Τα φώτα σας για απόκτηση γερμανικού ποιμενικού..


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
«Αδύναμα/δυνατά νεύρα»:

Είναι η ικανότητα διαχείρισης-ανάπτυξης οποιασδήποτε συμπεριφοράς υπό πίεση(ή όχι), σύμφωνα με το πρότυπο.
Είναι η καθαρότητα της συμπεριφοράς υπό πίεση(ή όχι), σύμφωνα με το πρότυπο.
Είναι το πόσο περιττές(ή όχι) κινήσεις/πληροφορίες μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος την δεδομένη στιγμή, σύμφωνα με το πρότυπο.

Η ανάπτυξη μιας συμπεριφοράς, στο πλαίσιο ενός προτύπου, είναι κωδικοποιημένη σε στιγμές και πληροφορίες.

Στο πως στέκεται, πως κινείται και στο πως αποφασίζει ένας σκύλος υπό πίεση(ή όχι) κρύβεται η έννοια «αδύναμα/δυνατά νεύρα».
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
υγ. @manolo ο σκυλος σου εχει χαρακτηρα ρε φιλε; Σοβαρα ρωταω, δεν θελω να προκαλεσω.
Χάρη δεν ξέρω αν καταφέρω να απαντήσω αντικειμενικά γιατί πρόκειται για τον σκύλο μου που στα μάτια μου είναι ο τέλειος σκύλος αλλά θα προσπαθήσω όχι για να γράψω για ακόμα μια φορά τι γαματος είναι ο σκυλος μου :cool::p:D αλλά για να προσπαθήσω να συνεισφέρω στην συζήτηση επειδή ο @Man_os είναι σωστός, μου αρέσει όπως σκέφτεται και ο τρόπος που γράφει.
Πριν απαντήσω δηλώνω πως δεν έχω καμία επαφή με εκθέσεις, κυναθληματα, εργασίες και ότι έχει να κάνει με οργανωμένη κυνοφιλια.

Ο σκύλος μου (από την δική μου οπτική μάτια) θεωρώ πως είναι ένα σωστό γερμανικό ποιμενικό.
Σύμφωνα με αυτο
"καλα νευρα", ετσι οπως το εχω αντιληφθει εγω, σημαινει ενας σκυλος σταθερος, με αυτοπεποιθηση, χωρις φοβιες, χωρις ξαφνικες και ακραιες αντιδρασεις, με προβλεπομενη συμπεριφορα εντος οριων εκπαιδευσης,που θα βγει μπροστα μονο οταν πρεπει
Ο σκύλος μου είναι σωστός. Τέρας ψυχραιμίας θα έλεγα. Για παράδειγμα μας την πέφτει αγέλη. Δεν θα κάνει ποτέ πρώτος κίνηση. Μόνο θα κοιτάζει χωρίς καν να γαβγίσει. Αν κάποιος σκύλος του την πέσει απλά θα αρπάξει, γενικά θα αντιδράσει χωρίς υπερβολές και μόλις τελειώσει το όλο σκηνικό θα κουνήσει και την ουρά του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα παρόλο που μπορεί να έχει δαγκωθει.

