ με πιτ".
@east49 ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια !!
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Το πρωτο προτυπο του mastino (του 1956 αν θυμαμαι καλα) αναγνωριζε την φυλη με τρια ονοματα mastino napolitano, cane corso, cane da presa.
Οποτε ο ορος κ ο σκυλος υπηρχαν απο τοτε :p

Τοτε βεβαια πρεπει να λαβεις υπ οψην σου δυο πραγματα: οτι το μαστινο δεν ειχε την εικονα που ξερουμε σημερα, αλλα ηταν μαλλον σαν μεγαλο σε μεγεθος corso, κ οτι δεν ενδιαφερονταν για τιποτα αλλο παρα για την λειτουργικοτητα του σκυλου.
Πολλοι αρνουνται να τα διαφοροποιησουν ακομα και σημερα :p

Οι δυο εμφανεις επιρροες αλλων φυλων που εγιναν "εσκεμμενα" ειναι των μεγαλων δανων σε μερικες γραμμες κ των pastore maremano (ντοπιο τσοπανοσκυλο) σε αλλες γραμμες που εργαζονταν κοντα σε ζωα για ευνοητους λογους.....
(η μιξη cane corso και pastore maremano που παιζει κ σημερα αποκαλειται απο τους ντοπιους mezzo corso).

Τωρα σιγουρα σε μια εποχη, πριν την πρωτη καταρτηση του ανεπισημου εθνικου προτυπου το 82, κ την καταρτηση γενεολογιου, που για "να κρατησουν καλα σκυλια" εβαζαν οτι καλο σκυλι εβρισκαν που "εμοιαζε" μπορει να εχουν χρησιμοποιηθει κ πολλες αλλες φυλες.

Η διαφορα του corso απο το bandog (οπως το ξερουμε σημερα) ειναι οτι το δευτερο δημιουργηθηκε εσκεμμενα, ενω το πρωτο υπηρχε ως αποτελεσμα λειτουργικων ζευγαρωματων πολλων δεκαετιων.

. Τις δεκαετίες του 40', 50', 60' κ.λ.π., οπωσδήποτε πριν το '80, οι ιταλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι διαφοροποιούσαν αυτές τις φυλές ; (μαστίνο και κόρσο) ή τα θεωρούσαν μία και την ονόμαζαν (βασικά) μαστίνο ; Σε ποιό βιβλίο ή άλλη επίσημη εγγραφή υπάρχει ο όρος κάνε κόρσο πριν το 1970 που να παραπέμπει στη φυλή που ξέρουμε σήμερα ;

Ποιές είναι αυτές οι φυλές ; Μήπως, βασικά είναι μαστίνο με πιτ ;

Δεν αμφισβητώ τις αρετές του κόρσο, είναι από τις φυλές που μου αρέσουν. Και δεν τα υποτιμά το γεγονός οτι είναι μια ουσιαστικά πολύ νέα φυλή, μια άλλη εκδοχή του μπάντογκ.
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.557
5.969
Πειραιάς
Όχι μόνο από το μακρινό παρελθόν. Εδώ στο φόρουμ είχα διαβάσει σε παλαιότερο νήμα μία ξενόγλωσση, πολυσέλιδη μελέτη, οτι έγινε μια κοινή προσπάθεια εκτροφέων για την ανασύσταση των φυλών αυτών και οτι στις πρώτες γέννες, κουτάβια από τις ίδιες γέννες άλλα εγγράφονταν ως κόρσο και άλλα ως πρέσα.
Τα κόρσο πριν το 1980 τα έλεγαν ...... μαστίνο. Μάλιστα, στην αρχή τουλάχιστον, υποτίθεται οτι αντιπροσώπευαν τον ακριβή τύπο του μαστίνο, μακριά από υπερτυπισμούς.

Τα κόρσο είχαν ένα αρχικό υπόβαθρο από τα μαστίνο, αλλά κι αυτά δέχτηκαν ΠΟΛΥ νέο αίμα. Τις δεκαετίες του 40', 50', 60' κ.λ.π., οπωσδήποτε πριν το '80, οι ιταλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι διαφοροποιούσαν αυτές τις φυλές ; (μαστίνο και κόρσο) ή τα θεωρούσαν μία και την ονόμαζαν (βασικά) μαστίνο ; Σε ποιό βιβλίο ή άλλη επίσημη εγγραφή υπάρχει ο όρος κάνε κόρσο πριν το 1970 που να παραπέμπει στη φυλή που ξέρουμε σήμερα ;
agrian, το presa αναγνωριστηκε απο τη fci μολις το 2011 (ο enci γραφει αλλα...). ο akc δεν τα αναγνωριζει ακομη... και ο ukc που τα αναγνωριζει, τα αναγνωριζει απο το 2003.
επομενως πως και που εγγραφονταν;

μαστινο και κορσο ειναι οι διαφορετικες πλευρες του ιδιου νομισματος και το νομισμα αυτο λεγεται ιταλικος μολοσσος και ο οποιος δεν εξαφανιστηκε απο την ιταλια.

mastino napoletano και cane corso δεν ειναι ονομασιες με την εννοια που ειναι πχ τα ντομπερμαν, αλλα περισσοτερο περιγραφες των σκυλων και της χρησιμοτητας τους (για τα κορσο ειναι αμφιλεγομενη η προελευση και η ετυμολογια του ονοματος), επομενως και να υπαρχουν παλιοτερες αναφορες των "ονομασιων" αυτων (που υπαρχουν τουλαχιστον για τα κορσο) στην πραγματικοτητα δε σημαινει και οτι μιλαμε για φυλη με την εννοια που τη λεμε σημερα.
σε επισημη εγγραφη (φανταζομαι εννοεις κυνολογικη) που γραφεις, δε θα μπορουσε να υπαρχει πριν την αναγνωριση των φυλων.


