Τι είναι η εκπαίδευση της Βασικής Υπακοής (ΒΥ)

Τι είναι η εκπαίδευση Βασικής Υπακοής (ΒΥ)?

  • 4-5-6-7 εντολές?

    Votes: 6 10,5%
  • Τυφλή υπακοή του σκύλου προς τον άνθρωπο?

    Votes: 1 1,8%
  • Προθυμία του σκύλου να ακούσει τον άνθρωπο?

    Votes: 7 12,3%
  • Υποταγή του σκύλου προς τον άνθρωπο?

    Votes: 1 1,8%
  • Κάτι άλλο

    Votes: 2 3,5%
  • Κάτι παραπάνω από 4-5-6-7 εντολές?

    Votes: 7 12,3%
  • Χρόνος που χρειάζεται ο εκπαιδευτής για να του μάθει εντολές

    Votes: 0 0,0%
  • Δεν ξέρω

    Votes: 1 1,8%
  • Μαθαίνει ο σκύλος να συμπεριφέρεται

    Votes: 11 19,3%
  • Μαθαίνει ο σκύλος να σκέφτεται

    Votes: 8 14,0%
  • Τίποτα από τα παραπάνω

    Votes: 1 1,8%
  • Όλα από τα παραπάνω

    Votes: 1 1,8%
  • Εκπαίδευση του σκύλου μονο

    Votes: 0 0,0%
  • Εκπαίδευση σκύλου & ανθρώπου

    Votes: 40 70,2%
  • Απαραίτητη εκπαίδευση

    Votes: 19 33,3%

  • Total voters
    57

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Κοίτα να δεις που κάποιοι ξεχνάνε τι έχουμε κάνει και με ποιον... Όταν είναι τσάμπα φαίνεται δε μετράει...

Σαφώς η εκπαίδευση βασικής υπακοής είναι εκπαίδευση σκύλου και ιδιοκτήτη. Το να μάθει ένας σκύλος 5-10 εντολές όμως είναι το λιγότερο σημαντικό της υπόθεσης. Η ουσία είναι να μάθει ο ιδιοκτήτης πως να επικοινωνεί με τον σκύλο του, να έχουν σωστή σχέση και αλληλοσεβασμό ώστε να συμβιώσουν αρμονικά και η καθημερινότητα να γίνει ευκολότερη. Στοιχειώδης βασική υπακοή είναι επίσης απαραίτητη για την επίλυση πολλών προβλημάτων συμπεριφοράς.
 
Last edited:


Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Αν π.χ. καποια σχολή εκπαίδευσης "μαθαίνει" στον σκύλο 7 εντολές...Καποια άλλη σχολή μαθαίνει στον σκύλο 10 εντολές....Κάποια άλλη σχολή μαθαίνει 5 εντολές... Όλες οι σχολές με το ίδιο κόστος.

Εχει υπεροχή αναμέσα τους κάποια σχολή? Θα γινόταν επιλογή σχολής με τον αριθμό εντολών?
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Αρκετα παλαιοτερα ακουγα Β.Υ. και στο μυαλο μου ερχοταν το κατσε, ελα, μεινε, διπλα..κτλ κτλ..
Ισως οι σχολες ονομαζουν βασικη υπακοη την αρχη επικοινωνιας με εντολες , οι οποιοες θα μπορουν να χρησημοποιηθουν αργοτερα σε καποια πιο εξελιγμενη εκπαιδευση ή ειναι εντολες που βολευουν μεσα στο σπιτι..

Παρολαυτα η Γ.Π. της ξαδερφης ειναι ενα τελειως ακοινωτητο αγριοσκυλο που ζει στον κηπο ( :( ) και βγαινει βολτα μια φορα την μερα με λουρι.. αλλα ξερει 5-10 εντολες , τα ξεδερφια ισχυριζονται οτι η σκυλα ξερει Β.Υ. ... κουραφεξαλα..