θα υπακουσει στον χειριστη του ακομα και οταν εχει ανεβει στα κοκκινα κτλ.
.
Αν σε αυτό υπήρχαν αγώνες θα περνάμε το πρωταθλημα χαλαρά.
Κατα τα άλλα θεωρώ πως σαν χαρακτήρας ανταποκρίνεται στο πρότυπο. Φιλικός στο φουλ έξω από τον χώρο του, δεν ασχολειται με τον καθένα (αδιάφορος) και μπορεί να παίξει με τον καθένα σαν κουταβι εφοσον του δώσω το οκ (ανθρώπους, σκυλιά ακόμα και αρσενικά που είναι φιλικά) . Στον χώρο του βγάζει φύλαξη (πραγματική φύλαξη αποδεδειγμένα) χωρις να έχει γίνει εκπαίδευση σε αυτό και με τα μέλη της "αγέλης" του υπερπροστατευτικος. Θα αρνηθεί και το πιο λαχταριστό μεζέ (το φαΐ δεν ήταν ποτέ το φόρτε του) από άγνωστο και με ενα απλό κάλεσμα μου θα πεταχτεί όρθιος και θα με κοιτάζει στα μάτια (όπως πρέπει να κάνει κάθε γπ) περιμένοντας εντολή μου. Φιλικός, κοινωνικός, ατρόμητος και ταγμένος σε εμενα.
Από θέμα αν μπορει να πάρει τα πόδια του και αντοχών γενικότερα, το ότι έχει περπατήσει στα 7 του χρονια 40 χλμ στις μαδαρες σε αντίξοες καιρικές συνθήκες για 14 ώρες συνεχομενα, νομίζω πως λέει πολλά.

Στο δια ταύτα δεν ξέρω πως θα τα πήγαινε σε εκθέσεις, κυναθληματα και διαγωνισμούς αλλά στην πραγματική ζωή θεωρώ πως είναι ένα γπ με τα όλα του.
Έχω γράψει πολλές φορές ότι δεν θα ξαναπάρω καθαρόαιμο σκύλο γιατί απλά δεν μου χρειάζεται και αν ξανά αποκτήσω σκυλί θα είναι αδέσποτο αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να ξαναπάρω και αυτό φυσικά θα είναι γπ και αν το τολμήσω υπεύθυνος θα είναι ο Ερμής που με έχει κάνει να λατρέψω αυτά τα σκυλιά και που για πάντα θα είναι μέτρο σύγκρισης για τον επόμενο σκύλο και τον πήχη τον έχει βάλει παρα πολύ ψηλά.
Αν ξαναμπώ σε αυτό το τρύπακι θα ψάξω για εργασιακό γιατί οι πιθανότητες να βρω σωστό γπ στις εργασιακές γραμμες είναι πολύ περισσότερες. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν καλά μορφολογικα σκυλιά (θεωρώ πως έχω ένα) και στην τελική η ράτσα είναι μια και δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός.
Δεν συμφωνώ με τσουβαλιασματα και με απόλυτες απόψεις και φανατισμους υπέρ των μεν και τον δε.

@Man_os θες γερμανικό ποιμενικό (και καλά κάνεις), βρες ένα σωστό γπ που να καλύπτει το πρότυπο σε όλα τα χαρακτηριστικά του (εμφάνιση, χαρακτήρα, υγεία) και αν ασχοληθείς ουσιαστικά μαζί του θα αποκτήσεις έναν σκύλο όπως τον ονειρεύεσαι.
 


zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.002
2.714
Δραμα
@Haris Drazen
Ενω δε διαφωνω με το ποστ σου θεωρω οτι του @st3li0s το περιγραφει καλυτερα και προσωπικα θα δωσω εμφαση στα τοσα "ή και οχι" και στη λεξη "αποφασιζει".

Με αλλα λογια @Man_os (και οι δαγκανιαρηδες διορθωστε με αν κανω λαθος) γερα νευρα δε σημαινει ειμαι νευρικος. Το αντιθετο, σημαινει τη στιγμη του πανικου εχω την ικανοτητα να ζυγισω την κατασταση και καθαρο μυαλο να αποφασισω αν θα δρασω ή οχι. Αλλο το αλερτ και αλλο η εμπλοκη. Και αν θα δρασω...δε θα κανω πισω.

Ενας σκυλος που βαζει την ουρα στα σκελια με την πρωτη απειλη εχει το ιδιο αδυναμα νευρα με αυτον που εμπλεκεται με το παραμικρο, ειναι και οι 2 αντιδρασεις φοβου. Υπαρχουν και οι εξαιρεσεις, αλλα δεν νομιζω οτι εχει νοημα να μπουμε εκει...

