1) ...Πήγα σε Αγροικία φίλου, που είχε δεμένο το αρσενικό τσοπανόσκυλό του.
Ήμουν μαζί με το αφεντικό, και πλησιάσα αργά, χαμηλά, με το χέρι σιγά σιγά από κάτω, χωρίς φόβο, και χωρίς να το κοιτάω κατάματα, για να με μυρίσει.
2) Το σκυλί φαινόταν ήρεμο και αδιάφορο... με μύρισε λίγο, και ξαφνικά, δίνει μια εκτίναξη, κόβει τον κρίκο της αλυσίδας και μου ορμάει...
3) Η επίθεση δεν ήταν για δάγκωμα, αν ήθελε με είχε πιάσει άμεσα. Όρμηξε και άρχισε μανιασμένο γρυλιζογαύγισμα... βέβαια στο δευτερόλεπτο τον είχε πιάσει και το "αφεντικό" από τον σβέρκο.
Μου είπε δε ότι έτσι είναι...."ύπουλος"
4) Υπάρχει τελικά συγκεκριμένη συμπεριφορά "σε αφήνω να νιώσεις άνετα και μετά σε σκίζω"?
5) Και εντάξει, αυτό ήταν σκυλί ανώμαλα κοινωνικοποιημένο προφανώς....
6) Αλλά τι εννοούμε "μελετημένη αδιαφορία"?
Δεν υποτίθεται ότι ούτως η άλλως πρέπει να προειδοποιεί και να αποτρέπει να πλησιάσεις?
Δεν πρέπει να είναι κλιμακωτή η υπεράσπιση του εδάφους του?
Φίλε
sea-mol,
Ηδη, με τους τονισμούς στο κείμενό σου, καταλαβαίνεις τις προθέσεις μου...
1) Η χιλιοειπωμένη ιστορία του "δεμένου τσοπανόσκυλου"... δηλαδή,
του κατ' εξοχήν σκυλιού που έχει εκτραφεί επί 20 αιώνες για
να εργάζεται λυτό και να παίρνει πρωτοβουλίες... άρα, ενός σκύλου που δεν αφήνεται να "ξεδιπλώσει" τα γονίδιά του... τι σημασία, λοιπόν, είχε το γεγονός ότι το αφεντικό ήταν μαζί σου, όταν δεν είχε εκπαιδεύσει και δεν μπορούσε να ελέγξει το σκύλο?
Μόνο μέσα στο φόρουμ, θα βρεις μία απειρία συζητήσεων επ' αυτού του θέματος...
2) Τότε αποφάσισε να σου την πέσει, λίγο καθυστερημένα, προσπαθούσε να δει τι πρωτοβουλία θα πάρει, να ανακαλέσει τα γονίδια (20 αιώνων) που λέγαμε...
3) Εκτιμώ ότι αυτό που υπερασπιζόταν ήταν ο ζωτικός χώρος που του έδινε η ακτίνα της αλυσίδας... και επειδή δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό εκεί μέσα, δεν σε ξέσκισε, αλλά προχώρησε στο βήμα "Νο 2" της ιεροτελεστίας φύλαξης: Γρυλίζω άγρια
Ερώτηση: Σε χτύπησε με το σώμα του κιόλας, ή μόνο γύρναγε γύρω σου και γρύλιζε?
Επίσης,
δεν είναι ύπουλος. Ο σκύλος ποτέ δεν είναι ύπουλος, απλά υπακούει στα ένστικτά του. Ενας ορεινός ποιμενικός είναι σχεδόν πάντα χαλαρός (και, συνεπώς, με "μελετημένη αδιαφορία"), μέχρι να "κρίνει" ότι μπήκες στον ζωτικό χώρο από κάτι που μόνο αυτός αντιλαμβάνεται...
Οταν το αφεντικό ομολογεί ότι έχει ύπουλο σκύλο, αυτό σημαίνει (κατά την ταπεινή μου γνώμη) ότι δεν έχει μελετήσει αρκετά το σκύλο του, δεν έχει δεθεί με το σκύλο του και, κατά συνέπεια, αγνοεί βασικές τάσεις και συμπεριφορές που έίναι πιθανό να δείξει ο σκύλος του...
Ερώτηση: Εχεις δει πολλούς τσοπάνηδες (για παράδειγμα) να χρειάζεται να πιάσουν το σκύλο
τους απ' το σβέρκο?
4) Ναι. Ομως, τα κορυφαία παραδείγματα, στη συγκεκριμένη συμπεριφορά, είναι οι φυλές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.
α) Ο Καύκασος π.χ. (γι' αυτό το λόγο δεν είναι και άριστος σε εκπαιδεύσεις φύλαξης κλπ.) που ασκείται για φύλαξη, θα δαγκώσει το μανίκι του ερεθιστή 1-2 φορές και θα καταλάβει ότι αυτός ο "μυστήριος" τύπος δεν πονάει... Την 3η φορά, θα υποχωρήσει ανεπαίσθητα, για να δώσει "slack" (να χαλαρώσει) στο λουρί του και την κατάλληλη στιγμή θα εκτοξευθεί και θα πάει στο λαιμό...
Παρόλα αυτά, ο Ποιμενικός Καυκάσου που εργάζεται στο κοπάδι, είτε στον κήπο μας, θα προειδοποιήσει πάντα και άγρια, ακολουθώντας την ιεροτελεστία του τύπου: Γαυγίζω άγρια --> γρυλίζω άγρια (αν δεν έχεις υποχωρήσει "ησύχως") --> σου την πέφτω (αν δεν έχεις υποχωρήσει)...
β) Ομως, αντίθετα, ο Ποιμενικός της Κεντρικής Ασίας θα λειτουργήσει (εννοώ λυτός) όπως περίπου ο ποιμενικός του φίλου σου: Θα το παίξει αδιάφορος και θα τιναχτεί κατά πάνω σου σε δευτερόλεπτα, όταν έχεις πλησιάσει αρκετά --> A cat in a dog's suit...
γ) Οι υπόλοιπες ορεινές φυλές, κατά κανόνα, θα προειδοποιήσουν...
5) Συ είπας: Προφανώς!!!
6) Νομίζω ότι έχω ήδη εξηγήσει τι εννοούσα....
Αλλά, με ένα ανεκπαίδευτο και ακοινώνητο (για τα κριτήρια της αγροικίας πάντα - δεν εννοώ για τα κριτήρια της αστικής ή ημιαστικής περιοχής) σκύλο, που έχουν καταπιεστεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να τον θαυμάζουμε (στη γενικότητά του), δηλαδή με ένα "μαντρόσκυλο", οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν δραματικά και ραγδαία...
Υ.Γ. Να κλείσω, λέγοντας κάτι "αιρετικό", ίσως: Από όλες τις ορεινές ποιμενικές φυλές, ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι ίσως η πιό "δύσκολη" στο χειρισμό και η πιο "απρόβλεπτη" στη συμπεριφορά... Το μόνο που (νομίζουμε ότι) μας "σώζει" είναι ότι (ακόμα) οι Ελληνικοί Ποιμενικοί δεν είναι της τάξης των 60-80 κιλών...