Στείρωση σε αρσενικό σκύλο

aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
49
Ν.ΜΑΚΡΗ
ακουγεται λογικο οτι ο ευνουχισμος στα αρσενικα πρεπει να γινεται για θεμα θεραπειας(αν προκειται) για καρκινο και οχι για προληψη,αλλα νομιζω οτι ετσι δεν διακινδυνευει η υγεια του?δεν θα πρεπει να ξερουμε ακριβως πως να εξεταζουμε το ζωο ή πια τα αρχικα συμπτωματα.αν μπορουμε να αποκλεισουμε τον καρκινο των ορχεω μα τον ευνουχισμο γιατι να μην το κανουμε?δεν ειχα ποτε αρσενικο σκυλο και βρηκα πριν 3-4 μηνες εναν και τωρα βρισκομαι σε διλημμα για το αν θα πρεπει να τον στειρωσω ή οχι.εναν αρσενικο που ειχε μια γνωστη μου εχει προστατη στα 10 του χρονια.
ο ευνουχισμος τί αλλαγη συμπεριφορας λετε οτι προκαλει?δεν καταλαβα,γιατι στις αρσενικες γατες μονο καλο εχω δει να κανει.ξερει καποιος να μου πει.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Η στείρωση στα αρσενικά σκυλιά, για ‘μενα, είναι απαραίτητη σε δυο περιπτώσεις:
Ως θεραπεία σε περίπτωση προβλήματος υγείας (καρκίνος των όρχεων, κρυψορχία κτλ) και σε περίπτωση που θέλουμε να ελέγξουμε την αναπαραγωγική ικανότητα του ζώου, εάν συμβιώνει με θηλυκά τα οποία δεν είναι στειρωμένα και θέλουμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ανεπιθύμητου ζευγαρώματος.

Σε καμία άλλη περίπτωση. Ούτε για προβλήματα συμπεριφοράς, ούτε για προληπτικούς λόγους, ούτε για ιδεολογικούς λόγους.

aggeliki1 said:
ο ευνουχισμος τί αλλαγη συμπεριφορας λετε οτι προκαλει?
Με τον ευνουχισμό παρεμβαίνουμε στο αρμονικό σύστημα του ζώου διότι αφαιρούνται οι όρχεις που παράγουν την ορμόνη τεστοστερόνη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αλλαγή στη συμπεριφορά του. Το ζώο, τις περισσότερες φορές, γίνεται νωθρό και παίρνει βάρος και οι τάσεις κυριαρχίας μειώνονται αισθητά.

Εσύ γιατί θέλεις να στειρώσεις το σκύλο?

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
μια φορα στειρωσα σκυλο αρσενικο,λογω προβληματος υγειας και εγινε ο χειροτερος καυγατζης...υπαρχει και αυτη η περιπτωση.

aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
49
Ν.ΜΑΚΡΗ
ROTTIE said:
aggeliki1 said:
ο ευνουχισμος τί αλλαγη συμπεριφορας λετε οτι προκαλει?
Με τον ευνουχισμό παρεμβαίνουμε στο αρμονικό σύστημα του ζώου διότι αφαιρούνται οι όρχεις που παράγουν την ορμόνη τεστοστερόνη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αλλαγή στη συμπεριφορά του. Το ζώο, τις περισσότερες φορές, γίνεται νωθρό και παίρνει βάρος και οι τάσεις κυριαρχίας μειώνονται αισθητά.
το ιδιο δεν θα συνεβαινε τοτε και στα θηλυκα σκυλια,γιατι εχω κανει στειρωση πολλα θηλυκα σκυλια και κανενα δεν παχυνε ουτε εγινε νωθρο.

Εσύ γιατί θέλεις να στειρώσεις το σκύλο?
για τους λογους ,που αναφερεις οτι δεν θα το εκανες εσυ :?
1.για να μην εχω πιθανοτητες για καρκινο ορχεων μιας και ο σκυλος δεν υπαρχει περιπτωση να ζευγαρωνει.
2.για να μην μου φυγει καμια μερα αν μυρισει καμια θηλυκια σε οιστρο.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
aggeliki1 said:
.
μου εδωσες ιδεα τωρα για μια φιλη,που δεν μπορει να συμμαζεψει τον αντρα της 8)

aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
49
Ν.ΜΑΚΡΗ
galazio said:
aggeliki1 said:
.
μου εδωσες ιδεα τωρα για μια φιλη,που δεν μπορει να συμμαζεψει τον αντρα της 8)
:lol: :lol: :lol: του αξιζει τοτε:lol: :lol: :lol:

aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
49
Ν.ΜΑΚΡΗ
galazio said:
μια φορα στειρωσα σκυλο αρσενικο,λογω προβληματος υγειας και εγινε ο χειροτερος καυγατζης...υπαρχει και αυτη η περιπτωση.
πιστευω οτι οσο περισσοτερο αργεις να στειρωσεις εναν αρσενικο τοσο περισσοτερο αντικτυπω θα εχει στην συμπεριφορα,γιατι εχει μαθει ετσι,σε τί ηλικια το στειρωσες?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
aggeliki1 said:
1.για να μην εχω πιθανοτητες για καρκινο ορχεων μιας και ο σκυλος δεν υπαρχει περιπτωση να ζευγαρωνει.
Θα ευνουχίσεις το σκύλο για να μην παρουσιάσει στο μέλλον καρκίνο?
Με αυτή τη λογική καλύτερα να του κάνεις ευθανασία από τώρα να ξεμπερδεύεις και να αποκλείσεις κάθε ενδεχόμενο να πεθάνει από καρκίνο ή κάτι άλλο στο μέλλον!

