Πόσο ρεαλιστικό σενάριο το βρίσκεις αυτό για τα Ελληνικά δεδομένα?Άλλωστε το σωστό είναι να σε πλησιάσει το παιδάκι και ο γονέας που το συνοδεύει και να σε ρωτήσουνε: "Can I pet your dog?" Συνήθως πρέπει να ζητήσεις από το σκυλί να κάτσει, το χαϊδεύει το παιδάκι και μετά είτε πάει καθένας όπου θέλει, είτε αφήνεις το σκυλί να παίξει με το παιδάκι υπό την επίβλεψη των μεγάλων ΚΑΙ χωρίς λουρί, εφόσον όμως το σκυλί έρχεται τρέχοντας άμα το φωνάξεις, εφόσον έχεις διαβεβαιώσει την ομήγυρη ότι είναι εμβολιασμένο και δεν επιτίθεται σε κανέναν και εφόσον όλοι συμφωνούν. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε πρόβλημα που να έχω δει.
Πολλοί σκύλοι στην Ελλάδα δεν ξέρουν καν να κάθονται και πολλοί γονείς είναι του τύπου "Πάρε το βρωμόσκυλό σου από την παραλία"... (Νοέμβρη μήνα!)... "Γιατί το καλοκαίρι θα έρθουν παιδιά εδώ να παίξουν!"
Το έχουμε ξαναπεί σε διάφορα θέματα... Η είσοδος των σκύλων σε περισσότερους χώρους, προϋποθέτει πολλά πρώτα από όλα από εμάς τους ίδιους. Όσο πιο ικανοί είναι οι σκύλοι μας να φερθούν κόσμια σε κάθε περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να επιτρέπονται σε περισσότερους χώρους.
Αλλά και πάλι, όπως είπα δεν νιώθω να στερούμαι κάτι με την συγκεκριμένη απαγόρευση... Ακόμα και αν δεν απαγορευόταν, και αν είχα το υπόδειγμα ελεγχόμενου σκύλου, δεν θα έπαιρνα το ρίσκο... Δεν νομίζω ότι κερδίζω κάτι ώστε να αξίζει να πάρω το ρίσκο να βλάψει το ζώο μου ένα άγνωστο παιδάκι. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου τα σκυλιά μου θα απολαύσουν την βόλτα τους πολύ περισσότερο, γιατί να πάω σώνει και καλά σε παιδική χαρά?
Πόσες φορές δεν έχουμε αναφέρει περιπτώσεις που ρωτάμε ιδιοκτήτες άλλων σκύλων "είναι φιλικό?". Μας λένε "ναι, βέβαια!" και η αμέσως επόμενη σκηνή είναι ένα σκυλομπουρδούκλωμα και ο ιδιοκτήτης να ορκίζεται "μα δεν το έχει ξανακάνει ποτέ!". Θα ήθελες να είσαι γονιός σε παιδική χαρά με έναν αντίστοιχο ιδιοκτήτη και σκύλο απέναντί σου? Εγώ πάντως όχι!
Γνώμη μου είναι... Ας μάθουμε όλοι να ελέγχουμε και να κοινωνικοποιούμε τα σκυλιά μας και να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες τους... Ας λύσουμε το θέμα με τα μέσα μεταφοράς, με τα πάρκα και τις παραλίες... Και ας μην πατήσει ποτέ πατούσα σκύλου σε παιδική χαρά!