Για μενα/μας , σπιτι μας και πλεον δλδ.. η Β.Υ. ειναι αλλο πραγμα..
ειναι να μπορω να συνενοηθω με τον σκυλο μου , μεσα στο σπιτι και εξω απο αυτο, σε χωρους γνωστους ή αγνωστους για τον σκυλο... να μπορω να παω μια βολτα μαζι του χωρις να παθω εξαρθρωση ωμου, να μπω στο ψιλικατζιδικο να παρω τσιγαρα και να με περιμενει απ'εξω χαλαρος και ανεπηρεαστος απο κατι που θα περασει.. να μπορω να παω μαζι του στην παραλια και οταν λεω ελα να ερχεται χωρις να περναει πανω απο ξαπλωμενους ανθρωπους, να μπορω να τον παω επισκεψη σε καποιο σπιτι χωρις να με κανει ρεζιλι, να εχω κοσμο στο σπιτι και φερεται ευγενικα χωρις να χοροπηδαει πανω τους.. κτλ κτλ
να με ακουει και να με σεβεται - οχι φοβαται... τελος παντων να μπορω να ζησω αρμονικα με τον/την/τα σκυλο/α/ια μου ..χωρις αυτα να μου δημιουργουν προβληματα ...ουτε εγω σε αυτα φυσικα.
Οταν λεω να ζησω - φυσικα εννοω να μοιραστω την ζωη μου.. αρα εχουν και αυτα δικαιωματα τα οποια εγω σεβομαι και υποχρεουμαι να τηρω.
για να πετυχουμε τα παραπανω .. δεν εξ-ανρθωπισα τον σκυλο.. αλλα μπηκα και εγω στην θεση τη δικη του.. μοιραζομαι δεν σημαινει απαιτω να κατσεις κατω.
τα παραπανω χτιζουν μια σεχση εμπιστοσυνης στην οποια νομιζω + ελπιζω μπορω να βασιστω αν θελω να παω σε παρακατω εκπαιδευση ή απλα να πετυχω μια ευτυχισμενη συμβιωση.
Το πως εγινε - δεν ηταν δυσκολο - παρα ηθελε και απο τις 2 πλευρες υπομονη και ψυχραιμια! εμεις να καταλαβουμε τα σκυλια και τα σκυλια να καταλαβουν εμας... να σημειωσω τα δικα μας σκυλια δεν ηρθαν στα χερια μας κουταβια. Ηταν πολυτιμη η βοηθεια απο επαγγελματια εκπαιδευτη στο πως να μεταφρασουμε αυτο που θελουμε στον "σκυλισιο τροπο" χωρις οι λιχουδιες να ειναι απαραιτητα κινιτρο για τον σκυλο.

Πλεον , βλεπω ανθρωπους με τους σκυλους τους και να υπαρχει ενα χασμα αναμεσα τους.. ο σκυλος προσπαθει ειλικρινεστατα να τους "μιλησει" και αυτοι να μην καταλαβαινουν.. και να απαντανε οτι ο σκυλος ειναι χαζος και δεν καταλαβαινει... αλα στην ουσια .. αυτοι εχουν κλειστα τα ματια τους.

α! και φυσικα .. σε αυτη τη σχεση δεν σταματα ποτε να μαθαινει ο ενας απο τον αλλο.. καθε μερα ολο και κατι καινουριο εμφανιζεται... και για την ακριβεια ανυπονουμε ολοι για τα καινουρια!

Αυτααα.... :D :D :D
 
Last edited:


chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Κριτήριο δεν είναι ο αριθμός των εντολών... αλλά ο τρόπος εκμάθησης παράλληλα συμπεριφορών στο σκύλο ώστε να μπορεί να πέραν του να υπακούει πέντε εντολές να συμβιώνει αρμονικά μαζί μας και να είναι "κοινωνικός".

Τι εννοώ αν η μία σχολή μου μάθαινε 8 εντολές αλλά μόνο αυτές και να τις εκτελεί σωστά, ενώ η άλλη μου μάθαινε 5 και αυτές σωστά σε συνδιασμό με τεχνικές για το πως π.χ. ο σκύλος δεν θα τραβάει σαν παλαβός όταν δει άλλο σκύλο για να πάει σε αυτόν κ.ο.κ. ή πως να διαβάζω σωστά τι θέλει να μου πει με κάθε του κίνηση συν συμβουλές πχ. για το θέμα της τήρησης κάποιων πραγμάτων στο σπίτι... πως να τον κάνω να ξεπερνάει φοβίες ή πως να τον μάθω να με αφήνει να ελέγχω τα αυτιά του, τα μάτια του, τις πατούσες του κ.ο.κ., μάλλον προσωπικά θα προτιμούσα τη δεύτερη...