ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Δώρα Παπαγεωργίου, Κλινική Ψυχολόγος, 09/06/2009

Η σχέση του ανθρώπου με τα κατοικίδια ζώα
συντροφιάς ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια όταν άρχισε και η εξημέρωσή τους. Τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα τα ζώα. Τα κίνητρα των παιδιών για απόκτηση ενός ζώου πιθανόν να είναι η παρέα και το παιχνίδι. Το παιχνίδι αποτελεί την καλύτερη μορφή μάθησης για τα παιδιά καθώς και μια από τις βασικές τους ανάγκες. Όμως τα οφέλη που έχει να πάρει ένα παιδί από αυτή τη συμβίωση είναι πολλαπλά σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
Τα παιδιά που έχουν κατοικίδια ζώα έχουν την ευκαιρία για μάθηση, για ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης, για ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης και για περισσότερη σωματική άσκηση. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αυτά έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισθήματα κοινωνικής ευθύνης.
Τα παιδιά διδάσκονται για τα συναισθήματα των άλλων και τα για δικά τους μέσα από την αλληλεπίδραση. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συναισθηματικής Νοημοσύνης σύμφωνα μα τον Goleman είναι η «ενσυναίσθηση» δηλαδή η ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τα συναισθήματα του άλλου. Ο σκύλος επειδή είναι ένα ζώο πολύ επικοινωνιακό προσφέρει μιαν εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη της «ενσυναίσθησης» στο παιδί. Βέβαια σε αυτή την διαδικασία μάθησης είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των γονιών.
Η ενσυναίσθηση βοηθά το άτομο στην οριοθέτηση της δικής του συμπεριφοράς αναγνωρίζοντας και σεβόμενο τις ανάγκες του άλλου. Σε αυτή την περίπτωση η οριοθέτηση δεν επιβάλλεται από τους γονείς στο παιδί αλλά προέρχεται από το ίδιο το άτομο σαν μια ικανότητα αυτορύθμισης
Η επίδραση των ζώων στα παιδιά είναι ευεργετική για πολλούς λόγους. Τους παρέχεται, μέσω των ζώων συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα ασφάλειας . Σε σχετική μελέτη βρέθηκε ότι τα νήπια και βρέφη που μεγαλώνουν με ζώο συντροφιάς, δεν γλείφουν τον αντίχειρά τους, κλασσικό παράδειγμα συναισθηματικής ανασφάλειας.
Μέσω της φροντίδας του ζώου αναπτύσσεται στο παιδί η υπευθυνότητα, η φροντίδα για τους άλλους και η αίσθηση ικανότητας. Το παιδί νιώθει χρήσιμο. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση του ενδυναμώνονται.
Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα ζώα;
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν τη δυνατότητα να μάθουν εμπειρικά για το κύκλο της ζωής όπως η αναπαραγωγή, η γέννηση, τα γηρατειά , η ασθένεια και ο θάνατος. Μέσω της παρατήρησης, θα κατανοήσει βιωματικά τις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής και της ζωής των ζώων αποκτώντας μια καλύτερη επαφή ε τη δική του φύση και τις υπαρξιακές της διαστάσεις.
Σύμφωνα με πολλές ψυχολογικές θεωρίες , η βιωματική μέθοδος γνώσης, η εμπειρία, ενισχύει ουσιαστικά το άτομο. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν τη ζωή πιο ρεαλιστικά και αντιμετωπίζουν πιο εύκολα τις διάφορες απώλειες στη ζωή τους. Τα ζώα συντροφεύουν τον άνθρωπο στη μοναξιά του. Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών , η θεραπευτική συμβολή των ζώων, συντροφιάς σε παιδιά, με προβλήματα: νοσολογικά, συναισθηματικά και συμπεριφοράς είναι ανεκτίμητη.
Η παιδική ωμότητα απέναντι στα ζώα προμηνύει ενήλικη επιθετικότητα και εγκληματικότητα. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε ένα παιδί σε σχέση με τη μετέπειτα ενήλική του ζωή , είναι να βασανίσει ή να σκοτώσει ένα ζώο και να μην έχει συνέπειες.
Η παιδική εγκληματικότητα κατά των ζώων αποτελεί ένα δείκτη του πως θα εξελιχθεί το παιδί αργότερα ως ενήλικας. Μαθαίνοντας από νωρίς στο παιδί το σεβασμό προς τα ζώα, του προσφέρουμε ένα πολύτιμο εφόδιο για ένα σωστό τρόπο συμπεριφοράς ενάντια στη «Βία».
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσω των κατοικίδιων ζώων καλλιεργούνται στα παιδιά οι αξίες του ανθρωπισμού, της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης του αλτρουισμού. Όλα τα πιο πάνω αποτελούν μόνο κάποια από τα οφέλη της συμβίωσης του παιδιού με ένα κατοικίδιο ζώο. Οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη επιτυχία αυτής της διαδικασίας. Η επιλογή του ζώου, η προστασία των παιδιών από τις μολύνσεις που πιθανόν μπορούν να υποστούν από αυτά, η ηλικία των παιδιών , ο χώρος τον οποίον διαθέτουν καθώς , η προθυμία και συμμετοχή των ιδίων των γονιών στη φροντίδα αυτών είναι παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς πριν την απόφαση για απόκτηση ενός ζώου στο σπίτι.

