Τα κυνηγόσκυλα είναι τα "άλλα σκυλιά"

ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.695
4.340
43
www.proudtobegreek.eu
Όλα τα σκυλιά ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των σκύλων και είναι περίπου ίδια.
Τα κυνηγόσκυλα όμως, κάνουν τη διαφορά μέσα σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια.

Τα κυνηγόσκυλα είναι“τα άλλα σκυλιά”, γι΄ αυτό και οι φροντίδες του κυνηγόσκυλου είναι πολλαπλές και περισσότερο σύνθετες, από αυτές των άλλων σκύλων.

Μην ξεχνάτε ότι κατ΄ εξαίρεση τα κυνηγόσκυλα είναι τα μόνα σκυλιά που, είναι φύλακες, είναι σύντροφοι, είναι και εργάτες.
Τα κυνηγόσκυλα πρέπει λοιπόν να τα φροντίζετε σωστά καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνον κατά την κυνηγετική περίοδο,
(όπως κάνουν κάποιοι "κυνηγοί", οι οποίοι ούτε κυνηγόσκυλο θα πρέπει να έχουν, αλλά ούτε και να ανήκουν στην οικογένεια των κυνηγών).

Φροντίδα λοιπόν σημαίνει, σωστή και τακτική άσκηση, πλήρης περιποίηση του ζώου, επιλεγμένη τροφή και φυσικά κτηνιατρικό έλεγχο με αιματολογικές εξετάσεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατόπιν επικοινωνίας με τον κτηνίατρο.
Δεν μπορούμε να απαιτούμε από το ζώο μας να αποδώσει τα καλύτερα στο κυνήγι, όταν δεν του έχουμε προσφέρει τα απαραίτητα τους προηγούμενους μήνες. Άλλωστε όπως λέει και η παροιμία, “ότι δώσεις θα λάβεις και ένα παραπάνω”.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο καλός κυνηγός, ώστε το ζώο του να αποδώσει το μέγιστο των προσόντων του και των δυνατοτήτων του κατά την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου;

Πέντε απλά , απλούστατα βήματα, που αν τα εφαρμόσετε,σας εγγυώμαι ότι θα έχετε στο κυνήγι το επιθυμητό αποτέλεσμα και την ικανοποίηση, μαζί με τον γνωστό “εγωισμό” του κυνηγού, ότι διαθέτετε το καλύτερο κυνηγόσκυλο και αυτό θα είναι η αλήθεια.

1. Ζώο σωστά και πλήρως εμβολιασμένο.
2. Σωστή φροντίδα της υγιεινής και της υγείας του ζώου.
3. Διατροφή επιλεγμένη και πλήρως ισορροπημένη.
4. Προδιαγραφές χώρου παραμονής.
5. Άσκηση για την διατήρηση της φόρμας του ζώου.
Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε εκτεταμένα και σταδιακά λαμβάνοντας πάντα υπ΄ όψην τις προσφερόμενες δυνατότητες από μέρους σας σε κόπο, χρόνο, χρήμα.

1. ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΚΥΛΟΥ
ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΟ ΣΩΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ

Το άλφα και το ωμέγα της υγείας του ζώου σας, αλλά και της δικής σας υγείας από την στιγμή που συμβιώνεται με ένα σκύλο, είναι ο σωστός και πλήρης εμβολιασμός του . Αυτό ισχύει είτε το ζώο μένει μέσα στο σπίτι, είτε έξω στην αυλή.

Ο εμβολιασμός αρχίζει στην ηλικία των δύο μηνών.
Βεβαίως, μπορούμε να κάνουμε τον προεμβολιασμό των κουταβιών από την ηλικία των 45 ημερών.
Ο κανονικός όμως εμβολιασμός αρχίζει από τις 60 ημέρες και μετά.
Ένα ζώο πριν να εμβολιαστεί, πρέπει να εξετασθεί από τον κτηνίατρο. Η εξέταση είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι απαγορεύεται ο εμβολιασμός αν το ζώο δεν είναι απολύτως υγιές. Σε περίπτωση που, κατά την γνώμη του κτηνίατρου, το ζώο παρουσιάζει το παραμικρή υποψία ασθένειας ο εμβολιασμός αναβάλλεται.

