admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Το σκυλί σου είναι όπως το μάθεις!

Πάντα άκουγα συμβουλές του τύπου "Το σκυλί σου είναι όπως το μάθεις!" ή "Αν το μεγαλώσεις σωστά δεν θα έχεις προβλήματα" ή ακόμα "Άμα το αγαπάς το σκυλί θα βγει καλό!"... Πόσο σωστές είναι αυτές οι "συμβουλές" και αυτά τα στερεότυπα και πόσο καλό κάνουν στο σκύλο και ειδικά στις φυλές που αποκαλούμε δυναμικές;

Από τότε που θυμάμαι να έχω ενδιαφέρον για τα σκυλιά (από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δηλαδή) πάντα με γοήτευαν οι λεγόμενες δυναμικές φυλές. Οι φυλές που δεν ήταν "πλαστελίνη" στα χέρια του ιδιοκτήτη, που παρουσίαζαν προκλήσεις και που είχαν λίγο και την φήμη του "κακού παιδιού".

Τότε είχα κι εγώ ενστερνιστεί τις απόψεις τύπου "Το σκυλί σου είναι όπως το μάθεις!" και "Δεν υπάρχουν κακά σκυλιά, μόνο κακοί ιδιοκτήτες!". Όταν, λοιπόν, βρέθηκα με το πρώτο Pit Bull στα χέρια μου, το πρώτο πράγμα που ονειρευόμουν ήταν να γίνουμε οι δύο μας οι καλύτεροι πρεσβευτές της διάψευσης κάθε κακής φήμης για την φυλή. Μας έβλεπα να πηγαίνουμε σε πάρκα και πλατείες πολυσύχναστες, που πηγαίνουν όλοι με τα σκυλιά τους και να είναι ένας σκύλος που παίζει με όλα τα σκυλάκια. Να ανέχεται κάθε είδους ενόχληση από άλλα σκυλιά χωρίς να αντιδρά, να γυρνά ανάποδα για χάδια, να μην απαντά στις προκλήσεις.


Το σκυλί σου είναι όπως το μάθεις... Αλήθεια;

Παραλίγο και πιθανόν από καθαρή τύχη γλυτώσαμε και οι δύο από το να γίνουμε ακριβώς το αντίθετο. Να επιβεβαιώσουμε με τον χειρότερο τρόπο τις κακές φήμες και να στιγματιστούμε ανεπανόρθωτα. Βλέπετε, ο σκυλάκος που είχα διαλέξει ήταν ένας σκύλος με υψηλό drive, ένας σκύλος με δύναμη και πείσμα, ένας πολύ καλός αντιπρόσωπος της φυλής του.

Έτσι, όταν τον προκαλούσε άλλος σκύλος, ίδιου φύλου και παρόμοιου μεγέθους αντί να αδιαφορήσει ή να παίζει χαρούμενος, αυτός ήταν έτοιμος να τον αρπάξει και να τον τελειώσει. Στην αρχή πάντα φιλικός και με τεράστια όρεξη για παιχνίδι, το δικό του, δυναμικό παιχνίδι που αν κάποιος δεν ανεχόταν και το έδειχνε ήταν σαν να κάνει "ευχή θανάτου".

Μα τι έφταιγε; Αφού το σκυλί σου είναι όπως το μάθεις και αφού εγώ τον αγαπούσα τόσο πολύ και ποτέ δεν είχα χρησιμοποιήσει βία, τι έγινε;

Αν δεν υπάρχουν κακά σκυλιά παρά μόνο κακοί ιδιοκτήτες, πραγματικά, ένιωθα ο χειρότερος από όλους!

Τώρα, και εδώ και αρκετό καιρό, όπου τα χρόνια πέρασαν όπως και αρκετά σκυλιά από τα χέρια μου. Τώρα που η εμπειρία μου με αυτές τις φυλές έχει εμπλουτιστεί και έχω ζήσει, μιλήσει και διαβάσει πολλούς εμπειρότερους από εμένα... Κατανοώ πλήρως τα σφάλματα μου.

