Όπως σε πολλά θέματα (αν όχι σε όλα), έτσι και στο θέμα "Είναι αποδεκτό να κοιμάται ο σκύλος εκτός σπιτιού;" οι γενικεύσεις είναι άστοχες, άσκοπες και "επικίνδυνες".
Είμαι της άποψης πως ένας σκύλος που δεν κοιμάται στον ίδιο χώρο που κοιμάται η υπόλοιπη οικογένεια, που κοιμάται έξω, είναι δυνατόν να έχει μια εξαιρετικά ποιοτική ζωή. Μπορώ να καταθέσω και προσωπικές εμπειρίες, μια που όλα τα σκυλιά τα οποία είχα και έχω περνούν κάποιες νύχτες εκτός σπιτιού.
Μια όμορφα φτιαγμένη "γωνιά", που προστατεύει τον σκύλο από την υγρασία, τον βοριά, του προσφέρει την απαραίτητη σκιά, του παρέχει προστασία από διάφορους άλλους εξωτερικούς παράγοντες (να φύγει ή να φάει κάτι που δεν πρέπει), κ.α. μπορεί να είναι ένα ιδανικό μέρος για να περνά ο σκύλος κάποιες ώρες.
Δε θα πρέπει να αγνοούμε πως ούτως ή άλλως οι σκύλοι χρειάζονται ένα δικό τους μέρος, μακρυά από εμάς και την φασαρία. Οι σκύλοι πολλές φορές επιλέγουν να μένουν μόνοι και πρέπει να έχουν αυτή την επιλογή για πάρα πολλούς λόγους.
Προσωπικά, οι σκύλοι μου επιλέγουν να πηγαίνουν μόνοι τους έξω και να "απομονώνονται" κάποιες στιγμές. Κάποιες φορές από εμάς, τους ανθρώπους και κάποιες άλλες ο ένας από τον άλλο σκύλο. Η οικογένεια μου γνωρίζει (γυναίκα και παιδιά) για αυτή την ανάγκη των σκύλων και γνωρίζουν ώστε να σέβονται αυτές τους τις στιγμές, χωρίς να τους ενοχλούν.
Μια από τις θετικές επιδράσεις που έχουν αυτές οι στιγμές και ο ύπνος "έξω" είναι πως ο σκύλος επανακτά (όσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η λέξη) κάποιες επαφές με τα ένστικτα του (κάτι που θα παρατηρήσετε πιο έντονα αν κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ με τα σκυλιά σας και τα κοιμίζετε έξω από την σκηνή σας, σε ερημικές περιοχές).
Ένα άλλο καλό που έχω παρατηρήσει είναι αυτό του τριχώματος. Τόσο από πλευράς τριχόπτωσης (συχνότητα, διάρκεια, ένταση) αλλά και γενικότερα υγείας δέρματος και τριχώματος.
Άλλη μια παρατήρηση στο θέμα είναι πως τα σκυλιά μου (και άλλα σκυλιά) ακόμα και όταν κοιμούνται μέσα, δεν κοιμούνται στο δωμάτιο μου ή στο κρεββάτι μου (αν και στα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια συνέβαινε και αυτό κάποιες φορές), αλλά σε άλλο δωμάτιο, σε δικό τους στρώμα.
Το κρύο και ειδικότερα το "κρύο" της Ελλάδας δεν είναι πρόβλημα για τα περισσότερα από τα σκυλιά. Αντίθετα, η ζέστη της Ελλάδας είναι πιο επικίνδυνη.
Αν ξεχνούμε ή αν δεν γνωρίζουμε τι είναι ο σκύλος και ποιες οι ανάγκες του τότε, ναι, μπορεί να μη μπορούμε να τον έχουμε έξω μα ούτε και μέσα. Ο σκύλος δεν είναι αντικείμενο που μπορεί να ξεχαστεί ή να "αποθηκευθεί" κάπου, όπως και δεν είναι μια προέκταση του "εγώ" μας που μπορεί να παίζει αδιαμαρτύρητα το ρόλο της "ουράς" μας... Ακόμα και όταν δείχνει να το "ευχαριστιέται".
Το "Μέσα ή Έξω", λοιπόν, δεν είναι θέμα από μόνο του. Πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση με αρκετά άλλα και σίγουρα δεν πρέπει να "στοχοποιείται" ως "κακοποίηση", "ανευθυνότητα" και πολλά άλλα.
Υ.Γ. Προσωπικά και σήμερα με το κοντομάνικο κυκλοφορούσα, εντός και εκτός σπιτιού και τα σκυλιά μου "γυμνά"...
...και λίγο βλακ χιούμορ για επίλογο ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη από τους βήγκαν που θα διαβάσουν...