Ο εμβολιασμός γίνεται αυστηρά μόνο σε υγιή ζώα.

Τα εμβόλια είναι συγκεκριμένα, γίνονται με καθορισμένη σειρά και σε καθορισμένο χρόνο.

Το εμβολιακό πρόγραμμα είναι ευθύνη του κτηνίατρου και από αυτόν εξαρτάται το αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Πάντα επιθυμούμε το υψηλότερο επίπεδο ανοσίας.

Τα εμβόλια είναι :
1. Εμβόλιο ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Η ιογενής (λοιμώδης) γαστρεντερίτιδα, κοινώς τύφος, είναι ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή των νεογέννητων κουταβιών. Ανορεξία, κατήφεια, απομόνωση, έμετος και διάρροια με συχνότητα και ένταση αυξανόμενη, είναι τα βασικά συμπτώματα της ασθένειας. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και δυναμικά το ζώο συνήθως καταλήγει.
2. Εμβόλιο μόρβας (νόσος carre). Η μόρβα παρουσιάζεται με τα ίδια περίπου συμπτώματα, όπως και η ιογενής γαστρεντερίτιδα, αλλά εδώ έχουμε συχνά και παρουσία νευρικών συμπτωμάτων. Τα νευρικά συμπτώματα είναι πολύ κακός οιωνός για την εξέλιξη της νόσου και το μέλλον του ζώου.
3. Εμβόλιο λοιμώδους ηπατίτιδας. Το εμβόλιο αυτό γίνεται ταυτόχρονα με το εμβόλιο της μόρβας. Σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο. Δεν είναι συχνή και το σπουδαιότερο δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη ηπατίτιδα του ανθρώπου.
4. Εμβόλιο λεπτοσπείρωσης. Σοβαρή ασθένεια με επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου. Εμφανίζεται σε περιοχές αμφιβόλου καθαριότητας, σε λιμάνια, μεγάλες αποθήκες και γενικά όπου υπάρχει αυξημένος πληθυσμός ποντικών. Σε τέτοιες ύποπτες περιοχές, είναι σωστό ο εμβολιασμός των σκύλων να γίνεται κάθε εξάμηνο.
5. Εμβόλιο πνευμονίας. Η ασθένεια παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικού με πρωταρχικό τον βήχα Εμφανίζεται συνήθως σε ζώα που συχνωτίζονται ( κυνοκομεία, εκτροφεία, νοσοκομεία). Είναι γνωστή ως kennel caugh και οφείλεται σε bortotella bronchiseptica. Το εμβόλιο της πνευμονίας περιέχει και το εμβόλιο της γρίπης.
6. Εμβόλιο γρίπης. Γίνεται ταυτόχρονα με την ιογενή γαστρεντερίτιδα, μόρβα, ηπατίτιδα και λεπτοσπείρωση. Η ασθένεια δεν είναι σοβαρή και δεν επιφέρει κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή του ζώου. Οφείλεται σε paraifluenza type 2 με καθαρά συμπτώματα αναπνευστικού και περιέχεται και στο εμβόλιο της πνευμονίας.
7. Εμβόλιο λύσσας. Είναι το μόνο υποχρεωτικό εμβόλιο σύμφωνα με το νόμο. Η Ελλάδα είναι απαλλαγμένη από τη λύσσα εδώ και αρκετές δεκάδες χρόνια.

Οι περισσότεροι κυνηγοί, επειδή πιστεύουν ότι το εμβόλιο της λύσσας επηρεάζει την οσφρητική ικανότητα του κυνηγόσκυλου, αποφεύγουν το εμβόλιο της λύσσας.