Το Pit Bull μου (όπως και το American Staffordshire Bull Terrier μου αργότερα ή τα Staffordshire Bull Terrier μου σήμερα, μα ακόμα και ένα Γερμανικό Ποιμενικό που είχα και πολλά άλλα που εκπαίδευσα και έζησα μαζί τους και άνηκαν σε φυλές δυναμικές) δεν είχε δημιουργηθεί για να είναι Labrador και να φέρεται σαν τέτοιο. Αυτός ο σκύλος δεν είχε δημιουργηθεί για να έχει την συμπεριφορά ενός Maltese ή ενός Collie και αυτό δεν θα μπορούσα να το αλλάξω με τον τρόπο που θα τον μεγάλωνα ή θα το εκπαίδευα.

Αν μπορούσε να αλλάξει ριζικά η εκτροφή δεκάδων ετών και η επιλεκτική αναπαραγωγή για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, με μερικούς μήνες χάδια, βόλτες και εκπαίδευση τότε κάτι δεν έχουμε κατανοήσει σωστά.

Οι συμπεριφορές που ο σκύλος έβγαζε και η "έφεση" προς ορισμένα πράγματα δεν ήταν απόρροια "κακής ανατροφής" μα γενετικής!

Κάποιοι σκύλοι έχουν έμφυτη την επιθετικότητα προς άλλους σκύλους και αυτό είναι κάτι που ο μελλοντικός ιδιοκτήτης πρέπει να δεχθεί, να αποδεχθεί και να διαχειριστεί. Διότι δεν μπορεί να το εξαλείψει και ας του λένε το αντίθετο. Κανείς δεν μιλά για την δουλειά για την οποία εκτράφηκαν και δημιουργήθηκαν κάποιες φυλές, κανένας δεν μιλά για το τι αναπόφευκτα συνοδεύει ένα ισχυρό drive και έναν σκύλο με δυναμική προσωπικότητα.

Αντί αυτών βλέπουμε φωτογραφίες και βιντεάκια με δυναμικά σκυλιά να γλύφουν μωράκια, να έχουν παπάκια στο κεφάλι και να τρέχουν ανέμελα στα λιβάδια λες και αυτά έχουν κάποια σχέση ή κάποια χρησιμότητα... Ακριβώς το αντίθετο!


Το Malinois θα είναι πάντα Malinois...

Πριν αρχίσετε να βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα να τονίσω πως δεν μιλώ για "κακά σκυλιά", δεν μιλώ για "επικίνδυνα σκυλιά". Δεν συμφωνώ με αυτούς τους όρους και είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε είδους απαγορεύσεις και νόμους που διαχωρίζουν τα σκυλιά σε ακίνδυνα και επικίνδυνα. Βεβαίως, τα Pit Bulls, τα Staffordshire Bull Terriers, τα Malinois, τα Rottweiler μπορούν να κουλουριαστούν και να παίζουν με τα παιδιά. Βεβαίως μπορούν να είναι therapy dogs, να πηγαίνουν σε πάρκα με άλλα σκυλιά, να παίζουν, κλπ. Τα λατρεύω και δεν θα υποστήριζα κάτι κακό για αυτά. Μα χρειάζεται σεβασμός σε αυτό που είναι και σωστή διαχείριση και όχι άρνηση και παραπληροφόρηση για αυτό που είναι.

Τα στερεότυπα τύπου "Το σκυλί σου είναι όπως το μάθεις!" και "Δεν υπάρχουν κακά σκυλιά, μόνο κακοί ιδιοκτήτες!" κάνουν μεγάλο κακό και γεμίζουν ενοχές και λάθος αντιλήψεις ανθρώπους που αν είχαν την σωστή πληροφόρηση θα γίνονταν άψογοι ιδιοκτήτες.

Αντιλήψεις όπως ότι τα σκυλιά γίνονται επιθετικά μόνο αν τα κακοποιήσεις ή αν τα δέρνεις δεν ισχύουν και είναι μύθος. Η επιθετικότητα μπορεί να έχει πολλούς παράγοντες όπως το ισχυρό drive, η υπερδιέγερση, ο μεγάλος ενθουσιασμός, ο ισχυρός χαρακτήρας ή ακόμα και η κακή διαχείριση και το "κακό διάβασμα" κάποιων σημείων. Επίσης, η επιθετικότητα μπορεί να έχει κληρονομική μορφή, γενετική.