Τωρα σιγουρα σε μια εποχη, πριν την πρωτη καταρτηση του ανεπισημου εθνικου προτυπου το 82,...
μηπως εννοεις του '83;
 
  • Like
Reactions: east49


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@spyv
Tο presa αν θυμαμαι καλα αναγνωριστηκε αρχικα καμια δεκαρια χρονια νωριτερα σε καθεστως ΒΕΑ.
Ομοιως και το corso εθνικα αναγνωριστηκε το 82-μπορει κ 83(μην τα χαλασουμε εκει) ενω οριστικα απο την fci το 1996.
 
  • Like
Reactions: spyv




joks

Well-Known Member
1 Μαϊου 2012
367
618
Τρομερά ενδιαφέρον θέμα, εύχομαι τα καλύτερα για το ταξίδι σου.
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που με απασχολεί γενικότερα.
Μπορεί ένα πρέσα να λειτουργήσει ομαδοσυνεργατικα με ένα άλλο σκύλο ή την κρίσιμη στιγμή θα διορθώσει την σκύλα που μπαίνει στην μέση?
 
  • Like
Reactions: ripper2.1


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Το πρωτο προτυπο του mastino (του 1956 αν θυμαμαι καλα) αναγνωριζε την φυλη με τρια ονοματα mastino napolitano, cane corso, cane da presa.
Οποτε ο ορος κ ο σκυλος υπηρχαν απο τοτε :p

Τοτε βεβαια πρεπει να λαβεις υπ οψην σου δυο πραγματα: οτι το μαστινο δεν ειχε την εικονα που ξερουμε σημερα, αλλα ηταν μαλλον σαν μεγαλο σε μεγεθος corso, κ οτι δεν ενδιαφερονταν για τιποτα αλλο παρα για την λειτουργικοτητα του σκυλου.
Πολλοι αρνουνται να τα διαφοροποιησουν ακομα και σημερα :p
Τα ίδια λέμε !

Η διαφορα του corso απο το bandog (οπως το ξερουμε σημερα) ειναι οτι το δευτερο δημιουργηθηκε εσκεμμενα, ενω το πρωτο υπηρχε ως αποτελεσμα λειτουργικων ζευγαρωματων πολλων δεκαετιων.
Το πρώτο μπάντογκ, ήταν το ...... bullmastif ! Άλλο αν κι αυτό στο τέλος κατέληξε εκθεσιακό ......
Τουλάχιστον στη Δύση, σήμερα, όλες οι φυλές είναι εσκεμμένες δημιουργίες και όχι αποτέλεσμα λειτουργικών ζευγαρωμάτων δεκαετιών, όπως λες. Μόνο σκύλοι αποκλειστικά εργασίας είναι έτσι, αλλά εκεί δεν μιλάμε για φυλές, όπως τουλάχιστον τις εννοούμε εδώ.

επομενως πως και που εγγραφονταν;
Στους εθνικούς ομίλους φυλής, πριν την επίσημη αναγνώρισή τους από τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Επιμένω να ζητάω τη μελέτη που είχε δημιοσιευθεί εδώ οτι πρέσα και κόρσο έχουν την ίδια "αρχή" και κουτάβια από τις ίδιες γέννες άλλα εγγράφονταν ως πρέσα στην Ισπανία και άλλα ως κόρσο στην Ιταλία. όποιος την έχει ας την αναδημοσιεύσει, Οπότε να τι έχουμε (για μένα) :

1. Τα πρέσα εξαφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1940.

2. Στην Ιταλία υπήρχαν τα μαστίνο (ίδια σχεδόν με το σημερινό κόρσο) τα οποία όμως έφθιναν σε αριθμούς.

3. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 κάποιοι θέλησαν την ανασύσταση του πρέσα και τη "δημιουργία" του κόρσο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε το ίδιο γενετικό υλικό (μαστίνο/μαστιφ και πιτ κυρίως) στα πρότυπα του μπαντογκ. Στο πρέσα σχεδόν αποκλειστικά, στο κόρσο λιγότερο (είχε περισσότερο μαστίνο). Ο Σουίνφορντ και το μπάντογκ έδειξαν το δρόμο....

4. Στην αρχή και των δύο αυτών φυλών (πρέσα και κόρσο) τα κουτάβια από τις ίδιες γέννες εγγράφονταν στον οικείο εθνικό όμιλο είτε ως πρέσα είτε ως κόρσο.

5. Αντιγράφω από το #11 :

O ίδιος ο Curto γράφει εδώ https://www.iremacurto.com/en/estandar/ (οι επισημάνσεις δικές μου)

"With the prohibition of the fights around 1945, these dogs of presa also disappear. In 1975-6 the liking to the dogs of presa appears again, and in gradual way, by means of crossings with several imported canine breeds (English Bulldog, Neopolitan Mastiff, Bullmastiff, Mastiff, Great Dane, Bullterrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Pit Bull Terrier, Rhodesian Ridgeback, Spanish Mastiff) plus the Perro de Ganado Majorero -the dog of the land or livestock guarding dog of Gran Canaria no longer exist in those dates-, is developed the new Perro de Presa Canario.".
6. Δεν είναι πηγή, αλλά το έχω συναντήσει/διαβάσει/ακούσει πολλές φορές. Αντιγράφω από σχόλιο σε βίντεο για τα πρέσα και τα κόρσο :

30 years experience in these breeds makes me disagree with the end of this video. The modern Presa is a Bandogge anyway. Let nobody tell you it's not! In the mid 80's I tried to find Presa's still living in the Canary islands, and they were all gone!!! But after the book the "World of Fighting Dogs" the Presa's magically came back. But after a few attacks on people followed by investigations it was found these new Presa's were a mix of English Mastiff, and pitbulls.

