Σκυλιά Ring vs IPO




kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Γιατί για να γίνουν αγώνες Γαλλικού Ring σε μια οποιαδήποτε χώρα πρέπει να υπάρχει συμφωνία του κυνολογικού ομίλου της με τους Γάλλους. Και ο ΚΟΕ είναι σαφώς προσκολλημένος στη Γερμανία

Για Mondio υπάρχει μόνο το club στη Δράμα και κανένας άλλος δε γνωρίζει τις τεχνικές τόσο καλά ώστε να εκπαιδεύσει τρίτους.

Τέλος, τα σκυλιά που κάνουν για οποιοδήποτε Ring δύσκολα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Είναι πιο ακραία sport από το ΙΡΟ και απαιτούν άλλο γεννετικό υλικό.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Είναι πιο ακραία sport από το ΙΡΟ και απαιτούν άλλο γεννετικό υλικό.
Μπορεις να το αναλυσεις αυτο εν συντομια σε παρακαλω? Δεν θελω να σε κουρασω βεβαια.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Δες ένα βίντεο του παγκοσμίου για Ring και θα καταλάβεις

Η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα, το διαφορετικό δάγκωμα... τα πάντα είναι πολύ πιο απαιτητικά από το ΙΡΟ.

Οι εκτροφείς που εκτρέφουν για Ring έχουν κατά κανόνα τελείως διαφορετικές γραμμές αίματος από αυτούς που εκτρέφουν για ΙΡΟ. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που φροντίζουν αραιά και που να φέρνουν "αίματα" του ενός sport στο άλλο.

Και φυσικά η διαμάχη υπάρχει για το ποιά είναι καλύτερα. Οι του Ring λένε ότι τα χειρότερα της κάθε γέννας τα δίνουν για SchH και οι του ΙΡΟ απαντάνε ότι τα σκυλιά που παίζουν Ring μπορεί και να μη μπορούν να μυρίσουν τίποτα, λόγω έλειψης εξέτασης ιχνηλασίας στο Ring...

ΥΓ: Έχουμε βγει τελείως off topic και καλό είναι να διαχωριστούν τα θέματα
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κωστα, αν εκανες μια συνοπτικη αναφορα των απαιτησεων του καθε σπορ και του προγραμματος εξετασης, θα βοηθουσε να μπουμε λιγο στο νοημα.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Χαχα

Αυτό απαιτεί ώρες ατελείωτες :)

Και φυσικά μπορώ να μιλήσω περισσότερο για το ΙΡΟ, παρά για το Ring.

Οι βασικότερες διαφορές είναι οι εξής (αν κάποιος έχει να συμπληρώσει κάτι άλλο, ας το κάνει):

1. Στο Ring δεν υπάρχουν ιχνηλασίες
2. Στο Ring οι υπακοές είναι περισσότερο εστιασμένες στο Control του σκύλου κατά τις επιθέσεις
3. Η δουλειά του ΒΚΠ είναι τελείως διαφορετική στα 2 σπορ. Ο ερεθιστής στο Ring κάνει τα πάντα για να χάσει το σκυλί το δάγκωμα. Θα δεις ερεθιστές να πηδάνε στον αέρα, να κάνουν κωλοτούμπες, αρκεί το κοπρόσκυλο να χάσει το πρώτο και αν είναι δυνατόν και το δεύτερο δάγκωμα. Στο ΙΡΟ ο ΒΚΠ απλά δε βοηθάει το σκύλο. Δεν προσπαθεί ποτέ όμως να τον "πουλήσει"
4. Στο ΙΡΟ το ζητούμενο είναι το βαθυ, full δάγκωμα. Όλο το στόμα στο κέντρο του μανικού. Στο Ring ,πέρα από την ύπαρξη ολόσωμης φόρμας και την ελευθερία δαγκώματος οπουδήποτε (εκτός προσώπου) προτιμούν ο σκύλος να δαγκωσει με τον κυνόδοντα αλλά να κρατηθεί, παρά να πάει για full δάγκωμα και να χάσει. Και ας κρέμεται από την άκρη άκρη.
5. Το Ring περιλαμβάνει ένα σαφώς πιο ελεύθερο πρόγραμμα από το ΙΡΟ και ο κριτής μπορεί να ζητήσει διάφορα πράγματα
6. Το Ring περιλαμβάνει και φύλαξη αντικειμένων από το σκύλο.