Δεν ισχύει πως το σκυλί είναι όπως το μάθεις διότι υπάρχουν πράγματα όπως οι φυλές, οι γραμμές αίματος (blood lines), η εκτροφή, τα κληρονομικά χαρακτηριστικά και το ταμπεραμέντο.

Οποιαδήποτε μέθοδο εκπαίδευσης και αν ακολουθήσετε και όσο καλά και αν την δουλέψετε ποτέ δεν θα μεταμορφώσετε ένα Malinois σε ένα Labrador ή σε ένα Basset Hound.

Άλλο ένα λάθος στερεότυπο και μια "καραμέλα" που πολλοί επαναλαμβάνουν είναι τα περί "κοινωνικοποίησης"... Αν κοινωνικοποιήσεις το σκύλο σου από νωρίς και σωστά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Βλακείες!

Η λάθος έννοια που έχει δοθεί στην κοινωνικοποίηση όχι απλά θέλει άλλο ένα άρθρο για να εξηγηθεί, αλλά πιθανόν να χρειάζεται εγχείρηση για να αφαιρεθεί από τα μυαλά κάποιον.

Η γενετική και η κληρονομικότητα είναι πολύ σημαντικές. Δεν υπάρχουν "τζάμπα" τόσες διαφορετικές φυλές, με τόσο διαφορετικές μορφές και χαρακτήρες.

Ένα Pit Bull θα είναι πάντα Pit Bull. Ένα Malinois θα είναι πάντα ένα Malinois. Ένα Stafford θα είναι πάντα ένα Stafford... Όπως και ο σκύλος θα είναι πάντα σκύλος.

Διαφορετικά θα συμπεριφερθεί ένα Labrador σε μια κατάσταση, διαφορετικά ένα Malinois, διαφορετικά ένα Beagle και διαφορετικά ένα Pit Bull.

Πρέπει οι ιδιοκτήτες να μάθουν για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φυλής, να μάθουν να τα διαχειρίζονται, να μάθουν να περιορίζουν και να ελέγχουν τους σκύλους τους ανάλογα, να μάθουν να ελέγχουν και να προσέχουν το περιβάλλον και τα ερεθίσματα που ο σκύλος τους έρχεται σε επαφή.

Θα πρέπει να είμαστε λιγότερο επικριτικοί με τους ιδιοκτήτες που έχουν τέτοιους σκύλους και με τους ιδιοκτήτες που από γνώση δεν αφήνουν τον σκυλάκο τους ελεύθερο να παίξει στο πάρκο. Ίσως κάτι ξέρουν περισσότερο και δεν είναι "κακοί ιδιοκτήτες" που δεν μεγάλωσαν σωστά τον σκύλο τους.

Δεν θα πρέπει να παραπληροφορούμε τον κόσμο λέγοντας πως όλα τα σκυλιά είναι ίδια και να δίνουμε σε ανθρώπους που βλέπουμε πως δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και δεν θέλουν έναν τέτοιο σκύλο, ένα σκύλο με την συμβουλή πως "Το σκυλί σου είναι όπως το μάθεις!".

Σίγουρα υπάρχουν εκεί έξω Pit Bulls που ζουν μαζί με γάτες και κοτόπουλα, Malinois που παίζουν ανέμελα με άλλα σκυλιά και Staffordshire Bull Terriers που αγνοούν τον άλλο σκύλο όταν τα καβαλά και τους γρυλίζει... Μα αυτά δεν είναι ο κανόνας!

Τα δυναμικά σκυλιά, όλες αυτές οι φυλές που αναφέρθηκα και ακόμα περισσότερες, είναι υπέροχα σκυλιά και αξίζουν το σεβασμό και την γνώση μας. Αξίζουν την διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και την σωστή διαχείριση τους.

Τα σκυλιά μας είναι όλα αποτέλεσμα της εκτροφής τους, είναι αποτέλεσμα των γονιδίων τους και των χαρακτηριστικών που αυτά κουβαλούν. Δεν διευκολύνουμε κανέναν και δεν κάνουμε χάρη σε κανέναν, σκύλο ή άνθρωπο, αν αγνοούμε και παραπληροφορούμε για αυτά.

Το σκυλί σου είναι όπως το μάθεις είναι ένας μύθος και ένα άχρηστο στερεότυπο.
 
