Σκύλος με ναρκοληψία

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Προσωπικά δεν σκέφτομαι καμία ηθική, σίγουρα είμαι "ανώτερο" ζώο από τον σκύλο και μπορώ να του επιβάλλω τον θανάτό του, όμως το κάνω γιατί είμαι εγωιστής και γιατί πιστεύω ότι ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του, ποιος γνωρίζει με βεβαιότητα ότι αυτός ο σκύλος υποφέρει; ότι απλά επιβιώνει; τα σκυλιά ζουν στο παρελθόν του 1.5''....

Εμείς βλέπουμε ότι υποφέρει, εμείς υποθέτουμε ότι θέλει να παίξει και να τρέξει, εμείς έχουμε βάλει ταμπέλα στο τι είναι σκύλος και στο πως πρέπει να ζει, το τι γίνετε στο κεφάλι τους δεν θα το μάθουμε ποτέ...

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
ΜΑΚΗΣ said:
μήπως είμαστε υπερ του δέοντος εγωιστές και σκεφτόμαστε όχι το καλό των άλλων αλλά τον εγωισμό μας - την ηθική μας - τον περίγυρο μας :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
αναφερεσαι σε σκυλους η ανθρωπους? για να απαντησω καταλληλως.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
lone wolf said:
Προσωπικά δεν σκέφτομαι καμία ηθική, σίγουρα είμαι "ανώτερο" ζώο από τον σκύλο και μπορώ να του επιβάλλω τον θανάτό του, όμως το κάνω γιατί είμαι εγωιστής και γιατί πιστεύω ότι ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του, ποιος γνωρίζει με βεβαιότητα ότι αυτός ο σκύλος υποφέρει; ότι απλά επιβιώνει; τα σκυλιά ζουν στο παρόν του 1.5''....
μα ουτως η αλλως,δεν ειμαστε σε θεση να καταλαβαινουμε το εαν ο σκυλος μας υποφερει?
δηλαδη στην καθημερινοτητα μας μαζι του,δεν κατανοουμε τα συναισθηματα του?
ασε που θεωρω τελειως ακυρο το να μιλαμε για ευθανασια λογω ...μαρτυριου σε ενα ζωο που ζει με μια οικογενεια που κανει γι αυτο το καλυτερο και να μην μιλαμε για ευθανασια λογω μαρτυριου στα τοσα ζωα που ζουνε με ενα μετρο αλυσιδα σε μια ακρη της αυλης...

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
ΜΑΚΗΣ said:
γενικά
γενικα δεν μπορω να απαντησω...αλλα εαν εσυ μακη συγκεκριμενα δεν αντεχεις την ζωη υπο συγκεκριμενες συνθηκες (οι οποιες διαφερουν στον καθε ανθρωπο),εισαι ελευθερος να αποφασισεις μονος σου...
η μηπως εαν ω μη γεννητο ερθει εκεινη η στιγμη που δεν θα μπορεις να τρεξεις,περπατησεις (βαλε οτι εσυ δεν αντεχεις και δεν θεωρεις ποιοτητα ζωης) θελεις να αποφασισω εγω για σενα? :?:

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
ΜΑΚΗΣ said:
οι λέξεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗς λένε κάτι σε κάποιον???????
το οτι η ποιοτητα ζωης ειναι κατι τελειως σχετικο και υποκειμενικο,δεν το εχεις σκεφτει ποτε?

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς με το ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ αλλά αυτός ο σκύλος με την περιποίηση που του κάνουν... έχει! Καλλίτερη από πολλά άλλα σκυλιά που ζουν και υποφέρουν...

Για να καταλήξω αν κάποιος γιατρός μου έλεγε ότι αυτή η ασθένεια κάνει τον σκύλο να υποφέρει για κάποιο λόγο να το σκεφτόμουν....

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
galazio said:
ΜΑΚΗΣ said:
οι λέξεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗς λένε κάτι σε κάποιον???????
το οτι η ποιοτητα ζωης ειναι κατι τελειως σχετικο και υποκειμενικο,δεν το εχεις σκεφτει ποτε?
Ακριβώς.
Καλό είναι, γενικά, να είμαστε λιγότερο σίγουροι για το "ορθόν" της γνώμης μας.

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
λοιπόν

δεν το είχα σκεφτεί ποτέ και είμαι σίγουρος ότι και οι περισσότεροι το ίδιο κάνουν.

μέχρι που πέρσι το διδάχθηκα σε ένα σεμινάριο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ορισμός της λέξης ποιότητα.

ακριβώς γιατί οπως ΠΟΛΥ σωστά είπε η galazio

το οτι η ποιοτητα (ζωης) ειναι κατι τελειως σχετικο και υποκειμενικο,δεν το εχεις σκεφτει ποτε?
για εμένα ποιότητα ζωής είναι μια φάρμα στο βουνό

για την galazio ένα σπίτι πάνω στην θάλασσα (για να ψαρεύει από το μπαλκόνι )

για την Alexandra ένα δυάρι στο κολωνάκι για να έχει τα πάντα στα πόδια της.