Αν "επρεπε" αυριο να παρω ΓΠ θα κοιτουσα πρωτα εργασιακες να πω την αληθεια (ετσι για να τοποθετηθω κ εγω) αλλα θα προτεινα γενικα να μην παμε την κουβεντα ξανα στο εργασιακος/μορφολογικος. Προς το παρων δεν βοηθαει καθολου το θεματοθετη και νομιζω οτι του εχει δημιουργηθει η εντυπωση εργασιακος=δυσκολη διαχειρηση ή/και "αγριος", μορφολογικος=ηπιος.
Επισκεψου τα εκτροφεια κ θα εχουμε πολλα να πουμε πιστευω

Τελος, πολυ σημαντικο αυτο που σου ειπε η @betty coltrane που συνδιαζεται αριστα με το ποστ (link) της @mareco :D
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
betty coltrane επειδή δεν δήλωσες σε ποιον απευθύνεσαι και επειδή δεν θέλω να αφήνω αναπάντητα ερωτήματα, η ερώτηση σου πήγαινε σε εμένα;
Να σου πω ειλικρινά, δεν την έκανα τόσο για να απαντήσεις. Είναι ρητορική :)

Σκέψου ότι στην ουσία αυτός ο σκύλος που θα αποκτήσεις θα δημιουργηθεί με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου.
 


sak69GR

Well-Known Member
27 Ιουνίου 2018
118
198
Έδεσσα
Καταρχήν να ευχαριστήσω όσους απάντησαν στο θέμα "γερά νεύρα".
Επειδή όπως το αντιλαμβάνομαι είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της επιλογής ενός Γ.Π. θα επιμείνω λίγο περισσότερο.
Κατά την επιλογή ενός κουταβιού πως καταλαβαίνεις αν έχει "γερά νεύρα"? Ή μάλλον από τα 7-8 κουτάβια μιας γέννας πως καταλαβαίνεις ποιο από όλα έχει τα πιο "γερά νεύρα"?
 


Man_os

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2018
65
87
Καβάλα
Αν δε σε ενδιαφερει να εκμεταλλευτεις το δυναμικο του σκυλου σου, ποιος ο λογος να τον εχεις;
Οκ, δεκτή η γνώμη σου αλλά δεν συμφωνώ...
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Πολυσχιδής σκύλος εργασίας , Ποιμενικός, φύλακας και σκύλος υπηρεσιών.
Με αυτή την λογική όσοι γ.π οι οποίοι δεν εργάζονται σε μαντριά, δεν εκτελούν χρέη αστυνόμευσης και διάσωσης, δεν εκτελούν αθλήματα και δεν είναι συνοδοί ατόμων με κάποια ιδιαίτερη πάθηση ας επιστραφούν στα εκτροφεία τους....
Οι υπόλοιποι ας πάρουν κανίς (δεν τα σνομπάρω αλλά δεν θα τα ήθελα για προσωπικό μου σκύλο)!
Με συγχωρείται για την ίσως ρηχή μου τοποθέτηση αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό νομίζω ότι αυτό λαμβάνω....
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Οκ, δεκτή η γνώμη σου αλλά δεν συμφωνώ...
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Πολυσχιδής σκύλος εργασίας , Ποιμενικός, φύλακας και σκύλος υπηρεσιών.
Με αυτή την λογική όσοι γ.π οι οποίοι δεν εργάζονται σε μαντριά, δεν εκτελούν χρέη αστυνόμευσης και διάσωσης, δεν εκτελούν αθλήματα και δεν είναι συνοδοί ατόμων με κάποια ιδιαίτερη πάθηση ας επιστραφούν στα εκτροφεία τους....
Όχι, όχι, να μην επιστραφούν! Να μη δημιουργηθούν πότε.
Οι υπόλοιποι ας πάρουν κανίς (δεν τα σνομπάρω αλλά δεν θα τα ήθελα για προσωπικό μου σκύλο)!
Με συγχωρείται για την ίσως ρηχή μου τοποθέτηση αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό νομίζω ότι αυτό λαμβάνω....
Δεν έχεις καταλάβει σωστά. Στο έδειξε το μαρεκο, στο θύμισε ο ζενιο, Αλλά δεν πειράζει. Συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ σκύλο να μην μπορούν να δουν πέρα από τη μάρκα. :)
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.710
@Hammer
θεωρείς πως ο συγκεκριμένος σκύλος που έβαλες στη φωτογραφία έχει μια σωστή κατασκευή, μια sound κατασκευή - σαν σκύλος;