Last edited:


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
«Tο σκυλι σου ειναι οπως το μαθεις και δεν υπάρχουν κακά σκυλιά παρά μόνο κακοί ιδιοκτήτες», δεν λεγεται τυχαία, αλλα ειναι απορροια της νεας σκεψης και των συμπερασματων που προκαλει η πολιτικη ορθοτητα που επικρατει πλεον την εποχή μας.
Το ανωτερω, το οποίο εμπλεκει και τα γονιδια, αν το καλοσκεφθεις, ισως θεωρηθει σημερα ο ορισμος της «διακρισης» και του «ρατσισμου»
 


archodea

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2009
870
770
Πειραιάς
Ότι αποτελεί ένα σκύλο για μένα είναι ένα σύνολο των παραπάνω. Έχουν όλα την ίδια βαρύτητα από τη γενετική μέχρι και τα όρια και την επικοινωνία που έχει ο κηδεμόνας. Συμφωνώ στο ότι πρέπει να επικρατεί ο σεβασμός και η αποδοχή στο χαρακτήρα του σκύλου.
 


myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Συμφωνώ με τη γενική γραμμή του άρθρου αλλά πραγματικά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν κακά σκυλιά αλλά κακοί ιδιοκτήτες. Υπάρχουν σκυλιά κέρατα, ναι, αυτό όμως δεν τα κάνει κακά. Το ότι φτάσαμε να λέμε καλό σκυλί αυτό που τρέχει με ξέπλεκες κοτσίδες στα λιβάδια και παίζει ανέμελο και χαρωπό με οτιδήποτε τετράποδο και δίποδο δείχνει απλά ότι έχουμε μπλέξει το βόλεϊ με το τρόλεϊ. Παράδειγμα: λατρεύω τα ροτβάιλερ αλλά φρικάρω με τον δυναμισμό του και το θέλω του καναπέ, να καλοδέχεται τους πάντες κτλ. Αν πάω και το πάρω και γίνει η στραβή δεν φταίει το κακό σκυλί αλλά εν προκειμένω εγώ η κακή ιδιοκτήτρια που ήθελα το ροτβάιλερ αλλά έκλεισα τα μάτια στη φύση του και δεν τη σεβάστηκα. Το να είσαι όλο αγκαλιές, χάδια και παιχνίδια δεν σε κάνει καλό ιδιοκτήτη, το να σέβεσαι και να μελετάς το σκυλί σου σε κάνει. Ομοίως δεν σέβεσαι το μπιγκλάκι σου όταν δεν το εκτονώνεις όσο πρέπει, ούτε το τσιουάουά σου αν νομίζεις ότι δεν έχει ανάγκη να πατήσει γρασίδι. Αν σου βγάλουν την Παναγία και η γειτονιά σε κοιτάει με στραβό μάτι δεν φταίει το σκυλί, η ευθύνη είναι όλη στον ιδιοκτήτη.
 
  • Like
Reactions: SofiaEve




archodea

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2009
870
770
Πειραιάς
Κάτι τελευταίο να σημειώσω ότι κάθε ενέργεια επιλογής γίνεται συνειδητοποιημένα.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
το σκυλί σου όπως το μάθεις...
δεν νομίζω ότι η ορθή σκέψη σε κατευθύνει ότι ενα ροτβαιλερ μπορείς να το κάνεις λαμπραντορ....
η ορθή σκέψη σε κατευθύνει ότι ένα ροτβαιλερ μπορεί να είναι ένα ηρεμο ισορροπημένο κι ταυτόχρονα αποδοτικό στη φύλαξη ροτβάιλερ,
μπορεί να είναι κι ένα αιμοβόρο αρπαχτικό.... το σκυλί σου όπως το μάθεις....
η ελλεπής γνώση ναι μπορεί να σε κατευθύνει στο ροτβαιλερ - λαμπραντορ...όταν αναφέρεσαι στο σκυλί σου όπως το μάθεις......
αλλά εδώ μέσα τελικά πρέπει να τονίζουμε την ορθή σκέψη ή χρειάζεται να υιοθετούμε την λανθασμένη ερμηνεία και να απολογούμαστε σε αυτήν?
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Πως μπορεις ομως ενα συγκεκριμενο σκυλι να το κανεις να ειναι ηρεμο και ισορροπημενο, αν εχει κληρονομησει πχ γονιδια ανισορροπου σκυλου;
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
εδω το αρθρο δεν μιλαει γι αστοχιες και εκτροφικά λάθη
μιλάει για συγκεκριμένα χαρακτηριστικα δυναμικων φυλών.
και πρέπει να καταλάβουμε ότι διαφορετικό πράμα είναι ενα ισορροπημενο ροττυ
από ένα ισορροπημενο ποιντερ......
από ένα ισορροπημένο λαμπραντόρ....
και διαφορετική σημασία έχει όταν μιλάμε για ένα ισορροπημένο ....τερριε?
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Τα σκυλιά μία χαρά είναι. Κάθε ράτσα έχει τα χαρακτηριστικά της, τις ιδιαιτερότητες της, τις ανάγκες της.
Το πρόβλημα είναι σε εμάς τους ιδιοκτήτες.