για ένα αφρικανό ποιότητα ζωής είναι το τρεχούμενο νερό στο σπίτι του και για κάποιον άλλο το να έχει να φάει.

δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που να διαφωνεί σε αυτό.

παρόλα αυτά

όπως επίσης πολύ σωστά είπε και η lone wolf

Καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς με το ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
πιστεύω το ίδιο και εσείς

άσχετα αν δεν μπορείτε να το ορίσετε

Chloe

ΓΕΝΙΚΑ προσέχω πολύ το τι γράφω

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
:D

Μολονότι δεν ξετρελάθηκα με το συσχετισμό μου με το Κολωνάκι, αλήθεια σου κάνω για Κολωνακιώτισσα :?: , έχω να πω το εξής.

Μπορεί να έχεις καταφέρει να ζεις στη φάρμα στο βουνό. Χαίρομαι, γιατί θα έχεις κυνηγήσει την ποιότητα ζωής που επιθυμείς.

Σε περίπτωση όμως που ζούσες στην πόλη καταλαβαίνω ότι θα το θεωρούσες επιβίωση. Θα αυτοκτονούσες για αυτό, επειδή δεν έχεις την ποιότητα ζωής που θες?

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
το ψαρεμα απο το μπαλκονι :lol: θα ηταν πολυτελεια μακη και οχι ποιοτητα :wink:
εαν προσπαθουσα με λεξεις να εκφρασω το τι ειναι ποιοτητα ζωης για μενα,θα ελεγα τις εξης τρεις

ψωμι-παιδεια- ελευθερια

8)

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
ΜΑΚΗΣ said:
Chloe

ΓΕΝΙΚΑ προσέχω πολύ το τι γράφω
Δεν το αμφισβήτησα ούτε στιγμή. Αυτό που είπα είναι ότι πρέπει να αφήνουμε παραθυράκια ανοιχτά, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απάντηση ΔΕΝ είναι προφανής και η λύση ΔΕΝ είναι μία και μοναδική. Στο άρθρο σχετικά με τη ναρκοληψία στα ζώα που παρέθεσε η Αλεξάνδρα (αν δεν κάνω λάθος) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η κατάσταση αυτή ΚΑΙ μπορεί να βελτιωθεί με τον καιρό:

"Some animals grow out of their narcolepsy, but usually not without some veterinary treatment"

ΚΑΙ ότι ίσως είναι πιο ενοχλητική για τους ιδιοκτήτες, παρά για τα ίδια τα ζώα:

"While narcoleptic episodes in pets may be more disturbing to the pet owner than to the pet and are not actually harmful"

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Ο Mikael Andersson γεννήθηκε στη Σουηδία το 1964, χωρίς όμως δυστυχώς να έχει ανεπτυγμένα ούτε τα άνω ούτε τα κάτω άκρα. Σε κάθε περίπτωση τα «άκρα» του Mikael έχουν μήκος μικρότερο από το μισό της αναμενόμενης απόστασης ανάμεσα στις αρθρώσεις του ώμου και του αγκώνα, ή του ισχίου και του γονάτου.
Η αιτία για αυτή την εκ γενετής δυσμορφία ήταν κατά πάση πιθανότητα ένα ζιζανιοκτόνο με την εμπορική ονομασία «Hormoslyr» που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στην Σουηδική δασοκομική βιομηχανία την δεκαετία του ’60. Πιθανολογείται ότι η έκθεση της μητέρας του Mikael σε αυτό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της προκάλεσε την ελλιπή ανάπτυξη του εμβρύου. Το παρασκεύασμα, όπως και το αμερικανικό «Agent Orange» που χρησιμοποιήθηκε στο Βιετνάμ, περιείχε διοξίνες σε σημαντικό ποσοστό. Το παρασκεύασμα απαγορεύθηκε το 1977, αλλά παρά τις ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό οφείλεται για την αναπηρία του Mikael Andersson, αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Τόσο οι γονείς του Mikael όσο και ο ίδιος δεν το έβαλαν κάτω και μετά από μερικές προσπάθειες χρήσης πρόσθετων τεχνητών μελών που έγιναν στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη, χωρίς ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους.

Ο Mikael γυμνάζεται εντατικά για να κρατάει το κορμί του σε φόρμα, ώστε ακόμα και με τα ημιανύπαρκτα άκρα του να μπορεί να κάνει το μέγιστο των δυνατών κινήσεων. Μπορεί για παράδειγμα μόνος του να ανεβεί 1-2 ορόφους με τις σκάλες.
Για τις μετακινήσεις του «πεζή», χρησιμοποιεί μία ηλεκτροκίνητη αναπηρική πολυθρόνα με χειριστήρια κατάλληλα προσαρμοσμένα στην ακτίνα δράσεις των άκρων και του κεφαλιού του.