Σε τέτοιου τύπου κατασκευές αναφέρεσαι όταν μιλάς για "παραδοσιακή" μορφολογία;
Με τέτοιο ντιπ στην ράχη;
Θεωρείς πως το ντιπ είναι άσχετο με την υπόλοιπη κατασκευή;

Και αν όχι, ποιός είναι ο λόγος που φέρνεις ως παράδειγμα και ως "πρότυπο" τον συγκεκριμένο σκύλο και όχι κάποιον άλλον;
Τι είδες στον συγκεκριμένο και σου κέντρισε το ενδιαφέρον;
Το ανεφερα στην παρενθεση, ο δικος μου ηταν πιο "τετραγωνος" σαν κατασκευη, δεν ειχε αυτο το ντιπ στη ραχη του, ηταν σχεδον ευθεια.
Αυτο που μου θυμησε εντονα ειναι τα ποδια, το κεφαλι, το χρωμα και το τριχωμα.
Οπως το εγραψα, ιδιος, αλλα ο δικος μου πιο ογκωδης και χωρις το εντονο ντιπ στη ραχη.
Αυτος ειναι πιο κοντα στο σωματοτυπο του δικου μου
download-2.jpg
Δεν φερνω τον σκυλο της πρωτης φωτο που εβαλα ως παραδειγμα ή προτυπο, απλα μου θυμησε λιγο τον σκυλο που ειχα. Αυτον εχω πολλους λογους να τον θεωρω παραδειγμα και προτυπο, και ειδικα στο θεμα χαρακτηρα και αντοχης.

Η sound κατασκευη εχει να κανει με τη λειτουργικοτητα στο πεδιο, στην πραξη, με το αποτελεσμα.
Αυτη ειναι η αποδεδειγμενα sound κατασκευη
dingo___mt_phillip_western_australia_by_bast4c.jpg
images-7.jpg
Old school, καθαρα λειτουργικος, λιτος και απεριττος. Το προτυπο.

Αυτα....θα αφησω την κουβεντα ησυχη γιατι ισως εχει δικιο η mareco δεν εχω την εμπειρια να συζηταω για γερμανικα ποιμενικα, ουτε σε μια εκθεση δεν εχω παει να δω τους σκυλαρους που τους αδικουμε.....
Ασε που αυτος που ειχα δεν ηταν γπ αφου δεν ειχε και πεντιγκρι.....
 


Man_os

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2018
65
87
Καβάλα
Όχι, όχι, να μην επιστραφούν! Να μη δημιουργηθούν πότε.
Διαφωνώ κάθετα με το σχόλιο σου αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη!
Δεν είχα αντιληφθεί ότι όταν κάποιος δηλώσει μη fun του κυναθλητισμού χρήζει ίδιας αντιμετώπισης με έναν ασυνείδητο ιδιοκτήτη. Τέλος πάντων καλύτερα είναι να μην επεκταθούμε περαιτέρω σε αυτό. Έχεις την γνώμη σου, έχω την δική μου. :)