1ον στο να επιλέξουμε την κατάλληλη ράτσα. Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία επιλέγει ράτσα με κριτήριο την εμφάνιση και μετά προσπαθεί να προσαρμοσει το σκύλο στις ανάγκες του με αποτέλεσμα να έρχονται τα προβλήματα. Δεν γινεται ρε φίλε να θες σκύλο ολίγον φυλακα, φιλικό, να έχεις 30 καλεσμένους σστο σπίτι σου με τον σκύλο να κόβει βόλτες ανάμεσα σστους καλεσμένους κουνοντας την ουρά του και η επιλογή σου να είναι καυκάσιο (πρόσφατο παράδειγμα εδώ στο φόρουμ).

2ον αφού επιλέξουμε σκύλο, να τον κάνουμε ισορροπημένο σκύλο σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της φυλής του.

Όταν ο μελλοντικός ιδιοκτήτης κατανοήσει αυτα και τα κάνει πραξη, τα προβλήματα πάνε περίπατο.
Απλά πράγματα
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Nομίζω ότι η φράσεις "το σκυλί σου όπως το μάθεις" και "δεν υπάρχουν κακά σκυλιά αλλά κακοί ιδιοκτήτες" εμφανίστηκαν προς υπεράσπιση φυλών όπως τα ροτ και τα πιτ, που είχαν αποκτήσει τη ρετσινιά των κακούργων, αφού είχαν προηγηθεί αιμοσταγή δημοσιεύματα της ευγενούς τάξης των δημοσιογράφων όπου ροτβάιλερ είχαν καταπιεί ολόκληρα παιδάκια κλπ.
Οι φράσεις αυτές πιστεύω ότι προέκυψαν για να μαλακώσουν το μένος του κόσμου, ίσως από φιλοζωικές, ίσως από φίλους του σκύλου.
Παρόλα αυτά κάποιοι τις πήραν κατά γράμμα.
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Η πληρης εκφραση ειναι "το παιδι σου και το σκυλι σου..". Ενας αλλος παραγοντας ειναι οτι εχει αλλαξει το στατους του σκυλου στην κοινωνια. Εχει γινει το τετραποδο παιδι μας και συχνα χανεται το μετρο. Δεν το χωραει το μυαλο μας πως το παιδι μας, το μεγαλωμενο με τα καλυτερα, μπορει να εχει απροβλεπτη αντιδραση.
 


sake

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2017
629
1.085
34
Συμφωνω με το αρχικο ποστ σχεδον απολυτα! Σιγουρα υπαρχουν εξαιρεσεις, αλλα παντα μιλαμε για την πλειοψηφια και οχι για 2 3 περιπτωσεις! Ας μιλησω με παραδειγματα, παω πολυ συχνα σε παρκο σκυλων, οτι πιτ μπουλ υπαρχει Μεσα, δεν θα το εχουν ποτε χωρις λουρι, παντα με φιμωτρο(ιδιως τα αρσενικα), κανα ημιαιμο πιτμπουλ θυληκο ισως να ειναι πιο νορμαλ, τα μαλινουα και αυτα ολα αμεσως να αρπαχτουν! Εμενα ο δικος μου ειναι 6 μηνων pit bull και ηδη μου δειχνει δειγματα οτι δεν θα ειναι καθολου φιλικος με τα αλλα (μακαρι να βγω λαθος), τον τρεχω σε παρκα απο πολυ μικρο,για να μην γινει μαλακακος αλλα πολυ φοβαμαι οτι δν θα τα καταφερω! Εκει που ενισταμαι ειναι οτι ακομα και τσαμπουκας να βγει, δν θα τον κανει ενα κακο σκυλι, θα τον κανει ενα Σκυλι με ιδιαιτεροτητες!
 