Τελικά αυτά τα βιβλία κάνουν πολύ κακό.......
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@AGRIAN
Οχι κανεις λαθος στο 3 κ 4 τουλαχιστον οσο αφορα το corso.
Απο τα τελη του '70 κ στις αρχες του 80 οι ανθρωποι θελησαν να κατηγοριοποιησουν τα σκυλια τους σε μια φυλη (γιατι το "αναστησουν" η "αναβιωσουν" την φυλη κλπ ειναι λαθος οταν μιλαμε οτι αναζητουσαν στην υπαιθρο σκυλια κ εβρισκαν), σκυλια που ηδη υπηρχαν, τον ελαφρυτερο τυπο του mastino υπο το ονομα cane corso.

Ο Swinford ξεκινησε το 60-70. Τοτε, αυτο που αποκαλουνταν ως μαστινο HΤΑΝ ΤΟ CORSO ΣΕ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟ Η ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΤΥΠΟ, μιας κ τοτε δεν διαχωριζονταν.
Το σκυλι υπηρχε, κ δεν περιμενε κανεναν swinford να το φτιαξει.......

Παμε παρακατω. Το θεμα που αναζητας το θυμαμαι αλλα δυστυχως δεν μπορω ουτε γω να το βρω.
Μεσες ακρες ελεγε ομως (ως αφηγηση κ οχι ως μελετη) οτι με τους πολεμους κλπ του 19ου αιωνα, σκυλια που ΕΜΟΙΑΖΑΝ στον τυπο (corso κ presa) πιθανον να χρησιμοποιηθηκαν στην μια η την αλλη "φυλη" οχι εσκεμμενα απλα λογω μετακινησεων επειδη υπηρχαν η ερχονταν στην χωρα, ως νεο αιμα, οποτε οι δυο φυλες πιθανον να μοιραζονται κοινους προγονους.

Οπως κ να εχει παντως, μην κολλαμε στο "mastino με πιτ" δεν υπηρξε ποτε καμια συντονισμενη επιλογη να μπει αιμα πιτ τουλαχιστον στα corso.
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
κανεις λαθος στο 3 κ 4 τουλαχιστον οσο αφορα το corso
Δεν κάνω, αλλά δεν με καίει και ιδιαίτερα για να το ψάξω αυγουστιάτικα ...... Αν βρω εκείνο το παλιό θέμα, θα δεις πάντως οτι δεν αναφέρεται στο 19ο αιώνα αλλά circa 1970, οτι είναι έγκυρη μελέτη και λέει αυτά που λέω εγώ. Τεσπα.

Τα μπόξερ - που αποδεδειγμένα συνεισέφεραν στα (νέα) κόρσο - δεν ανέφερες όμως καθόλου ....

(προτείνω να σταματήσουμε εδώ την κουβέντα για την ιστορία των πρέσα/κόρσο για να μην καταστρέψουμε το νήμα του @ripper2.1 )
 




AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Μπράβο @spyv Good catch !! (που λέμε και στο χωριό μου).

Νομίζω οτι είναι αυτή, αν και θυμάμαι και άλλη μια εκτενέστερη που είχε μπει κάπως σαν attached file ή κάτι τέτοιο. Η ουσία όμως και το περιεχόμενο είναι ίδια. Το να πω " δικαιώνομαι" θα ήταν πολύ εγωιστικό, ε ;

Διαβάστε όλο το κείμενο, εγώ απλά επισημαίνω :

In returning to the Presa Canario debate, pre-1989 there was no Presa Canario breed, just as there was no Cane Corso breed either; both were formalised simultaneously and as a direct result of interchange between the two regions funded in large part by the flow of considerable sums of money between Italy and the Canaries. These individuals built hotels, restaurants and other facilities upon the islands to help legitimise and clean cash, whilst also building lavish personal accommodation that gated, covered relatively vast expanses of land which benefitted considerably from the presence of large, intimidating dogs to deter prying eyes, thieving hands or law enforcement officials attempts to gain intelligence.

The inference that dogs from pre-1989 were Presa's is correct, Presa Canario or Cane Corso; less so but no doubt possessed of some validity in context. Most of the initial exports of Presa's were to Italy and amongst the first to take the breed to other countries, including Germany, Canada etc. were Italians; it is logical therefore in modern perception, to believe these dogs were 'Cane Corso' rather than Presa Canario because the people they accompanied were Italian.

In reference to German bloodline Presa's and dogs like Arnold, you're talking about dogs in pedigree born before the Cane Corso had even been recognised as a breed. Dog's like Bindo were born back in 1981 and Sultan, Lara and Elvira were imports of Sewerin not Baumgartner. The dogs born to Baumgartner were bred under the affix Bentaiga not Matarife. There are quite well known pictures of both Lara and Tara along with other dogs on the Islands for those who have access to resources that long ago, including amongst others, Bethencourt's book. Leone was product of Spanish import.

There were moves amongst some of the German's in the 80's to infuse Pitbull blood into the genepool to 'improve performance'.

και

It is known full well, that very many long-storied, respected modern lines of Presa Canario on the islands have recent infusions of other breeds, most notably Majorero, but also further back in time, atavistic bulldog, Mastin Espanol, Staffordshire Bull Terrier, Bullmastiff, English Mastiff, Fila Brasiliero and in some cases where lineage was directly tied to Pechada's American Staffordshire, American Pitbull, American Bulldog and (correctly or otherwise) Dogo Argentino (Hunting dog, not fighting dog), not to mention the many breeders who have also cited the use of Deutsche Dogge and Italian Presa's be they Mastino Napoletano or more functional Cane da Presa types.