Δεν έχεις καταλάβει σωστά. Στο έδειξε το μαρεκο, στο θύμισε ο ζενιο, Αλλά δεν πειράζει. Συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ σκύλο να μην μπορούν να δουν πέρα από τη μάρκα. :)
Όχι πραγματικά δεν έχω καταλάβει, για αυτό είμαι εδώ άλλωστε...
Στηριζόμενος στα λεγόμενα σου θεωρώ ότι εσύ σαν άτομο που έχει περάσει προ πολλού από το δικό μου στάδιο αντιλαμβάνεσε καλύτερα και ίσως θα μπορούσες να με διαφωτίσεις...;)
Ατυχές επίσης βρίσκω το παράδειγμα-υπαινιγμό σου με τις "μάρκες" καθώς ο τρόπος με τον οποίο το έθεσες προδικάζεις ότι κάνω ποιοτική σύγκριση ανάμεσα στην "μάρκα Α" και την "μάρκα Β".
Δεν είχα την ευκαιρία να έχω δικό μου σκύλο ποτέ αλλά είχα την ευκαιρία να έρχομαι σε επαφή με αδέσποτα σε καθημερινή βάση από μικρή ηλικία, τότε που ακόμα δεν αντιλαμβανόμουν την έννοια της "μάρκας"...:)
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Όχι, όχι, να μην επιστραφούν! Να μη δημιουργηθούν πότε.
Δηλαδή ένας γ.π. που συντροφεύει/προστατεύει/ζει με την οικογένεια του δεν είναι αρκετός λόγος για να δημιουργηθεί ;:unsure:
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Δηλαδή ένας γ.π. που συντροφεύει/προστατεύει/ζει με την οικογένεια του δεν είναι αρκετός λόγος για να δημιουργηθεί ;:unsure:
Φυσικά και δεν είναι λόγος για να δημιουργηθούν.
Ο μόνος αποδεκτός λόγος είναι για να δαγκώνουν μανίκια. Την πραγματική παραδοσιακή εργασία για την οποία δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη φυλή.
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Τη μαρκα την ειπα γιατι ειπες
Οι υπόλοιποι ας πάρουν κανίς
Κοιτα τι να σου πω. Μπορει να κανω και λαθος. Θεωρω οτι αν θες ενα εργαλειο, θα πας στον ειδικο. Αν θες ενα σκυλο για συντροφια, σου κανει και ενας τυχαιος σκυλος. Απο την αλλη, ειχα μια κουβεντα με ενα φιλο προχθες που μου ελεγε οτι ειναι λαθος πρωταρηδες να παιρνουν ημιαιμα γιατι μπορει να τους βγουν μεγαλυτερο ζορι απ οτι φανταζονταν. Δεν εχω βεβαια γνωρισει τετοια περιπτωση ποτε. Υπαρχουν πολλες αποψεις τελικα :)

Δηλαδή ένας γ.π. που συντροφεύει/προστατεύει/ζει με την οικογένεια του δεν είναι αρκετός λόγος για να δημιουργηθεί ;:unsure:
Αυτος να ειναι δηλαδη ο σκοπος της εκτροφης;
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Αυτος να ειναι δηλαδη ο σκοπος της εκτροφης;
θεωρείς δηλαδή ότι η δημιουργία σκύλου που να είναι ο απόλυτος σύντροφος και φύλακας της οικογένειας είναι μικρός ή ασήμαντος εκτροφικός στόχος ;
 