  • Like
Reactions: GRDANE


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Νομίζω ότι οι σωστές διαστάσεις μπαίνουν από το αρχικό ποστ και απο την τοποθέτηση του grdane. Δηλαδή όχι δεν μπορείς να κάνεις ένα πιτ λαμπ, φιλικό με όλους τους σκύλους , λίγα αρσενικά λαμπ είναι φιλικά με όλους τους σκύλους αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση, αλλά μπορείς να κάνεις ένα πιτ άκρως ισορροπημένο αν το μεγαλώσεις σωστά.

Οπότε δεδομένων των χαρακτηριστικών της φυλής βγάζεις το καλυτερο.
Κι επειδή η ρήση αφορά και παιδιά, και στα παιδιά υπάρχει κληρονομικότητα, και δεν μπορείς να την εξαλείψεις αν δεν είναι καλή, ωστόσο μπορείς να πάρεις το καλύτερο δυνατό αν αναθρέψεις σωστά είτε έναν άνθρωπο είτε ένα σκύλο.
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Θα το ανοιξω λιγο γιατι, οπως παντα, θεωρω οτι δεν ειναι ολα βιολογια. :)
Διαβαζα για ενα αρθρο για ενα κινουμενο σχεδιο Inside out (τα μυαλα που κουβαλας). Η πλοκη με λιγα λογια ειναι η εξης: οι βασικοι χαρακτηρες ειναι τα 5 βασικα συναισθηματα χαρα, λυπη, θυμος, αηδια και φοβος και ζουν στο μυαλο μιας μικρης. Οταν γινονται καποιες αλλαγες στη ζωη του παιδιου η Χαρα προσπαθει με μανια να μην αφησει τα αλλα συναισθηματα να κυριαρχησουν για να ειναι το παιδι "καλα". Λες και ο θυμος ή ο φοβος κλπ ειναι απαγορευμενα συναισθηματα. Και βεβαια γινεται χαμος.

Νομιζω οτι δινει μια πολυ καλη περιγραφη της περιοδου που ζουμε. Οι μονες συμπεριφορες που ειναι αποδεκτες ειναι οι χαρουμενες, νηφαλιες, ζεν συμπεριφορες. Ναμαστε! Ολες οι αλλες σοκαρουν.

Αυτο εχει επηρεασει και τον σκυλο της πολης. Δεν καταλαβαινει ο αλλος γιατι το σκυλι μου δεν θελει να το χαιδεψουν. Θα χει προβλημα. Ο σκυλος της πολης πρεπει να εχει μια πολυ περιορισμενη γκαμα αντιδρασεων για να μην φερνει σε αμηχανια τον μεσο ιδιοκτητη.

Στο πετ σοπ, προχθες, ειδα ενα ζευγαρι με ενα κουταβι 5-6 μηνων. Το κουταβι να χτυπιεται να παει προς το σκυλο μου, αυτοι να το τραβολογαν χωρις να του λενε τιποτα. Καμια εντολη. Αυτο να χοροπηδαει, κλαψουριζει, γρυλιζει ολα μαζι!. Και γυριζει η κοπελα στον φιλο της και του λεει, μηπως εχει προβλημα;

Μηπως τους εδωσαν ελαττωματικο απ τη φιλοζωικη, ρε παιδι μου... :p

Νομιζω η φραση "Δεν υπαρχουν κακα σκυλια αλλα μονο κακοι ιδιοκτητες" ειναι ολοσωστη αλλα παρεξηγημενη.
 


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Δηλαδή όχι δεν μπορείς να κάνεις ένα πιτ λαμπ, φιλικό με όλους τους σκύλους , λίγα αρσενικά λαμπ είναι φιλικά με όλους τους σκύλους αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση, αλλά μπορείς να κάνεις ένα πιτ άκρως ισορροπημένο αν το μεγαλώσεις σωστά.
Tι σημαίνει άραγε να είναι ένα pit άκρως ισορροπημένο; Και ποιος ορίζει αυτή την ''ισορροπία''; Για το pit...