Αυτά μου έρχονται στο μυαλό. Σίγουρα έχω κάνει κάποιες γενικεύσεις γιατί δεν έχω ασχοληθεί να μάθω τις διαφορές μεταξύ Γαλλικού, Βέλγικου και Mondio, αλλά πάνω-κάτω μέσα πέφτω σε κάποια.

http://www.caninesquad.com/en/canineSquad/dogsports.html

Πιστεύω τώρα καταλαβαίνεις ότι όντως χρειάζεται διαφορετικό γεννετικό υλικό για να δουλέψει κάποιος σοβαρά στο Ring ;)
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Πολύ ωραια αναλυση.
Ενδιαφερον μου φαινεται το ρινγκ. Για πες τωρα και για το γεννετικό υλικό.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Αν ήξερα τόσο καλά θα ήμουν εκτροφέας :D:D:D

Η για να το πω σοβαρά, τις διαφορές αυτές τις ξέρουν μόνο οι εκτροφείς ;)

Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι επειδή το Ring είναι πιο σκληρό σπορ, σίγουρα απαιτεί σίγουρα πιο δυνατά, πιο γρήγορα και πιο ελαφριά σκυλιά. Το ΙΡΟ είναι απείρως πιο "μαλακό"...
 


spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
858
6
δεν υπαρχει συγκριση ειναι 2 διαφορετικα κυναθληματα εμενα μου αρεσουν και τα 2 απο κει και περα ειναι με τι θελει να σχοληθει ο καθενας. διαφωνω ομως στο οτι δεν υπαρχουν σκυλια να το κανουν αυτο στην ελλαδα
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Spyrou, διευκρίνησα ότι μιλάω για εργασία και όχι για εξετάσεις.

Η εργασία ξεκινάει μετά το "3" σε κάθε σπορ. Μέχρι τότε είναι απλά εξετάσεις.

Εδώ είναι 2η συνεχόμενη χρονιά που η Ελλάδα δε θα εκπροσωπείται στο παγκόσμιο της FCI για IPO. Περιμένει μια ολόκληρη χώρα με εκτροφείς και εκπαιδευτές να κατέβει ο κος Κώστας Χασιώτης από τη Γερμανία για να στείλουμε ομάδα.

Και μου λες μετά ότι υπάρχουν σκυλιά για Ring?

ΥΓ: Μου αρέσει τρομερά το Ring, αλλά το θεωρώ ανέφικτο με τις συνθήκες που επικρατούν εδώ.
 




Δημήτρης Α.

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2006
210
2
Pireaus
www.freewebs.com
Μιλώντας για ring 3 και ειδικότερα για mondio ring 3 θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι πλέον ξεφεύγουμε από το hobby και περνάμε σε πολύ απαιτητικότερες συνθήκες.
Προσωπικά θεωρώ ότι από το 2 και πάνω είναι για εκπαιδευτές και αν κάποιος χομπίστας καταφέρει να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα τότε θα έχει γίνει εκπαιδευτής και μάλλον πολύ καλύτερος από πολλού που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Αν περιμένεις να περάσεις το mondio 3 για να μιλήσεις για εργασία τότε πιθανόν να μη μιλήσεις ποτέ. Προσωπικά θεωρώ πως ένα σκυλί εργάζεται ακόμα και στην προπόνηση για το Brevet.

Θα αναφερθώ σε προσωπική εκτίμηση που αφορά τις διαφορές στις γραμμές που εκτρέφονται για mondio και IPΟ και τις επιπτώσεις των δύο σπορ στην εξέλιξη του σκύλου γενικότερα.