Only the reader can determine what to them constitutes being 'Presa' or 'pure'.

If a continuous, traceable legacy to dogs originating from and obtained from the Islands dating back to a time 'pre-Presa', along of course with an unbroken legacy of performance selection and testing in protection service work and hunting (tested across Europe in the former Czech Republic & USSR and in Italy, Germany and Spain is evidence enough, the case is settled, if not those with doubts will surely find they persist and one can only then wonder what attracted them to and retains their interest in a breed steeped in 'mystery' to the point that many of the original 'show champions' had no discernible pedigree or lineage as recently as 15-20 years ago. Greyhound's, Deutsche Schäferhunde's, Saluki's - all breeds with verifiable lineage over much more than a few decades would seem to provide far more robust platform from which to pursue canine interests.

Κακό πράγμα τα ψέμματα και η άκριτη αποδοχή τους......
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
Πολύ ενδιαφέροντα όλα τα ιστορικά που αναφέρετε ,αλλά ανοίξτε ένα ξεχωριστό θέμα! Και ο τυχαίος αναγνώστης δεν θα τα βρει ποτέ (κι εσείς οι ίδιοι θα τα ψάχνετε πάλι) και γεμίζουν σελίδες το θέμα του @ripper2.1 , που είναι σίγουρο ότι θα είναι εγκυκλοπαίδεια για όσους θα θέλουν να μάθουν τι σημαίνει να ψάχνεις να βρεις τον σκύλο που θες...
Ένα νέο θέμα με τον σχετικό τίτλο θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο...γνώμη μου...
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Αν κ πλατιαζουμε, θα απαντησω ακριβως για να μην μεινουνε πραγματα στον αερα. Αν ο @ripper2.1
κρινει οτι χαλαει το θεμα, ας κανει μια νυξη στον admin να τα μεταφερει.

@AGRIAN
Κατ αρχην οπως σου ειπα, δεν ειναι μελετη, αλλα αρθρο.
Μετα το κομματι που παραθεσες αναφερεται στην Αμερικη!
Τελος στο βιβλιο του Breber (εις εκ των αναβιωτων της φυλης) το οποιο ειναι μελετη της φυλης (και οχι απλο αρθρο) αναφερονται ηδη παρακολουθουμενες γεννες απο το 1979, μεταξυ σκυλων που "ανηκαν στην φυλη" κ οχι μεταξυ πειραματικων ζευγαρωματων αλλων φυλων για να δημιουργησουν σκυλια που θα εμοιαζαν στην φυλη.


*H προσθηκη boxer (και bullmastiff) στην γονιδιακη δεξαμενη εγινε πολυ μεταγενεστερα (μετα την αναγνωριση) λογω "παραθυρων" που αφηνε το προτυπο κ οι κακες επιρροες ειναι εμφανεις στις γραμμες αυτες.
(ας μην ανοιξει αυτη η κουβεντα γιατι οντως θα φυγουμε μακρια απο το θεμα).

Εν συντομια. Οχι κανεις λαθος, κ μην μπερδευεις αυτα που αφορουν την Αμερικη στην ιστορια των οποιων φυλων τα πραγματα ειναι τοσο διαφορετικα οσο κ τα προτυπα του AKC σε σχεση με τα εθνικα κ διεθνη της fci.
 
  • Like
Reactions: george 1


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
@east49 αυτό είναι άρθρο, αλλά υπάρχει και σχετική μελέτη, πολύ πιο εκτεταμένη και τεκμηριωμένη, Νομίζω οτι είναι από κάποιον καθηγητή κτηνιατρικής ή κάτι τέτοιο. Τί σημασία έχει αν το συγκεκριμένο είναι άρθρο ή μελέτη ; Σημασία έχει αν το περιεχόμενό του είναι ακριβές ή όχι. Γι' αυτό, για την ταμπακιέρα, τι έχεις να πεις ;

Μην ξεπερνάς εύκολα κάποια γεγονότα :

1. Το άρθρο αναφέρεται στην Ευρώπη, Ισπανία και Ιταλία συγκεκριμένα. Όσα αναφέρει είναι λάθος ; τα αντικρούεις τώρα ; γιατί στο αρχικό νήμα συμφωνούσες.

2. Το άρθρο δεν αναφερόταν στον 19ο αιώνα, όπως υποστήριξες 2-3 μνμ πιο πριν, αλλά στις δεκαετίες 1970-80. Το είχες ξεχάσει ; Δεν θέλω να πιστεύω οτι σκόπιμα προσπάθησες να διαστρεβλώσεις το περιεχόμενό του.

3. Το κομμάτι που παρέθεσα δεν αναφερόταν στην Αμερική. Γραμμένο από αμερικανό μεν, αναφερόταν στην προσπάθειά του να βρει πρεσα στα Κανάρια, τα οποία δεν βρήκε.....