Ένα άκρως ισορροπημένο pit θα ενεργήσει εντελώς διαφορετικά σε μια δεδομένη επαφή με άλλον σκύλο απο ότι θα ενεργήσει ένας διαφορετικός άκρως ισορροπημένος σκύλος.

Επειδή λοιπόν θα φερθούν διαφορετικά δεν θα είναι ισορροπημένο το pit?:)
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Tι σημαίνει άραγε να είναι ένα pit άκρως ισορροπημένο; Και ποιος ορίζει αυτή την ''ισορροπία''; Για το pit...

Ένα άκρως ισορροπημένο pit θα ενεργήσει εντελώς διαφορετικά σε μια δεδομένη επαφή με άλλον σκύλο απο ότι θα ενεργήσει ένας διαφορετικός άκρως ισορροπημένος σκύλος.

Επειδή λοιπόν θα φερθούν διαφορετικά δεν θα είναι ισορροπημένο το pit?:)
Το αντίθετο ακριβώς από αυτό που κατάλαβες λέω.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ο χαρακτήρας κάθε φυλής είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της, τα υλικά που τον συνθέτουν βρίσκονται μέσα στην γενετική δεξαμενή και χρέος της εκτροφής είναι η διατήρηση και η ανάδειξή του και όχι η αλλοίωσή του για να είναι είτε πιο "εύπεπτος" και διαχειρίσιμος από το ευρύ κοινό, είτε για να κάνει έναν σκύλο να φαίνεται πιο εντυπωσιακός στους κεντρικούς στίβους των εκθέσεων.
Ο χαρακτήρας περιγράφεται συνοπτικά στο πρότυπο και τον κατανοεί κανείς πλήρως όταν μελετήσει σε βάθος την ιστορία πίσω από κάθε φυλή.

Σαν αναπόσπαστο υλικό του τύπου που είναι (των χαρακτηριστικών δηλαδή εκείνων που κάνουν μια φυλή να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες), ο χαρακτήρας ενός σκύλου μπορεί να χαρακτηριστεί "τυπικός" ή "μη τυπικός" πρωτίστως για την φυλή του και σε μια πιο διευρυμένη κλίμακα για την ομάδα στην οποία ανήκει η φυλή.

Ο τυπικός χαρακτήρας δεν είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί ΜΟΝΟ τους εν δυνάμει κατόχους "δυναμικών" φυλών, αλλά τους μελλοντικούς κατόχους ΟΛΩΝ των φυλών.
Οι εκτροφείς δε, σαν θεματοφύλακες των φυλών που έχουν αφοσιωθεί, οφείλουν να τις προστατέψουν από όσους δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τις ιδιαιτερότητες τους.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Στην φύση δεν υπάρχει καλό ή κακό, αυτά είναι κατηγορήματα της ανθρώπινης νόησης.
Ακόμα περισσότερο, τα σκυλιά δεν είναι ούτε καν "φυσικά", έχουν εκτραφεί έτσι που να παρουσιάζουν αφύσικές συμπεριφορές διαφορετικές ανά φυλή, όπως μανία κυνηγού χωρίς φόβο για τον κίνδυνο, κουταβίσια ανασφάλεια απέναντι σε ξένους + ανυπαρξία θηρευτικού ενστίκτου, bite to kill σε ομοειδή, κλπ κλπ.
Το σκυλί σου μέσα σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να μάθει πέντε πράγματα , κι εσύ 15 για να ζείτε με μια σχετική ασφάλεια και άνεση. Μέχρι εκεί.
 


elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Η δική μου εμπειρία λέει ότι το κάθε σκυλί σου, πρώτα θα το μάθεις, και μετά θα το "μάθεις".
Αν δεν το "διαβάσεις" σωστά, αν δεν αναγνωρίζεις τι χαρακτήρα έχεις απέναντι σου, που συγκλίνει και που αποκλίνει από τα γενικά χαρακτηριστικά της φυλής του, δεν θα μπορέσεις ποτέ να το "μάθεις".