Επίσης ο απίστευτος Mikael, οδηγεί ΚΑΙ αυτοκίνητο, ένα ειδικά προσαρμοσμένο βαν Chrysler Voyager, στο οποίο μπαίνει μέσα από την πλαϊνή συρόμενη πόρτα με την βοήθεια ράμπας. Τα προσαρμοσμένα χειριστήρια που του επιτρέπουν να οδηγεί το αμάξι τα έχει σχεδιάσει ο ίδιος. Όταν οδηγεί έχει ένα μονίμως ένα bluetooth προσαρμοσμένο στο αυτί, ενώ χειρίζεται το CD player με γρήγορες κεφαλιές προς τα κάτω και δεξιά!

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, απαντώντας πως τα καταφέρνει όλα αυτά, δήλωσε ότι η δυνατότητά του να κινείται και να κάνει τα πάντα, εξαρτάται από τον τύπο του περιβάλλοντος που βρίσκεται. Πράγμα που σημαίνει ότι εάν ο Mikael είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και ονομαζόταν Μιχάλης δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε τα μισά από όσα μπορεί να κάνει στην Σουηδία όπου τέλος πάντων υπάρχει πρόνοια ώστε οι ανάπηροι να μην αποκλείονται από την κοινωνική ζωή. Άραγε πόσες φορές έχει δει ο Μαύρος Γάτος κάφρους να παρκάρουν πάνω στις θέσεις στάθμευσης των αναπήρων;

«Δεν βλέπω τα προβλήματα αλλά τις δυνατότητες. Δεν είναι απαραίτητο να κάνει κανείς τα πράγματα που θέλει με τον ίδιο τρόπο που τα κάνουν οι άλλοι». Ο Mikael είναι παντρεμένος με την Christina, την οποία γνώρισε σαν υπεύθυνη υπάλληλο της οργανωτικής επιτροπής σε μία διοργάνωση –πορείας – προσανατολισμού, μέσα στην φύση για ανάπηρους. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, την Sara 13 ετών και τον Simon 9 ετών και μένουν σε μία μονοκατοικία στη Västra Frölunda προάστιο του Göteborg.

Το 1980 είχε πάει διακοπές με τους γονείς του στα Κανάρια νησιά, όπου χωρίς να το ξέρει απέτρεψε έναν Αμερικάνο τουρίστα από την αυτοκτονία τον Ronnie Gardiner.
Ο ίδιος περιγράφει το περιστατικό ως εξής:

”Τις 27 Μαρτίου του 1980 ετοιμαζόμουν να αυτοκτονήσω στην Gran Canaria. Πηγαίνοντας προς την θάλασσα για να πνιγώ Mikael σε μια βεράντα. Ένα παλικάρι χωρίς πόδια και χέρια. Τα βλέμματα μας συναντήθηκαν και χαμογέλασε. Αυτό το χαμόγελο των τριών δευτερολέπτων έσωσε την ζωή μου. Σκέφτηκα: Αφού μπορεί αυτός στην κατάστασή του να είναι τόσο χαρούμενος, πρέπει να μπορώ και εγώ να συνεχίσω να ζω. Ευχαριστώ τον Mikael για τα 27 χρόνια που έχουν περάσει από την απίστευτη αυτή συνάντηση.»

Ο Ronnie μάλιστα γυρνώντας στις ΗΠΑ έκανε εντατικά μαθήματα Σουηδικών και έβαλε σκοπό της ζωής του να συναντήσει τον Mikael, ο οποίος ξαφνιασμένος έλαβε έναν τηλεφώνημα από έναν άνθρωπο που μιλούσε σπασμένα Σουηδικά με βαριά αμερικάνική προφορά λέγοντάς του ότι του είχε σώσει την ζωή πριν από χρόνια με ένα βλέμμα…

Ο Mikael ήταν επί 15 χρόνια πωλητής αναπηρικών οχημάτων και ήταν ο ενδιάμεσος μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων και των πελατών.

Σήμερα έχει πλήρη απασχόληση στην δική του επιχείρηση που διοργανώνει σεμινάρια σε όλη την Σουηδία σχετικά με την δυνατότητα όλων των ανθρώπων να επιλέξουν την ζωή που τους αρμόζει.

Ο Mikael και η ζωή του έγιναν και ντοκιμαντέρ στην Σουηδική τηλεόραση το 2004 με τίτλο «Armlös, Benlös, Makalös!» (Χωρίς χέρια, Χωρίς πόδια, Απίστευτος!).
Στην τελευταία σκηνή μάλιστα λέει γελώντας:
«Συχνά με ρωτάνε, Μίκαελ υπάρχει κάτι που ΔΕΝ μπορείς να κάνεις; Τότε εγώ τους απαντώ: Να ρολάρω (να σταυρώσω τα χέρια και να περιστρέψω) τους αντίχειρές μου!

[/quote]

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
δεν υπαρχουν ηρωες (τουλαχιστον στην συγκεκριμενη περιπτωση)
υπαρχουν απλα ανθρωποι που γουσταρουν να ζουν :wink:
ειναι τεχνη η ζωη....

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.345
Μέλη
20.113
Νεότερο μέλος
Anastasia skia