aggeliki1 said:
Να σου φύγει? :shock:
Συγνώμη αλλά δεν ευνουχίζουμε ένα σκύλο για να μην μας φύγει! Αυτό δεν είναι επιχείρημα ενός υπεύθυνου ιδιοκτήτη και επειδή σε ξέρω θα έλεγα πως εσύ είσαι ο ορισμός του υπεύθυνου ιδιοκτήτη!
Μην υποτιμάς τον εαυτό σου βρε Αγγελική! :(

xrisida

Active Member
17 Ιουλίου 2007
41
0
Αθήνα
aggeliki1 said:
το ιδιο δεν θα συνεβαινε τοτε και στα θηλυκα σκυλια,γιατι εχω κανει στειρωση πολλα θηλυκα σκυλια και κανενα δεν παχυνε ουτε εγινε νωθρο.
ο ευνουχισμός έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού, και άρα ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία.

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Να ρωτήσω και εγώ.

Ο δικός μου κάνει τρομερούς τσαμπουκάδες με τα άλλα σκυλιά, θηλυκά και αρσενικά.

Δεν είναι ότι θα ξεσκίσει κάποιο, σαματά κάνει. Παρόλα αυτά η βόλτα μας είναι επεισοδιακή. Μέχρι εδώ σκασίλα μου.

Το θέμα είναι ότι δε μπορεί να δεχθεί κάποιο άλλο αρσενικό στο σπίτι. Προς το παρόν δε με προβληματίζει ιδιαίτερα. Μπορεί όμως η στείρωση να τον κάνει δεκτικότερο προς άλλα αρσενικά σκυλιά στο χώρο του?

aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
49
Ν.ΜΑΚΡΗ
ROTTIE said:
aggeliki1 said:
Θα ευνουχίσεις το σκύλο για να μην παρουσιάσει στο μέλλον καρκίνο?
Με αυτή τη λογική καλύτερα να του κάνεις ευθανασία από τώρα να ξεμπερδεύεις και να αποκλείσεις κάθε ενδεχόμενο να πεθάνει από καρκίνο ή κάτι άλλο στο μέλλον!.
καταλαβαινω τί εννοεις και το ειπα απο την αρχη,απλα εχω διαβασει οτι οι πιθανοτητες για καρκινο ειναι πολυ αυξημενη σε ζωα οταν δεν ζευγαρωνουν και δεν στειρωνονται,με αυτην την λογικη το λεω,εφοσον δεν θα ζευγαρωνει γιατι να υποφερει και αυτος αν μυρισει μια θηλυκια και δεν μπορει να ζευγαρωσει και αφηνιασει και γιατι να του αυξησω τις πιθανοτητες για καρκινο.

ROTTIE said:
aggeliki1 said:
Να σου φύγει? :shock:
Συγνώμη αλλά δεν ευνουχίζουμε ένα σκύλο για να μην μας φύγει! Αυτό δεν είναι επιχείρημα ενός υπεύθυνου ιδιοκτήτη και επειδή σε ξέρω θα έλεγα πως εσύ είσαι ο ορισμός του υπεύθυνου ιδιοκτήτη!
Μην υποτιμάς τον εαυτό σου βρε Αγγελική! :(
αν τον ειχα εγω στο σπιτι δεν θα ειχα ενδοιασμους για το αν θα μου φυγει και δεν θα φοβομουν για αυτο,αλλα τον εχουν τα πεθερικα μου(διοτι δεν μπορουσα να κρατησω και αλλο σκυλο σπιτι)στην αυλη και δεν ειναι τοσο προσεχτικοι οσο εγω.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Alexandra said:
Το θέμα είναι ότι δε μπορεί να δεχθεί κάποιο άλλο αρσενικό στο σπίτι. Προς το παρόν δε με προβληματίζει ιδιαίτερα. Μπορεί όμως η στείρωση να τον κάνει δεκτικότερο προς άλλα αρσενικά σκυλιά στο χώρο του?
εγω θα ελεγα να στειρωθουν αυτα που μπαινουν στον χωρο του/
δεν παμε καλααααα :roll:

αγγελικη,γυρω στα 5 τον στειρωσα αν θυμαμαι και καλα.

aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
49
Ν.ΜΑΚΡΗ
Alexandra said:
Να ρωτήσω και εγώ.

Ο δικός μου κάνει τρομερούς τσαμπουκάδες με τα άλλα σκυλιά, θηλυκά και αρσενικά.