Αρχικά πιστεύω ότι για το IPO παραδοσιακά τα σκυλιά δουλεύουν με πίεση καθώς δεν χρειάζεται να σκέφτονται αλλά να εκτελούν αντανακλαστικά μια ρουτίνα την οποία έχουν δουλέψει 100άδες φορές για να πετύχουν ταχύτητα και ακρίβεια.
Αντίθετα στο mondio ring συγκεκριμένα (μια και ring από ring μπορεί να έχει τεράστιες διαφορές) τα σκυλιά που συμμετέχουν πρέπει να μάθουν να σκέφτονται και να λύνουν πρωτόγνωρα για αυτά προβλήματα.
Για να βοηθήσεις το ζώο να μπει σε αυτή την διαδικασία θα πρέπει να μετριάσεις την πίεση και να δουλέψεις περισσότερο "θετικά" για να το βοηθήσεις να μην μπλοκάρει.
Προσωπικό μου συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι στο μεν IPO έχεις πιο δυνατές γραμμές, με δυνατότερο δάγκωμα, που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε επίπεδο ταμπεραμέντου καλύτερα σε συνθήκες πίεσης, ενώ στο mondio έχεις σκύλους που δουλεύουν σε πιο χαμηλά επίπεδα αλλά που σκέφτονται και μπορούν να λύνουν προβλήματα και να κάνουν συνδυασμούς.
Προσωπικά πιστεύω ότι το μέλλον βρίσκεται στο ring καθώς βοηθάει να εξελίξεις τις πνευματικές δυνατότητες του σκύλου ανεξαρτήτως φυλής. Αυτός ήταν και ο πρωταρχικός λόγος που ασχολήθηκα...
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Θα διαφωνίσω οριζοντίως και καθέτως με τα δαγκώματα!

Το IPO είναι περισσότερο τεχνική και ζητείται το full δάγκωμα

Στο Ring ακόμα και με την άκρη του στόματος να πιάσει είναι δεκτό, αρκεί να κρατήσει. Και με έναν ΒΚΠ που προσπαθεί να κάνει το σκύλο να αφήσει, χρειάζεται πολύ πιο δυνατό δάγκωμα, αλλά και περισσότερο ταπεραμέντο από μεριάς σκύλου.

Σκέψου μόνο τι σωματική επαφή μεταξύ ΒΚΠ και σκύλου υπάρχει στο ΙΡΟ (ελάχιστη) και πόση στο Ring!
 


Δημήτρης Α.

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2006
210
2
Pireaus
www.freewebs.com
Δηλαδή με τα υπόλοιπα συμφωνείς;


Από τις αναφορές σου περί "Ring" νομίζω ότι έχεις μπλέξει τα ring...δες το λίγο γιατί είναι αρκετά!

Μιλώντας για Mondio Ring, το decoy απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε επαφή με το σκυλί είτε με χέρια, είτε με πόδια, είτε με accessories. Επίσης απαγορεύεται η αποφυγή όπως στο Γαλλικό.
Φυσικά και ζητούμε full mouth και ένταση στο Mondio, μια και εκεί είναι οι περισσότεροι βαθμοί.

Δουλεύεις σε κάποιο σπορ; Αν ναι σε ποιο;

Σε ρωτάω για να μπορέσω να γίνω αναλυτικότερος όσον αφορά τα δαγκώματα και αυτό που προανέφερα...
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Όπως έχω γράψει τις διαφορές μεταξύ των Ring δεν έχω κάτσει να τις μελετήσω. Aναφέρομαι στο French Ring πάντως.

Συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα γράφεις. Είναι μπλεγμένα 2 θέματα, αυτό και του σεμιναρίου του Balabanov δυστυχώς.

Εγώ ασχολούμαι με το ταπεινό ΙΡΟ. Μη φανταστείς τπτ το συγκλονιστικό. Απλά ευελπιστώ ότι αρχές του 2011 θα δώσω για το ΙΡΟ1.
 


Δημήτρης Α.

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2006
210
2
Pireaus
www.freewebs.com
Σου εύχομαι καλή επιτυχία και ότι καλύτερο στο IPO το οποίο έχω επίσης σε μεγάλη εκτίμηση απλά ασχολούμαι με ring για τους λόγους που προανέφερα.

Είμαι επίσης αρχάριος στο mondio (οι όποιες γνώσεις μου οφείλονται στην Μαρία Χριστίνα) οπότε δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ο καλύτερος απλά παραθέτουμε απόψεις, οι οποίες θα έλεγα πως είναι άκρως εποικοδομητικές από την πορεία της συζήτησης.

Ναι είδα το μπλέξιμο των θεμάτων, συγχώρεσε με αν κάπου τα μπερδεύω...κάνω ότι μπορώ για να διαχωρίσω τη σκέψη μου :)

Είδα στο άλλο topic ότι δουλεύεις motivation περισσότερο και όχι πίεση κάτι το οποίο για 'μένα είναι θεμιτό αν και ο τύπος του motivation που δουλεύουμε παίζει κι αυτός ρόλο στην πνευματική εξέλιξη του σκύλου.