Αυτό έχει τη βάση του από την εποχή που ο αντιλλυσικός εμβολιασμός γινόταν με ζωντανό ιό λύσσας.

Σήμερα αυτό δεν υφίσταται, όμως η προκατάληψη εξακολουθεί να υπάρχει.

Τα εμβόλια γίνονται κάθε χρόνο ανελλιπώς.
Ο εμβολιασμός πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται και από έναν καλόν αποπαρασιτισμό.
Ο αποπαρασιτισμός γίνεται με σιρόπι, χάπια ή ενέσεις.

Ο αρχικός αποπαρασιτισμός του ζώου είναι σημαντικός διότι έχει άμεση σχέση με τη δόμηση ένος υγιούς οργανισμού.

Μετά τον εμβολιασμό τα ζώα απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα στη διατροφή, καθώς και αποφυγή κούρασης, άσκησης, μπάνιου τουλάχιστον για τις πέντε πρώτες ημέρες.

Να θυμάστε πάντα ότι ένα σωστά εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο ζώο είναι απολύτως ασφαλές για όλους.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ,ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

http://vets.gr/article.php?article_id=34

Last edited:

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Μου εκανε εντυπωση ο τιτλος παντως: ''Τα αλλα σκυλια'', ευστοχος. Η αληθεια ειναι οτι δεν εχουν και την τιμητικη τους στο φορουμ τα κυνηγετικα σκυλια αν και υπαρχουν θαυμασιες φυλες που οπως εγραψες και εσυ μπορουν να λειτουργησουν σε ολες τις περιστασεις(+αυτη του κυνηγιου).
Θυμαμαι οταν ημουν μικρος στη γειτονια μου ο Κυρ Τασος που ηταν κυνηγος, ειχε ενα Σεττερ Ιρλανδιας ασπρο-μαυρο την ''σπιθα'', απιστευτα υπακουο και ευγενικο σκυλι. Ειναι παρα πολλα τα κυνηγετικα σκυλια στην Ελλαδα αλλα νομιζω οτι οι ιδιοκτητες τους εχουν μια διαφορετικη φιλοσοφια...

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
έχω ζήσει όλη μου την ζωή με αυτά τα απίστευτα σκυλιά..."τα κυνηγόσκυλα".
Κάπου εκεί μέσα είναι και η αγαπημένη μου φυλή :)

Δυστυχώς είναι φυλές με πολλά προβλήματα στην Ελλάδα,
μιας και οι περισσότερες φυλές ανήκουν κατά κύριο λόγο σε κυνηγούς,
πολλοί των οποίων τα θεωρούν απλά εργαλείο για κάποιους μήνες τον χρόνο.

Όλο αναβάλω ένα θέμα για αυτούς τους σκύλους, που έχω στο μυαλό μου.

Anyway, δυστυχώς αδικούνται πολύ στη χώρα μας, όπως και η κυνηγεσία γενικά.

Edit:Θα συμπλήρωνα πολλά περισσότερα για τις ανάγκες τους που επιδεικτικά αγνοούν οι κυνηγοί,
ίσως αύριο..

Last edited:

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.585
847
Ξεσσαλονικη!!!
συμφωνω ρε παιδια...δυστυχως εχω δει πολλους που τα εχουν σαν κατσαβιδια...τιποτα παραπανω.ειδικα σε χωρια...βεβαια τα παραπανω καλο ειναι να παρεχονται σε ολα τα σκυλια!

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Δυστυχώς είναι φυλές με πολλά προβλήματα στην Ελλάδα,
μιας και οι περισσότερες φυλές ανήκουν κατά κύριο λόγο σε κυνηγούς,
πολλοί των οποίων τα θεωρούν απλά εργαλείο για κάποιους μήνες τον χρόνο.
Αυτο αφησα και εγω να εννοηθει, δυστυχως αυτα τα αξιαγαπητα και τιμια σκυλια αντιμετωπιζονται οπως ακριβως εγραψες...