Τα κόρσο είναι καλά σκυλιά. Και τα πρέσα. Δεν έχουν ανάγκη από ιστορικές διαστρεβλώσεις για να ανεβάσουν την αξία τους. Οι άνθρωποι το κάνουν για τους δικούς τους, ιδιοτελείς λόγους. Η στάση σου απέναντι στην ιστορία των πρέσα/κόρσο μου θυμίζει wanabe εκτροφείς που θέλουν να στήσουν έναν μύθο γύρω από τη φυλή και τους σκύλους τους για να πουλάνε ευκολότερα τα κουτάβια τους. Αφού δεν είσαι εκτροφέας και δεν έχεις οικονομικό όφελος, γιατί δεν αποδέχεσαι την αλήθεια και να προχωρήσεις ; Παραξενεύομαι πάντως από τη μη συμμετοχή άλλων μελών του φόρουμ στη συζήτηση : Ας μην πούμε για αποδείξεις, ας παραδεχτούμε όμως οτι υπάρχουν συγκεκριμένες και ισχυρές ενδείξεις οτι η ιστορία δύο δημοφιλών και δυναμικών φυλών είναι χαλκευμένη (για τα πρέσα είναι αποδεδειγμένο - δες Curto) και δεν ενδιαφέρει κανέναν ;;;

«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια»

“Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς”


ΥΓ Νομίζω οτι δεν είμαστε τόσο οφ τοπικ, μιας και ο ριπερ θέλει να πάρει πρέσα..... Σε κάθε περίπτωση, πρώτος πρότεινα να μην το συνεχίσουμε άλλο εδώ. Τεσπα, Αν δεν έχω ισχυρό λόγο, δεν θα συνεχίσω εδώ. Εξ άλλου ότι είχα να πω το είπα κι ο ανώνυμος αναγνώστης ας κρίνει από τα γραφόμενα του καθενός κι ας κάνει και τη δική του έρευνα. Δεν θέλω να πείσω κανέναν. Ο καθείς και τα όπλα του, όπως είπε κι ο ποιητής .....
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
Πρεσα ειπε οτι ΘΑ ΠΑΡΕΙ ο ανθρωπος, δεν ζητησε αναλυση σχετικα με τις διαφορες με τα κορσο, που το εχετε παει εσεις το θεμα...αρα ειστε εκτος θεματος σε πολυ μεγαλο βαθμο.
Τωρα αν και ο ιδιος χρειαζεται αυτες τις πληροφοριες στο παρον θεμα, γιατι δεν εχει καταληξει στο τι σκυλο ψαχνει (που δε νομιζω...), ζητω συγνωμη και παω πασο. Για τον ανωνυμο αναγνωστη ειναι δεδομενο οτι ολα αυτα θα ηταν προτιμοτερο να βρισκονται σε ενα topic με θεμα πχ "presa και cane-ιστορικη εξελιξη,ομοιοτητες και διαφορες".
Το ό,τι δε συμμετεχει αλλο μελος, σημαινει δυο πραγματα: καταρχην οτι κανεις αλλος δεν εχει τις σχετικες γνωσεις για να λαβει μερος στην συζητηση, αλλα ισως και οτι ειναι κουραστικη ολη αυτη η υπεραναλυση-αντιπαραθεση, που απο ενα σημειο και υστερα κατανταει βαρετη (στα δικα μου ματια τουλαχιστον).
Και ξαναλεω, δεν κανω τον εκπροσωπο του @ripper2.1 , αλλά επειδη ειμαι σιγουρος οτι θα εχει τρομερο ενδιαφερον το συγκεκριμενο θεμα οταν θα αρχισει την εξιστορηση ο Θανος, εγω θα το ηθελα πεντακαθαρο απο ολα τα off topic.
 




east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Πρωτον χαλαρωσε Αυγουστιατικα, δεν θα μπω σε αντιπαραθεσεις κ ταμπακιερες, γιατι ανεβαζουν τους τονους κ δεν συμμεριζομαι το κλιμα.....

Το αρθρο ειναι αρθρο κ εχω εδω δυο βιβλια μελετες της φυλης απο ανθρωπους που ασχοληθηκαν με την αναγνωριση της ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ.
Ποια αποψη σου φαινεται ισχυροτερη;

1. Το αρθρο αναφερεται κυριως στην Αμερικη κ ειδικα το κομματι που παρεθεσες "οτι προ του 88-89 δεν υπηρχαν cane corso κ presa ειναι ημερομηνια σταθμος για την φυλη στην αντιπερα οχθη του Ατλαντικου μιας κ ειναι η χρονια που ο Sottile εισηγαγε (κατα δηλωση του) τα πρωτα corso εκει. Την συνδεση κοινων προγονων στις δυο φυλες κανεις δεν την αρνειται αλλα ως αποτελεσμα μετακινησεων πληθισμων κ ζευγαρωματων χρονια πριν κ οχι ως σκοπιμες αναμειξεις φυλων για δημιουργια αλλης. Πρεπει επισης να λαβεις υπ οψιν σου οτι 4 χρονια ενεργης ενασχολησης μετα εχω ανακαλυψει διαφορα, οχι οτι η προσωπικη μου αποψη εχει μεγαλη σημασια στο θεμα μιας κ σου αναφερω πηγες πολυ ποιο εγκυρες εμου......

2. Δεν μπορω να θυμαμαι τι λεει το καθε αρθρο (το οποιο δεν βρισκαμε κι ολας (!!) αλλα η συνδεση των δυο φυλων βρισκεται στις αρχες του αιωνα κ οχι στο 70-80-90 οτι κι αν λεει το αρθρο.....

3. Δεν γνωριζω την ιστορια των presa, σορρυ δεν εχω ασχοληθει. Αν ομως εψαχνε την ιδια περιοδο να βρει corso στην Ιταλια τουλαχιστον 3 ανθρωποι ειχαν βρει μια 50αδα σκυλους κ εκαναν επιλεκτικη εκτροφη κ καταρτιζαν προτυπο. Οποτε οποιος κι αν ειναι ο κυριος κατι δεν εκανε καλα.....