Πηγή: www.paidiatros.com/MAIN/article-453-0-0-0.aspx
 


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Ενδιαφέρον... Μια χαρά τα λέει και ωραίος και ο τρόπος που καταλήγει (ότι πρέπει να μπορούν οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη του ζώου)...

Αυτό

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν τη δυνατότητα να μάθουν εμπειρικά για το κύκλο της ζωής όπως η αναπαραγωγή, η γέννηση
Τι το ήθελε? :(

Όχι ότι δεν μαθαίνουν όντως πράγματα και από τη γέννηση... Απλά είναι κλασική δικαιολογία για τα "ότι να'ναι" ζευγαρώματα... "Να μάθει το παιδί πώς είναι το θαύμα της γέννησης" ...
Ε, και με δεδομένες τις γνωστές συνέπειες αυτό το συγκεκριμένο ας το μάθει από ντοκιμαντέρ στην τελική!
 




kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Τι το ήθελε?

Όχι ότι δεν μαθαίνουν όντως πράγματα και από τη γέννηση... Απλά είναι κλασική δικαιολογία για τα "ότι να'ναι" ζευγαρώματα... "Να μάθει το παιδί πώς είναι το θαύμα της γέννησης" ...
Ε, και με δεδομένες τις γνωστές συνέπειες αυτό το συγκεκριμένο ας το μάθει από ντοκιμαντέρ στην τελική!
Έχω την εντύπωση πως δεν ήθελε να περάσει αυτά τα μηνύματα..

Απλά τα παιδιά μέσα από τα κατοικίδια μαθαίνουν για τον κύκλο τις ζωής.. από τον ερχομό του κουταβιού και όλα τα στάδια που θα περάσει.. μέχρι τον θάνατο..

Νομίζω πως την γένεση δεν την ανέφερε κυριολεκτικά.

Tο αντίθετο του θανάτου νοηματικά είναι η γέννηση..

Tα παιδιά μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής μέσα από αυτά και είναι πολύτιμα μαθήματα για την μετέπειτα ζωή τους..

Tο παιδί μπορεί να πάρει πολύτιμα μαθήματα για την αναπαραγωγή και με τις επισκέψεις στον εκτροφέα..
Oσο θα μεγαλώνει το μωρό με την μαμά του..και ίσως κατά την γνώμη μου να επιβάλλεται για να κατανοήσει από την αρχή πως αυτή η ψυχούλα που θα έρθει στην οικογένεια δεν είναι παιχνίδι, αλλα ένα ζωάκι με τις δικες του ανάγκες..

Το παιδί θα ζήσει αρρώστιες, αγωνία, επιμονή και πειθαρχία..όλα αυτά θα τον κάνουν στο μέλλον έναν υπεύθυνο ενήλικα.
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Ωραίο! Θυμάμαι που ήμουν μικρή, ΛΥΣΣΑΓΑ για σκύλο και δεν είχα, έπεφτα πάνω σε όποιο αδέσποτο έβλεπα στο δρόμο (και δεσποζόμενο :oops:) και μάθαινα αυτό το ποιηματάκι:

Ποτέ δε θα πειράξω
τα ζώα τα καημένα
μην τάχα σαν εμένα,
κι εκείνα δεν πονούν;
Θα τα χαϊδεύω πάντα,
προστάτης τους θα γίνω.
Ποτέ δεν θα τ’ αφήνω
στους δρόμους να πεινούν.

