ΤΑ ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens


Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει για 26η χρονιά να προστατεύει τις φωλιές των θαλασσίων χελωνών στον Κυπαρισσιακό κόλπο, την δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα καρέττα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Δυστυχώς, στην περιοχή που αποτελεί και τον πυρήνα της φωλεοποίησης για τη Θαλάσσια χελώνα, από το Καλόνερο μέχρι και την περιοχή της Ελαίας, παρατηρούνται κάθε χρόνο όλο και πιο συχνά, σημάδια άναρχης ανάπτυξης και έργων χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση και σχετική μελέτη. Συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η δημιουργία ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου που συνδέει την παραλία στον Αγιαννάκη με τον κεντρικό δρόμο. Επίσης ένα νεόχτιστο σπίτι, δίπλα στο νέο αυτό δρόμο και πάνω στη ζώνη των αμμόλοφων, είναι οι αιτίες που προκάλεσαν το θάνατο σε αρκετά νεογέννητα χελωνάκια που βγήκαν από την φωλιά τους τη νύχτα της 22ου του Αυγούστου με προορισμό την θάλασσα. Τα χελωνάκια αυτά (εμείς μετρήσαμε 10 απο αυτά) αποπροσανατολίστηκαν από τα φώτα του δρόμου και της νεόκτιστης κατοικίας και αντί να πάνε προς τη θάλασσα κατευθύνθηκαν στο δρόμο όπου και πέθαναν κολλημένα πάνω στην πίσσα ή καταπατημένα από τον οδοστρωτήρα. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό δεδομένου ότι η περιοχή αυτή ανήκει και στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποδηλώνει τη μεγάλη σπουδαιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που συναντάμε εκεί.


Οι αμμουδερές παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου προσελκύουν τις θηλυκές χελώνες οι οποίες βγαίνουν τη νύχτα για να φτιάξουν τη φωλιά τους και να γεννήσουν τα αυγά τους. Τα χελωνάκια εκκολάπτονται 2 μήνες αργότερα και βγαίνουν από τη φωλιά του το βράδυ. Είναι προσαρμοσμένα να βρίσκουν τη θάλασσα από την αντανάκλαση των αστεριών <και του φεγγαριού> πάνω στην επιφάνεια της. Τα δυνατά ανθρωπογενή φώτα όμως στο πίσω μέρος της παραλίας (φώτα δρόμου, σπιτιών, ξενοδοχείων, εστιατορίων, κέντρων διασκεδάσεως, κτλ) μπερδεύουν τα νεογνά καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση από τις φυσικές πηγές φωτός. Χιλιάδες χελωνάκια λοιπόν, βγαίνουν στις παραλίες του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου κάθε χρόνο, την καλοκαιρινή περίοδο και κάνουν το πρώτο τους ταξίδι στη θάλασσα, που μοιραία πολλές φορές καταλήγουν στο πίσω μέρος της παραλίας πατημένα από αυτοκίνητα ή χαμένα αναζητώντας αυτά τα πολύ «φωτεινά και κοντινά αστέρια» που στην πραγματικότητα δεν είναι άλλα από τα φώτα μας.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, στα πλαίσια της προσπάθειας για την προστασία αυτού του απειλούμενου είδους, συνεχίζει να κάνει προσπάθειες και να πιέζει τις αρμόδιες αρχές και ιδιώτες για την συμβολή τους στην προστασία ενός σημαντικού είδους υπό εξαφάνιση και ζητά από όλους να σεβαστούν αυτό το πανάρχαιο ζώο.

Πηγή: archelon.gr
 




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Κι άλλη φορά έχει γίνει τέτοιο ζήτημα για την οικιστική αναπτυξη κοντά σε παραλίες που γεννάνε οι χελώνες...

Επειδή έτυχε να είμαι παρών, λόγω διακοπών στην περιοχή, σε μια συζήτηση κατά την προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων, η απάντηση ενός που την υποδέχθηκαν θερμοτατα κι αρκετοί ακόμα παρεβρισκόμενοι....: "εσείς οι οικολόγοι που θέλετε τις χελώνες να κάθεστε να τις φυλάτε...εμείς θέλουμε τα ξενοδοχεία":(:(:(:mad::mad::mad:
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Είχα ένα φίλο που δούλευε κάποτε για το WWF Ελλάδας κα νομίζω ότι θα μπορούσε ο σύλλογος να αποταθεί εκεί. Είχανε πάρει και ένα μεγάλο ποσό τότε από την ΕΕ για κάποιες άλλες χελώνες.
 


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Ο Αρχέλων έχει συνεργαστεί με το WWF και έχει πραγματοποιήσει πολλές δράσεις με τη βοήθεια των κοινοτικών προγραμμάτων LIFE Nature.

Αλλά μερικά πράγματα, όσες καμπάνιες ενημέρωσης και αν οργανώσεις, όσες φορές και αν τα πεις, πρέπει να θέλει και ο άλλος να τα καταλάβει... (ή να τον συμφέρει να τα καταλάβει :rolleyes: )

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις δράσεις και την πορεία του συλλόγου, μπορούν να διαβάσουν εδώ:

Το Ιστορικό του ΑΡΧΕΛΩΝ

Ποιος είναι ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύντομη Παρουσίαση
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Αλλά μερικά πράγματα, όσες καμπάνιες ενημέρωσης και αν οργανώσεις, όσες φορές και αν τα πεις, πρέπει να θέλει και ο άλλος να τα καταλάβει... (ή να τον συμφέρει να τα καταλάβει :rolleyes: )
Δυστυχώς ακριβώς αυτό....:(
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981