Man_os

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2018
65
87
Καβάλα
betty coltrane καλημέρα,
χθες το βράδυ συνδύαζα ότι δουλειά γραφείου μου είχε απομείνει με το forum και η προσοχή μου ήταν στραμένη λίγο πολύ αλλού..
Προφανώς και μιλούσες για τα ζωάκια των φιλοζωικών και γενικότερα για τα αδέσποτα, δεν σου κρύβω ότι κάθε φορά που μου προτείνουν η διαβάζω να προτείνουν σε κάποιο άλλο μέλος αυτή την επιλογή νιώθω λίγη αμηχανία.
Ποιος είμαι εγώ που θα επιλέξω καθαρόαιμο και μάλιστα επι πληρωμή ενώ υπάρχουν τόσα αδέσποτα εκεί έξω... Ενώ δεν είναι υποχρέωση μου να επωμιστώ την ανευθυνότητα του κάθε πιθηκάνθρωπου που στην καλύτερη τα ξαμολάει αριστερά και δεξιά και στην χειρότερη τα βάζει σε ένα τσουβάλι..... και όλοι ξέρουμε την συνέχεια...
Δεν έχω απάντηση.. Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ στον εαυτό μου (γιατί σε εσάς δεν έχει σημασία, μπορώ να κάνω ρητορική για το ήθος μου όσο θέλω) είναι ότι το δικό μου ζωάκι, είτε θα είναι σκύλος είτε γάτα είτε χρυσόψαρό, δεν θα έχει αυτή την κατάληξη.
 


alexxela

Well-Known Member
20 Μαρτίου 2017
200
84
40
Προφανώς και μιλούσες για τα ζωάκια των φιλοζωικών και γενικότερα για τα αδέσποτα, δεν σου κρύβω ότι κάθε φορά που μου προτείνουν η διαβάζω να προτείνουν σε κάποιο άλλο μέλος αυτή την επιλογή νιώθω λίγη αμηχανία.
Όντως κοίτα να δείς αυτή η ιδεολογία που μας έχει φτάσει..!

Ποιος είμαι εγώ που θα επιλέξω καθαρόαιμο και μάλιστα επι πληρωμή ενώ υπάρχουν τόσα αδέσποτα εκεί έξω... Ενώ δεν είναι υποχρέωση μου να επωμιστώ την ανευθυνότητα του κάθε πιθηκάνθρωπου που στην καλύτερη τα ξαμολάει αριστερά και δεξιά και στην χειρότερη τα βάζει σε ένα τσουβάλι..... και όλοι ξέρουμε την συνέχεια...
Δεν χρειάζεται να είσαι κάποιος. Τα θέμα του αδέσποτου ή καλύτερα σκύλου χωρίς κηδεμόνα λύνεται μόνο συστημικά γιατί υπάρχει μία μηχανή που τα παράγει που και δεν σταματάει αλλά και τα παράγει εκθετικά. Δεν μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα με υιοθεσίες, μόνο το κατευνάζουμε. Η λύση βρίσκεται σε μηχανισμούς με επίσης εκθετική επιρροή κράτος, μίντια, σχολεία, ΜΚΟ κτλ.

Δεν έχω απάντηση.. Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ στον εαυτό μου (γιατί σε εσάς δεν έχει σημασία, μπορώ να κάνω ρητορική για το ήθος μου όσο θέλω) είναι ότι το δικό μου ζωάκι, είτε θα είναι σκύλος είτε γάτα είτε χρυσόψαρό, δεν θα έχει αυτή την κατάληξη.
Ναι..
 