Το οτι δεν εχω κανενα οφελος δεν σημαινει οτι σαν λατρης της φυλης μπορω να δεχτω την αποψη οτι ολα συνδεονται με τα πιτ, η οτι τα πιτ ελαβαν ενεργο μερος στην αναγνωριση η σταθεροποιηση μιας φυλης, η οτι το κορσο δημιουργηθηκε απο "μαστινο με πιτ" γιατι ειναι λαθος. Μπορει σε μια εποχη που τα σκυλια δεν ηταν καταγεγραμενα κ ζευγαρωναν με βαση την εργασια κ μονο, μεμονωμενα να χρησιμοποιηθηκαν και καποια πιτ (αναθεμα κι αν μπορουμε να ξερουμε κι αυτα αν κ τι ακριβως ηταν) αλλα αυτο δεν μπορει να χαρακτηριζει το συνολο μιας φυλης η μια κατασταση.
Επισημα καταγεγραμμενη επωνυμη αποψη απο τους ανθρωπους της εποχης για ζευγαρωματα μαστινο με πιτ για δημιουργια φυλης cane corso δεν εχω δει πουθενα να υπαρχουν....

ΥΓ Αν δεν έχω ισχυρό λόγο, δεν θα συνεχίσω εδώ. Εξ άλλου ότι είχα να πω το είπα κι ο ανώνυμος αναγνώστης ας κρίνει από τα γραφόμενα του καθενός κι ας κάνει και τη δική του έρευνα. Δεν θέλω να πείσω κανέναν. Ο καθείς και τα όπλα του, όπως είπε κι ο ποιητής .....
Εδω θα συμφωνησω απολυτα, αλλα πριν κλεισω, θα σου παραθεσω μια φωτο, ειναι απο το βιβλιο του Breber (βιολογος γενετιστης, απο τους πρωτους που ασχοληθηκαν με την φυλη) δυστυχως στα Ιταλικα, οπου αναφερει οτι το 1978 δημοσιευσε μελετη υπαρξης της φυλης αυτης και παρακατω αναλυει πως ειχε ξεκινησε να ζευγαρωνει συστηματικα κ ποια σκυλια.......

Ευκολα λοιπον καποιος μπορει να καταλαβει οτι ο σκυλος σιγουρα υπηρχε και πριν το 88-90 κ οτι δεν χρησιμοποιηθηκε σκοπιμως αιμα απο καμια φυλη, αλλα ζευγαρωνονταν σκυλια που ηδη υπηρχαν κ παρουσιαζαν ομοιογενεια.
received_255175791970413.jpeg
Αυτα οσο αναφορα τα corso κ την ιστορια τους στην χωρα προελευσης.......
 
  • Like
Reactions: george 1




george 1

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
53
123
Θεσσαλονικη
3. Δεν γνωριζω την ιστορια των presa, σορρυ δεν εχω ασχοληθει. Αν ομως εψαχνε την ιδια περιοδο να βρει corso στην Ιταλια τουλαχιστον 3 ανθρωποι ειχαν βρει μια 50αδα σκυλους κ εκαναν επιλεκτικη εκτροφη κ καταρτιζαν προτυπο. Οποτε οποιος κι αν ειναι ο κυριος κατι δεν εκανε καλα.....
Αν και μάλλον θα έπρεπε να μεταφερθεί κάπου αλλού η παρούσα συζήτηση, προς επίρρωση των όσων αναφέρει η east49, παραθέτω ένα από τα άρθρα - μελέτες που είχα διαβάσει για τη φυλή πριν από πολλά χρόνια και αφορά την ανάκαμψη της φυλής, βασισμένο στο βιβλίο της Emily Bates και των Fernando Gasolino / Stephano Gandolfi (the book) il Cane Corso
από τον R. Whitmore:

Η ανάκαμψη του Cane Corso
Του R. Whitmore


Λόγω των αλλαγών στον τομέα της γεωργίας, της έλλειψη των μεγάλων θηραμάτων στο κυνήγι και της αλλαγής στις μεθόδους του κυνηγιού καθώς και της έναρξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οδήγησαν το Cane Corso σαν φυλή να τελεί υπό εξαφάνιση.

Μόνο οι προσπάθειες από ενθουσιώδεις οπαδούς όπως ο καθηγητής Balotta και ο καθηγητής Giovanni Bonatti κράτησαν τη φυλή ζωντανή. Ο Καθ. Giovanni Bonatti ήταν μια πολύ σεβαστή προσωπικότητα, ζωολόγος και ζωο-τεχνικός, ο οποίος την εποχή του 1950, ασχολήθηκε με τα προβλήματα της φυλής. Είχε ήδη γράψει για το Cane Corso στο βιβλίο του ¨Dogs of all Breed¨ και δημοσίευσε ένα άρθρο στο ¨The Sicilian Hunter ¨ το 1957 με τίτλο «Φυλή προς διάσωση».

Το 1973 έγραψε σε ένα φίλο (Δρ Breber) με θέμα μια κοντότριχη ρουστίκ γραμμή Μολοσσών στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα στο σπίτι του στη Φότζια ο Δρ. Breber ήρθε σε επαφή με αυτά τα ρουστίκ Cane Corso στην τοπική έκθεση σκύλων. Δεν ήταν σίγουρος ότι αυτά τα σκυλιά ήταν η ίδια ρουστίκ (αρχαίγονη) γραμμή Μολοσσών που του είχε γράψει ο φίλος του, έτσι φωτογράφισε τα σκυλιά και τα έστειλε στον καθηγητή Bonatti για επαλήθευση. Ο καθ. Bonatti μαζί με τον γενετιστή Δρ Αντόνιο Morsiani διαβεβαίωσαν τον Δρ Breber ότι ήταν πράγματι η ίδια φυλή.

