Το πεπτικό του σκύλου και η εξέλιξή του




Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Το πεπτικό του σκύλου είναι παρόμοιο με το πεπτικό του λύκου. Από το στόμα μέχρι το παχύ έντερο και δεν έχει εξελιχθεί παρά τις προσπάθειες των πολυεθνικών που έπρεπε να βρουν μια λύση για τα σκουπίδια τους.


Τα δόντια του σκύλου, όπως και του λύκου δεν είναι κατάλληλα για το μάσημα της τροφής αλλά για να την ξεσκίζουν και να την μεταφέρουν. Στο σάλιο τους δεν υπαρχουν τα ένζυμα (που υπαρχουν στο ανθρώπινο) για την διάσπαση των υδατανθράκων, επειδη ως σαρκοφάγα δεν τα χρειάζονται. Στο σκύλο και στο λύκο, το σάλιο διευκολύνει την τροφή να περάσει μέσω του οισοφάγου στο στομάχι. Κάτι σαν λιπαντική ουσία. Η ποσότητα ενζύμων για την διάσπαση πρωτεΐνης είναι ασήμαντη.

Για παράδειγμα ο σκύλος παράγει 0,1 - 0,15l σάλιο την ημερα ενώ το άλογο 40 λίτρα.

Η διαδικασία της πέψης ξεκινά στο στομάχι και όχι στο στόμα όπως στον άνθρωπο ή στα φυτοφάγα.

Σαρκοφάγα έχουν σε σχέση με τα άλλα όργανα ένα τεράστιο στομάχι. Το στομάχι του σκύλου σε αναλογία με τον όγκο του είναι 8 φορές μεγαλύτερο από το στομάχι του αλόγου.

Το σκυλί στη φυσική του κατάσταση, έπρεπε να μπορεί να "αποθηκεύσει" το θήραμα στο στομάχι του. Το στομάχι λειτουργεί ως δεξαμενή, οπού το το φαγητό παραμένει μεχρι να ελευθερωθεί χώρος στο έντερο και όπου τα ισχυρά οξέα (ph 1-2) φροντίζουν για την πέψη πρωτεϊνών και κοκάλων.

(αυτό εξηγεί και το φαινόμενο ότι σκυλιά που μπαρφαρουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν συστροφή στομάχου)

Η πέψη υδατανθράκων λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο. Φυτοφάγα ζώα έχουν μακρύτερο έντερο και περισσότερα βακτήρια εντέρου απαραίτητα για την επεξεργασία της φυτικής ίνας. Η εντερική χλωρίδα του σκύλου δεν είναι σε θέση να διασπάσει την κυτταρίνη. Για αυτό τα σκυλιά, ή τα σαρκοφάγα σε γενικές γραμμές, όταν φάνε χόρτα τα κάνουν εμετό.

Για παράδειγμα στην δική μας χλωρίδα υπάρχουν 10.000.000 βακτήρια/γραμμάριο, στου σκύλου μόνο 10.000.

Αυτή -μαζί με την απουσία ενζύμων στο σάλιο- είναι και η μεγάλη διαφορά μεταξύ του πεπτικού συστήματος των σαρκοφάγων και των φυτοφάγων. Το κοντό εντερικό σύστημα των σαρκοφάγων είναι ειδικά σχεδιασμένο για την πέψη των πρωτεϊνών και το μακρύ έντερο των φυτοφάγων, για την εντατική πέψη των υδατανθράκων.

Ενδιαφέρον e-book

"The Wolf's Natural Diet - a Feeding guide for Your Dog?" (e-book by Mogens Eliasen)
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.801
8.004
Πολύ ενδιαφέρον ποστ Αλεξία!
Να πω μόνο ότι όχι μόνο τα σκυλιά που μπραφάρουν έχουν μειωμένες πιθανότητες να πάθουν συστροφή αλλά και αυτά που τρώνε μαγειρεμένο φαγητό.
 








veteriarian

Well-Known Member
11 Ιουνίου 2011
140
0
ok.πανω στο θεμα.
οι ανθρωποι καποτε ετρωγαν οτι και οι σκυλοι και τα αλλα ζωα.
πεθαιναν στα 30. σε συνδιασμο με την ιατρικη και τις συνθηκες διαβιωσης(σπιτι, θερμανση ρουχα,Μαγειρεμενο φαγητο) ζει μεχρι τα 100.