  • Like
Reactions: Vania


gsd364546

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2016
382
288
30
Ψιλοασχετο αλλα ρωτησα 5-10 ατομα που χρησιμοποιουν σκυλους για εργασια. Κυνηγους βοσκους ακομα και αστυνομικους ολοι μου ειπαν οτι για τη δουλεια δεν χρειαζονται απαραιτητα καθαροαιμους σκυλους αλλα σκυλους ευπλαστους στην ουσια και γερούς. Οι μονοι που μίλησα και με επεισαν οτι εχουν πραγματική αναγκη τον καθαροαιμο ηταν οσοι εχουν χομπι τη μορφολογια τις εκθεσεις και την εκτροφη. Για να σας προλαβω εδω η αστυνομια παιρνει τους σκυλους απο δωρεα η απο καταφυγιο. Ναι χρησιμοποιουν κυριως τις βασικες φυλες που χρησιμοποιουνται αλλα δεν εχουν συνήθως πεντιγκρι και μερικες φορες ειναι ξεκαθαρη μιξη καποιας απο αυτες πχ λαμπ με κατι αλλο συνηθως κυνηγοσκυλα. Απλα λεω εγω τωρα...
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.710
Ψιλοασχετο αλλα ρωτησα 5-10 ατομα που χρησιμοποιουν σκυλους για εργασια. Κυνηγους βοσκους ακομα και αστυνομικους ολοι μου ειπαν οτι για τη δουλεια δεν χρειαζονται απαραιτητα καθαροαιμους σκυλους αλλα σκυλους ευπλαστους στην ουσια και γερούς. Οι μονοι που μίλησα και με επεισαν οτι εχουν πραγματική αναγκη τον καθαροαιμο ηταν οσοι εχουν χομπι τη μορφολογια τις εκθεσεις και την εκτροφη. Για να σας προλαβω εδω η αστυνομια παιρνει τους σκυλους απο δωρεα η απο καταφυγιο. Ναι χρησιμοποιουν κυριως τις βασικες φυλες που χρησιμοποιουνται αλλα δεν εχουν συνήθως πεντιγκρι και μερικες φορες ειναι ξεκαθαρη μιξη καποιας απο αυτες πχ λαμπ με κατι αλλο συνηθως κυνηγοσκυλα. Απλα λεω εγω τωρα...
Ναι γιατι ο σκυλος εργασιας κρινεται απο το αποτελεσμα και το εργο που παραγει σε αυτη τη ζωη, σημερα, τωρα.
Οχι απο την μορφολογια και το εργο που παρηγαγε ο παππους ή ο πατερας του...
Τα λεει πολυ σωστα και ο Bronn που ειναι εργασιακου τυπου:ROFLMAO:

Υγ.Ποτε θ αρχισει αυτο ρε;:mad:
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
@Hammer sorry, αλλά δεν ισχύει το σχόλιό σου.
Το ότι οι υπηρεσιακοί σκύλοι, μπορεί να μην έχουν pedigree [γιατί δεν τους χρειάζεται], δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουν από που προέρχονται. Αντιθέτως! Ξέρουν πολύ καλά. Δεν τους διαλέγουν τυχαία.
 
  • Like
Reactions: alexxela


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.710
@Hammer sorry, αλλά δεν ισχύει το σχόλιό σου.
Το ότι οι υπηρεσιακοί σκύλοι, μπορεί να μην έχουν pedigree [γιατί δεν τους χρειάζεται], δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουν από που προέρχονται. Αντιθέτως! Ξέρουν πολύ καλά. Δεν τους διαλέγουν τυχαία.
Για τους υπηρεσιακους μπορει, οι περισσοτεροι που δουλευουν στα βουνα και στα χωραφια, σπανια ξερουν...
Οχι δεν τους διαλεγουν καθολου τυχαια, οι γνωστες ξερουν ποια χαρακτηριστικα θελουν να δουν στο κουταβι.
 


alexxela

Well-Known Member
20 Μαρτίου 2017
200
84
40
Οι καθαρόαιμοι σκύλοι εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για να κάνουν την εργασία που θέλουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πάρα πολλοί σκύλοι εκεί έξω που ενώ δεν είναι καθαρόαιμοι έχουν χαρακτηριστικά για τις διάφορες εργασίες που χρησιμοποιούνται οι σκύλοι.

Κάπου είναι και πρόβλημα logistics, για παράδειγμα ο τρόπος που επιλέγει τα σκυλιά του ο αμερικανικός στρατός, δεν έχει να κάνει με κυνοφιλία αλλά με κυνοχρησία. Τουλάχιστον όσο έχω καταλάβει μέχρι στιγμής.

Σε πιο ευρύ τρόπο σκέψης, ακόμη και ο σκύλος συντροφιάς εργασία κάνει.