Ο Δρ Breber στα τέλη της δεκαετίας του 1970 διάβασε ένα άρθρο που ζητούσε πληροφορίες σχετικά με τις «μεσαίες-μεγάλες φυλές Μολοσσών που ονομάζονται Cane Corso» και δημοσίευσε ένα άρθρο που περιέγραφε το σκυλί που είχε συναντήσει στη Φότζια, μαζί με μια σύντομη ιστορία των χρήσεων του. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος είχε εκθρέψει Cane Corso και είχε 19 κουτάβια εκείνη τη στιγμή.

Παράλληλα, ένας πλανόδιος πωλητής που ονομάζονταν Vito Indiveri, ο οποίος προσπάθησε να καθιερωθεί σαν εκτροφέας με το εκτροφείο Dyrium Kennels και να γίνει η κινητήρια δύναμη πίσω από το πρόγραμμα αποκατάστασης, ταξίδευε σε απομακρυσμένες περιοχές της Σικελίας. Σημείωσε ότι οι αγρότες σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές ήταν όλοι ιδιοκτήτες Cane Corso τα οποία ήταν όλα εργασιακά σκυλιά. Οι ιδιοκτήτες αυτοί, ποτέ δεν πωλούσαν τα κουτάβια και υπήρχε πάντα ο ανταγωνισμός και η ζήλια μεταξύ των οικογενειών που τους ανήκαν. Γι αυτό το λόγο υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις ενδογαμίας. Μερικές φορές τα κουτάβια αντηλλάγησαν στα τοπικά πανηγύρια και έτσι δημιουργήθηκε η πολυπόθητη εισαγωγή αιμάτων για τη νέα γενιά. Στη δική του αναπαραγωγή ήταν αυστηρός στην επιλογή υλικού και θα πήγαινε συχνά από αγρόκτημα σε αγρόκτημα για να ανακαλύψει (ψάχνοντας) τη γενεαλογία αυτών των Μολοσσών.

Το 1979 ο Δρ Breber έρχεται σε επικοινωνία με τους: Stefano Gandolfi, Giancarlo και τον Luciano Malavasi, σχετικά με το Cane Corso και το 1980 συναντήθηκαν για πρώτη φορά να δουν τα σκυλιά του Δρ Breber. Επέλεξαν μαζί τις σκύλες του Δρ Breber Brina και Tipsi μαζί με μια άλλη σκύλα που ονομάζονταν Baback για να τις ζευγαρώσουν με τους επιλεγμένους αρσενικούς που ονομάζονταν Bulan, Basir και Aliot. Τα κουτάβια δόθηκαν σε άλλους λάτρεις της φυλής που ήταν ομοϊδεάτες για να βοηθήσουν με το πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Ο καθ. Casolino, ο κύριος Sereni και ο Δρ Gandolfi μαζί με τον Δρ Breber, Stefano Gandolfi και τους αδελφούς Malavasi που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποκατάστασης θα αποτελέσουν τον πυρήνα των ιδρυτών του συλλόγου της φυλής Cane Corso αργότερα.

Στις 18 Οκτωβρίου 1983, ο Δρ Breber καταγράφει τα βασικά πιστεύω για το πρόγραμμα αποκατάστασης και μια μικρή ομάδα από λάτρεις του Corso, ιδρύουν τη Societa Amatori Cane Corso (SACC). Την ημέρα εκείνη, 12 Cane Corso μετρήθηκαν και πιστοποιήθηκαν ώστε να καθοριστεί ένα πρότυπο της φυλής.

Τον Νοέμβριο του 1985 η SACC ήρθε επίσημα σε επαφή με την ENCI (Ente Nazionale della Cinofilia Italiana), τον Ιταλικό Κυνολογικό Όμιλο. Η ENCI (Italian kennel Club) διορίζει επτά επίσημους κριτές που αναλαμβάνουν την κριτική στις επιδείξεις της SACC.

η συνέχεια παρακάτω...
 


george 1

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
53
123
Θεσσαλονικη
Δυστυχώς, το 1986 ο Δρ Breber αφήνει τη SACC της οποίας υπήρξε η κινητήρια δύναμη και τα προγράμματα αναπαραγωγής του Δρ Breber με τον Basir (γιος του Dauno και της Tipsi) μεταφέρονται στο εκτροφείο του Giancarlo Malavasi στη Μάντοβα. Ο Stafano Gandolfi, ο Gianantonio Sereni και ο Fernando Casolino σε μεγάλο βαθμό ανέλαβαν το έργο της λειτουργίας του SACC. Λόγω της αποχώρησης του Δρ Breber αποφασίστηκε ότι το πρόγραμμα αναπαραγωγής πρέπει να προχωρήσει με κάθε κόστος.

Το 1986 η SACC μαθαίνει ότι υπάρχουν 30 νέοι σκύλοι που προσθέτουν 11 νέες και πολύ χρήσιμες γραμμές αίματος για το πρόγραμμα αποκατάστασης. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας για να φέρουν σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερους λάτρεις της φυλής, καθώς και να αυξήσουν την προβολή της φυλής. Σε αυτές τις συναντήσεις έγιναν πολλές δοκιμές και μετρήσεις, με τον Δρ Αντόνιο Morsiani να επεξεργάζεται το επίσημο πρότυπο το οποίο το 1987, κυρώθηκε από την ENCI. Το 1989 με την έγκριση της ENCI ο SACC ανοίξε ένα «Libro Apperto» (Ανοιχτό Βιβλίο) για την καταγραφή των ενηλίκων Cane Corso. Αυτά έπρεπε να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της φυλής και να έχουν όλα τατουάζ, από το 1989 έως το 1992 καταγράφονται πάνω από 500 σκυλιά.

Από το 1992 στην ENCI (Italian kennel Club) προστίθενται επίσης στο βιβλίο κουτάβια που γεννήθηκαν από εγκεκριμένους επιβήτορες και θηλυκά και καταγράφονται στο Libro Apperto.