το ιδιο ισχυει και για τα ζωα.
αλλες συνθηκες (γενικα οχι μονο πεπτικο
+τροφη ---> αυξηση οριου ηλικιας.

γιατι για το σκυλο να ισχυει κατι διαφορετικο?
σε γενικες γραμμες το ιδιο ισχυει.
καποτε και οι ανθρωποι ειχαν παρασιτα οπως και τα σκυλια. απλα εμεις εξελιχθηκαμε και προσεχουμε την διατροφη μας και δεν εχουμε.
για πηγαινε καμιαβολτα αφρικη μερια να δεις..
με τα dronal σαν τις ασπιρινες ειναι...

το οτι ειναι σκυλια δεν σημαιονει κατααναγκη οτι ειναι υποδεεστερα απο τον ανθρωπο. δεν σημαινει οτι ο ανθρωπος δικαιουτε να εξελιξει το πεπτικο του ενω αυτα οχι,

αν και δεν νομιζω να στεκει η φραση εξελιξη πεπτικου.
η εξελιξη θα ηταν ενας vegan ανθρωπος που τρωει ωμα λαανικα (καπου στην ΑΜΕΡΙΚΗ θα υπαρχει ενας τετοιος βαρεμενος) σε 100-300-400 χρονια να εκανε πεπτικο σαν των μυρηκαστικων.

εμεις ειναι πιο δοκιμο να μιλαμε για συνηθεια. καποιος απο πανωββ ειπε και μια καλυτερη λεξη.

ουτως η αλλως αν μι αλλαγη τροφης γινει σταδιακα και οχι αποτομα δεν εχουμε και διαρροιες. που σημαινει οτι σε ενα 2 μηνες το πολυ το στομαχι συνηθιζει.

αλλα ολα αυτα ειναι θεωριες δικες μου . δεν εχω βρει κατι χειροποιαστο
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Ο σκύλος έχει πιο δυνατό στομάχι από τον άνθρωπο και οι Αφρικανοί τρώνε ακόμα και εμετό για να ζήσουν, αφού οι εταιρείες τους έχουν υποδουλώσει. Μη δίνεις τέτοια παραδείγματα.
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Μισό λεπτό... εξέλιξη υπάρχει, αλλά όχι τόσο γρήγορα

Για παράδειγμα ο άνθρωπος βασικά δεν ήταν σε θέση να χωνεύει γαλακτοκομικά προϊόντα. Μόνο τα τελευταία 10.000 χρόνια τα καταναλώνουμε και μόνο σε ένα μέρος του πλανήτη μας. Και αυτό πραγματοποιήθηκε με μετάλλαξη του DNA μας.
10% των Ευρωπαίων και των λευκών Αμερικάνων, 75% του αφρικανικού πληθυσμού και σχεδον 100% του ασιατικού δεν έχει αυτή τη μετάλλαξη και δεν μπορεί να χωνέψει την λακτόζη.

Αυτό δεν το λες συνήθεια.

Το πεπτικό σύστημα του σκύλου δεν έχει εξελιχθεί ώστε να μπορεί να χωνέψει τις ποσότητες υδατανθράκων που μας πλασάρουν στις ξηρές τροφές. Στο σάλιο του δεν υπαρχουν τα ένζυμα, ούτε στο έντερο.
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Η μονη και ραγδαια εξελιξη που υπαρχει, ειναι η αναγκη για ολο περισσοτερο κερδος των εταιριων και δεν αφορα το πεπτικο του σκυλου.

Και εαν το καλοσκευτεις, ειναι τρομερο και καταπληκτικο, κατα ποσο καταφεραν να μας το περασουν.
Δηλάδη να εξαλειψουμε εντελος την λογικη μας και να πιστεψουμε οτι κατι αντιθετο απο αυτα που πραγματικα ισχυει ειναι σωστο. Και οχι σε μεμονομενες περιπτοσεις, αλλα στην πλειοψηφια.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.326
Μηνύματα
900.002
Μέλη
20.093
Νεότερο μέλος
Melenia78