
Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει για 26η χρονιά να προστατεύει τις φωλιές των θαλασσίων χελωνών στον Κυπαρισσιακό κόλπο, την δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα καρέττα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Δυστυχώς, στην περιοχή που αποτελεί και τον πυρήνα της φωλεοποίησης για τη Θαλάσσια χελώνα, από το Καλόνερο μέχρι και την περιοχή της Ελαίας, παρατηρούνται κάθε χρόνο όλο και πιο συχνά, σημάδια άναρχης ανάπτυξης και έργων χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση και σχετική μελέτη. Συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η δημιουργία ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου που συνδέει την παραλία στον Αγιαννάκη με τον κεντρικό δρόμο. Επίσης ένα νεόχτιστο σπίτι, δίπλα στο νέο αυτό δρόμο και πάνω στη ζώνη των αμμόλοφων, είναι οι αιτίες που προκάλεσαν το θάνατο σε αρκετά νεογέννητα χελωνάκια που βγήκαν από την φωλιά τους τη νύχτα της 22ου του Αυγούστου με προορισμό την θάλασσα. Τα χελωνάκια αυτά (εμείς μετρήσαμε 10 απο αυτά) αποπροσανατολίστηκαν από τα φώτα του δρόμου και της νεόκτιστης κατοικίας και αντί να πάνε προς τη θάλασσα κατευθύνθηκαν στο δρόμο όπου και πέθαναν κολλημένα πάνω στην πίσσα ή καταπατημένα από τον οδοστρωτήρα. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό δεδομένου ότι η περιοχή αυτή ανήκει και στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποδηλώνει τη μεγάλη σπουδαιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που συναντάμε εκεί.
.jpg)
Οι αμμουδερές παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου προσελκύουν τις θηλυκές χελώνες οι οποίες βγαίνουν τη νύχτα για να φτιάξουν τη φωλιά τους και να γεννήσουν τα αυγά τους. Τα χελωνάκια εκκολάπτονται 2 μήνες αργότερα και βγαίνουν από τη φωλιά του το βράδυ. Είναι προσαρμοσμένα να βρίσκουν τη θάλασσα από την αντανάκλαση των αστεριών <και του φεγγαριού> πάνω στην επιφάνεια της. Τα δυνατά ανθρωπογενή φώτα όμως στο πίσω μέρος της παραλίας (φώτα δρόμου, σπιτιών, ξενοδοχείων, εστιατορίων, κέντρων διασκεδάσεως, κτλ) μπερδεύουν τα νεογνά καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση από τις φυσικές πηγές φωτός. Χιλιάδες χελωνάκια λοιπόν, βγαίνουν στις παραλίες του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου κάθε χρόνο, την καλοκαιρινή περίοδο και κάνουν το πρώτο τους ταξίδι στη θάλασσα, που μοιραία πολλές φορές καταλήγουν στο πίσω μέρος της παραλίας πατημένα από αυτοκίνητα ή χαμένα αναζητώντας αυτά τα πολύ «φωτεινά και κοντινά αστέρια» που στην πραγματικότητα δεν είναι άλλα από τα φώτα μας.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, στα πλαίσια της προσπάθειας για την προστασία αυτού του απειλούμενου είδους, συνεχίζει να κάνει προσπάθειες και να πιέζει τις αρμόδιες αρχές και ιδιώτες για την συμβολή τους στην προστασία ενός σημαντικού είδους υπό εξαφάνιση και ζητά από όλους να σεβαστούν αυτό το πανάρχαιο ζώο.
Πηγή: archelon.gr