Εν τω μεταξύ, το 1990 το Cane Corso παρουσιάστηκε στην FCI (Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία) στη Βερόνα, στην ευρωπαϊκή επίδειξη στην Ιταλία. Εκεί παρουσιάστηκε στην Ομοσπονδία η «Σύνοψη των μορφολογικών χαρακτηριστικών" που συντάχθηκε από έναν από τους επτά επίσημους κριτές που ήταν διορισμένοι από την ENCI, τον κριτή Morsiani. Ο Morsiani έδωσε το έγγραφο στην Επιτροπή FCI Standard, στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά (τις 4 επίσημες γλώσσες που χρησιμοποιούνται από την FCI). Δεκαπέντε Cane Corso παρουσιάστηκαν στην ίδια επιτροπή αυτή την ημέρα. Η SACC ενημερώθηκε από την FCI μετά την επίδειξη και τους ζητήθηκε να ερευνήσουν και να προσδιορίσουν τις Cane Corso γραμμές αίματος που περιλαμβάνονται στο Libro Apperto. Αυτό ήταν ένα άχαρο καθήκον, που αφορούσε την εκτύπωση καρτών με βάση τα στοιχεία που παρέχονται από την ENCI. Η έρευνα έπρεπε να πραγματοποιείται σε όλα τα σκυλιά από τη γέννηση τους, από το πρώτο σκυλί που εγγράφηκε και τους απογόνους του και σε κάθε κάρτα (πιστοποιητικό) που εκδίδονταν για να καταχωρείται μια γέννα.

Η SACC υπέβαλε επίσημη αίτηση και στην ENCI για την αναγνώριση του Cane Corso τον Ιούλιο του 1992 ως πράγματι μια ιθαγενή φυλή της Ιταλίας. Τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους περίπου 100 Cane Corso παρουσιάστηκαν σε τρεις από τους διορισμένους κριτές της ENCI (Bernini, Bonetti, και Vandoni) ως τελική απόδειξη της ύπαρξής τους. Με τη λήψη πολύ ευνοϊκών εκθέσεων από τους κριτές η ENCI αποδέχθηκε και επικύρωσε στην SACC το αίτημα να αναγνωρίσει το Cane Corso ως τη 14η ιταλική φυλή στις 20 Ιανουαρίου 1994. Αργότερα το ίδιο έτος, η ENCI επιτρέπει στα Cane Corso να εμφανίζονται σε εκθέσεις της. Για να αποκτήσουν τον τίτλο του Campionato Sociale, έπρεπε να έχει διεξαχθεί μία εξέταση για HD (Hip δυσπλασία). Η εξέταση αυτή πρέπει να διεξάγεται και να συντονίζεται από τον ιταλικό Κτηνιατρικό Σύλλογο (AIVPA, Associazione Italiana Veterinari Animali Piccoli).

Αυτό ήταν το εφαλτήριο για να τεθεί σε τροχιά ένα ερευνητικό πρόγραμμα για καταγραφή του συνόλου του πληθυσμού των Cane Corso. Αυτά τα στοιχεία μαζί με στοιχεία που συγκέντρωσε ο καθηγητής Claudio Peruccio, ένας εμπειρογνώμονας για κληρονομικές διαταραχές της όρασης στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, καθώς και ολόκληρη η γραπτή αναφορά των ενεργειών για την αποκατάσταση της φυλής, το πλήρες πρότυπο, ιστορική περιγραφή της φυλής, τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ανατομικών σχεδίων με κυνικές έμμετρες αναλογίες παρουσιάστηκαν στην FCI. Όλα αυτά ήταν αναγκαία αν το Cane Corso ήθελε να πάρει τη διεθνή αναγνώριση.

Τον Μάιο του 1996, στην Πόλη του Arese στην περιφέρεια της Λομβαρδίας της Ιταλίας, κοντά στο Μιλάνο, συγκεντρώνονται τα καλύτερα των Cane Corso. Είχε συμφωνηθεί ότι ο Boris θα επιλεγεί για να μετρηθεί ως το πρότυπο της φυλής του Cane Corso σε όλο τον κόσμο.

Μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων για την αναγνώριση της φυλής που τίθενται από την FCI, το Cane Corso γίνεται αποδεκτό τον Δεκέμβριο του 1996 και αναγνωρίζεται επίσημα ως φυλή Cane Corso Italiano.

Η SACC παίρνει άδεια από την ENCI να κάνει εξετάσεις εργασίας, CAL-1, οι οποίες θα είναι προϋπόθεση, για να απονεμηθεί ο τίτλος του Πρωταθλητή Ιταλίας και Πρωταθλητή Κόσμου, κάτι που θα γίνει πραγματικότητα την 1η Ιανουαρίου 1997.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη το Cane Corso εξαπλώνεται γρήγορα, καθώς το 1990 έχουμε γέννες στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το 1999, 13 Corso θα συγκεντρωθούν στη Βρετανία, σε ένα σεμινάριο όπου κάποιοι τα παρουσιάζουν για αξιολόγηση. Στην Ολλανδία η ΟΣΤΣ, η οποία λειτουργεί από το 1997, λαμβάνει επίσημη αναγνώριση από τον Αύγουστο του 2000. Το Corso είναι γνωστό στη Δανία, τη Σουηδία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, μεταξύ πολλών άλλων.



Αναφορές:

Cane Corso, Special Rare-Breed Ed, Emily Bates, 2005.

www.itacor.com.au

www.canecorsoitaliano.net

www.canecorso.org.uk

www.canecorso.org

The Friends of Cane Corso

http://www.abouttimecanecorso.com/Recovery.html
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.601
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3