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Χωρίς να υπονοώ πως οι κυνηγοί όλοι είναι σκάρτοι έτσι;
(Μιας και έχω ασχοληθεί με το χόμπυ αυτό)

Δυστυχώς η πλειοψηφεία τους χαλάει την εικόνα,
αλλά έχω γνωρίσει και απίστευτα ευσυνείδητους και υπεύθυνους κυνηγούς!

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Μια ερώτηση!

Γιατί το λαγωνικό γράφεται με ωμέγα και όχι με όμικρον?;)

Οχι googlαρισμα παρακαλώ!

Μόνο οι γρήγορες απαντήσεις δεκτές!:D

Dimitris-b

Well-Known Member
4 Δεκεμβρίου 2008
187
0
Μου εκανε εντυπωση ο τιτλος παντως: ''Τα αλλα σκυλια'', ευστοχος. Η αληθεια ειναι οτι δεν εχουν και την τιμητικη τους στο φορουμ τα κυνηγετικα σκυλια αν και υπαρχουν θαυμασιες φυλες που οπως εγραψες και εσυ μπορουν να λειτουργησουν σε ολες τις περιστασεις(+αυτη του κυνηγιου).
Θυμαμαι οταν ημουν μικρος στη γειτονια μου ο Κυρ Τασος που ηταν κυνηγος, ειχε ενα Σεττερ Ιρλανδιας ασπρο-μαυρο την ''σπιθα'', απιστευτα υπακουο και ευγενικο σκυλι. Ειναι παρα πολλα τα κυνηγετικα σκυλια στην Ελλαδα αλλα νομιζω οτι οι ιδιοκτητες τους εχουν μια διαφορετικη φιλοσοφια...
Το ιρλανδικό σεττερ δεν είναι ασπρόμαυρο αλλά κόκκινο

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Aυτος ο Κυρ Τασος ετσι μας ελεγε...
Μαλλον αγγλικο θα ηταν...

Last edited:

ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.695
4.340
43
www.proudtobegreek.eu
Το θέμα είναι πως δυστυχώς η πλειοψηφία βλέπει τα κυνηγόσκυλα ώς εργαλεία και τίποτα παραπάνω..γι'αυτό και ακούμε συχνά και όλα αυτά τα δυσάρεστα για παρατημένα ή σκοτωμένα σκυλιά επειδή είχαν π.χ κροτοφοβεία κλπ

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ναι δυστυχως αυτη ειναι κατα κυριο λογο η πραγματικοτητα. Εξαιρεσεις σιγουρα υπαρχουν αλλα μαλλον δεν ειναι ο κανονας μεχρι στιγμης στην Ελλαδα...
Αυτη η ''σπιθα'' παντως ειχε υποστει πολλα βασανιστηρια απο τον Κυρ Τασο, θυμαμαι τα κλαματα της μεχρι σημερα...

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
να υπενθυμίσω ότι το εμβόλιο της λύσσας είναι παντελώς αχρείαστο και να προσκαλέσω όποιον επιθυμεί να ψάξει κάθε πότε εμβολιάζουν τα σκυλιά τους σε άλλες χώρες με τα εμβόλια των ίδιων εταιριών που τα εμβολιάζουμε κι εμείς

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
να υπενθυμίσω ότι το εμβόλιο της λύσσας είναι παντελώς αχρείαστο
στα κυνηγοσκυλα που κυνηγουν κοντα στα συνορα,θεωρω οτι ειναι παντελλως αχρειαστο, μονο εαν δεν υπαρχει κρουσμα λυσσας σε γειτονικες χωρες.

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
εγω να συμπληρωσω οτι πατερας και γιος που υπογραφουν το αρθρο οπως και η κορη ειναι καταπληκτικοι επαγγελματιες και υπεροχοι ανθρωποι. οπως και το νοσοκομειο-κυνοκομειο που εχουν πρεπει να ειναι απο τα λιγα που ακολουθουν την νομοθεσια, σε ολα τα επιπεδα.

dimitra1971!