Aν δεν μιλούν κι εκείνα
κι ο λόγος αν τους λείπει,
μήπως δεν νιώθουν λύπη,
δεν νιώθουν και χαρά;
Μήπως καρδιά δεν έχουν,
στα στήθη τους κρυμμένη,
που τη χαρά προσμένει
κι αγάπη λαχταρά;

Aκόμα κι όταν βλέπω
πως τα παιδεύουν άλλοι,
εγώ θα τρέχω πάλι
με θάρρος σταθερό,
θα προσπαθώ με χάδια
τον πόνο τους να γιάνω,
κι ό,τι μπορώ θα κάνω
να τα παρηγορώ.

Μη γελάτε ακόμα μ' αρέσει :cuniaoo: Το βρίσκω... ε... συγκινητικό :oops:
 






galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
ναι, ηταν στο αναγνωστικο μας:)
εμενα μου αρεσε το "ντηλι το καντηλι":D
 




galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Έχω την όψη ανθρώπου και την καρδιά ενός σκύλου.
Φαίνεται θα ’μαι εγκαταλελειμμένο σκυλί, πεινασμένο που
η γειτονιά το ξέρει και τ’ αποδιώχνει με βία.
Γι’ αυτό τους ανθρώπους κοιτάζω στα χέρια.
Μέρα και νύχτα ο καιρός μέσα μου αλλάζει,
η ψυχή μου ντύνεται, γδύνεται, βρέχεται, υποφέρει.
Αν προσέξεις, το βλέμμα μου είναι σκυλίσιο.
Κατεβαίνει ένα υγρό παράπονο από τα μάτια μου
γιατί έλειψεν ο Κύριός μου. Έξω από την εκκλησιά
περιμένω να βγει. Ο Κύριός μου ας ήταν.
Κόσμος πολύς, ευλογημένος, με τα καλά του ντυμένος
μ’ απομακρύνει. Μα ο Κύριός μου δε βγαίνει. Έτσι
κυλάει η ζωή μου περιμένοντας από γωνιά σε γωνιά
από όνειρο σ’ όνειρο. Δεν έχω δύναμη άλλη απ’ την δύναμη να περιμένω.
Όμως μια μέρα της συνοικίας τα παιδιά, στην ουρά μου
τον τενεκέ δέσαν των σκουπιδιών. Έτρεχα αγκομαχώντας.
Τέλος αποσύρθηκα κάτω από τον τσίγκο της γειτονιάς
που η βροχή τον κεντούσε. Άκουγα πάνω τα βήματά της.
Σα να κοιμόμουν, σαν να ονειρευόμουν εγώ το εγκαταλελειμένο σκυλί
μου ήρθε να κλάψω. Όχι βέβαια για μένα που από κει
θα μ’ έδιωχναν πάλι. Αλλά γιατί δε θ’ άκουγα τα βήματα της βροχής
που μ’ έκαναν να ελπίζω πως έρχεται ο Κύριός μου.
 






galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
αυτα με βρισκουν!
(-γιατρε μου, γεμισα πολυχρωμα μυγακια, πολλα μυγακια, παρα πολλα μυγακια...!!
- και ειναι αναγκη να τα πετατε πανω μου???)
:maria:
 




kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Αυτό θα ήταν πολύ καλό να έμπαινε και σε ένα forum για μαμάδες..
Ναι πολύ καλή ιδέα δεν το σκέφτηκα γιατί είναι από σαιτ παιδιάτρων όποτε θεώρησα στο μυαλό μου ότι όποια μαμά μπαίνει στο ιντερνέτ ξέρει για αυτό το σαιτ. Θα το βάλω και εκεί?;)
 






kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Ξεκινάω λοιπόν με μια εικόνα γιατι δεν έχω χρόνο τώρα για περισσότερα
Είναι μεσημέρι και κοιμάτε το σκυλάκι μας στο κανάπε και πάει η 2 χρονών κόρη μου με μια κουβέρτα την σκεπάζει και ξαπλωνει δίπλα να κοιμηθει και αυτη :)
 


kat201161

Well-Known Member
5 Μαϊου 2009
436
7
ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΑΘΗΝΑ
Εγώ τώρα τι να πω?
Το σκυλάκι ήταν και είναι μια ευλογία στη ζωή μας, βοήθησε απίστευτα το παιδί μου στα προβλήματά του, είναι χαρά και ψυχική ξεκούραση για όλους μας.
(Δεν ξέρω να βάζω το link που είχα γράψει για το πως αποφάσισα να πάρω σκυλί, Chloe, dimiv, Sara, foivo το θυμόσαστε>...)
Απλά μπορώ να πω ότι είναι το πέμπτο μέλος της οικογένειας...το τρίτο μου παιδάκι ας πούμε:)