Στο post μου περί εξέλιξης έγραψα "παραδοσιακά" χρησιμοποιείται πίεση γιατί σίγουρα δεν είναι ο μόνος τρόπος αλλά είναι ο βασικότερος καθότι η σχολή του IPO είναι η γερμανική με όλες τις γερμανικές καταβολές που την ακολουθούν.
Όταν λοιπόν δουλεύεις ένα σκυλί με τόση πίεση και αυτό μένει ανεβασμένο με διάθεση για εργασία τότε αυτό θα πρέπει να είναι πολύ δυνατό σωματικά και με drive που χτυπάει κόκκινα αλλιώς κινδυνεύεις να το κάψεις άπαξ και δια παντώς.

Στο χτίσιμο του δαγκώματος λοιπόν που είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια στα σπορ όταν δουλεύεις με πιέση θα πρέπει να έχεις σκυλιά που να δουλεύουν σε υψηλά επίπεδα ακόμα και υπό αντίξοες για αυτά συνθήκες γι'αυτό ανέφερα ότι οι γραμμές των σκυλιών που προορίζονται για IPO βάση δουλειάς θα πρέπει να βγάζουν δυνατότερα ζώα με δυνατότερο δάγκωμα...δεν εννοούσα δυνατότερη μασέλα, οπότε μάλλον λάθος το διατύπωσα, ζητώ συγνώμη.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Χαχα

Ναι, έχεις δίκιο. Όλοι ζητάνε ένα "δυνατό" σκυλί από τους εκτροφείς με τη λογική να μπορούν να το πλακώνουν στο καρφί και στο ρεύμα από κουτάβι. Την πατάνε βεβαίως οι περισσότεροι γιατί έναν τέτοιο σκύλο δεν μπορούν να τον καθοδηγήσουν σωστά.

Έχω απορίψει αυτή τη μέθοδο εκπαίδευσης. Δουλεύω σχεδόν αποκλειστικά με motivation. Αν δεν τα καταφέρω να πάρω καμιά εξέταση, μη σώσει ποτέ και την πάρω, παρά να φορέσω ηλεκτρικό ή καρφί στο σκύλο μου.
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Προσωπικά πιστεύω ότι το μέλλον βρίσκεται στο ring καθώς βοηθάει να εξελίξεις τις πνευματικές δυνατότητες του σκύλου ανεξαρτήτως φυλής..
και ρωτάω εγώ ο ζαλισμένος τώρα:
Πως μπορεί να είναι ρόδινο το μέλλον ενός κυναθλήματος που για τρίτη συνεχόμενη φορά απέτυχε να αναγνωριστεί επίσημα από την FCI?
 


sexbistol

Well-Known Member
27 Φεβρουαρίου 2009
78
0
Χαχα

Ναι, έχεις δίκιο. Όλοι ζητάνε ένα "δυνατό" σκυλί από τους εκτροφείς με τη λογική να μπορούν να το πλακώνουν στο καρφί και στο ρεύμα από κουτάβι. Την πατάνε βεβαίως οι περισσότεροι γιατί έναν τέτοιο σκύλο δεν μπορούν να τον καθοδηγήσουν σωστά.

Έχω απορίψει αυτή τη μέθοδο εκπαίδευσης. Δουλεύω σχεδόν αποκλειστικά με motivation. Αν δεν τα καταφέρω να πάρω καμιά εξέταση, μη σώσει ποτέ και την πάρω, παρά να φορέσω ηλεκτρικό ή καρφί στο σκύλο μου.
Φίλε θέλω να σου πω ότι η μεγαλύτερη διαφορά ειναι ότι το IPO οίνε ένα παραμυθάκι , ενώ το rig ειναι πραγματικές συνθήκες , όσο για σκυλιά κατηγορίας δεν πολυσιμφονο.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Το σκυλι νομιζεις οτι ξερει τη διαφορα εκπαιδευσης και «παραμυθιου». Κανε εσυ κατι με το σκυλο σου που να περναει απο δομημενες εξετασεις με κανονες και μετα πες οτι θελεις. Γιατι οσα δε φτανει η αλεπου...