Banned
Banned
29 Σεπτεμβρίου 2011
171
2
Εμένα ειναι ημιαιμο κυνηγόσκυλο αλλά τον έχουμε σαν σκυλο συντροφιάς και ...γυμναστικής μια και ειναι αιτία για μεγάλες βολτες στο πάρκο. Οπως μας ειπε η κτηνιατρος επειδη φέρνει απο κυνηγόσκυλο δεν θα ωριμάσει ποτέ και θα ειναι πάντα ένα χαρουμενο σκυλάκι έτοιμο για βολτες και παιχνιδια, παιδιά όλο παιζουμε και ειναι ντουρασελ. Ειναι καλοκαγαθος, τζανεμπέτης, πεισματάρης,φαγάνας, αντικοικονομικος γιατι του έχουμε τα καλυτερα και μας λατρευει. Τον βρήκαμε στις διακοπές ειχε κατέβει κάτω απο το χωριο στην παραλία ,προφανώς καποιο κυνηγόσκυλο χωρικου ζευγάρωσε με κάποιο άλλο σκυλι και αμολησαν χωρίς μέριμνα τα κουτάβια. Πιστευαμε οτι θα γινει μεσαίου μεγέθους αλλά θα μας γινει 35 κιλά.Παιρνει 1 κιλο την εβδομάδα.Τουλάχιστον με τις ανάγκες βολτας που θα έχει θα χάσουμε και κανένα κιλο. Σαν χαρακτήρας ειναι τέλειος και σαν σωματικά προσόντα κουκλος.Μας φωνάζουνε απο τα μπαλκονια τι ομορφος που ειναι!!

Last edited:

Lumpie

Well-Known Member
25 Απριλίου 2009
404
3
Χαλάνδρι
ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΧΝΗΛΑΤΗ
Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης (κ.ελληνικό λαγόσκυλο) κατάγεται απο τους καταδιωκτικούς σκύλους (ιχνηλάτες λαγωοθήρες) της εποχής του Ξενοφώντα.
Στην Αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν διάφορες γνήσιες κυνηγετικές φυλές απο τις οποίες οι κυριότερες ήταν στη Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη και γενικά στη Νότια Ελλάδα. Οι Αρχαίοι λαγωνικοί (κ.λαγωνίκες) ονομάζονταν λακωνικοί (απο τον τόπο της προέλευσης τους την Λακωνία). Η λέξη λαγωνικός προέρχεται απο τη λέξη λακωνικός και όχι απο τη λέξη λαγωός όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
Οι σκύλοι που κυνηγούν το λαγό ονομάζονταν και ονομάζονται λαγωοθήρες κοινώς λαγόσκυλα. Πρόκειται για μια μικρή παραφθορά της λέξης λακωνικός που έγινε λαγωνικός.

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
ξερετε τι γινεται.. πανω απο ολα ειναι καλα παιδια τα κυνηγοσκυλα, ευγενικες ψυχες.. εχουν καλο βλεμα,καλα ματια.. πως να το εκφρασω.. τους εχω μεγαλη αδυναμια!
εγω μεγαλωσα με ενα γερμανικο ποιντερ, την Βαιμα, της γειτονισσας απεναντι.. τετοιος ερωτας!!!!!!

us'ton

Active Member
5 Αυγούστου 2011
35
0
Torino
Για να εργαστει σωστα ενας σκυλος εργασιας , πρεπει να μην τον βλεπει ο ιδιοκτητης σαν εργαλειο , οποιος εχει αντιθετη αποψη και κανει καποια εργασια ειναι αδαης , και η συγκεκριμενη λανθασμενη οπτικη οδηγει και τις περισσοτερες φορες σε κακο αποτελεσμα και μετρια σκυλια .

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.322
Μέλη
20.086
Νεότερο μέλος
xaskoulini