Δεν είναι ότι θα ξεσκίσει κάποιο, σαματά κάνει. Παρόλα αυτά η βόλτα μας είναι επεισοδιακή. Μέχρι εδώ σκασίλα μου.

σε παρομοια απορια ο κτηνιατρος μου ειχε πει οτι γινονται πιο δεκτικα αν στειρωθουν,τωρα αν και αυτο ειναι λαθος δεν ξερω.

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Ο χώρος του γαλάζιο είναι όλο μου το σπίτι. Ουσιαστικά δε μπορώ να πάρω άλλο αρσενικό σκύλο. Και μολονότι δε το σκοπεύω, ρωτάω το εξής.

Υπάρχει τρόπος να τον συμφιλιώσω με τα άλλα αρσενικά χωρίς να τον στειρώσω? Μου έχουν πει ότι είναι ο μόνος τρόπος, αν φυσικά πετύχει.

Δηλαδή εσύ τώρα υπερασπίζεις τα α@@@@@@α του Λέων, ενώ για των αλλονών που θα μπουν στο σπίτι σκασίλα σου?

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Alexandra said:
.

Δηλαδή εσύ τώρα υπερασπίζεις τα α@@@@@@α του Λέων, ενώ για των αλλονών που θα μπουν στο σπίτι σκασίλα σου?
τροπος του λεγειν αγαπη μου,για να καταλαβεις πως οταν ο αλλος μπαινει σπιτι Μας,πρεπει αυτος να προσαρμοστει και εαν δεν μπορει να παρει δρομο :wink:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Alexandra said:
Μπορεί όμως η στείρωση να τον κάνει δεκτικότερο προς άλλα αρσενικά σκυλιά στο χώρο του?
Με την στείρωση αμβλύνεται η επιθετική συμπεριφορά και οι τάσεις κυριαρχίας, αλλά κανείς δεν σου εγγυάται πως το σκυλί μετά την στείρωση θα γίνει πιο δεκτικό με τα άλλα σκυλιά του ίδιου φύλου και μάλιστα στο χώρο του.

Alexandra said:
Υπάρχει τρόπος να τον συμφιλιώσω με τα άλλα αρσενικά χωρίς να τον στειρώσω?
Η εκπαίδευση! Δεν εξαλείφεις την επιθετικότητα προς τα άλλα αρσενικά (ούτε η στείρωση σου το εγγυάται αυτό), αλλά την περιορίζεις!
Σου το λέω εκ πείρας, διότι με πολύ υπομονή και επίμονη, έχω καταφέρει να ελέγξω την επιθετική συμπεριφορά του σκύλου μου σε μεγάλο βαθμό.

aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
49
Ν.ΜΑΚΡΗ
xrisida said:
aggeliki1 said:
ο ευνουχισμός έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού, και άρα ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία.
το οτι μετα μπορει να παχυνουν το εχω ακουσει αλλα ποτε δεν το εχω δει με τα δικα μου,ισχυει μονο για τα αρσενικα ή μιλας γενικα,γιατι πιστευω με σωστη διατροφη και ασκηση δεν ειναι προβλημα αυτο.

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Ο άλλος ο δόλιος προσαρμοζόταν, ο Λέων του χίμαγε να τον ξεσκίσει, και είχα κάνει το σπίτι γκρίζες ζώνες.

Rottie το θέμα εκπαίδευση με έχει προβληματίσει πολύ. Για πολύ ηλίθιους λόγους δεν είχα πάει το σκυλί σε εκπαιδευτή.

Πλέον είναι 5 χρονών. Πιστεύεις ότι αν απευθυνόμουν σε ένα εκπαιδευτή πλέον θα είχα αποτελέσματα?

xrisida

Active Member
17 Ιουλίου 2007
41
0
Αθήνα
aggeliki1 said:
το οτι μετα μπορει να παχυνουν το εχω ακουσει αλλα ποτε δεν το εχω δει με τα δικα μου,ισχυει μονο για τα αρσενικα ή μιλας γενικα,γιατι πιστευω με σωστη διατροφη και ασκηση δεν ειναι προβλημα αυτο.
ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και στα 2 φύλα. αλλά με σωστή διατροφή και καθημερινή άσκηση αυτο ελέγχεται.

κάτι που με έχει μπερδέψει αρκετά όσο αφορα τα μειονεκτήματα / προτερήματα τησ στείρωσης / ευνουχισμού κτλ κτλ είναι αυτό:

Teske E, Nann EC, van Dijk EM, van Garderen E, Schalken JA (2002). "Canine prostate carcinoma: epidemiological evidence of an increased risk in castrated dogs.". Mol Cell Endocrinol. 197 (1-2): 251-255.

όπως και αυτό

Sorenmo KU, Goldschmidt M, Shofer F, Ferrocone J (2003). "Immunohistochemical characterization of canine prostatic carcinoma and correlation with castration status and castration time". Vet Comparative Oncology. 1 (1): 48-56.